Hoofdstukken
Als je overweegt een fysicacursus te volgen aan de universiteit, of je bent al een fysicaopleiding aan het volgen en je kijkt naar de mogelijkheden na het afstuderen, dan is het niet meer dan normaal dat je nadenkt over welke soort jobs je zou kunnen vinden met dit diploma.
Je bent waarschijnlijk fysica (of natuurkunde) gaan studeren omdat je bepaalde vaardigheden hebt die niet veel anderen hebben. Het is immers een zeer lastige studie waar je, om toegelaten te worden, in sommige landen zelfs slagen op een toelatingsexamen of cijfers die je eerder behaalde moet kunnen voorleggen. In België is dat nu wel niet het geval.
Tijdens deze studie leer je fantastische nieuwe dingen en als het je lukt om de hele studie af te ronden dan kunnen we je verzekeren dat de arbeidsmarkt je met open armen zal ontvangen.
Fysici zijn namelijk inzetbaar op veel verschillende manieren en in verschillende domeinen. Er zijn veel geweldige vaardigheden die je leert wanneer je fysica studeert, die veel werkgevers waarderen, zoals:
- Wiskundige vaardigheden;
- Kunnen rapporteren; of
- Onderzoeksvaardigheden
- Analyzeren
Maar door de vele vaardigheden die je leert en de brede inzetbaarheid in verschillende sectoren kan het moeilijk zijn om een keuze te maken over welke kant je op wilt. Fysicus is geen concreet beroep, hoewel er wel academische domeinen zijn waarbinnen je je puur kan concentreren op het verder ontdekken of bestuderen van de fysica.
Zie je een academische carrière niet zitten, dan zijn er genoeg andere beroepen waar je eigen en opgedane vaardigheden in combinatie met je aangeleerde kennis kunnen ingezet worden.
Doordat er zoveel keuze is kan het soms nogal overweldigend zijn wanneer je gaat nadenken over voor wat voor soort jobs je na de universiteit kunt solliciteren. In deze blog hebben we het over de verschillende soorten jobs die afgestudeerden in de fysica vaak uitoefenen, en bespreken we manieren waarop je je kansen op het krijgen van je droomjob kunt maximaliseren.
Afgestudeerden verschillen uiteraard van elkaar en vinden andere dingen leuk aan deze richting. Dat zal een invloed hebben op het kiezen van een beroep. Wil jij de nieuwe Thomas Hertog worden en baanbrekende ontdekkingen doen? Of zie jij jezelf als de nieuwe Robert Brout of François Englert en wil je je verder verdiepen in de deeltjesfysica?
Zoals je ziet zijn er al een hoop bekende Belgen die je zijn voorgegaan op het gebied van de fysica. Wil je in hun voetsporen treden? Of misschien wel iets heel anders doen? Laat je inspireren door de vele mogelijkheden die er voor je in het verschiet liggen na het afstuderen. We hopen nog veel van jou - als fysicus - te horen!
Tien goede redenen om natuurkunde lessen te volgen!

Moet Ik In Het Domein Fysica Blijven Na De Universiteit?
Het antwoord is nee! Het behalen van een diploma in de fysica impliceert niet dat je een werk moet kiezen dat hier rechtstreeks verband mee houdt. Hoewel je natuurlijk wel kunt solliciteren voor een job die sterk in die lijn ligt, als je dat wilt.
Er zijn veel verschillende sectoren of domeinen waar fysicastudenten terechtkunnen, zoals:
- Zaken en financiën. Banken en andere financiële instellingen zijn constant bezig met modellen. Welk risico is verbonden aan het gebruik van een bepaald product? Hoe ziet de markt eruit? Hoe kunnen we aan de hand van statistieken een beleid uitstippelen? Hoe kunnen we nieuwe modellen loslaten op de huidige economische situatie? Wie zich bezighoudt met de meer wiskundige of theoretische kant van de fysica en in staat is waarnemingen in modellen te gieten zal zonder twijfel werk vinden bij een bank. Ook toegepaste fysica, toegepast op bepaalde technologieën, kan bij financiële instellingen die gebruikmaken van algoritmes van pas komen.
