Je volgt online Duitse lessen, je hebt een woordenschat-app gedownload, maar je zou toch graag een lekker ouderwets boek hebben dat je helpt om Duitse Grammatica te leren - iets dat je op je bureau opengeslagen kunt houden op de pagina die je nodig hebt, of iets dat je op je e-book reader kunt zetten om de dingen even snel op te zoeken.

Waar vind je nu een lekker makkelijk leesbaar handboek in zakformaat waar je, als je even de tijd hebt, stiekem even een blik in kunt werpen? Iets dat je in de trein of in de vergaderzaal kunt lezen, of zelfs net voor het slapengaan?

In dit artikel bekijken we enkele van de publicaties waarmee leerlingen Duits hun leerproces eenvoudiger kunnen maken.

Lees hier in welke mate de Nederlandse en Duitse grammatica op elkaar lijken of verschillen.

De beste leraren Duits beschikbaar
Georgette
4,9
4,9 (6 reviews)
Georgette
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Nico
5
5 (8 reviews)
Nico
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Anke
5
5 (2 reviews)
Anke
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Xenia
5
5 (2 reviews)
Xenia
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Zoë
5
5 (2 reviews)
Zoë
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Lisa
5
5 (3 reviews)
Lisa
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Katelijn
Katelijn
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Dirk
Dirk
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Georgette
4,9
4,9 (6 reviews)
Georgette
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Nico
5
5 (8 reviews)
Nico
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Anke
5
5 (2 reviews)
Anke
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Xenia
5
5 (2 reviews)
Xenia
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Zoë
5
5 (2 reviews)
Zoë
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Lisa
5
5 (3 reviews)
Lisa
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Katelijn
Katelijn
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Dirk
Dirk
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Gemakkelijk Duits leren

De twee giganten die leren leuk en eenvoudig maken, hebben het Duits niet over het hoofd gezien. Zowel de "Idiot's Guide" als "voor Dummies" hebben een Duitse editie.

The Complete Idiot's Guide To Learning German

De Idiot's Guide heeft even tijd nodig om ter zake te komen - pas in hoofdstuk 8 leer je wat over zinsgrammatica - die tijd wordt echter benut om de basis uitgebreid te behandelen, met een uitgebreid hoofdstuk over de uitspraak van het Duits, een ander over cognaten en "valse vrienden", en enkele andere over spreektaal.

Het neemt rustig de tijd met geslachten, naamvallen en zinsbouw. Daarna wordt de rest van het boek ingepalmd met situatiehoofdstukken - hoe je een bezoek aan de dokter brengt, bestellen in een restaurant, enz., dit alles afgewisseld met extra grammaticalessen.

Maar tijd nemen betekent ook dat je het grondig doet. Deze gids laat de lezers kennis maken met een brede waaier van onderwerpen zoals reizen, winkelen, auto's huren, bankzaken, telefoneren, naar de dokter gaan, iets versturen op het postkantoor en nog veel meer, zodat je alle belangrijke dagdagelijkse zinnen en werkwoordstijden kunt leren.

Er hoort een extra CD bij (beschikbaar als interactieve bestanden voor Kindle) met oefeningen.

ISBN-10: 1615643141
ISBN-13: 978-1615643141

Met boeken is Duits leren erg gemakkelijk
Als Duits leren zo gemakkelijk is, kunnen zelfs kleuters het doen! (Bron: Unsplash.com)

Volg je Duits bijles met een privéleraar!

Duits voor Dummies

De "voor Dummies" reeks heeft niet één, maar VIJF boeken die gewijd zijn aan het leren van de Duitse taal. Je kunt ze apart verkrijgen of in een 5-in-één-editie, compleet met CD en links naar apps. Als je niet op zoek bent naar de uitgebreide editie, kies dan het boek dat je nodig hebt, afhankelijk van je behoeften:

  • Als je een basisgids zoekt of een gids die je in specifieke situaties kan helpen, dan is of "Duits voor Dummies" of "Duitse Zinnen voor Dummies" het geschikte boek. Vergeleken met "The Idiot's Guide" is er niet veel ruimte voor de uitspraak, maar cognaten en "valse vrienden" zijn voorzien van uitgebreide tabellen.
  • De uitleg is eenvoudig, maar niet alles staat gegroepeerd per thema - de verschillende werkwoordsvormen beslaan meerdere boeken, dus als je een grammaticahulp zoekt, kun je misschien beter de "5-in-één"-editie aankopen.

In de bijlagen vind je lijsten van onregelmatige werkwoorden, de vervoeging van hulpwerkwoorden en modale hulpwerkwoorden, een verklarende woordenlijst, én oefeningen.

