Frans leren is één ding: je leert je Franse woordenschat en grammatica, schrijft je flashcards, leert de bijvoeglijke naamwoorden, onthoudt je werkwoordsvervoegingen, oefent je spelling en je probeert perfect Frans schrijven. Maar dan doe je je mond open, en je klinkt als een slechte imitatie van inspecteur Clouseau van de Pink Panther.

Frans spreken betekent dat je de uitspraak onder de knie moet krijgen. En dat is moeilijker dan alleen maar Franse begroetingen leren en "bonjour", "merci" en "bonne nuit" zeggen. Studies hebben aangetoond dat baby's al voor hun geboorte gefocust zijn op de klanken van hun moedertaal; hoe ouder je bent, hoe moeilijker het niet alleen is om verschillende klanken te vormen, maar ook om de subtiele verschillen tussen twee gelijksoortige klanken te horen wanneer je naar een taal luistert.

Maar wees blij! Er zijn genoeg Franse dialecten en accenten dat een zekere variatie in de uitspraak van woorden niet ongewoon is. En het belangrijkste is niet een 100% correcte uitspraak, het gaat erom dat je het net goed genoeg uitspreekt zodat iedereen je begrijpt.

Franse les eiffel
In de Franse spelling wordt de Q altijd gevolgd door een U, en maakt de klank "K". Bron: Pexels
De beste leraren Frans beschikbaar
Georgette
4,9
4,9 (10 reviews)
Georgette
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hamza
5
5 (4 reviews)
Hamza
13€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marwan
5
5 (13 reviews)
Marwan
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Aline
Aline
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sophie
5
5 (5 reviews)
Sophie
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Pierre
Pierre
21€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ivetta
5
5 (4 reviews)
Ivetta
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Dobrin
5
5 (3 reviews)
Dobrin
22€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Georgette
4,9
4,9 (10 reviews)
Georgette
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hamza
5
5 (4 reviews)
Hamza
13€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marwan
5
5 (13 reviews)
Marwan
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Aline
Aline
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sophie
5
5 (5 reviews)
Sophie
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Pierre
Pierre
21€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ivetta
5
5 (4 reviews)
Ivetta
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Dobrin
5
5 (3 reviews)
Dobrin
22€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Hoe spreek je Franse klinkers uit 1: eenvoudige klinkerklanken

De Franse taal heeft heel weinig tweeklanken, en die zijn over het algemeen gemakkelijk te herkennen omdat ze meestal met twee letters worden geschreven (zie hieronder). Dus je zal moeten leren de klinkers in te korten en ze zuiverder te maken dan je gewend bent als je Frans spreekt.

Hier is een klein overzicht voor de gebruikelijke Franse klinkers:

Klinker     Hoe spreek je het uit?
A               Een open "a", maar sluit je keel iets meer.
I                 Zoals "ie", maar dan iets korter.
O               Zoals "open" maar zonder de lichte "w"-klank aan het eind.
U                Zoals de Duitse Ü.
Y                Als klinker wordt het uitgesproken als de 'Y' in happy, wanneer 'Y' aan het begin van een woord of lettergreep staat, is het een medeklinker en wordt deze net als de Engelse 'Y' uitgesproken.

De variaties van de klinker E

Beginners kunnen gemakkelijk in de war raken door de verschillende manieren waarop de Fransen de letter E uitspreken. Je kunt de verschillende uitspraken beluisteren op deze site.

De letter E wordt vaak uitgesproken als de lettercombinatie "eu". Dit komt het dichtst bij de Duitse "ö". Het komt misschien het dichtst in de buurt van de Engelse "ur" of "ir" klank in "survey" en "girl", of de E in "angel", maar open het een beetje en vorm je lippen tot een O klank.

Het wordt zo uitgesproken aan het eind van woorden ("le", "te"), of in woorden met een twee-klinker + e + één medeklinker groep ("mercerie", "pelleteuse"...) en tussen twee enkele medeklinkers ("menuisier", "cerise")

Een andere manier om E uit te spreken is zoals het Engelse woord "set". Dit is het geval tussen twee enkele medeklinkers in een eenlettergrepig woord ("mer", "cher") of vóór een set van twee (of meer) medeklinkers ("serpent", "envers"), of aan het begin van woorden ("express", "expérience").

Nog een andere manier om E uit te spreken is als "eh" met een Australisch accent (neem even de tijd om het je echt voor te stellen). Denk eraan om het kort te houden! Zo wordt het uitgesproken als het geschreven wordt met het accent aigu.

Aan het eind van woorden spreek je de E nauwelijks uit. Het is gewoon een zachte manier om Franse woorden te laten uitfaden in plaats van abrupt te eindigen. Dit is standaard Frans; er zijn Franse regionale accenten waar het sterker wordt uitgesproken, zoals een "eu".

Volg hier Franse cursussen met de beste docenten.

Waarom nog langer wachten om je Franse les in Aalst te volgen? Talloze staan bereid om je les te geven doorheen heel Vlaanderen.

Franse les stad
De stomme H krijgt een samengetrokken apostrof, alsof het woord met een klinker begint. Het is dus "d'heure" en niet "de heure". Bron: Pexels

Hoe spreek je Franse klinkers uit 2: Franse accenten

Gelukkig krijgt de E heel vaak een accent dat je precies vertelt hoe het uitgesproken moet worden. Wanneer je Frans leert, is het in het begin makkelijk om de kleine streepjes bovenop de klinkers te negeren. Ze zijn echter belangrijk, en je moet er aandacht aan besteden omdat ze een integraal onderdeel zijn van de spelling van Franse woorden. Ze veranderen de waarde van de klinkers.

Er zijn drie accenttekens in de Franse taal:

 • Het accent aigu: é. Wordt alleen gebruikt bij de letter E. Zeg "eh", maar verbreed je mond en sluit je keel.
 • Het accent grave: è, à, ù. Wordt alleen op die drie letters geplaatst. Het opent en verlengt deze klinkers enigszins: eeeh, aah. Het gebruik op ù bestaat uitsluitend in het Franse woord où (waar), waar het in feite de "ou" ("oo") verkort en onderscheidt van "ou" (of).
 • Het accent circonflexe: ê, î, â, ô, en de letter û. De enige klinker die geen circonflexe kan krijgen is Y. De circonflexe maakt de klinker meer open en langer, meer dan het accent grave. Het komt voor in bepaalde werkwoordsvervoegingen en duikt vaak op in een Frans woord dat vroeger een S achter de klinker had, zoals hôpital, hôte, en "gîte".
 • De tréma, of diaerese: alleen op de letters ï en soms ë. Het geeft aan dat een klinker afzonderlijk wordt uitgesproken in een dubbelklinker-groep: Noël (noh-elle) of maïs (mah-ees).

Wanneer je Frans leert, zal het onthouden waar deze kleine streepjes voor zijn je helpen om Franse zelfstandige naamwoorden en Franse werkwoorden correct uit te spreken.

Neem online Franse lessen met goede leraren op Superprof.

Hoe spreek je Franse klinkers uit 3: Nasale klanken en Diftongs

Deze klanken zijn zowel de meest iconische in de Franse taal als de makkelijkste om verkeerd uit te spreken als je een beginnende Franse student bent. Wanneer je nasale klinkers uitspreekt, probeer dan de klank niet zozeer in je keel als wel in je neus te maken. Om te oefenen kan je proberen je mond te sluiten en door je neus te spreken. Het zal je nog niet de exacte klank geven, maar het zal je helpen die nasale component te oefenen en er een gevoel voor te krijgen voor je volgende Franse lessen.

De Franse nasale basisklanken zijn:

 • On: zeg een O door je neus; de n is een stille letter en alleen om te laten zien dat het nasaal is.
 • An, am* / en, em*: open de "on" tot een A of schwa. Technisch gezien zijn de "an" gespeld met een "a" meer open in de keel dan die geschreven met een E. In conversatie Frans zijn ze echter vaak uitwisselbaar, zelfs voor een moedertaalspreker.
 • In /im*/ain: zeg een I door je neus.
 • Un: in de dagelijkse spraak maken Fransen nauwelijks onderscheid tussen "un" en "in"; er is echter een subtiel verschil. Probeer "uh" nasaal te zeggen.

*de spelling met de M wordt gebruikt vóór een P. Als de P aan het eind van het woord komt, is het stil.

Frans heeft twee tweeklanken:

 • Oi: let op, deze tweeklank wordt uitgesproken als "wa" en niet als "oi". (Behalve in het dialect van Quebec, waar ze het uitspreken als "wè").
 • "Il" en "ille": indien voorafgegaan door een klinker, worden ze uitgesproken als "eey": œuil (ö-y), pareille (pah-rey).

Begin vandaag nog aan je Franse les in Gent. Superprof wijst je de weg.

Franse les stad
Franse typemachines hebben een paar extra letters en symbolen: naast de Franse accenten is er ook de ç. Bron: Pexels

Leer Franse Medeklinkers: Let op het verschil

Wanneer je het Franse alfabet doorneemt in je Franse les of Franse online les, onthoud dan dat niet elke medeklinker precies zo wordt uitgesproken als je gewend bent. Bijvoorbeeld:

 • C: wordt over het algemeen uitgesproken als een K, behalve voor een E of een I, waar hij wordt uitgesproken als de S: carapace = ka-ra-pa-s, précis (pree-sie).
 • G: zoals in het Engelse "garden" behalve wanneer hij tussen twee klinkers staat, in dat geval klinkt hij als de Engelse J zonder de D-klank ervoor: "gomme" (gom) maar garage (gah-raj) en luge (lüj).
 • H: is stom. Er is vaak een lichte stop aan het begin van woorden die met H beginnen, maar de klank wordt nooit uitgesproken. De Franse grammatica erkent echter af en toe dat hij er is: terwijl bepaalde woorden die met een H beginnen, worden behandeld alsof ze met een klinker beginnen (l'homme, l'hysterie), erkennen andere woorden de H en trekken ze niet samen of doen ze de "liaison" ervoor (un hibou. Un haut arbre).
 • J: zoals de Engelse J, maar zeg het zonder de D klank aan het begin. (Juge, jouer).
 • L: in het Frans moet je je tong iets verder naar achteren op je gehemelte leggen. Het geeft de L een iets andere intonatie waardoor je klinkt als een Franstalige.
 • Q: wordt bijna altijd gevolgd door U. Samen vormen ze een K-klank (quelle, question, enquête).
 • R: de Franse R wordt niet gerold. Als je de R zegt, probeer hem dan niet met je tong te rollen, maar achter in je keel. Luister naar Edith Piaf, een Franse zangeres. Zij rolt haar R's nogal theatraal, maar geeft wel een goed beeld.
 • W: zoals de Nederlandse uitspraak van de letter W (wagon).

Een toevoeging aan het Franse alfabet: het symbool ç

In een cursus Frans voor beginners is je misschien opgevallen dat de Franse C soms wordt versierd met een staartje: ç. Het is afgeleid van de Visigotische schriftversie van de letter Z.

De C met een cedille wordt in het midden van woorden gebruikt om aan te geven dat de letter C anders moet worden uitgesproken, namelijk als een Nederlandse S in plaats van K: placard (plah-kar) en glaçage (glazuur, als in een taart) en natuurlijk français.

Bijles Frans in Antwerpen boeken is nooit zo gemakkelijk geweest met Superprof. Wacht niet langer!

Franse les gebouw
Ken jij de uitspraken van alle klinkers? Bron: Pexels

Hoe bepaalde lettercombinaties in het Frans uit te spreken

Wanneer je Franse zinnen hardop voorleest, kan je het beste de volgende lettercombinaties uitspreken als je een authentiek Frans accent wilt:

 • Eu zoals de Duitse "ö", maar korter. Zie de eerste uitspraak voor E hierboven.
 • Er aan het eind van een zin wordt uitgesproken als de "é"
 • Ou zoals de Nederlandse "oo", maar dan korter.
 • Ai zoals de è (maire, faire, laisse)
 • Ei zoals de è (peigner, Seine)
 • Gn, in het midden van een woord, komt dit overeen met de Spaanse ñ, een beetje klinkend als de "ny" in "Bunyap": "peigne" (peh-nye), chignon (shee-nyon)
 • Ch is het equivalent van "sh" in de Engelse taal: "chat" (shah, kat), "cheveux" (sheu-veu, haar)

Nog één ding. Als je Frans wilt leren, moet je beseffen dat veel uitgangen helemaal niet worden uitgesproken. Het woordenboek zal het fonetische alfabet gebruiken om je te vertellen hoe je dingen correct uitspreekt; het loont echter om te onthouden: -ent uitgangen in Franse werkwoordsvormen zijn meestal stil, net als uitgangen in klinker + s en klinker + t.

Lees over de wondere wereld van de Franse straattaal!

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Joep