- Overheid. Uiteraard kan je bij de overheid aan de slag met je kennis over de gebieden die dicht bij de fysica zelf staan. Net zoals we hierboven vermeldden, bij zaken en financiën, kan je voor de overheid veel betekenen op het gebied van analyse en planning. Op lokaal niveau en bij de nationale overheid zijn er genoeg ministeries, met name de technische departementen, waar rapporten schrijven op basis van onderzoek een belangrijke taak is. Met je achtergrond als fysicus is onderzoek doen en het publiceren van je bevindingen voor jou natuurlijk geen probleem.
- Olie en gas. Olie, gas en andere fossiele brandstoffen zijn vandaag de dag een enorm belangrijk gespreksthema. De maatschappij, bedrijven en de politiek zijn actief op zoek naar manieren om aan een groenere toekomst te werken. Die transitie is moeilijk. Voor elektriciteitsproductie wordt in België bijvoorbeeld een groot deel van de energie uit aardgas gehaald. Fysica en energiebronnen als olie en gas zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat goede fysici bij veel energiebedrijven en andere bedrijven in de energie- en milieusector zeer gewild zijn.
- Wetenschap en techniek; Uit twee onderzoeken van de TU Delft en de Universiteit Leiden blijkt dat het merendeel van de fysici na hun studies terechtkomen in het onderzoek. Dat is natuurlijk een heel brede term, maar dat is dan ook exact wat fysica is: een breed vak waar onderzoek een kernonderdeel van is. Sommige recent afgestudeerden richten zelf bedrijfjes op die op consultancybasis onderzoek uitvoeren, anderen blijven aan de universiteit verbonden of worden ingehuurd door onafhankelijke onderzoeksinstituten. Als fysicus ben je een wetenschapper, wat betekent dat de arbeidsmarkt je met open armen zal ontvangen!
- Technologie. Net zoals je het vak Toegepaste Wiskunde hebt gaat het er bij fysici die in de technologiesector terechtkomen om dat ze hun opgedane kennis kunnen gebruiken voor nieuwe uitvindingen en technologische ontwikkelingen. België is een land waar technologie een grote rol speelt in de vormgeving van het landschap en de economie, van landbouw tot waterwerken. Sterker nog, je zou kunnen beweren dat België zoals het er nu uitziet nooit zou bestaan hebben zonder fysica. Jij kan dus zeker je bijdrage leveren. Zeker als je weet hoe je theoretische fysica kan toepassen in de praktijk ben je een gewild persoon voor veel bedrijven in de technologiesector.

Werk waar je met een fysicadiploma voor kan solliciteren is meestal gerelateerd aan de studie. Denk aan functies als nanotechnoloog, fysicus, astrofysicus, geofysicus en onderzoekwetenschapper.
Maar er zijn nog veel meer opties. Je kan ook een job zoeken die niet rechtstreeks gerelateerd is aan fysica, waaronder functies zoals managementconsultant, accountant, meteoroloog of beleggingsanalist. Ook jobs die de nadruk leggen op sterke wiskundige vaardigheden kunnen goede opties zijn voor afgestudeerden in de fysica.
Een van de vaker over het hoofd geziene jobs die iemand met een Bachelor of Science diploma zou kunnen uitoefenen is fysicaleraar.
Momenteel kampt België met een tekort aan leraren in bepaalde disciplines, waaronder fysica en wiskunde. Daarom wordt van overheidswege ingezet op het aantrekkelijker maken van lerarenopleidingen en het opkrikken van de status van het beroep van leraar.
Als je altijd al dacht dat lesgeven iets voor jou zou kunnen zijn, dan is het nu dus een goed moment om te kiezen voor een carrière als onderwijzer!
De hierboven beschreven jobs zijn slechts enkele voorbeelden van de soorten jobs die je kan uitoefenen als je een opleiding in de fysica achter de rug hebt. Kijk dus goed rond wanneer je op zoek gaat naar werk en denk na over je eigen carrièredoelen. Wil je graag je droomberoep vinden, probeer je dan te concentreren op posities die je interesseren en solliciteer enkel voor functies waarin je jezelf voor langere tijd ziet werken.