Je kunt zelfs hun website bezoeken om enkele nuttige zinnen en woorden te vinden, zoals groeten, dagen van de week, maanden, bestellen in restaurants, en zinnen die je in noodgevallen kunt gebruiken.

ISBN-10: 1118491408
ISBN-13: 978-1118491409

Lees hier meer over de Duitse naamvallen.

Lessen Duits voor beginners

German DeMystified door Ed Swick

Dit boek brengt je langzaam in de richting van complete zinnen. Het is een typisch boek voor beginners en behandelt alle basisprincipes. Het voordeel ten opzichte van de Idiot's Guide en Duits voor Dummies is dat de oefeningen geïntegreerd zijn binnen elke les, met mondelinge oefeningen (de fragmenten zijn beschikbaar via een app of online) en schriftelijke oefeningen direct na elk onderdeel van de grammatica (of uitspraak).

Dit en de vorige boeken zijn echter bestemd voor mensen die niet graag afgeleid worden tijdens het leren. De opmaak is minder ruim dan die van The Idiot's Guide of Duits voor Dummies (waarschijnlijk omdat de pagina's niet zo groot zijn).

Als je graag visueel leert en kleine tekeningen en plaatjes bij je Duitse lessen ziet verschijnen, bekijk dan hieronder enkele aanbevelingen.

ISBN-10: 1259836371
ISBN-13: 978-1259836374

Het boek Everything Essential German

Dit boekje is behoorlijk gemakkelijk te gebruiken - hoewel niet ingedeeld is volgens de delen van de spraak, zoals Schaum's (zie hieronder). De hoofdstukken zijn duidelijk gemarkeerd en gegroepeerd volgens soortgelijke onderwerpen (lijdend en indirect voorwerp, bijvoorbeeld), hoewel de onderverdelingen van de hoofdstukken soms duidelijker titels zouden mogen hebben (de genitief vind je in hoofdstuk 16. “What’s Mine is Yours” onder “Another Case”).

Het is niet te dik, en heeft een zakboekformaat waardoor je het gemakkelijk in je rugzak kunt proppen op weg naar je lessen Duits. De uitleg is kort maar duidelijk, en omvat besprekingen van werkwoorden als "bitten", de uitdrukkingen "es gibt" en "als ob", zaken als postadressen en telefoonnummers, en hoe je breuken uit moet spreken.

Het is het omgekeerde van de meeste andere boeken die je "snel Duits leren". De kleine situatie-hoofdstukken (zoals hoe je iemand "gelukkig verjaardag" kunt wensen) worden namelijk afgewisseld door de grammatica-hoofdstukken, in plaats van andersom.

Ondanks de weinige minpunten ben ik er best blij mee.
ISBN-10: 1440567573
ISBN-13: 978-1440567575

Schaum's overzicht van de Duitse grammatica

Het grote voordeel van dit boek is dat het verbazend gemakkelijk is om bepaalde dingen op te zoeken.

Je hoeft de index niet door te bladeren, want de hoofdstukken zijn ingedeeld naar de onderdelen van de taal: zelfstandige naamwoorden, bijvoeglijke naamwoorden, werkwoorden, enz.
Schaum heeft ook een Duits woordenschatboek.
ISBN-10: 0071824707
ISBN-13: 978-0071824705

Duitse woordenschat leren

Leer de Duitse taal met behulp van boeken
Cassel's is lang een belangrijk hulpmiddel geweest om Duitse woordenschat te leren, maar er zijn verschillende boeken die woordenschatlijsten bieden die naar thema zijn ingedeeld. (Bron: Unsplash.com)

Duitse Woordenschat door Liliane Arnet (Barcharts)

Dit zijn, heel eenvoudig, flash cards voor wie graag over fysieke flash cards beschikt om Duits te leren - in tegenstelling tot een app - maar geen zin heeft om ze allemaal met de hand uit te schrijven.

Er zijn 1000 woorden die je op weg helpen bij het leren van je woordenschat.
ISBN-10: 142320784X
ISBN-13: 978-1423207849

Wort für Wort: Gevorderde Duitse Woordenschat door Paul Stocker

Als je je Duitse woordenschat graag gerangschikt ziet in lijsten volgens onderwerp ("Arbeitswelt" - "op het werk" is er eentje, "die Politik" een andere), dan is dit misschien het boek voor jou. De onderwerpen worden in het Duits gegeven en de lijsten zijn strikt van Duits naar Engels, zonder onnodig geklets ter inleiding.
ISBN-10: 1444109995
ISBN-13: 978-1444109993

Schaum's overzicht van de Duitse woordenschat

Dit boek hanteert een meer inclusieve aanpak om Duitse woordenschat te leren. De hoofdstukken zijn per onderwerp geordend (bijvoorbeeld "op de luchthaven") en beginnen met een kleine schets met wat basiswoordenschat.

