De taal van het land heeft een sterke samenhang met zijn geschiedenis. De Franse geschiedenis zit vol fascinerende feitjes. Wij bij Superprof willen je graag zoveel mogelijk vertellen over de Franse cultuur.

De Franse taal staat algemeen bekend als een zeer poëtische en romantische taal en zijn veel Fransen echte taalpuristen. Dit kun je horen, want er komen zeer weinig buitenlandse woorden voor in hun taal. Elk nieuw woord krijg een keurige Franse vertaling.

Verder wordt Frans wereldwijd gesproken door meer dan 280 miljoen mensen, als eerste of tweede taal. Het is dus zeker een wereldtaal die zeer populair is. In de top 10 van talen met het meest aantal sprekers (let op: dit is niet de lijst met de top 10 van meest gesproken moedertalen) staat het Frans op de vijfde plaats. Enkel voorafgegaan door Engels, Chinees, Hindi en Spaans.

De beste leraren Frans beschikbaar
Georgette
4,9
4,9 (10 reviews)
Georgette
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ivetta
5
5 (7 reviews)
Ivetta
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hamza
5
5 (4 reviews)
Hamza
13€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marwan
5
5 (13 reviews)
Marwan
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Aline
Aline
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Dobrin
5
5 (3 reviews)
Dobrin
22€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tatiana
5
5 (4 reviews)
Tatiana
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ibtissam
5
5 (4 reviews)
Ibtissam
13€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Georgette
4,9
4,9 (10 reviews)
Georgette
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ivetta
5
5 (7 reviews)
Ivetta
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hamza
5
5 (4 reviews)
Hamza
13€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marwan
5
5 (13 reviews)
Marwan
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Aline
Aline
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Dobrin
5
5 (3 reviews)
Dobrin
22€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tatiana
5
5 (4 reviews)
Tatiana
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ibtissam
5
5 (4 reviews)
Ibtissam
13€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Leuke Weetjes over de Franse Taal

Wil je graag Frans leren spreken? Heb je al bij de Alliance Francaise een cursus Frans geboekt of heb je al een Superprof bijlesleraar (online cursus Frans)? Hier zijn een paar interessante feiten over de talen van Frankrijk:

 • Frans is een Romaanse taal wat betekent dat het vanuit het Latijn is geëvolueerd. Het Latijn was de taal van de Romeinen die door de Romeinse expansie verspreid raakte over een groot deel van Europa en in het westelijke deel van het Romeinse Rijk de algemene voertaal werd. Het taal- en cultuurgebied van de Romaanse talen is gecentreerd rond de westelijke Middellandse Zee, in landen als Frankrijk, Italië, Portugal en Spanje, maar ook in België, Luxemburg, Roemenië, Moldavië en Zwitserland worden Romaanse talen gesproken.
 • Voordat Julius Caesar Gallië binnenviel en Latijn daar de bestuurstaal werd werd er door de Galliers een Celtische taal gesproken: het Gallisch. Deze taal behoort tot de vasteland-Keltische talen, een groep van talen Keltische talen die nu volledig is uitgestorven. In Zuid-Nederland en België zijn plaatsnamen te vinden die een Keltische, en dus vermoedelijk Gallische oorsprong hebben. Voorbeelden hiervan zijn Tongeren, Gronsveld en Nijmegen.
 • Karel de Grote, koning van Frankrijk, leerde pas als volwassene lezen. Hij bevorderde de oprichting van scholen om de leesvaardigheid in zijn rijk aan te moedigen.
 • Er waren in de middeleeuwen twee hoofddialecten van de Franse taal. Een heette Langue d'Oc (en gaf zijn naam aan een Franse regio in het zuiden, de Languedoc-Rousillon) en de Langue d'Oil. Deze twee namen waren gebaseerd op de manier waarop het woord "ja" werd uitgesproken.
 • Het Franse woord voor een roman (ook het woord roman) komt van het feit dat boeken geschreven werden in de Franse taal die toen "Roman" heette. Het waren boeken over heldenmoed en avontuur.
 • Frans wordt niet enkel in Frankrijk gesproken, maar ook in andere landen zoals in Monaco, Luxemburg, België, Zwitserland, een deel van Canada, delen van Noord en Centraal Afrika, Vietnam, Cambodja, Madagascar en alle Franse overzeese gebieden en departementen. Zelfs in de Verenigde Staten wordt er in sommige gemeenschappen in Maine en Louisiana nog Frans gesproken.
 • Franse pidgin talen die de grammatica en het vocabulaire van het Frans en een plaatselijke taal combineren heten "creools". Creoolse talen worden geproken in Martinique, Guadeloupe, Frans Guyana en verschillende Afrikaanse landen.
 • Wanneer je Frans leert, heb je al een voorsprong in het leren van andere talen zoals Spaans, Portugees, Italiaans en Catalaans.
 • Het eerste Franse woordenboek dateert uit 1606, het eerste grammaticaboek uit 1531.
Beeldhouwwerk "De Stervende Gallier"
De stervende Gallier afgebeeld in dit beroemde Romeinse beeldhouwwerk zou Gallisch hebben gesproken.| bron: Xuan Che op Flickr