Maar je moet beseffen dat niet elke afgestudeerde fysicus meteen na het afstuderen zal gaan werken. Sommigen besluiten om een sabbatjaar te nemen, te gaan reizen en de wereld te verkennen, of mee te gaan helpen bij een paar liefdadigheidsprojecten die hun nauw aan het hart liggen.
Daarnaast kunnen afgestudeerden besluiten dat een postdoctorale studie iets is voor hen. Om zulke postdoctorale studies te kunnen aanvatten moet je uiteraard een master in fysica hebben. Mogelijke specialisaties voor verdere studies zijn:
- Theoretische fysica;
- Kwantummechanica;
- Thermodynamica;
Het is ook mogelijk dat afgestudeerden kiezen voor een postdoctorale studie in een ander vakgebied, zoals in de geesteswetenschappen, bedrijfskunde of economie.
Als je het gevoel hebt dat je toekomst in de academische wereld ligt en je graag aan een doctoraat zou willen werken, of je hebt een sterke passie voor fysica en je zou graag verder willen studeren aan een academische instelling, dan is het voltooien van een postdoctorale studie zeker iets om te overwegen.
Als je daarover meer advies wilt, kan je terecht bij de loopbaanadviseur van je school of universiteit. Hij of zij kan je de nodige informatie geven die je nodig hebt met betrekking tot de toelatingscriteria van verschillende universiteiten om een postdoctorale studie te kunnen volgen. Dit kan leiden tot een mooi en lang gesprek over je toekomstmogelijkheden in de fysica…

Hoe Kan Ik Mijn Jobkansen na mijn fysicastudies vergroten?
Als je die ene droomjob wilt, dan moet je je zoveel mogelijk proberen te onderscheiden van de rest.
Hoewel afstudeerders in de fysica over het algemeen veel wetenschappelijke en wiskundige vaardigheden hebben, die gewild zijn bij veel werkgevers, wil dat niet zeggen dat ze geen andere vaardigheden kunnen hebben waar werkgevers naar op zoek zijn.
Welke Vaardigheden Vinden Werkgevers Waardevol?
Als het gaat om de kwaliteiten die een werkgever zoekt in sollicitanten kunnen de eisen verschillen, maar vaak waarderen werkgevers bepaalde interdisciplinaire vaardigheden, die een afgestudeerde fysicus in de loop van zijn of haar studie kan opgepikt hebben, waaronder:
- Communicatie vaardigheden;
- Gegevensanalyse en onderzoeksvaardigheden;
- Probleemoplossend vermogen; en
- Technische vaardigheden, mogelijk inclusief enige kennis van programmeren.
Om een voorbeeld te noemen, als je solliciteert voor een job als beleggingsanalist, zal een werkgever zeer geïnteresseerd zijn in je wiskundige vaardigheden, aangezien het zeer waarschijnlijk is dat een deel van je werk betrekking zal hebben op het werken aan of met datamodellen.
Wat Kan Ik Anders Doen Om Mijn C.V. Er Bovenuit Te Laten Springen?
Een van de beste manieren om op te vallen bij potentiële werkgevers, is laten zien dat je over relevante werkervaring beschikt. Hieruit blijkt dat je op voorhand weet wat een bepaalde functie inhoudt en dat je ervaring hebt die andere sollicitanten niet hebben.
Wat voor soort stage of werkervaring je opdoet tijdens of na je studie, is natuurlijk afhankelijk van het soort werk dat je zoekt. Als je bijvoorbeeld wilt werken in een domein dat sterk gelinkt is aan fysica of de wetenschappen, kan het zijn dat het van onschatbare waarde is om enige werkervaring op te doen als bijvoorbeeld laboratoriumassistent.
Het is voor jou misschien mogelijk om een industriële stage te doen of werkervaring op te doen tijdens je opleiding. Als dit het geval is, zorg er dan voor dat je je tijd daar optimaal benut, want dit kan je echt helpen je kansen te vergroten om later de job te krijgen die je wilt.
