“Amerikanen die voor de eerste keer naar het buitenland reizen, zijn vaak geschokt om te ontdekken dat ondanks alle vooruitgang die de afgelopen dertig jaar is geboekt, veel buitenlandse mensen nog steeds vreemde talen spreken."

Ach, Amerika! Een van de grootste landen ter wereld waar de Engelse taal hoogtij viert. Alle vijftig staten hebben verschillende manieren om Engels te spreken. Er zijn echter veel raakvlakken in de manier waarop mensen in het hele land spreken.

We moeten niet denken dat de enige manier om Engels in de Verenigde Staten te spreken is hoe ze praten in tv-shows, Hollywood-kaskrakers en in modebladen.

Vijfentachtig procent van de films die over de hele wereld worden getoond, zijn Amerikaans. Deze cijfers zetten Amerika zeker in de schijnwerpers.

Wie heeft er nog nooit gehoord van Star Wars, Sex and the City of de New York Times?

Allemaal gebruiken ze het Amerikaans-Engels waar we nu naar gaan kijken. In dit artikel gaan we kijken waar Amerikaans-Engels vandaan komt, wat Amerikaans Engels anders maakt dan andere Engelse varianten, en hoe je Amerikaans-Engels kunt leren spreken.

De beste leraren Engels beschikbaar
Georgette
4,9
4,9 (6 reviews)
Georgette
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Giselle
5
5 (5 reviews)
Giselle
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tatiana
5
5 (5 reviews)
Tatiana
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Nikolas
5
5 (5 reviews)
Nikolas
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Nihan
5
5 (10 reviews)
Nihan
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Yousra
5
5 (10 reviews)
Yousra
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Eline
5
5 (4 reviews)
Eline
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Robbe
5
5 (5 reviews)
Robbe
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Georgette
4,9
4,9 (6 reviews)
Georgette
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Giselle
5
5 (5 reviews)
Giselle
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tatiana
5
5 (5 reviews)
Tatiana
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Nikolas
5
5 (5 reviews)
Nikolas
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Nihan
5
5 (10 reviews)
Nihan
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Yousra
5
5 (10 reviews)
Yousra
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Eline
5
5 (4 reviews)
Eline
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Robbe
5
5 (5 reviews)
Robbe
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

De Oorsprong van Amerikaans Engels

"Er bestaat geen liberaal Amerika en een conservatief Amerika - er zijn de Verenigde Staten van Amerika. Er bestaat geen Zwart Amerika en een Wit Amerika en Latijns Amerika en Aziatisch Amerika - er zijn de Verenigde Staten van Amerika." - Barack Obama

In het grote totaalbeeld zijn de Verenigde Staten van Amerika een relatief jong land. De taal is ook vrij jong.

Aan huis of een online cursus Engels volgen? Vind je leraar dankzij Superprof en leer meer over de verschillen.

New York City
Amerikaans Engels is net als Amerika zelf over de jaren heen veranderd ǀ Bron: Unsplash.com

Engels werd in Amerika voor het eerst gesproken in de 17e eeuw. Echter, op dat moment in de geschiedenis waren er natuurlijk veel sprekers van andere talen op het continent die Frans, Spaans, Nederlands, Welsh, Iers en de inheemse talen spraken!

In de loop van de tijd is het Engels geëvolueerd en begon het een belangrijke rol te spelen op het continent. De klankleer, woordenschat en grammatica van het Amerikaans-Engels week in de loop van de tijd af van zijn Britse wortels onder invloed van immigranten uit alle hoeken van de wereld die in Amerika arriveerden.

Het was pas na de kolonisatie van Amerika dat Amerikaans Engels echt ging afwijken van dat van het Brits Engels. Omdat ze een hele oceaan verwijderd waren van hun voormalig vaderland, werden ze meer en meer geïsoleerd van de sprekers van Brits Engels. Ze kwamen ook meer in contact met vreemde talen, zoals de inheemse volkeren en de kolonisten uit Zweden, Nederland, Spanje, Frankrijk, enzovoort. Dit leidde tot de verandering in zowel woordenschat en grammatica. Vergelijkbare verschillen kan je ook duidelijk terugvinden in het Australisch, Schots en Iers Engels. Waar ter wereld je ook komt, er zal altijd een andere versie van het Engels zijn.

