Hoofdstukken
Frankrijk is een land met een buitengewone geschiedenis - een geschiedenis die werd aangedreven door buitengewone mensen.
Als onderdeel van West-Europa, met het Kanaal in het noorden, Duitsland in het oosten, een grens met Spanje en de Middellandse Zee aan de zuidkust, moest Frankrijk een land van mensen worden dat bereid was om hun land te verdedigen als ook zijn macht te vestigen.
Door de verdediging van het land en de vestiging van het rijk, is Frankrijk ook beroemd geworden om zijn cultuur gecreëerd door zijn kunstenaars, auteurs en filosofen.
Franse namen tegenkomen komt veel voor bij het bestuderen van de wereldgeschiedenis, de Europese geschiedenis en zelfs de Vlaamse geschiedenis. Maar wie zijn deze mensen? En welke rol speelden zij in het bouwen van Frankrijk en Europa? Wie moet je zeker kennen?
In vier categorieën, cultuur, wetenschap, heersers en geschiedenis, presenteren wij je de belangrijkste Franse figuren van Superprof.
Boek in Leuven een cursus Frans Leuven op Superprof.

De Belangrijkste Fransen Uit de Geschiedenis
Jeanne d'Arc (1412-1431)
Jeanne d'Arc is het meest bekend om haar bijdrage aan het einde van de Honderdjarige Oorlog toen ze een Franse overwinning op de Engelsen behaalde door het oorspronkelijke Franse land terug te winnen.
De acties van Jeanne d'Arc in de aanloop naar deze triomf waren te danken aan haar religieuze toewijding die haar ertoe bracht heilige visioenen te hebben, waarin ze werd aangemoedigd om actie te ondernemen door St. Michael en St. Catherine als ze, zoals ze zeiden, de redder van haar land wilde zijn.
Nadat ze, op aanwijzing van de heiligen, een audiëntie bij de Franse erfgenaam Karel had gezocht, leidde Jeanne verschillende veldslagen naast de kroonprins waardoor Frankrijk de controle over zijn land terugkreeg.
In 1429 werd Karel gekroond tot koning van Frankrijk en werd Karel VII. Hoewel de Fransen hun eigen troon hadden teruggenomen, was er nog steeds een conflict met de Engelsen en werd Jeanne door de Bourgondiërs aan hen verkocht als gijzelaar. Ze werd later beschuldigd van hekserij en ketterij en verbrand op de brandstapel.
Alfred Dreyfus (1859-1935)
Alfred Dreyfus was een Franse artillerieofficier tijdens de Eerste Wereldoorlog, die in 1894 werd veroordeeld voor verraad nadat hij ervan werd verdacht Duitse troepen over de Franse artillerie te informeren.
Nadat hij in het openbaar van zijn titel als legerofficier was ontdaan, riep Dreyfus uit dat hij onschuldig was en hij het waard was om in het Franse leger te dienen.
Terwijl Dreyfus zijn levenslange gevangenisstraf uitzat in Frans-Guyana, kwamen er nieuwe bewijzen aan het licht dat Dreyfus in feite onschuldig was, maar de nieuwe bevindingen werden geheimgehouden.
Het Joodse geloof van Dreyfus en de verdenking van antisemitisme in het Franse leger bracht het debat over de religieuze vrijheid van Franse burgers onder de aandacht van het publiek. De populaire mening dat Dreyfus onschuldig was, betekende dat hij een nieuw proces kreeg, maar hij werd schuldig bevonden.
Met Dreyfus opnieuw opgesloten, was er nog een publiek protest dat leidde tot zijn vrijlating en gratie. Dreyfus werd hersteld als legerofficier en kreeg belangrijke promoties.
Franse geschiedenis is fascinerend! Ik heb er alles over geleerd tijdens mijn lessen Frans in Londen ...
Frans leren Antwerpen - neem lessen via Superprof.
Asterix en Obelix
Ja, dit zal je wellicht doen verbazen. Toch zijn dit de eerste Fransen – of eigenlijk Galliërs – waar veel Belgen mee in aanraking komen. We moeten een flinke tijd terug, naar de tijd van Julius Caesar, ver voor de Franse Republiek. Het Romeinse rijk strekte zich destijds uit over haast de hele wereld en ook heel Europa is bezet, waaronder Gallië. “Heel Gallie? Nee, een kleine nederzetting bleef moedig weerstand bieden…”
Iedere strip begon zo en miljoenen Europeanen leerden dankzij de avonturen van Asterix en Obelix, opgetekend door Goscinny en Uderzo meer over de geschiedenis van hun continent. Miljoenen? Jawel, met meer dan 350 miljoen verkochte uitgaven is deze Franse stripreeks de best verkochte strip aller tijden in Europa is!
De eerste strip verscheen in 1959 en ondanks het feit dat de bedenkers inmiddels overleden zijn hebben familieleden van het duo de pen opgepakt en wordt er nog steeds nieuwe verhalen over Asterix & Obelix op de markt gebracht.
Er is zijn speelfilms, spellen, themaparken en standbeelden aan gewijd, en de strips zijn in tientallen talen vertaald. En we hebben het grote Frankrijk en de geschiedenis beter leren kennen dan via wat voor les dan ook, dankzij de avonturen van Asterix en Obelix. Voor ons zijn zij beroemde personen uit Frankrijk die zeker niet mogen ontbreken in deze lijst!
Een cursus Frans Gent is maar een voorbeeld waar je dankzij Superprof bijles Frans kan volgen. Boek je eerste les!
De Bekendste Franse Heersers uit de Geschiedenis
Koning Lodewijk XIV (1638-1715)
Koning Lodewijk XIV van Frankrijk, ook wel de Zonnekoning genoemd, werd op slechts 4-jarige leeftijd gekroond tot Koning van Frankrijk na de dood van zijn vader.
Kardinaal Mazarin, de minister-president van Lodewijk, had geholpen bij het regeren van het land terwijl Lodewijk nog een kind was, maar na zijn dood in 1661 besloot Lodewijk alleen te regeren als een absolute monarch, in de overtuiging dat hij rechtstreeks namens God regeerde.
Marie Antoinette (1755-1793)
Marie Antoinette werd geboren als een Oostenrijkse aartshertogin in 1755. Op 14-jarige leeftijd trouwde ze met de erfgenaam van de Franse troon, Louis-Auguste, die koning Louis XVI en de laatste koning van Frankrijk zou worden, en Marie Antoinette zou de laatste koningin zijn.
Aan het begin van haar regering als koningin van Frankrijk werd Marie Antoinette hoog aangeschreven door de burgers van Frankrijk, maar toen ze een reputatie verwierf als symbool van de royale uitgaven van de monarchie, veranderde de mening over haar en het eeuwenoude instituut van de monarchie kelderde.
Marie Antoinette zou naar verluidt hebben gezegd ‘laat ze cake eten’ toen ze hoorde dat de bevolking aan het begin van de Franse revolutie geen toegang had tot brood, hoewel hier geen bewijs voor is.
De achteruitgang over de mening van Marie Antoinette en haar echtgenoot koning Louis XVI droeg bij aan de Franse revolutie.
Interesse om een online cursus Frans te volgen? Ontdek het in volgend artikel.

Napoleon Bonaparte (1769-1821)
Uiteindelijk steeg Napoleon Bonaparte naar de positie van keizer van Frankrijk, maar hij begon tijdens de revolutie als lid van het Franse leger.
Een van de beroemdste delen van Napoleons nalatenschap is de Code Napoléon of de Code Civil. Dit was een nieuwe wettelijke code voor Frankrijk die werd opgesteld ter vervanging van het complexe pre-revolutie systeem. De Code Napoléon beschreef alles, van de rechten van individuen en families op eigendom en het beheer van de kolonies.
Hoewel niet populair bij sommigen, werd de nieuwe Code van Napoleon door verschillende andere landen overgenomen, waaronder die in Zuid-Amerika als een sjabloon voor hun eigen burgerlijke codes.
Charles de Gaulle (1890-1970)
Charles de Gaulle begon als een militaire leider in de Tweede Wereldoorlog en werd later de president van Frankrijk.
Tijdens zijn militaire en politieke carrière stond De Gaulle centraal in radicale gebeurtenissen en veranderingen in de Franse regering en de Algerijnse onafhankelijkheidsoorlog in 1962.
Als militair officier was De Gaulle kritisch over de benadering van de Franse regering ten aanzien van de dreiging van een Duitse invasie en vluchtte naar Londen nadat Parijs was ingenomen, waar hij de Franse regering in ballingschap vormde als leider van Vrij Frankrijk in 1940.
Na de bevrijding van Parijs in 1944 keerde De Gaulle terug naar Parijs met de wens een nieuwe regering te vormen, maar toen dit in 1953 mislukte, ging hij met pensioen. Maar dit was niet het einde van de macht van De Gaulle.
Hij keerde terug naar Frankrijk na de onafhankelijkheidsbeweging in Algerije (destijds een Franse kolonie) in 1958 en was president van Frankrijk tot 1969.
Wacht niet langer en neem nu je eerste bijles Frans met Superprof. Ontdek de mogelijkheden.
Frankrijk en Cultuur: de Grootste Franse Namen
Voltaire (1694-1778)
Voltaire was een 18e-eeuwse Franse schrijver wiens werken representatief zijn voor de filosofische en culturele beweging van de 'Verlichting' die in de jaren 1700 in Europa plaatsvond.
Voltaire staat in zijn satirische werken bekend om zijn kritiek op het christendom, evenals zijn steun voor de scheiding van kerk en staat.
Gedurende zijn hele leven heeft Voltaire allerlei literaire werken geschreven, met als meest opvallende Candide (1759), waarin het ongegronde optimisme in de religie en de problemen rond het idee van het vinden van echt geluk worden bekritiseerd.
Tijdens zijn leven bracht Voltaire tijd door in de gevangenis voor zijn aanvallen op religie en de regering in zijn gedicht La Henriade (1723). Hij week zelf uit naar Engeland en de stad Ferney (aan de Frans-Zwitserse grens die nu bekend staat als Ferney-Voltaire) om meer gevangenisstraf te ontvluchten voor zijn geschriften.
Volg de link om meer te lezen over de gecompliceerde relatie van Frankrijk met het Verenigd Koninkrijk!
Victor Hugo (1802-1885)
Victor Hugo was een Franse schrijver, beroemd om zijn gedichten, romans en toneelstukken. Hij is het meest bekend om zijn romans Notre-Dame de Paris (1831) – De Klokkenluider van de Notre Dame en Les Misérables (1862), die beide een tweede roem genoten toen ze werden getransformeerd in respectievelijk een film en opera.
Hugo's werken worden beschouwd als behorend tot het romantische tijdperk, een periode waarin kunstenaars zich concentreerden op de poëtische kant van kunst en de natuur als springplank gebruikten om betekenisvolle werken te creëren.
De klokkenluider van de Notre Dame vertelt het verhaal van een man die door de mensen in de stad wordt mishandeld vanwege zijn uiterlijk. Dit was het eerste semi-politieke werk dat door nog veel meer zou worden gevolgd.
Les Misérables speelt zich af in 1845 en volgt het leven van een man die gevangen zat omdat hij een brood had gestolen om zijn nicht te voeden tijdens een periode van ontberingen. Dit bevat ook veel berichten over de tekortkomingen van de post-revolutionaire Franse samenleving.
Jean Paul Sartre (1905-1980)
Jean-Paul Sartre was een filosoof en anti-kolonialist en beroemd om zijn werk over de theorie van het existentialisme.
Sartre publiceerde tal van toneelstukken, essays en politieke werken. De meest bekende hiervan is het stuk Huis Clos (1944), een existentialistisch stuk waarin alle personages samen in een kamer zijn opgesloten zonder kans op ontsnapping.
Sartre weigerde in 1964 de fameuze Nobelprijs voor de Literatuur en verklaarde dat een schrijver zich niet mag laten veranderen in een instelling.

Edith Piaf (1915 – 1963)
‘La Vie en rose’, ‘Non, je ne regrette rien’: een van de meeste emblematische artiesten van de twintigste eeuw die in een van de beroemdste uitdragers werd van het genre chansons, is zonder enige twijfel Edith Piaf. Ze werd geboren en groeide op in het Parijs van begin 20e eeuw, en dat was zonder twijfel een bijzondere tijd waar de grootste kunstenaars en schrijvers ter wereld samenkwamen.
Voor Franrijk was Piaf een baken van hoop tijdens de Tweede Wereldoorlog, en haar stem over de radio bracht de Fransen de warmte die ze misten tijdens oorlogstijd. Piaf was een zangeres van alle Fransen: het liefde en leed dat zij maakte, bijvoorbeeld toen haar echtgenoot en wereldkampioen boksen Marcel Cerdan omkwam bij een vliegtuigongeluk, raakte iedereen.
Toen Piaf overleed in 1963, trok haar begrafenis honderdduizenden bezoekers. Het verkeer stond stil, de radio zond de plechtigheid live uit. De beroemde schrijver Jean Cocteau, die Piaf van jongs af aan kende, overleed zelf enkele uren nadat hij het nieuws over de dood van Piaf te horen kreeg aan een hartaanval.
De liedjes van Piaf werden in de jaren daarop door veel artiesten gecoverd. Zo zong Louis Armstrong ‘La Vie en Rose’ en werd ‘Non, je ne regrette rien’ gezongen door zowat iedere artiest in het chanson-genre.
Daarnaast werden er ook films gewijd aan het leven van Piaf, juist omdat ze naast een succesvolle carrière zo’n intens droevig persoonlijk leven had. De speelfilm La Vie en Rose, met Marion Cotillard als Edith Piaf, leverde twee Oscars op. In Parijs is er daarnaast een museum te vinden dat volledig over Piaf gaat.
De Bekendste Franse Wetenschappers Ooit
Marie Curie (1867-1934)
Marie Curie, oorspronkelijk afkomstig uit Polen, was de eerste vrouw die de Nobelprijs kreeg toegekend en de eerste die de prijs meer dan eens won.