Dan volgen woordenlijsten voor specifieke situaties en gebruikelijke zinnen die je in die situatie zou kunnen horen, gevolgd door oefeningen die je helpen om je pas verworven woorden te versterken.
ISBN-10: 0071615474
ISBN-13: 978-0071615471

Duitse Woordenschat: Puzzels en Oefeningen voor beginners tot gevorderden door Monika Beck

Ben je het beu om zinnen in te vullen en zaken uit het hoofd te leren? Waarom verstevig je je Duitse woordenschat niet met kruiswoordraadsels en woordrasters?

Ook dit boek is thematisch ingedeeld, maar daagt je hersenen op nieuwe manieren uit met eenvoudige puzzels die het leren van Duits weer leuk maken.
ISBN-10: 1518762263
ISBN-13: 978-1518762260

Als je deze onder de knie hebt, is er ook "Makkelijke Duitse Kruiswoordraadsels" (door Suzanne Ehrlich).
ISBN-10: 0844225088
ISBN-13: 978-0844225081

Hier lees je hoe je online Duits kunt leren.

Duitse kortverhalen voor beginners

Verhalen zijn een geweldige manier om een taal te leren, maar je kunt misschien beter even nadenken voor je volledige romans in een vreemde taal gaat lezen! Je zou kinderboeken kunnen proberen, maar die zijn misschien niet zo boeiend als verhalen voor volwassenen. Bekijk daarom eens een paar van onze suggesties met korte verhalen die geschikt zijn voor beginners die Duits leren.

Kortverhalen in het Duits - Lees voor je plezier, op jouw niveau en leer Duits op een leuke manier

Kortverhalen in het Duits voor beginners is een verzameling van acht ongewone maar boeiende kortverhalen, speciaal bedoeld voor volwassen en jongvolwassen leerlingen.

Hoewel het boek niet voor complete beginners is (iemand die slechts een heel elementair begrip van het Duits heeft), gaat het wel gemakkelijker van start en wordt het dan geleidelijk aan moeilijker naarmate je door de bladzijden en verhalen vordert. Woorden waarvan de auteur, Olly, denkt dat je ze niet zult kennen zijn in het vet gedrukt, wat best handig is. het eind van elk verhaal volgt er ook een verklarende woordenlijst.

Als je bij de les blijft en dit boek helemaal doorleest, zul je je Duitse grammatica zeker verbeteren.
ISBN-10: 9781473683372
ISBN-13: 978-1473683372

Skorpion door Christa Reinig

Skorpion door Christa Reinig vertelt het verhaal van een man die zich geïsoleerd en uitgesloten voelt omdat hij er anders uitziet. Tijdens het verhaal probeert de man, terwijl hij door een bedrijvige stad loopt, een aantal mensen ervan te overtuigen hem ondanks zijn ongewone verschijning te erkennen en te accepteren.

Het verhaal gaat in essentie over moraal, maar het is ook een heerlijk, vermakelijk boek voor wie van emotionele stukken houdt. Het is ook een fantastische aanwinst om beginners te helpen bij het leren beschrijven van iemands gezicht en andere fysieke kenmerken, soms op heel interessante manieren die niet noodzakelijk de norm zijn.

Je vindt het verhaal online, evenals een bijbehorende woordenschatlijst en een animatiefilmpje in het Engels.

Lessen Duits voor visuele leerlingen

Met visuele hulpmiddelen is Duits leren gemakkelijker
Met behulp van visuele leermiddelen kan iedereen Duits leren, zelfs deze kerel. (Bron: Unsplash.com)

Je wilt Duitse grammatica en woordenschat leren, maar een bladzijde vol woorden doet je hersenen overhitten? Hier zijn enkele boeken die de gangbare Duitse lessen combineren met kleine tekeningen en plaatjes die situaties schetsen, of zelfs alleen maar plaatjes gebruiken om woordenschat te leren.