Dus ben je er klaar voor om precies uit te vinden wat Amerikaans Engels is en hoe je het kunt leren?

Bekijk meer over het Australische accent.

Je hebt snel genoeg antwoord op je vragen!

De Bijzonderheden van Amerikaans Engels

Betekenen de termen ‘sup’ 'of ‘y'all’ iets voor je?

Dit zijn typisch Amerikaanse termen! De eerste is de samentrekking van ‘What's up?’ (Wat is er?) en de andere betekent ‘You all’ (Jullie allemaal). Hier is je eerste voorbeeld van hoe Amerikaans Engels verschilt van de andere varianten van het Engels.

Bibliotheek in New York
Engelse dialecten zijn overal verschillend en Amerikaans Engels is geen uitzondering ǀ Bron: Unsplash.com

Het Engels dat in de Verenigde Staten wordt gesproken, wordt vaak als een eenvoudiger versie van het Engels beschouwd.

Waarom?

Dit komt vaak omdat de meeste mensen er al behoorlijk mee vertrouwd zijn omdat ze het op tv en in films hebben gehoord. Zonder het te merken hebben de meeste mensen al een redelijk goed begrip van Amerikaans Engels. Op dezelfde manier kun je je waarschijnlijk in New York goed redden met je basiskennis. Nadat je het je hele leven lang zo veel gehoord hebt, is Amerikaans Engels eigenlijk al je tweede taal!

Engelse les online - begin vandaag nog!

Je moet ook de grammatica kennen, die ook eenvoudiger is dan andere vormen van Engels. Uiteraard moet je nog steeds de grammaticale regels volgen, maar die zijn meestal eenvoudiger in het Amerikaans Engels.

Hetzelfde geldt voor het accent. Aangezien je het zo vaak hebt gehoord, is het veel gemakkelijker om het Amerikaans Engels accent te begrijpen dan een regionaal Brits dialect of Schots Engels. Dat zou een paar dingen moeten ophelderen!

Dus terwijl het Amerikaans Engels ontstond uit verschillende Britse dialecten, is het sindsdien van zijn wortels afgeweken. Een bekend voorbeeld is de letter ‘r’, die bijna altijd wordt uitgesproken in Amerikaans Engels, in tegenstelling tot in Engelse dialecten die de ‘r’ laten vallen als deze een klinker volgt.

Er zijn ook nieuwe woorden die Amerika zowel in de Verenigde Staten als in de rest van de wereld aan de Engelse taal heeft gegeven. Al deze woorden, afkomstig uit verschillende gebieden, vinden hun oorsprong in de VS:

 • Teenager (tiener)
 • Caucus (bijeenkomst van een politieke partij)
 • Compact car (compacte auto)
 • Belittle (kleineren)
 • Waterfront (waterkant)
 • Get the hang off (onder de knie krijgen)
 • En nog veel meer!

Dan hebben we het nog niet gehad over de verschillende dialecten binnen de Verenigde Staten zelf! In alle uithoeken van het land zal je ook een zeer verschillende uitspraak van de taal horen.

Er zijn over het algemeen enkele grote verzamelgroepen voor de accenten van het Amerikaans Engels. Deze zijn: Western, North Central, Midland, Southern, Inland Northern, Western Pennsylvania en daarnaast heel wat verschillende kleinere groepen aan de dichtbevolkte Amerikaanse Oostkust.

Er wordt gezegd dat er ruwweg 30 grote Engelse dialecten zijn in Amerika. Aan de oostkust vind je heel kleine regio's met een bepaald dialect, want daar leefden kleine fracties immigranten die uit andere landen kwamen.