Franse Geschiedenis Feitjes: Koninkrijk, Republiek, Wereldrijk en Koloniale Macht

Koninkrijk van de Franken

Na het uiteenvallen van het Romeinse Rijk vestigden Germaanse stammen nieuwe staten in heel Europa. Een van de stammen was de Franken die geregeerd werd door het Merovingische koningshuis. De eerste echte koning van de Franken was waarschijnlijk Childeric I, waarvan wordt aangenomen dat hij de zoon was van de mythische oprichter van het koningshuis. Clovis, de zoon van Childeric werd beroemd doordat hij zich tot het christendom bekeerde in het jaar 496.

Na het Merovingische koningshuis kwam dat van de Karolingers en het eerste feitelijke Franse koninkrijk, al werd het toen nog niet zo genoemd. Onder Karel de Grote regeerden de Franken over het meeste van het Europese vasteland tot aan de Baltische staten in het oosten, de grens met Denemarken in het noorden en tot aan Spanje in het zuidoosten.

De laatste huis dat over Frankrijk regeerde was die van Bourbon. Het besteeg in 1589 de troon en was de jongste tak van het huis Capet die in 987 voor het eerst de troon besteeg.

Een Republiek, een Directoire en een Consulaat

In tegenstelling tot Amerika dat een plan had voor hoe het verder moest na de revolutie in 1792 belandde Frankrijk min of meer zonder voornemen in de democratie. Wat was begonnen als een serie opstanden om adequate vertegenwoordiging in de Volksraad, armoede en inflatie aan te pakken escaleerde al snel veel verder dan de bestorming van de Bastille.

Demagogen zoals Marat en Robespierre spraken tijdens de Revolutie tot de verbeelding van het Franse volk en zetten het aan tot heksenjachten van degenen die tegenstanders waren van de vrijheid (een vaag concept dat ervoor zorgde dat de guillotine niet lang stil lag.)

Aan het begin richtte Frankrijk zich op een constitutionele monarchie. Ze brachten Koning Lodewijk XVI van het paleis van Versailles naar het Louvre in Parijs om beter een oogje op hem te houden. Toen hij hun vertrouwen schond door te proberen met zijn vrouw Marie Antoinette naar Oostenrijk te vluchten werd dat idee onder de guillotine geschrapt.

Toen werd een Directoire geprobeerd, maar deze functioneerde niet goed. Uiteindelijk besloot Napoleon Bonaparte om een staatsgreep uit te lokken en een triumviraat in te stellen waarvan hij Eerste Consul was.

Het Eerste Rijk

Door middel van wat slim gemanoeuvreer zette Napoleon een stemming op die vrijwel unaniem besloot om van Frankrijk een Rijk te maken. Het Directoire had de buurlanden al flink lastig gevallen door Italië en tevens België en Nederland binnen te vallen onder zijn eerste officiële keizer, Napoleon I, een jonge generaal uit Corsica.

Cursus Frans Antwerpen, neem een les op Superprof

Standbeeld van Napoleon Bonaparte
Napoleon Bonaparte is on omstreden figuur in Engeland. Alhoewel de Fransen zich bewust zijn van zijn minder dan fraaie behandeling van overwonnen volken moeten ze wel zijn visie bewonderen (Bron: Unsplash.com)

Napoleon zette zijn expansionistische politiek voort en annexeerde zuid Duitsland terwijl hij zijn campagne in Italië voortzette. Hij viel Spanje binnen, vertrouwend op de steun van Rusland die tot dan toe een bondgenoot was.

Daar werd hij uiteindelijk door Generaal Wellesley teruggedrongen. Aan het andere front zorgden Rusland en een coalitie geleid door Pruisen voor zijn nederlaag in 1814.