De beste leraren Duits beschikbaar
Georgette
4,9
4,9 (6 reviews)
Georgette
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Nico
5
5 (8 reviews)
Nico
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Anke
5
5 (2 reviews)
Anke
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Xenia
5
5 (2 reviews)
Xenia
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Zoë
5
5 (2 reviews)
Zoë
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Lisa
5
5 (3 reviews)
Lisa
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Katelijn
Katelijn
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Dirk
Dirk
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Georgette
4,9
4,9 (6 reviews)
Georgette
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Nico
5
5 (8 reviews)
Nico
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Anke
5
5 (2 reviews)
Anke
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Xenia
5
5 (2 reviews)
Xenia
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Zoë
5
5 (2 reviews)
Zoë
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Lisa
5
5 (3 reviews)
Lisa
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Katelijn
Katelijn
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Dirk
Dirk
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Duits leren met plaatjes

Willkommen! Beginnerscursus Duits door Paul Coggle en Heiner Schenke

Dit boek is traditiegetrouw ingedeeld naar situaties, maar is rijk geïllustreerd. In feite dient het boek als aanvulling op de audiofragmenten en biedt het het strikt noodzakelijke in de vorm van grammaticatabellen, waarbij de aandacht uitgaat naar oefeningen, zowel schriftelijk als mondeling.

Er zijn online aanvullende oefeningen te vinden en een extra cursusboek met nog meer oefeningen.
ISBN-10: 1444165127
ISBN-13: 978-1444165128

Leer Duits online.

Usborne Internet-gebonden Duits voor Beginners door Angela Wilkes en John Shakell

Dit boek is bedoeld voor kinderen. Je weet dus dat het duidelijk en beknopt uitgelegd zal worden, met talloze illustraties en allerlei kleine trucjes waarmee je de kriebels uit een nieuwe, vreemde taal kunt halen.

Het bevat links die helpen bij de uitspraak en verder ingaan op de lessen.
ISBN-10: 0746000561
ISBN-13: 978-0746000564

Bildgrammatik Deutsch: Deutsche Grammatik in Bildern erklärt door Axel Hering en Gisela Specht

Dit boek splitst de Duitse grammatica nog verder uit, en illustreert elk punt met verschillende voorbeelden.
ISBN-10: 3190097410
ISBN-13: 978-3190097418

BrainBox - Let's Learn German De tien minuten durende hersenuitdaging van The Green Board Game Co.

Via situatiegerichte flashcards met kleine oefeningen op de achterkant, helpt dit leerspelletje voor kinderen je vermoeide hersenen om te assimileren. Dit doen ze door de lessen Duits weer leuk te maken.

Dit is hoe de zinsbouw en woordvolgorde in het Duits werkt.

Visuele aanwijzingen om Duitse woordenschat te leren

Berlitz Languages: Duitse flashcards voor kinderen

Ja, dit zijn flashcards met Duitse woordenschat - maar met kleine plaatjes die het leerproces ondersteunen door een combinatie van schriftelijke en visuele aanwijzingen.
ISBN-10: 1780044666
ISBN-13: 978-1780044668

Er zijn ook prachtig geïllustreerde boeken met schattige taferelen waarin elk voorwerp in het Duits gelabeld is. Je kent ze misschien, van toen je een kind was. Waarom probeer je niet deze beproefde methode om nieuwe Duitse woorden te leren?

The Usborne First Thousand Words in German door Heather Amery en Stephen Cartwright

ISBN-10: 1409583031
ISBN-13: 978-1409583035

Bildwörterbuch Deutsch: Die 1.000 wichtigsten Wörter in Bildern erklärt door Gisela Specht en Juliane Forßmann

ISBN-10: 3190079218
ISBN-13: 978-3190079216

Duitse kinderboeken voor beginners

Je hoeft geen kind te zijn om kinderboeken te lezen - iedereen houdt van een sprookje, nietwaar? Traditionele sprookjes zoals die van de gebroeders Grimm verouderen ook gewoon niet, dus is het een goed idee om deze verhalen als volwassene te lezen, want dat frist je geheugen op en helpt je om bekende woorden op te pikken in het Duitse verhaal.

Hier volgen een paar ideeën voor kinderboeken die je zelf of met je eigen kinderen kunt lezen - het kan voor jullie beiden een goede les zijn!

Sprookjes in eenvoudig Duits

Veel versies van deze oude kinderverhalen zijn geschreven in ouderwets barok Duits, dat onmogelijk te begrijpen is en ook behoorlijk achterhaald is in deze moderne maatschappij.

Probeer een vereenvoudigde versie van de sprookjes om een betere les in het Duits te krijgen. De nationale omroep NDR heeft veel van deze klassiekers laten herschrijven in een eenvoudige taal zodat ook beginners ervan kunnen genieten, en bovendien zijn ze voorzien van een langzame audio-vertelling, speciaal voor mensen die de taal leren.