Deze zijn meestal gekoppeld aan de grote steden. Zo kan je duidelijke verschillen horen tussen de dialecten van Boston en New York, ook al liggen de twee steden relatief dicht bij elkaar. In Boston heb je bijvoorbeeld het stereotiepe Southie dialect dat bekend geworden is via films en tv-reeksen die zich in Boston afspelen. Ook het New Yorkse accent is snel herkenbaar in de talloze films die het accent gebruiken. Bekijk een film met de acteur Joe Pesci en je zal meteen weten wat een typisch New Yorks accent is.

Als je je naar het westen begeeft wordt het grondgebied van de dialecten groter en zal één dialect zich gewoonlijk over 3 à 4 staten spreiden. Aan de hele westkust zijn er slechts ongeveer 3 dialecten. Deze zijn bekend om hun neutraal accent.

Per stad kan je zelfs kleine en subtiele verschillen horen in het algemene dialect van die regio. Als je het heel strikt bekijkt, zijn er dus waarschijnlijk honderden verschillende dialecten over de hele Verenigde Staten.

Het sterkste accent vind je in het zuiden en is één van de meest voor de hand liggende dialecten. Iedereen herkent het sterke accent dat je kan vinden in staten als Texas, Mississippi, Alabama, Louisiana, enzovoort...

Zoals je zult hebben begrepen, is het vrij moeilijk om te praten over wat Amerikaans Engels speciaal maakt zonder het te vergelijken met andere Engelse dialecten, vooral Brits Engels. Dat is precies wat we gaan doen!

Doorheen heel Vlaanderen les volgen? Het kan gerust dankzij Superprof. Een engels cursus Antwerpen volgen is nog nooit zo gemakkelijk geweest.

De Verschillen tussen Amerikaans Engels en Brits Engels

Zoals we eerder al zeiden, is Amerikaans Engels ontstaan ​​als Brits Engels en een mix van verschillende Engelse dialecten rond het Verenigd Koninkrijk. In de loop van de eeuwen kreeg Amerikaans Engels echter zijn eigen dialect en groeide het op samen met de Amerikaanse cultuur.

Het verschil tussen Amerikaans en Brits Engels
Hoewel Amerikaans Engels en Brits Engels dezelfde talen zijn, zijn ze toch anders ǀ Bron: Unsplash.com

Omdat de meeste mensen over de hele wereld Engels leren op school, worden Engelse lessen steeds meer gespecialiseerd, tot het punt waarop studenten, tegen de tijd dat ze de school verlaten, in het Engels (in sommige gevallen zonder ondertitels) programma’s kijken. Het grootste verschil tussen het Verenigd Koninkrijk en de VS is hoe woorden worden gespeld. In feite heeft Amerikaans Engels de spelling van nogal wat woorden in de Engelse taal gewijzigd.

Het verschil op het gebied van spelling zie je vaak al heel snel aan de hand van bepaalde lettergrepen die eindigen op veel gebruikte woorden:

 • Woorden die in het Brits Engels eindigen op -our, eindigen in het Amerikaans Engels over het algemeen op -or. Voorbeelden hiervan zijn: colour/color, odour/odor, rumour/rumor, labour/labor, enzovoort...
 • Woorden die in het Brits Engels eindigen op -re, eindigen in het Amerikaans meestal op -er: Bijvoorbeeld: metre/meter, centre/center, calibre/caliber, enzovoort...
  De spelling van sommige woorden eindigt echter in beide gevallen op -er. Het gaat dan over woorden zoals minister, disaster, chapter, member, ...
 • Woorden die in het Brits Engels eindigen op -ce, eindigen in het Amerikaans Engels vaak op -se. Voorbeelden hiervan zijn licence/license, defence/defense, ...
 • Woorden die in het Brits Engels eindigen op -ise zullen in het Amerikaans Engels eindigen op -ize. Bijvoorbeeld woorden als: apologise/apologize, rationalise/rationalize. Dit geldt ook voor woorden als modernisation/modernization en colonisation/colonization.
 • Als een woord in het Brits Engels eindigt op -yse, zal het over het algemeen in het Amerikaans Engels eindigen op -yze. Dit is het geval voor woorden zoals: catalyse/catalyze, paralyse/paralyze, hydrolise/hydrolise, enzovoort.
 • Woorden die in het Brits Engels eindigen op -ogue, eindigen in het Amerikaans Engels op -og. Bijvoorbeeld woorden als catalogue/catalog, dialogue/dialog, monologue/monolog, ...