Het Tweede Franse Rijk

Nog steeds onzeker wat het precies wilde besloot Frankrijk om opnieuw het koningschap uit te proberen en benoemden Lodewijk XVIII (een broer van Lodewijk XVI) als constitutionele monarch. Zijn regering werd onderbroken door een korte terugkeer naar de macht van Napoleon Bonaparte. Deze werd echter verslagen bij Waterloo en verbannen naar Sint Helena.

Na nog twee koningen (Karel X en Lodewijk Filip) besloot Frankrijk om weer een Republiek te proberen. Het benoemde de neef van Napoleon, Lodewijk-Napoleon als eerste president van Frankrijk. Helaas stond de grondwet niet toe dat hij een tweede termijn mocht dienen en daarom verklaarde hij zich keijzer.

Frankrijk is momenteel bezig met zijn Vijfde Republiek.

Opkomst en Ondergang van een Koloniale Macht

De eerste koloniseringsgolf in de 17e eeuw richtte zich op Noord Amerika (Nouvelle-France met Québec en Lousiana), Zuid Amerika (het Caraïbische gebied en Frans Guyana), de eilanden rond Madagascar als tussenstop voor de handel op India, en met slechts enig succes op India zelf.

Het Franse koloniale rijk bereikte zijn grootste omvang na de Eerste Wereldoorlog. Toen was de totale oppervlakte, met Frankrijk zelf inbegrepen - ongeveer 13 500 000 vierkante kilometer, of bijna 1/10 van alle landoppervlakte op aarde. Daarmee was het na het Britse Rijk het op één na grootste rijk ter wereld. Veel van deze gekoloniseerde gebieden staan vandaag de dag bekend als Overzees Frankrijk en worden ook algemeen beschouwd als onderdeel van de Franse republiek.

Een serie oorlogen en onvoordelige overeenkomsten verminderden de Franse bezittingen in grote mate. Sommige ervan zoals de Seychellen werden aan het eind van de Napoleontische Oorlogen weer teruggegeven.

De bayou in Louisiana
De Franse kolonie Louisiana werd afgestaan aan Spanje vanwege het Verdrag van Fountainebleu en twintig jaar later weer teruggegeven vanwege het Verdrag van Ildefonso. Uiteindelijk werd het verkocht aan de nog jonge Verenigde Staten.  (Bron: Unsplash.com)

Het Directoire en het Consulaat namen beiden actie om buiten Europa landen te verwerven, vooral in Noord Afrika. De tweede expansiegolf startte onder Napoleon III. Frankrijk had uiteindelijk het meeste van noordwest Afrika en delen van Vietnam en Cambodia in bezit.

Het Franse koloniale rijk werd gekenmerkt door een gecentraliseerd bestuur en een grote neiging tot integratie. De kolonies en hun bevolking moesten zoveel mogelijk Frans worden.

Decolonisatie

De kolonies overleefden nog twee Franse republieken maar er was een groeiende ontevredenheid. Pas na de Tweede Wereldoorlog werden de Départements D’outre-Mer (overzeese departmenten) in het leven geroepen. Hierdoor konden een paar ex-kolonies (zoals Guadeloupe en Martinique) officieel deel gaan uitmaken van Frankrijk en kregen ze eigen vertegenwoordigers in het Franse parlement. Hun inwoners werden Franse staatsburgers, maar kregen toch niet allemaal dezelfde rechten. Zo kregen ze niet automatisch stemrecht.

Van de overige gebiedsdelen zoals Frans Polynesië werden sommige onafhankelijk. Anderen ontvingen een speciale status in de Franse Republiek, eerst als Overzeese Gebiedsdelen, en sinds 2007 als de Overzeese Collectieven met een semi-onafhankelijke status.

De protectoraten, die geen deel van Frankrijk uitmaakten, zouden als geassocieerde staten een vorm van zelfbestuur krijgen binnen de Franse Unie.

Franse Feiten: Frans wordt over de hele wereld in meer dan 30 Landen gesproken

Frans wordt in alle DOMs en COMs nog steeds gesproken als officiële taal (of een ervan) maar tevens in veel van de ex-kolonies en territoria hebben Frans als een van hun officiële talen gehouden. Dat is ook het geval in de Indiaanse regio's Puducherry and Chantannagar waar het een bestuurstaal is. Veel van de kolonies die voor de 20e eeuw verloren zijn gegaan spreken nog steeds op een bepaalde wijze Frans, zoals Quebec en delen van Louisiana.

In Europa is Frans als taal nog aanwezig in regio's die eens (of tweemaal of nog vaker) deel hebben uitgemaakt van Frankrijk zoals België en delen van Zwitserland. De bevolking van verschillende microstaatjes in de EU spreken ook Frans:

 • Monaco in het zuiden langs de Franse Riviera
 • Luxemburg en tevens Strasbourg en Brussel als hoofdstad van de EU
 • Andorra in de Pyreneeën (alhoewel het hier geen officiële taal is)

Er is zelfs een stukje Groot Brittannië waar door sommige inwoners een Frans dialect wordt gesproken: de Engelse kanaaleilanden. Hier spreken ze een versie van het dialect wat in Normandië wordt gebruikt.

Het merendeel van de Franstalige wereldbevolking woont overigens niet in Frankrijk, maar in Afrika. Op dit continent leven ongeveer 120 miljoen mensen die Frans spreken. Het is zelfs de officiële taal in 29 Afrikaanse landen.

Iets dat je misschien verrast is het feit dat het Frans aan de basis staat van ongeveer één derde van de Engelse woordenschat. Sommige bronnen beweren zelfs dat tot wel 45% van de Engelse woorden een Franse origine heeft. Dit is ook één van de redenen waarom Engelstaligen zeer gemakkelijk de Franse taal kunnen leren.

Wat Meer Weetjes die op School Niet Worden Geleerd

Het Franse eiland Mont Saint Michel is tijdens eb te voet bereikbaar

Iedereen heeft ooit wel een foto van Mont Saint Michel gezien. Het is een klein, rotsachtig eiland in Normandië aan de monding van de rivier Couesnon. Op de rotsen van het eiland is een middeleeuwse abdij gebouwd.

De Franse Normandische kust heeft een bijzonder vloedkenmerk. Als het eb is worden kilometers zandstranden blootgelegd. Er is dan ook een landbrug zichtbaar naar een kleine eiland met een klooster en een dorp. Tegenwoordig kun je Mont Saint Michel ook tijdens vloed bereiken door middel van een brug naar het vasteland. Dit is een van de mooiste en meest bezochte plekjes van Normandië.

In 1979 werd deze locatie, haar abdij en de omliggende baai uitgeroepen tot werelderfgoed door de UNESCO. Na de Eiffeltoren en het Kasteel van Versailles is het de derde toeristische trekpleister in Frankrijk en trekt jaarlijks meer dan 3.500.000 bezoekers.

De legende rond het eiland zegt dat het vroeger een bergje in een bosrijk gebied was. Dit bos lag dicht bij de kust en werd niet beschermd door duinen. Bij een vloedgolf in 709 werd het bos in één nacht verwoest en een deel van de grond spoelde weg in de zee. Hierdoor werd het land net laag genoeg om bij vloed door de zee overspoeld te worden. Zo werd dit bergje een eiland waar men later dus een abdij op bouwde.

Kan je niet langer wachten? Volg nu al een les met Superprof en de even pittoresque stad: cursus Frans Leuven

De Nationale Slakkendag

De Fransen eten jaarlijks maar liefst 500 miljoen slakken. Escargots, zoals ze er worden genoemd, zijn een populair gerecht en blijken ook nog eens gezond te zijn. Meestal worden ze gekookt en klaargemaakt met een beetje knoflook, boten en peterselie.

Omdat de Fransen zoveel houden van hun slakken vieren ze op 24 mei de nationale slakkendag. De Fransen eten per hoofd jaarlijks meer dan 6 kilo slakken. Frankrijk is echter niet het enige land waar escargots worden gegeten. Alle mediterraanse landen, waaronder Italië, Spanje en Griekenland hebben een diepgewortelde traditie met escargot. Ook in Marokko en Tunesië wordt escargot gegeten.

De eerste programmeerbare machine werd in Frankrijk gemaakt

Als we het over computervooruitgang hebben denken we aan Silicon Valley, maar de eerste programma's voor een mechanisch weefgetouw werden in Lyon door een Franse gordijnmaker Joseph Marie Charles Jacquard gemaakt. Hij was bekend om zijn geweven patronen en ontdekte een manier om ponskaarten op een rol te gebruiken om het mechanische weefgetouw te vertellen hoe keerkammen en schietspoelen moesten worden bestuurd om de patronen automatisch te maken. Toeristen die Lyon bezoeken kunnen het apparaat bewonderen in het Musée des Tissus et des Art Décoratifs.