Curie wijdde haar leven aan onderzoek naar radioactieve materialen en wordt gezien als de ontdekker van radium en polonium, evenals het bedenken van de term 'radioactief'.
De inspanningen van Curie op het gebied van natuurkunde en scheikunde hielden niet op bij onderzoek. Ze werkte ook samen met de regering om het gebruik van draagbare röntgenapparatuur op gewonde soldaten op de slagvelden van de Eerste Wereldoorlog te implementeren.
Curie betaalde de ultieme prijs voor haar diensten aan de wetenschap. Haar blootstelling aan radioactieve stoffen betekende dat ze op 66-jarige leeftijd stierf aan aplastische anemie veroorzaakt door straling.
Als je dit artikel nuttig vindt, waarom niet wat over de belangrijke historische gebeurtenissen in Frankrijk te weten komen? En wil je misschien starten met Franse les? Klik hier voor Frans voor beginners!
Louis Pasteur (1822 – 1895)
Misschien weet je niet gelijk wie Louis Pasteur is, maar wat als we je het woord “pasteuriseren” vertellen. Begint er dan een belletje te rinkelen?
Pasteur was een van de grootste scheikundigen van de 19e eeuw, die in een tijd dat er nog niet de technologie was die we nu hebben een vaccin tegen hondsdolheid ontwikkelde.
Zijn onderzoek op het gebied van chemie, bacteriën en moleculen wordt door scheikundigen vandaag de dag nog steeds als baanbrekend beschouwd. Daarnaast was Pasteur een van de eerste die het fenomeen ‘micro-organisme’ ontdekte. Aan de hand van die ontdekking was Pasteur de eerste die erachter kwam dat open wonden gesteriliseerd konden worden.
Ook ontdekte Pasteur dat door voedsel te verhitten men kon voorkomen dat reeds aanwezige bacteriën of schimmels het eten verder zouden bederven. Dit proces wordt dankzij die uitvinding “pasteuriseren” genoemd. Hoeveel mensen ken jij die een werkwoord naar zich vernoemd hebben gekregen?
Dankzij zijn onderzoek naar micro-organismen kwam Pasteur er ook achter dat er verschillende manieren zijn waarop voedsel en vocht kan bederven. Zo ontdekte hij met welke gistcellen de smaak van bier en wijn beter werd.
Met zijn bevindingen heeft Pasteur een enorme bijdrage geleverd aan een aantal bepalende ontwikkelingen in de scheikunde en medische wetenschap. Hij wordt tot een van de grootste wetenschappers van zijn generatie gerekend en er werden diverse boeken over Pasteur geschreven.
Misschien is Pasteur niet de meest bekende Fransman, de waarheid is wel dat Pasteur een van de meest invloedrijke Fransen was, zeker op zijn vakgebied.

Gustave Eiffel (1832 – 1923)
Wie aan Frankrijk denkt, denkt aan Parijs. Wie aan Parijs denkt, denkt aan de Eiffeltoren. En dat is niet zonder reden. Dit magnifieke bouwwerk, ontworpen door de fameuze ingenieur Gustave Eiffel, is uniek in zijn stijl en symbolisch voor de kracht van de Franse wetenschap.
Eiffel was eigenlijk scheikundige, maar nadat hij voor de spoorwegmaatschappij in Frankrijk kwam te werken begon hij zich steeds meer te interesseren voor de karakteristieke metaalconstructies die hem wereldberoemd zouden maken.
Hij begon zich na enkele kleine opdrachten steeds meer te richten op ontwerp en zijn loopbaan kreeg een enorme boost toen hij het skelet voor het Vrijheidsbeeld mocht ontwerpen. De echte wereldfaam kreeg hij toen de Wereldtentoonstelling in 1889 in Parijs werd gehouden. Ter ere van die tentoonstelling bouwde Eiffel de Eiffeltoren in opdracht van de gemeente Parijs.
Wie door Frankrijk rijdt, en met name wie een fervent treinliefhebber is, kan door het hele land werk van Eiffel zien. Hij bouwde verschillende spoorbruggen die tot op de dag van vandaag nog steeds gebruikt worden.
De bijdrage van Eiffel aan het Franse landschap, de architectuur en de manier waarop hij zijn werk tot een Frans symbool heeft verheven maakt dat deze man onmogelijk mag ontbreken in het lijstje van grootste Fransen ooit.
Weet jij nog iemand die niet mag ontbreken in dit lijstje. Iemand die veel heeft betekent voor Frankrijk en ook ver over de landsgrenzen grote bekendheid geniet? Laat het ons weten in de commentssectie hieronder!
Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt