Alleen gescheiden door een dunne strook water in West-Europa, bekend als het Engelse Kanaal, is de geschiedenis die wordt gedeeld tussen Groot-Brittannië en Frankrijk net zo turbulent als je zou denken.

De talloze oorlogen tussen beide landen, evenals de vele politieke overeenkomsten en spanningen, hebben gezorgd voor een unieke relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk.

Naast de vele grappen en stereotypen die de interactie met de Fransen hebben opgeleverd, zijn er in beide landen allerlei aanwijzingen voor deze unieke relatie.

Wist je dat 45% van de Engelse woorden zijn afgeleid van het Frans?

Toen Willem de Veroveraar Engeland succesvol binnenviel en in 1066 de Engelse kroon overnam, brachten de mensen die hij meenam de erfenis van hun taal mee en daarmee onbewust een basis voor vele grappen die eeuwen daarna zouden worden verteld.

Dus, hebben de Britten en de Fransen altijd tegen elkaar gevochten? Hoe zit het met elkaar binnenvallen? En hoe zien Anglo-Franse relaties er vandaag uit?

Als Groot-Brittannië en Frankrijk hun relatie een label zouden moeten geven, zouden ze waarschijnlijk zeggen 'het is ingewikkeld'.

Laten we eens kijken naar alle dingen die deze samenwerking tot zowel een ideale - als een slechte relatie hebben gemaakt.

De beste leraren Frans beschikbaar
Georgette
4,9
4,9 (10 reviews)
Georgette
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ivetta
5
5 (7 reviews)
Ivetta
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hamza
5
5 (4 reviews)
Hamza
13€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marwan
5
5 (13 reviews)
Marwan
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Aline
Aline
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Dobrin
5
5 (3 reviews)
Dobrin
22€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tatiana
5
5 (4 reviews)
Tatiana
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ibtissam
5
5 (4 reviews)
Ibtissam
13€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Georgette
4,9
4,9 (10 reviews)
Georgette
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ivetta
5
5 (7 reviews)
Ivetta
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hamza
5
5 (4 reviews)
Hamza
13€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marwan
5
5 (13 reviews)
Marwan
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Aline
Aline
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Dobrin
5
5 (3 reviews)
Dobrin
22€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tatiana
5
5 (4 reviews)
Tatiana
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ibtissam
5
5 (4 reviews)
Ibtissam
13€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Politieke Geschiedenis tussen Groot-Brittannië en Frankrijk

Landen zijn als mensen: veel tijd naast elkaar doorbrengen betekent dat interactie onvermijdelijk is - en dit kan positief of negatief zijn.

Er zijn veel punten in de geschiedenis geweest waarin Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk het niet eens waren en zelfs probeerden controle over het andere land te krijgen, maar ze hebben ook meer dan eens met succes samengewerkt.

Dus, wat zijn de belangrijkste punten in de geschiedenis tussen het Verenigd Koninkrijk en onze Franse neven?

De Normandische Verovering

1066 is een beroemde datum in het Verenigd Koninkrijk. Het markeert een jaar waarin het land werd binnengevallen door de Noormannen (die uit wat nu bekend staat als Frankrijk kwamen), wat resulteerde in het claimen van de Engelse kroon door de indringers.

Toen Willem de Veroveraar zijn mannen uit Normandië over het Kanaal bracht, brachten ze hun taal en afkomst mee - en er is nog steeds een sterk bewijs hiervan in de Britse samenleving van vandaag.

Het is geen toeval dat 45% van de Engelse woordenschat is afgeleid van het Frans.

Engels behoort echter tot de Germaanse talenfamilie, waarbij bijna de helft van het lexicon afkomstig is uit de Franse versie die bijna 1000 jaar geleden in Normandië werd gesproken. Het is redelijk om te zeggen dat Willem de Veroveraar het verloop van de Engelse taal voor altijd heeft veranderd.

Honderdjarige Oorlog

Een belangrijke periode in de geschiedenis van Frankrijk, de Honderdjarige Oorlog duurde eigenlijk langer dan honderd jaar. Beginnend in 1337 en eindigend met een Engelse overwinning in 1453, waren de 116 jaar dat de Franse en Engelse legers betrokken waren in de strijd een periode van Europees conflict.

De oorlog begon om twee belangrijke redenen: Engeland wilde de controle over het Engelse bezit, het door Frankrijk gecontroleerde gebied van Aquitanië, en de Engelse koninklijke familie zat ook achter de Franse kroon aan.

De enorme duur van dit conflict betekent dat er veel ontwikkelingen en ook veel gevechten waren - 56 gevechten om precies te zijn!

Standbeeld van Jeanne d'Arc in Reims
Jeanne d'Arc leidde de Franse troepen naar veel overwinningen ǀ Visualhunt - mmmyoso

Jeanne d'Arc beweerde visioenen te hebben waarin haar door St. Michael en St. Catherine werd verteld dat zij de redder van Frankrijk zou worden. Nadat ze met succes het vertrouwen van de erfgenaam van de Franse troon had gewonnen, leidde Jeanne de Franse troepen naar vele overwinningen in de strijd, totdat ze door de Bourgondiërs werd verkocht aan de Engelsen, die met hen verbonden waren.

Nadat deze alliantie was ingestort, werd Frankrijk in 1441 overwinnaar  en de aanwezigheid van de Engelsen in Frankrijk werd daarna strikt gecontroleerd.

De Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog

1776 was een turbulent jaar voor de Britten, en de betrokkenheid van Frankrijk maakte de zaken nog ingewikkelder.

Terwijl de dertien Noord-Amerikaanse kolonies van Groot-Brittannië ontevreden raakten over hun Britse regering, zorgden toenemende spanningen ervoor dat er in 1775 oorlog uitbrak tussen Groot-Brittannië en de kolonisten, en de beweging voor Amerikaanse onafhankelijkheid was geboren.

Frankrijk besloot in 1778 het conflict officieel door een alliantie met de kolonisten aan te gaan, na twee jaar in het geheim steun aan de rebellen te hebben verleend.

De Verenigde Staten bereikten hun officiële onafhankelijkheid op 4 juli 1776, maar de Britten erkenden deze overwinning pas in 1783, toen de oorlog officieel eindigde met de ondertekening van het Verdrag van Parijs. Groot-Brittannië ondertekende ook een vredesverdrag met Frankrijk.

Napoleon I

Napoleon Bonaparte is een van de beroemdste namen in de militaire geschiedenis - en niet zonder reden.

Als de eerste keizer van Frankrijk na de revolutie van 1789, was de missie van Napoleon om zijn rijk zo veel mogelijk uit te breiden - en dit omvatte de planning om Engeland binnen te vallen.

Napoleon kreeg echter snel een sterk signaal dat dit plan een slecht idee was toen zijn troepen werden verslagen in de Slag om Trafalgar door admiraal Lord Nelson.

Gedenkteken Trafalagar Square
Admiraal Lord Nelson versloeg Napoleon bij de Slag van Trafalgal ǀ Visualhunt - romanboed

Napoleons vergelding hierop was echter roet in het eten van de Britse economie te gooien door wetten op te leggen waardoor Britse goederen onder zijn controle nergens naartoe konden worden gebracht.

De Britten sloten toen een alliantie met Pruisen en Oostenrijk, die ook door Napoleon waren lastiggevallen. Dit Brits-Pruisische partnerschap versloeg de Fransen bij Waterloo en Napoleon werd verbannen naar het eiland St. Helena, waar hij zes jaar bleef tot zijn dood in 1821.

Volg deze link om meer te lezen over Napoleon Bonaparte en andere invloedrijke Fransen.

Groot-Brittannië en Frankrijk in de moderne tijd

De hoeveelheid geschiedenis tussen het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk heeft het toneel gevormd voor veel moderne ontwikkelingen in de relatie tussen de twee landen.

Laten we een paar van de belangrijkste punten in de Anglo-Franse geschiedenis van de afgelopen eeuw bekijken.

Anglo-Franse Relaties in de Eerste en Tweede Wereldoorlog

De Eerste Wereldoorlog begon na de oorlogsverklaring aan Servië door Oostenrijk na de moord op de Oostenrijkse aartshertog Franz Ferdinand.

Nadat Rusland zijn steun aan Servië had aangekondigd, verklaarde Duitsland de oorlog aan Rusland om Oostenrijk te verdedigen. Vervolgens verklaarde Frankrijk, een bondgenoot van Rusland, de oorlog aan Duitsland. Daarna verklaarde Groot-Brittannië Duitsland de oorlog, nadat Duitse troepen België waren binnengevallen in een poging Frankrijk te bereiken. In slechts enkele dagen was het grootste deel van Europa verwikkeld in een wereldoorlog.

Omdat zowel Frankrijk als Groot-Brittannië Duitsland de oorlog hadden verklaard, sloten zij zich aan bij Rusland om een ​​alliantie te vormen die bekend staat als de Triple Entente. Zodra Rusland het conflict had verlaten, kwamen Groot-Brittannië en Frankrijk, als onderdeel van de grotere geallieerde mogendheden, met de hulp van de VS zegevierend uit de strijd, toen de Duitse strijdkrachten hun regering vroegen om een ​​einde te maken aan de oorlog. De wapenstilstand werd ondertekend op 11 november 1918.

De Britten en de Fransen werkten ook samen aan de overwinning in de Tweede Wereldoorlog, die begon toen beide naties de oorlog verklaarden aan nazi-Duitsland nadat het Polen in 1939 was binnengevallen.