Als je opleiding geen stage of praktijkprogramma bevat, wees dan niet bang. Er zijn tal van organisaties die zomerstages aanbieden. Over het algemeen accepteren ze voor dergelijke stages studenten die in het voorlaatste jaar van hun opleiding zitten.
Als je extra hulp nodig hebt bij het vinden van de juiste stageplaatsen voor jou, overweeg dan om met de loopbaanadviseur van je school of universiteit te spreken. Hij of zij kan je helpen met het opmaken en het verzenden van je cv naar potentiële stageplaatsen.
Maar een cv is meer dan alleen het aantonen van ervaring. Ook als recent afgestudeerde fysicus, die logischerwijs minder ervaring heeft dan iemand die al decennia in het werkveld staat, zal je werk vinden. Zolang je maar weet hoe je jezelf moet verkopen!
Je wilt natuurlijk laten zien dat jij over andere vaardigheden beschikt dan andere sollicitanten. Vandaag de dag kan je niet meer afkomen met iets als ‘handig met Word en Excel’. Je hebt tijdens je studie een aantal dingen geleerd waar je, zoals we al eerder hebben vermeld, veel bedrijven op zitten te wachten. Pak daarmee dan ook uit!
Je cv aanpassen aan de sollicitatie in kwestie is niet meer dan logisch: als je bijvoorbeeld in de energiesector aan de slag wilt gaan, dan kan je in de verf zetten dat jij je tijdens je studie al met olie en gas bezighield, daar misschien een thesis over hebt geschreven of artikels over hebt gepubliceerd.
Je cv op een originele manier voorstellen kan ook helpen. Het komt bijvoorbeeld steeds vaker voor dat mensen een video-cv opnemen of een andere audiovisuele manier van presenteren verzinnen. Dit soort initiatieven kunnen, opnieuw afhankelijk van de sector, heel goed werken. Als je bijvoorbeeld in de technologiesector aan de slag wilt, waar originaliteit wordt gewaardeerd, kan dit een goed idee zijn. Als je bij de overheid aan de slag wilt gaan, kan het beter zijn om je te houden bij een klassieke cv.

Het Behalen Van Je Diploma Fysica Is Slechts De Eerste Stap
Een diploma in de fysica hebben kan een voordeel zijn als je gaat solliciteren, omdat veel werkgevers de wiskundige en analytische vaardigheden, die je tijdens je studies hebt opgedaan, waarderen.
Om je droomjob te krijgen, moet je er echter ook voor zorgen dat je academische prestaties overeenkomen met de jobvereisten. Sommige posities zullen enkel aangeboden worden aan studenten die ten minste een onderscheiding hebben behaald, hoewel sommige werkgevers ook openstaan voor kandidaten die geen (hoge) graad behaalden.
Aangezien het in je beste belang is om zo hoog mogelijke punten op je diploma te hebben staan en omdat je gewoon wilt zorgen dat je met de beste cijfers afstudeert, kan het slim zijn om een fysicaleraar of wiskundeleraar in te schakelen om je op weg helpen met onderdelen van je fysicastudie waar je mee worstelt.
Je kunt bijvoorbeeld hulp vragen bij de wiskundige onderdelen van je cursus of een aantal van de belangrijkste onderwerpen en principes die tijdens het academische jaar worden onderwezen, willen herzien.
Ook als je nog op de middelbare school zit en studeert voor je eindexamens, maar al weet dat je fysica aan de universiteit wilt gaan studeren, dan is het van onschatbare waarde om een leraar te hebben die je kan voorbereiden op je examens. Sommige universiteiten laten je echter enkel toe als je in het middelbaar goede punten hebt behaald. Door een leraar in te schakelen vergroot je dus je kans om toegelaten te worden tot de (buitenlandse) universiteit waar je graag naartoe wilt.
Op de website van Superprof vind je een reeks fysicaleraren waar je uit kunt kiezen, die onderwijs aanbieden - op afstand en/of in persoon - voor studenten met verschillende budgetten. Daarnaast vind je hier blogs over waar je een docent fysica of wiskunde kan vinden en hoeveel een fysicaleraar zou moeten kosten.
Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt