"Taal is de routekaart van een cultuur. Het vertelt je waar zijn mensen vandaan komen en waar ze naartoe gaan."- Ria Mae Brown

Schotland, met zijn groene landschappen zover het oog reikt, heeft zijn eigen variant van het Engels. Schots Engels wordt zelfs gezien als een moeilijke variant van de taal, zelfs voor bepaalde moedertaalsprekers.

Rough Guides organiseerde een enquête om het mooiste land ter wereld te vinden en het was Schotland dat op de eerste plaats kwam. Dit zou genoeg moeten zijn om je ervan te overtuigen daarheen te gaan en Schots Engels te leren!

Ik heb het geluk gehad om naar Schotland te reizen en de prachtige landschappen te zien en verwelkomd te worden door de warme Schotse gastvrijheid. Hoewel het waar is dat het Engels dat er wordt gesproken anders is, is het ook ongelooflijk charmant.

In dit artikel gaan we kijken naar de oorsprong van het Schots Engels, hoe het verschilt van andere soorten Engels, hoe het wordt gesproken en hoe je kunt leren om het te spreken.

Schots Engels in een Taalkundig Kader

Schots Engels is ook bekend als Schots Standaard Engels. De geschreven vorm wordt meestal gebruikt in niet-literaire teksten. Het wordt vaak verward met Schots, wat eigenlijk de eigen taal is. Schots is een Germaanse taal die gerelateerd is aan modern Engels.

Schotland is een prachtig land
Schots Engels is net zo mooi als Schotland zelf ǀ Bron: Visualhunt - ScoRDS

Dus, hoe is Schots Engels ontstaan?

In werkelijkheid is het Schots Engels ontstaan uit een lichte vermenging tussen Engels en Schots. Het ontstond in de 17e eeuw toen de taal een aantal taalkundige veranderingen onderging. Na de unie met Engeland in 1707 veranderde de Schotse taal terwijl hij autonoom bleef. Deze onafhankelijkheid hielp bij het creëren van de talenidentiteit, die aansluit bij de cultuur.

Of het nu gaat om de klankleer, de betekenisleer, interpunctie of zelfs de grammatica, dit type Engels heeft bijgedragen aan hoe de mensen van Schotland zich uiten. Er zijn echter verschillende varianten van Schots Engels van regio tot regio. Er zijn verschillende soorten Schots Engels in de Hooglanden, de Laaglanden, Glasgow, Edinburgh, enzovoort.

De bevolking van Schotland is in twintig jaar met 30.000 toegenomen. Dit is een goede reden om meer te weten te komen over het land en zijn taal.

Ben je bekend met het Australisch Engels? Of bekijk de manier waarop Ierse mensen praten.

De Bijzonderheden van het Schots Engels

Zoals we eerder zeiden, is er geen één type Schots Engels. In feite zijn er, net als in elk ander Engelstalig land, verschillende soorten Schots Engels in verschillende delen van het land. Deze varianten hebben echter een aantal gemeenschappelijke kenmerken en als je eenmaal deze eigenschappen onder de knie hebt, kun je naar Schotland reizen.

Begeef je onder de lokale bevolking om de taal te leren
Waar je ook bent in Schotland, neem de tijd voor een kop koffie en een praatje ǀ Bron: Pixabay - Engin_Akyurt

Schotland, onderscheidt zich in termen van cultuur en taal van Engeland, de buurman in het zuiden. Het accent is een van de belangrijkste kenmerken van het Schots Engels. In feite is het accent wat de meeste studenten moeilijk vinden.

Typisch, Schotten gebruiken 'laddie' (lad + ie) dat 'jonge jongen' betekent en 'lassie' (lass + ie) dat 'jong meisje' betekent. Je zult ook merken dat Schotten in plaats van 'small' (klein) te zeggen, het woord 'wee' gebruiken.

Dit zijn dingen die je waarschijnlijk niet in het Engels zult leren, maar die je leert door naar Schotland te reizen of te leren met een privédocent. In termen van uitspraak, in tegenstelling tot andere varianten van Brits Engels, worden de termen 'cot' (wieg) en 'caught' (gevangen) in Schotland hetzelfde uitgesproken. In de taalkunde staat dit bekend als de cot-caught samensmelting en komt vaker voor in Amerikaans Engels dan in variëteiten van Brits Engels.

Anders dan in Engeland, waar de letter 'r' niet vaak wordt uitgesproken na een klinker, spreken sprekers van het Schots Engels de letter 'r' uit, ongeacht waar deze voorkomt, zelfs na een klinker. Bovendien wordt, net als het stereotype, de 'r' in het Schots Engels soms rollend uitgesproken. Dit is echter niet zo gebruikelijk als je zou denken, want de klank wordt meestal gevormd doordat het puntje van de tong tegen het gehemelte net achter de voortanden wordt gedrukt in plaats van een articulatie trilling, die het gewone rollende geluid produceert.

De term 'how' (hoe) is nog een van de eigenaardigheden van het Schots Engels. De term wordt vaak gebruikt als vervanging voor 'why' (waarom) in Schotland, Ierland en Noord-Engeland. Zelfs de koningin van Engeland zou zich wat in de war voelen met sommige van deze veranderingen.

Het Schots Engels dat we tegenwoordig kennen, heeft tal van eigen termen die in andere vormen van Engels zijn doorgedrongen. Legale en administratieve voorwaarden zijn bijvoorbeeld vaak een verengelste vorm van Schots Engels of Schots.