Wederom werd een alliantie gevormd tussen Groot-Brittannië, Frankrijk, de Sovjetunie (voorheen Rusland), de Verenigde Staten, China en leden van het Gemenebest.

De geallieerden werkten samen om de ‘Asmogendheden’ (nazi-Duitsland, Italië en Japan) te verslaan, maar het was Groot-Brittannië dat Frankrijk bevrijdde van de Duitse bezetting en de Franse regering uit Parijs zag vertrekken.

Na de bevrijding van Frankrijk werd Duitsland binnengevallen door de geallieerden en gaf zich kort daarna over. Japan bleef vechten totdat de Verenigde Staten vier maanden later Hiroshima en Nagasaki bombardeerden.

De Gaulle's EEG Veto

Het partnerschap tussen Groot-Brittannië en Frankrijk in de wereldoorlogen werd in twijfel getrokken toen de Franse president, Charles de Gaulle, een veto uitsprak tegen de toetreding van het Verenigd Koninkrijk tot de Europese Economische Gemeenschap (EEG) in 1963.

Opgericht in 1957, was de EEG de voorloper van de Europese Unie. In de eerste plaats werd de EEG opgericht als een gemeenschappelijke markt voor landen binnen Europa, maar nadat het Verenigd Koninkrijk had geweigerd onderhandelingen te voeren over de voorwaarden van de EEG, terwijl het ook zijn eigen gemeenschappelijke markten probeerde te vestigen, was De Gaulle op zijn hoede voor het Britse belang in de gemeenschap.

Groot-Brittannië trad uiteindelijk in 1973 toe tot de EEG, samen met Denemarken en Ierland.

De Kanaaltunnel

De Kanaaltunnel is een ongelooflijk symbool van Anglo-Franse eenheid.

Een van de zeven moderne wereldwonderen
Je kunt met de trein van Parijs naar Londen reizen via de Kanaaltunnel ǀ Pixabay - gruesen

Met een lengte van vijftig kilometer is de Kanaaltunnel erkend als een van de zeven wonderen van de moderne wereld. Elke dag passeren er maximaal vierhonderd treinen die een vitale verbinding vormen tussen twee Europese hoofdsteden: Londen en Parijs.

Hoewel de tunnel officieel in 1993 werd geopend, was er sinds het begin van de 19e eeuw sprake van een verbinding tussen Engeland en Frankrijk via een dergelijke koppeling.

Blair en Chirac

Een van de meest recente ruzies tussen het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk kwam tot stand na een meningsverschil tussen de Britse premier Tony Blair en de Franse president Jacques Chirac op een EU-top in 2002.

Het incident vond plaats toen de hervorming van het Gemeenschappelijk Landbouw Beleid (GLB) werd besproken, en Blair viel Chirac mondeling aan voor zijn vermeende hypocrisie bij het verdedigen van het huidige beleid, dat volgens hem 'verantwoordelijk was voor de honger van de armen van de wereld'. Als vergelding antwoordde Chirac door te zeggen dat Blair ‘slecht was opgevoed’.

Het is begrijpelijk dat dit geschil mensen aan beide kanten van het kanaal schokte, en vijandigheid tussen Blair en Chirac bleef echter enige tijd bestaan, gezien de waarde van sterke Anglo-Franse politieke allianties, bleven beide partijen de ander respecteren.

Bijles Frans - klik hier!

Sportieve Rivaliteit tussen Engeland en Frankrijk

Rivaliteit is nooit zo overheersend als het gaat om sport. Als het gaat om Engeland tegen Frankrijk, is het Zeslandentoernooi Rugby de plaats waar alle vriendschappen en rivaliteit uit het verleden aan het licht komen.

Rivaliteit tussen Frankrijk en Engeland in de sport
Rugbywedstrijd tussen Engeland en Frankrijk ǀ Visualhunt - mmmyoso

Op 10 maart 2018 nam Engeland het op tegen het Franse rugbyteam in een wedstrijd die eindigde in een Franse overwinning met 22-16 en de dromen van Engeland over een overwinning op de zes landen verpletterde, ondanks de inspanningen van Jonny May.

Als het de taal is waarop je je wilt concentreren, zoek dan in de door jou gekozen zoekmachine naar iets als 'cursus Frans Antwerpen'. Als alternatief kun je zoeken naar online cursus Frans.

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Joep

Enthousiaste en gedreven persoonlijkheid met oog voor detail waarbij ik dit zo goed mogelijk in mijn teksten implementeert. Ik probeer steeds een uniek invalshoek te vinden om ieder woord optimaal naar de lezer over te brengen. Passie voor talloze onderwerpen en stellig een grote liefhebber voor het fietsen!