Daarnaast worden bepaalde woorden met dezelfde betekenis op een volledig andere manier gespeld, zelfs al klinken ze misschien hetzelfde. Anderen kunnen echter een volledig andere uitspraak hebben.

Het gaat hier over woorden als (Brits/Amerikaans):

 • aeroplane/airplane (vliegtuig)
 • fillet/filet (filet)
 • moustache/mustache (snor)
 • mum/mom (mama/moeder)
 • sledge/sled (slee)
 • speciality/specialty (specialiteit)
 • en nog zoveel meer...

En ten slotte woorden die helemaal niet meer op elkaar lijken, maar toch hetzelfde betekenen (Brits/Amerikaans):

 • car park/parking lot (parkeerplaats)
 • catapult/slingshot (katapult)
 • chips/fries (friet/patat)
 • flat/apartment (appartement)
 • football/soccer (voetbal)
 • mobile phone/cell phone (mobiele telefoon)
 • nappy/diaper (luier)
 • maize/corn (maïs)
 • qeue/line (wachtrij)
 • starter/appetizer (aperitiefhapje)
 • underground/subway (metro)
 • en nog talloze andere woorden, te veel om hier op te noemen!

Welke spelling je ook gebruikt, het is uiterst belangrijk dat je in je geschreven teksten steeds dezelfde spelling gebruikt en consistent blijft. Denk dus eerst goed na welke spelling je verkiest voor je begint met schrijven!

Dit is de snelste en gemakkelijkste manier om te weten of je Brits Engels of Amerikaans Engels leest. Het vocabulaire is echter ook een andere manier om te bepalen uit welk land de taal komt. Omdat taal inherent gerelateerd is aan de cultuur, en er een aantal verschillen zijn tussen de Britse en Amerikaanse cultuur, is het nauwelijks verrassend dat er ook een taalkundig verschil is tussen de twee landen.

In de Verenigde Staten van Amerika gebruiken ze vaak de verleden tijd om gebeurtenissen te beschrijven die niet al te lang geleden plaatsvonden. In Engeland hebben ze daarentegen de neiging om de voltooid tegenwoordige tijd te gebruiken. Een Amerikaan zou bijvoorbeeld zeggen: ‘Ik ging naar de winkel’ terwijl iemand uit Engeland zou zeggen: ‘Ik ben in de winkel geweest’. Het verschil kan klein zijn, maar je kunt zien dat er zelfs wijzigingen zijn in de eenvoudigste zinnen.

Zelfs het werkwoord ‘get’ (krijgen) is anders. In Amerika is ‘get-got-gotten’ (krijgen-kreeg-gekregen) de voorkeursvervoeging voor heden en verleden, terwijl ze in het Verenigd Koninkrijk ‘get-got-got’ gebruiken. Na een paar oefeningen zul je het onder de knie krijgen.

Welke spelling moet je dan gebruiken? Als je studeert aan een bepaalde school of universiteit, kan het gebeuren dat de school van je verlangt dat je een bepaalde spelling gebruikt in de werken die je schrijft. Het is dus aangeraden om zeker te zijn welke spelling ze verkiezen vooraleer je begint.

Als je in je job veel e-mails stuurt naar mensen in het buitenland, loont het altijd de moeite om even snel te onderzoeken welke Engelse spelling in hun land over het algemeen wordt gebruikt.

Nogmaals, oefening baart kunst en je kunt veel oefenen door jezelf in de Amerikaanse cultuur te verdiepen. Er zijn veel nuttige hulpmiddelen om Amerikaans Engels te leren, je te helpen om in het Amerikaans Engels te denken en aan je uitspraak te werken.

