Frankrijk is een land met een buitengewone geschiedenis - een geschiedenis die werd aangedreven door buitengewone mensen.

Een groot deel uitmakend van West-Europa, met het Kanaal in het noorden, Duitsland in het oosten, een grens met Spanje en de Middellandse Zee aan de zuidkust, moest Frankrijk een land van mensen worden dat bereid was om hun land te verdedigen als ook zijn macht te vestigen.

Door de verdediging van het land en de vestiging van het rijk, is Frankrijk ook beroemd geworden om zijn cultuur gecreëerd door zijn kunstenaars, auteurs en filosofen.

Franse namen tegenkomen komt veel voor bij het bestuderen van enig aspect van de geschiedenis, maar wie zijn deze mensen? En welke rol speelden zij in het bouwen van Frankrijk?

Dit is de top tien van de belangrijkste Franse figuren van Superprof.

1. Jeanne d'Arc (1412-1431)

Jeanne d'Arc is het meest bekend om haar bijdrage aan het einde van de Honderdjarige Oorlog toen ze een Franse overwinning op de Engelsen behaalde door het oorspronkelijke Franse land terug te winnen.

De acties van Jeanne d'Arc in de aanloop naar deze triomf waren te danken aan haar religieuze toewijding die haar ertoe bracht heilige visioenen te hebben, waarin ze werd aangemoedigd om actie te ondernemen door St. Michael en St. Catherine als ze, zoals ze zeiden, de redder van haar land wilde zijn.

Nadat ze, op aanwijzing van de heiligen, een audiëntie bij de Franse erfgenaam Karel had gezocht, leidde Jeanne verschillende veldslagen naast de kroonprins waardoor Frankrijk de controle over zijn land terugkreeg.

In 1429 werd Karel gekroond tot koning van Frankrijk en werd Karel VII. Hoewel de Fransen hun eigen troon hadden teruggenomen, was er nog steeds een conflict met de Engelsen en werd Jeanne door de Bourgondiërs aan hen verkocht als gijzelaar. Ze werd later beschuldigd van hekserij en ketterij en verbrand op de brandstapel.

2. Koning Lodewijk XIV (1638-1715)

Koning Lodewijk de XIV bouwde het Paleis van Versailles
Het Paleis van Versailles werd het centrum van het Franse politieke en aristocratische leven ǀ Visualhunt - Djof

Koning Lodewijk XIV van Frankrijk, ook wel de Zonnekoning genoemd, werd op slechts 4-jarige leeftijd gekroond tot Koning van Frankrijk na de dood van zijn vader.

Kardinaal Mazarin, de minister-president van Lodewijk, had geholpen bij het regeren van het land terwijl Lodewijk nog een kind was, maar na zijn dood in 1661 besloot Lodewijk alleen te regeren als een absolute monarch, in de overtuiging dat hij rechtstreeks namens God regeerde.

3. Voltaire (1694-1778)

Voltaire was een 18e-eeuwse Franse schrijver wiens werken representatief zijn voor de filosofische en culturele beweging van de 'Verlichting' die in de jaren 1700 in Europa plaatsvond.

Voltaire staat in zijn satirische werken bekend om zijn kritiek op het christendom, evenals zijn steun voor de scheiding van kerk en staat.

Gedurende zijn hele leven heeft Voltaire allerlei literaire werken geschreven, met als meest opvallende Candide (1759), waarin het ongegronde optimisme in de religie en de problemen rond het idee van het vinden van echt geluk worden bekritiseerd.

Tijdens zijn leven bracht Voltaire tijd door in de gevangenis voor zijn aanvallen op religie en de regering in zijn gedicht La Henriade (1723). Hij week zelf uit naar Engeland en de stad Ferney (aan de Frans-Zwitserse grens die nu bekend staat als Ferney-Voltaire) om meer gevangenisstraf te ontvluchten voor zijn geschriften.

Volg de link om meer te lezen over de gecompliceerde relatie van Frankrijk met het Verenigd Koninkrijk!

4. Marie Antoinette (1755-1793)

Marie Antoinette werd geboren als een Oostenrijkse aartshertogin in 1755. Op 14-jarige leeftijd trouwde ze met de erfgenaam van de Franse troon, Louis-Auguste, die koning Louis XVI en de laatste koning van Frankrijk zou worden, en Marie Antoinette zou de laatste koningin zijn.

Aan het begin van haar regering als koningin van Frankrijk werd Marie Antoinette hoog aangeschreven door de burgers van Frankrijk, maar toen ze een reputatie verwierf als symbool van de royale uitgaven van de monarchie, veranderde de mening over haar en het eeuwenoude instituut van de monarchie kelderde.

Marie Antoinette zou naar verluidt hebben gezegd ‘laat ze cake eten’ toen ze hoorde dat de bevolking aan het begin van de Franse revolutie geen toegang had tot brood, hoewel hier geen bewijs voor is.

De achteruitgang over de mening van Marie Antoinette en haar echtgenoot koning Louis XVI droeg bij aan de Franse revolutie.

5. Napoleon Bonaparte (1769-1821)

Napoleon Bonaparte werd keizer van Frankrijk
Napoleon voerde een nieuwe wettelijke code in ǀ Pixabay - 12019

Uiteindelijk steeg Napoleon Bonaparte naar de positie van keizer van Frankrijk, maar hij begon tijdens de revolutie als lid van het Franse leger.

Een van de beroemdste delen van Napoleons nalatenschap is de Code Napoléon of de Code Civil. Dit was een nieuwe wettelijke code voor Frankrijk die werd opgesteld ter vervanging van het complexe pre-revolutie systeem. De Code Napoléon beschreef alles, van de rechten van individuen en families op eigendom en het beheer van de kolonies.

Hoewel niet populair bij sommigen, werd de nieuwe Code van Napoleon door verschillende andere landen overgenomen, waaronder die in Zuid-Amerika als een sjabloon voor hun eigen burgerlijke codes.

6. Victor Hugo (1802-1885)

Victor Hugo was een Franse schrijver, beroemd om zijn gedichten, romans en toneelstukken. Hij is het meest bekend om zijn romans Notre-Dame de Paris (1831) – De Klokkenluider van de Notre Dame en Les Misérables (1862), die beide een tweede roem genoten toen ze werden getransformeerd in respectievelijk een film en opera.

Hugo's werken worden beschouwd als behorend tot het romantische tijdperk, een periode waarin kunstenaars zich concentreerden op de poëtische kant van kunst en de natuur als springplank gebruikten om betekenisvolle werken te creëren.

De klokkenluider van de Notre Dame vertelt het verhaal van een man die door de mensen in de stad wordt mishandeld vanwege zijn uiterlijk. Dit was het eerste semi-politieke werk dat door nog veel meer zou worden gevolgd.

Les Misérables speelt zich af in 1845 en volgt het leven van een man die gevangen zat omdat hij een brood had gestolen om zijn nicht te voeden tijdens een periode van ontberingen. Dit bevat ook veel berichten over de tekortkomingen van de post-revolutionaire Franse samenleving.

7. Marie Curie (1867-1934)

Marie Curie deed onderzoek naar radioactieve materialen
Marie Curie was de eerste vrouw die de Nobelprijs won ǀ Visualhunt - rosefinerising

Marie Curie, oorspronkelijk afkomstig uit Polen, was de eerste vrouw die de Nobelprijs kreeg toegekend en de eerste die de prijs meer dan eens won.

Curie wijdde haar leven aan onderzoek naar radioactieve materialen en wordt gezien als de ontdekker van radium en polonium, evenals het bedenken van de term 'radioactief'.

De inspanningen van Curie op het gebied van natuurkunde en scheikunde hielden niet op bij onderzoek. Ze werkte ook samen met de regering om het gebruik van draagbare röntgenapparatuur op gewonde soldaten op de slagvelden van de Eerste Wereldoorlog te implementeren.

Curie betaalde de ultieme prijs voor haar diensten aan de wetenschap. Haar blootstelling aan radioactieve stoffen betekende dat ze op 66-jarige leeftijd stierf aan aplastische anemie veroorzaakt door straling.

8. Alfred Dreyfus (1859-1935)

Alfred Dreyfus was een Franse artillerieofficier tijdens de Eerste Wereldoorlog, die in 1894 werd veroordeeld voor verraad nadat hij ervan werd verdacht Duitse troepen over de Franse artillerie te informeren.

Nadat hij in het openbaar van zijn titel als legerofficier was ontdaan, riep Dreyfus uit dat hij onschuldig was en hij het waard was om in het Franse leger te dienen.

Terwijl Dreyfus zijn levenslange gevangenisstraf uitzat in Frans Guyana, kwamen er nieuwe bewijzen aan het licht dat Dreyfus in feite onschuldig was, maar de nieuwe bevindingen werden geheim gehouden, totdat het verhaal aan de pers werd verteld.

Het Joodse geloof van Dreyfus en de verdenking van antisemitisme in het Franse leger bracht het debat over de religieuze vrijheid van Franse burgers onder de aandacht van het publiek. De populaire mening dat Dreyfus onschuldig was, betekende dat hij een nieuw proces kreeg, maar hij werd schuldig bevonden.

Met Dreyfus opnieuw opgesloten, was er nog een publiek protest dat leidde tot zijn vrijlating en gratie.

Dreyfus werd hersteld als legerofficier en kreeg belangrijke promoties.

Franse geschiedenis is fascinerend! Ik heb er alles over geleerd tijdens mijn lessen Frans in Londen ...

Franse les Amsterdam - vind je lessen via Superprof.

9. Charles de Gaulle (1890-1970)

Charles de Gaulle was president van Frankrijk
De daden van Charles de Gaulle werden gehonoreerd door een luchthaven naar hem te vernoemen ǀ Pixabay - 12019

Charles de Gaulle begon als een militaire leider in de Tweede Wereldoorlog en werd later de president van Frankrijk.

Tijdens zijn militaire en politieke carrière stond De Gaulle centraal in radicale gebeurtenissen en veranderingen in de Franse regering en de Algerijnse onafhankelijkheidsoorlog in 1962.

Als militair officier was De Gaulle kritisch over de benadering van de Franse regering ten aanzien van de dreiging van een Duitse invasie en vluchtte naar Londen nadat Parijs was ingenomen, waar hij de Franse regering in ballingschap vormde als leider van Vrij Frankrijk in 1940.

Na de bevrijding van Parijs in 1944 keerde De Gaulle terug naar Parijs met de wens een nieuwe regering te vormen, maar toen dit in 1953 mislukte, ging hij met pensioen. Maar dit was niet het einde van de macht van De Gaulle.

Hij keerde terug naar Frankrijk na de onafhankelijkheidsbeweging in Algerije (destijds een Franse kolonie) in 1958 en was president van Frankrijk tot 1969.

Frans leren online - klik hier!

10. Jean Paul Sartre (1905-1980)

Jean-Paul Sartre was een filosoof en anti-kolonialist en beroemd om zijn werk over de theorie van het existentialisme.

Sartre publiceerde tal van toneelstukken, essays en politieke werken. De meest bekende hiervan is het stuk Huis Clos (1944), een existentialistisch stuk waarin alle personages samen in een kamer zijn opgesloten zonder kans op ontsnapping.

Sarte is de grondlegger van het existentialisme
Sartre weigerde in 1964 de fameuze Nobelprijs voor de Literatuur ǀ Visualhunt - Government Press Office (GPO)

Sartre weigerde in 1964 de fameuze Nobelprijs voor de Literatuur en verklaarde dat een schrijver zich niet mag laten veranderen in een instelling.

Als dit artikel nuttig was, waarom niet wat over de belangrijke historische gebeurtenissen in Frankrijk te weten komen? En wil je misschien starten met Franse les? Klik hier voor Frans voor beginners!

Heb je een leraar Frans nodig?

Vond je dit artikel leuk?

0 vote(s)
Laden...

Joep