Lees (of beluister) de volgende sprookjes op ndr.de:

Rotkäppchen (Little Red Riding Hood)
Schneewittchen und die sieben Zwerge
Rapunzel
Dornröschen
Die Bremer Stadtmusikanten
Der Wolf und die sieben Geißlein
Der Hase und der Igel
Rumpelstilzchen
Hänsel und Gretel
Frau Holle
Die 3 Federn
Des Teufels rußiger Bruder

Luister en leer - Duitse woorden voor beginners

Usborne heeft voor jonge leerlingen Duits dit slimme klankbord uitgebracht, dat hen laat kennismaken met 128 Duitse woorden voor beginners, uitgesproken door een moedertaalspreker van het Duits. Er zitten kaartjes in enveloppen die in een gleuf moeten worden gestoken voordat men op "start" drukt en een woord hoort dat bij een bepaald plaatje past.

Dit boek is bedoeld voor dagelijks gebruik, en stelt jou en je kind in staat om de Duitse uitspraak te oefenen en te perfectioneren met behulp van professionele audio.
ISBN 9781409597728

Inlevingscursussen voor de Duitse taal: Lezen in het Duits

De beste manier om je kennis van een vreemde taal uit te breiden en te versterken is door te luisteren en te lezen. Hier volgen enkele boeken met eenvoudige teksten en korte verhalen die je helpen om je kennis van de Duitse taal uit te breiden.

Door in het Duits te lezen leer je de taal beter beheersen
Een heerlijk boek naast een knapperend haardvuur - in het Duits? Lezen in een vreemde taal scherpt de grammatica en woordenschat aan. (Bron: Unsplash.com)

Beginnersniveau

The city series van André Klein

Deze verhalenbundels hebben elk de naam van een andere Duitstalige stad in de titel. Ze omvatten “Café in Berlin”, “Walzer in Wien”, “Ahoi in Hamburg”, “Zurück in Zürich” en nog veel meer.

"André Klein werd geboren in Duitsland, groeide op in Zweden en Thailand en woont nu in Israël [...]. Hij geeft al meer dan 15 jaar taalles en is de auteur van verschillende Duitse verhalenreeksen voor beginners, halfgevorderden en gevorderden, en een paar onuitgegeven romans". - Amazon

Der Schatz von Hiddensee

Voor A1 of beginnende leerlingen. Het verhaal van Andrea Maria Wagner speelt zich af in Duitsland en draait om een groep vrienden. Het is jeugdig en actueel met culturele verwijzingen en illustraties in kleur die het leertraject wat gemakkelijker maken. Dit specifieke deel van de serie is een winters verhaal met enkele interessante archeologische vondsten.

ISBN-10: 3125569974
ISBN-13: 978-3125569973

Halfgevorderd tot gevorderd:

De “Learning German Through Storytelling” serie door André Klein

Dit zijn geen gewone verhalen, maar moordmysteries voor lezers met een halfgevorderd niveau! Het formaat van de novelle bevordert het leesgemak, zonder je daarbij te ontmoedigen, zoals een langdradig Elizabeth George-mysterie dat zou doen.
Titels zijn o.a. “Mord am Morgen”, “Des Spielers Tod” en “Die dritte Hand”.

"Genowrin - een interactief avontuur voor leerlingen Duits" door André Klein (wie anders?)

Herinner je je die avonturenboeken waarin je de afloop kon kiezen door ofwel naar bladzijde 7 ofwel naar bladzijde 19 te bladeren, afhankelijk van wat je het personage wilde laten doen?

Dit is er zo één, maar dan in het Duits, en met een kleine twist: je bepaalt de uitkomst van zwaardgevechten door de Duitse grammaticavragen juist te beantwoorden!
ISBN-10: 1484171632
ISBN-13: 978-1484171639

Duitse spreektaal

En tenslotte, omdat je niet met je mond vol tanden wilt staan als je geconfronteerd wordt met gesproken Duits, geven we je hier enkele boeken over de spreektaal:

Dictionary of German Slang en Colloquial Expressions door Henry Strutz

Is precies wat er op de kaft staat. Een woordenboek van Duitse spreektaal.
ISBN-10: 0764109669
ISBN-13: 978-0764109669

Learn German: Idiomatic Expressions, Everyday Phrases, Proverbs & Sayings door Linda Milton

Geeft de Duitse equivalenten van Engelse uitdrukkingen en spreekwoorden.
ISBN-10: 151871580X
ISBN-13: 978-1518715808

Dirty German: Everday Slang from "What's up?" tot "F*%# off!" door Daniel Chaffey

Voor écht platvloerse Duitse uitdrukkingen.
ISBN-10: 1569756732
ISBN-13: 978-1569756737

Merk op dat hoewel veel van deze boeken ook als e-book verkrijgbaar zijn, dat niet voor alle boeken geldt.

Ontdek alles wat je moet weten over de Duitse grammatica.

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Joep