Wil je meer weten over Iers Engels?

Welke sites kun je gebruiken om Engels online te leren?

Hulpmiddelen voor het Leren van Amerikaans Engels

"Engeland en Amerika zijn twee landen die van elkaar worden gescheiden door dezelfde taal."

De Verenigde Staten van Amerika zijn een voortdurend veranderend land waarvan de cultuur voortdurend zijn weg vindt naar andere landen. Van Beyoncé tot het Vrijheidsbeeld via Ernest Hemingway, iedereen weet iets van de Amerikaanse cultuur.

Taal en cultuur zijn met elkaar verbonden
Het Amerikaanse taalkundige landschap is net zo fascinerend als het natuurlijke ǀ Bron: Unsplash.com

Of je nu audiobronnen, audiovisuele middelen of literaire bronnen gebruikt, ze kunnen enorm nuttig zijn om je te helpen het Amerikaans Engels en de Amerikaanse cultuur te begrijpen en jezelf te verdiepen in beide.

Het kijken naar Amerikaanse films met de ondertitels aan is een geweldige manier om Amerikaans Engels te leren. Iedereen kijkt toch naar ze?.

Hoe zit het met Amerikaanse tv-shows?

Er is maar één land dat jaarlijks gigantisch veel tv-shows en films uitbrengt, en dat zijn de Verenigde Staten. Je kan dus tegelijk je favoriete series of films bekijken én Amerikaans Engels leren. Afhankelijk van waar de serie of film zich afspeelt, kun je je ook richten op een bepaald dialect. Het is niet zo moeilijk om lijstjes met films of series per locatie te vinden!

Naast talen kan je je ook verdiepen in alle aspecten van de Amerikaanse cultuur. Met een serie als House of Cards begeef je je in de politieke wereld, met een serie als The Sopranos begeef je je in de maffia-onderwereld en met het iets luchtigere Boy Meets World leer je het leven op een Amerikaanse high school beter kennen.

Er is er zeker één die je leuk vindt! Of het nu Forrest Gump, Breaking Bad of Walking Dead is, films en tv-programma's zijn veel beter in hun moedertaal en een geweldige manier om te leren over taal en cultuur.

Boeken zijn een andere bron van inspiratie. Als je je Amerikaans-Engelse vocabulaire wilt verbeteren, is er niet iets veel beter dan een boek. Jezelf verdiepen in een nieuwe wereld, een bepaald standpunt en een nieuw land is meer dan mogelijk met behulp van een boek.

Dit is je kans om te leren van grootheden als William Faulkner, Jack Kerouac en Toni Morrison. Deze boeken helpen je niet alleen nieuwe perspectieven te verkrijgen, maar helpen je ook bij je nieuwe taal.

Natuurlijk kun je je Engelse woordenschat verbeteren door middel van elk type medium. Radiostations, tv-zenders en de pers zijn allemaal vrij toegankelijk en nuttige hulpmiddelen om niet alleen algemeen Amerikaans Engels te leren, maar ook specifieke woordenschat zoals zakelijk Engels.

Kijken naar CNN, luisteren naar online radiozenders of door The Wall Street Journal bladeren zijn allemaal nuttige manieren om je kennis van de taal, het land en de cultuur te verbeteren.

Amerikaans Engels is een taal die blijft ontwikkelen en veranderen. Als je een bijlesdocent nodig hebt om je te helpen, zoek dan niet verder! Kijk op Superprof!

Wacht niet langer en boek zo snel mogelijk je eerste bijles Engels met Superprof. Talloze leerkrachten wachten op je.

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

4,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Joep

Enthousiaste en gedreven persoonlijkheid met oog voor detail waarbij ik dit zo goed mogelijk in mijn teksten implementeert. Ik probeer steeds een uniek invalshoek te vinden om ieder woord optimaal naar de lezer over te brengen. Passie voor talloze onderwerpen en stellig een grote liefhebber voor het fietsen!