Het eerste computerprogramma werd overigens door Ada Lovelace de dochter van Byron geschreven ten behoeve van de "Analytical Engine" van de Engelse uitvinder Charles Babbage. En dat alles zonder elektriciteit.

Parallelle Pausen in Frankrijk

Voor een tijd was de Pauselijke Stoel niet in Rome maar in Avignon, een stad aan de Middellandse Zee. Een meningsverschil tussen de Franse Kroon en de pausen leidde ertoe dat de Franse Koning Filip IV werd geëxcommuniceerd. Uit vergelding werd toen Paus Bonifatius VIII gedood.

Benedict XI de opvolger van Bonifatius regeerde ongeveer een jaar voordat hij onder mysterieuze omstandigheden stierf. Zijn Franse opvolger Clement V besloot in 1309 om Rome te verlaten en in Frankrijk te wonen. Avignon bleef nog 67 jaar de pauselijke stoel en 7 pausen regeerden vanuit het Palais de Papes totdat Gregorius XI in 1376 naar Rome terugkeerde.

Na de dood van Gregorius leidde een meningsverschil tussen de kardinaal-kiezers en Urbanus VI de opvolger van Gregorius tot de oprichting van een parallelle paus-lijn (anti-pausen genaamd) in Avignon. Twee anti-pausen verbleven daar, Clement VII en Benedict XIII.

Benedict XIII was niet geliefd door de Fransen en moest vluchten naar Perpignan. Er waren na hem nog meer anti-pausen maar hij was de laatste in Frankrijk die in het pauselijk paleis in Avignon verbleef.

Paleizen in Avignon
De pausen in Avignon leefden in de stad in prachtige paleizen (Bron: Unsplash.com)

Het pauselijk paleis – eigenlijk twee paleizen die samen zijn gevoegd  – is het grootste Gotische gebouw uit de Middeleeuwen. Dit gebouw dat je in Avignon een bezoek kunt brengen doet ook dienst als conferentie centrum, research centrum en tentoonstellingsruimte. Van Parijs uit duurt de reis met de TGV maar iets meer dan drie uur!

Wacht niet langer op de trip. Volg nu al uit Gent een privéles Frans met Superprof: cursus Frans Gent

Ontoegankelijke Oorlogsvelden in Frankrijk

Er zijn in bepaalde streken van Frankrijk nog steeds kilometers lange loopgraven en open oorlogsvelden uit de Eerste Wereldoorlog die verboden terrein zijn voor het publiek. Er is ook geen landbouw op toegestaan omdat de aarde zo verzadigd is van chemicaliën die in meerdere gas wapens werden gebruikt en tevens omdat er zoveel lichamen liggen.

Het gebied maakt vandaag de dag nog altijd slachtoffers en staat bekend als Zone Rouge, de rode zone. Na de oorlog, in 1919, werd bepaald welke gebieden in aanmerking kwamen voor reconstructie. Groene, gele en rode zones. De rode zones konden nooit helemaal hersteld worden.

Tijdens de slag om Verdun werden er naar schatting ruime 60 miljoen granaten afgevuurd. Dat komt ongeveer overeen met 150 granaten per vierkante meter in dit gebied. Experts schatten dat 1 op de 5 granaten technisch faalden en zo onontploft in de grond verdwenen, met alle gevaren van dien.

Het opruimen van munitie door ze ter plaatse te detoneren maakt de situatie alleen maar erger door meer te vervuilen. De grond, het water, de flora en fauna bevatten kwik, lood, zink en andere stoffen in torenhoge concentraties. Op sommige plekken groeit niks meer, is landbouw verboden en vind je restanten van gebombardeerde dorpen nog zoals ze indertijd achtergelaten werden.

Ondanks intensieve ontmijningen in de bossen is het vandaag de dag nog steeds strikt verboden om deze rode zones te betreden. Wacht niet langer en volg nu bijles Frans dankzij Superprof.

Lees verder om een stuk meer van de Franse geschiedenis te weten te komen!

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Joep

Enthousiaste en gedreven persoonlijkheid met oog voor detail waarbij ik dit zo goed mogelijk in mijn teksten implementeert. Ik probeer steeds een uniek invalshoek te vinden om ieder woord optimaal naar de lezer over te brengen. Passie voor talloze onderwerpen en stellig een grote liefhebber voor het fietsen!