Om af te sluiten: Zullen we een paar Schotse termen bekijken?

Natuurlijk worden sommige termen alleen gebruikt in bepaalde regio's van Schotland.

  • How no? = Why not? (Waarom niet?)
  • He’s a right sweetie-wife (Een man die van roddelen houdt) = He likes to chat (Hij houdt van praten)
  • Bairn = Child (Kind)
  • Pal = Friend, mate (Vriend, maat)
  • What age are you? = How old are you? (Hoe oud ben jij?)
  • Ach, away we go! = I don’t believe you! (Ik geloof je niet!)
  • Aye = Yes (Ja)
  • Tattie = Potato (Aardappel die wordt gebruikt bij de beroemde 'haggis' met 'neeps' = koolraap  en 'tatties' = aardappelpuree)

Zoals je wel zult hebben begrepen, als je Schots wilt leren dan staat je veel werk te wachten. Schots Engels is echter in sommige opzichten vergelijkbaar met andere vormen van Engels en op andere manieren totaal verschillend.

Weet je wat Amerikaans Engels zo speciaal maakt?

Overeenkomsten met Andere Varianten van het Engels

Tenslotte zijn de Britse eilanden taalkundig verschillend van hun continentale buren. Laten we echter niet vergeten dat Engels de meest gesproken taal ter wereld is.

Schotland is heel divers
Om een taal echt te begrijpen moet je de nuances kennen ǀ Bron: Pixabay - Tama66

Iedereen kan Schots Engels leren spreken. Engels leren online

Maar hoe?

Met de juiste training en niets anders. Net als fietsen, als je het eenmaal hebt geleerd, zul je het nooit vergeten. Verder kan veel van de grammatica en het accent moeilijk op te pikken zijn. Daarom kiezen veel studenten voor een meer gestandaardiseerde vorm van Engels. Het is een stuk gemakkelijker om met de Engelssprekende wereld te praten als je een algemeen Engels accent gebruikt.

Dat gezegd hebbende, kun je jezelf gemakkelijk verstaanbaar maken door te oefenen. Je kunt je aanpassen en 'yes' zeggen in plaats van 'aye' als het eruit ziet dat men je niet begrijpt. Natuurlijk zullen de meeste Engelstaligen waarschijnlijk begrijpen wat je bedoelt uit de context.

Wil je Engels online leren?

Kinderen? Engels leren groep 6

Hulpmiddelen voor het Leren van Schots Engels

De beste techniek om Schots Engels te leren is om er middenin te duiken en aan de slag te gaan. Met films, radiostations en tv-series zijn er tal van manieren om de bijzonderheden van het Schots Engels te leren.

In de Hooglanden vind je deze prachtige koeien
Zelfs de koeien zijn anders in Schotland ǀ Bron: Visualhunt - ScoRDS

De eenvoudigste techniek is luisteren naar lokale radio. Er is BBC Scotland en BBC Alba (hoewel de laatste in het Gaelic is). Er zijn ook andere radiostations in Schotland, je hoeft ze alleen maar op te zoeken.

Elk Europees land heeft zijn eigen cultuur en muziek, en soms kan het lastig zijn om ze te vinden. In Schotland zijn er veel verschillende soorten media die ons dichter bij het land kunnen brengen.

Bijvoorbeeld, het nummer The First Big Weekend van Arab Strap neemt ons mee naar een weekend in Schotland met typische uitdrukkingen. Er is ook nog een Another Bed van The Twilight Sad dat het Schotse accent nog meer gebruikt dan ons vorige voorbeeld.

Je kunt veel dichter bij de Schotse geschiedenis en cultuur komen door de taal te leren spreken. Deze taalkundige elementen, evenals de cultuur en de geschiedenis, hebben bijgedragen aan het creëren van de nationale identiteit van Schotland.

Als je geïnteresseerd bent in Schots Engels, is werken met een moedertaalspreker waarschijnlijk de beste optie. Als je Superprof bekijkt, kun je docenten in het hele land vinden die klaar zijn om je Engels te leren. Natuurlijk moet je ervoor zorgen dat ze uit Schotland komen voordat je met hen gaat oefenen om je accent te verbeteren.

Als je geen Schotse docenten bij jou in de buurt kunt vinden, maak je geen zorgen. Je kunt ook online privédocenten vinden die je Engels kunnen leren met behulp van videoconferentie programma's zoals Skype. Zolang je een computer hebt met een webcam, microfoon en een fatsoenlijke internetverbinding, kun je overal ter wereld privé bijlessen krijgen van wie je maar wilt. Je moet gewoon de juiste persoon vinden!

Met zoveel bijlesdocenten om uit te kiezen, kan het vinden van de juiste soms behoorlijk moeilijk zijn. Gelukkig voor jou, bieden veel van de bijlesdocenten op Superprof de eerste bijles gratis aan. Dit is een geweldige kans om te zien of je met de docent kunt opschieten, of zijn/haar aanpak van lesgeven voor jou werkt, en de details van je privé bijlessen, zoals de tarieven, de locatie en hoe vaak je hem/haar nodig hebt, kunt bepreken. Zorg ervoor dat je een paar verschillende bijlesdocenten uitprobeert, voordat je uiteindelijk beslist over degene die je gaat leren hoe je Schots Engels perfect kunt spreken!

Engelse les online - begin vandaag nog!

 

Heb je een leraar Engels nodig?

Vond je dit artikel leuk?

0 vote(s)
Laden...

Joep