Gent staat bekend om de historie, de vroegere rijkdom en de evenementen die er al jaren gehouden worden. Juist doordat dit gebied zo toeristisch is merk je dat wanneer je door het centrum van Gent loopt dat er veel verschillende culturen samenvloeien. Van het 10-daagse evenement “De Gentse feesten” tot het grote aantal aan historische gebouwen vind je al deze culturen samen. De verschillende culturen brengen ook verschillende talen met zich mee!

Het land België is opgedeeld in 2 grote delen en een kleiner deel. In deze drie delen spreken ze ook drie verschillende talen: Frans en Nederlands in de grote delen en Duits in het kleine deel. De officiële taal die men in steden spreekt ligt dus volledig aan de ligging van de stad. De stad Gent is gelegen in Vlaanderen, het deel waar men vooral Nederlands spreekt.  

Als je van plan bent om naar Gent te verhuizen of in de buurt van Gent te gaan wonen, is het dus aangeraden om de Nederlandse taal te beheersen. De beheersing van de Nederlandse taal kan je namelijk verder helpen op verschillende vlakken in een grote stad zoals Gent. Het spreken van Nederlands wordt dus gezien als een groot pluspunt! 

We hebben je nu al verteld dat het spreken van Nederlands een voordeel kan zijn, daarom vertellen we je in dit artikel waar je Nederlandse lessen kan krijgen in Gent. 

Nederlandse leren in Gent
Ontdek nu direct waar je in Gent les kan volgen!
De beste leraren Nederlands NT2 beschikbaar
Nikolas
5
5 (5 reviews)
Nikolas
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Renata
5
5 (3 reviews)
Renata
26€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Saar
5
5 (4 reviews)
Saar
45€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Femke
5
5 (2 reviews)
Femke
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Olesya
5
5 (2 reviews)
Olesya
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sofia
Sofia
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Anouk
Anouk
10€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ellaya
Ellaya
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Nikolas
5
5 (5 reviews)
Nikolas
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Renata
5
5 (3 reviews)
Renata
26€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Saar
5
5 (4 reviews)
Saar
45€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Femke
5
5 (2 reviews)
Femke
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Olesya
5
5 (2 reviews)
Olesya
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sofia
Sofia
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Anouk
Anouk
10€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ellaya
Ellaya
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Waarom Nederlandse lessen volgen? 

Zoals we al gezegd hebben komen er verschillende culturen samen in Gent, dus er bestaat een kans dat je, wanneer je geen Nederlands spreekt, je je toch nog op een manier kan behelpen en een leven kan opbouwen. Wanneer je iemand iets zou moeten vragen heb je een grote kans dat deze persoon je gewoon in het Engels kan antwoorden.

De moeilijkheden ontstaan pas bij het echt ontdekken van de stad. Wanneer je van plan bent om te migreren naar Gent is het spreken van Nederlands een echte must! Dit helpt je namelijk om dingen beter te begrijpen, een dieper inzicht te krijgen in de cultuur die de stad heeft en je kan mensen beter verstaan. Andere voordelen kunnen dingen zijn zoals boeken lezen, naar de lokale radiozenders luisteren en nog veel meer! 

Wil je effectief een leven opbouwen in België maar meer bepaald in Gent, dan heb je ook een baan nodig. Er bestaan natuurlijk wel bedrijven die vooral Engels gebruiken in hun communicatie, moet je voor de meeste bedrijven in België toch een basiskennis hebben van het Nederlands voordat je in aanmerking komt voor bepaalde functies binnen een bedrijf.

Het spreken van Nederlands helpt je om je kans op het krijgen van een baan te verhogen, en wanneer je deze baan dan te pakken hebt, helpt Nederlands je ook om sociale interacties met je collega’s aan te gaan.

Nederlands is nog steeds de officiële taal van de stad Gent en het wordt nog door de meerderheid gebruikt. Het is dus een must dat je Nederlands leert wanneer je van plan bent er te gaan wonen. Dit helpt je namelijk om je volledig in te burgeren in Gent maar ook om jezelf deel te maken van het grotere Vlaamse geheel. Heb je zelf geen idee hoe je aan Nederlands moet beginnen? Geen reden tot paniek! Er zijn veel verschillende opties en locaties waar je in Gent Nederlands kan gaan studeren. 

Nog een ding voordat je verder leest: Nederlands wordt in België opgedeeld in verschillende niveaus, het is dus belangrijk dat je je eigen niveau kent voordat je je inschrijft voor een cursus Nederlands. Zo voorkom je namelijk dat je als een gevorderde cursist terecht komt in een basiscursus voor mensen die nog nooit Nederlands gehad hebben of andersom. 

Is Gent misschien te ver voor je? Ontdek de locaties om lessen Nederlands te volgen in bijvoorbeeld Antwerpen.

Het verloop van een Nederlandse les

In Gent heb je verschillende organisaties en scholen die verschillende cursussen Nederlands aanbieden. Maar hoe verlopen deze lessen nu precies? 

Deze organisaties houden zich ook altijd aan dezelfde niveaus, het kan echter zijn dat ze zelf nog een extra onderverdeling zouden maken.

Notities nemen tijdens bijles Nederlands
Neem gerust notities tijdens het volgen van een les Nederlands. Het helpt je memoriseren

Niveau 1 - Basis

Dit is de eerste kennismaking die je zult hebben met de Nederlandse taal. De leerstof die je hier behandelt zijn basisprincipes, communiceren over je eigen leefomgeving of vertrouwde onderwerpen staat hier centraal. 

Niveau 2 - Situationeel

In dit niveau leer je het Nederlands te gebruiken in verschillende situaties die je zou kunnen tegenkomen of die je zou kunnen ervaren. 

Niveau 3 - Spraakzaamheid

Je woordenschat is in dit niveau al vrij hoog, de focus ligt hier vooral op de vlotheid van het communiceren over eenvoudige onderwerpen in het Nederlands. 

Niveau 4 - Vloeiendheid

Wanneer je alle andere niveaus behaalt hebt, kan je je al een gewone conversatie starten in het Nederlands. Niveau 4 houdt zich daarom bezig met de meer complexe onderwerpen en de spontaniteit die je kunnen helpen in veel verschillende situaties. Wanneer je dit niveau behaalt, zou je in bijna elke situatie deel kunnen nemen aan een gesprek of zelf eender waar een gesprek in het Nederlands kunnen starten. 

Er bestaan verschillende locaties doorheen Vlaanderen om lessen Nederlands te volgen. Neem ook een kijkje in Leuven of Mechelen via Superprof.

Studeer Nederlands in het historische Gent
Er zijn tal van mogelijkheden om Nederlands te leren in Gent.

Nederlandse lessen volgen in Gent

Nu we je er helemaal van hebben overtuigd dat Nederlandse lessen een echt verschil kunnen maken in je dagelijkse leven, is het natuurlijk ook belangrijk dat we je laten weten waar je overal terecht kan voor de Nederlandse lessen. 

Voordat we je alle mogelijkheden vertellen waar je overal terecht kan voor de Nederlandse lessen zijn er nog een paar vragen die je voor jezelf moet beantwoorden: 

Heb je er geen probleem mee dat je een aantal keer per week naar een school moet of heb je liever dat de leerkracht zich naar jouw woning begeeft? Heb je liever lessen online en beschikbaar wanneer jij er tijd voor hebt of heb je liever dat jij op bepaalde momenten de lessen moet volgen?

Zodra je een antwoord hebt op de vorige vragen, kan je verder naar de volgende stap: Erachter komen wat je huidige niveau van het Nederlands is en waarom je Nederlands zou willen leren. De reden waarom kan je makkelijk zelf invullen, het niveau van je Nederlands is iets moeilijker te bepalen. Meestal kan je dit wel doen door een korte test af te leggen of ondervraagd te worden door een docent die je hiermee verder wilt helpen (Dit is dus meestal ook gratis of zeer goedkoop). 

Doordat Gent zo een grote stad is waar verschillende culturen met elkaar in aanraking komen, heeft de Universiteit een groot aanbod aan verschillende cursussen. De verschillende cursussen hebben ook verschillende doelen en doelgroepen. Zo zitten een uitwisselingsstudent en een inburgeraar niet in dezelfde lessen. 

Het inburgeringsprogramma van In-Gent is beschikbaar voor mensen die Nederlands willen leren. Het inburgeringsprogramma is gratis en bestaat naast de lessen Nederlands ook nog uit een cursus maatschappelijke oriëntatie. Deze optie is vooral handig voor de mensen die van plan zijn om hun leven op te bouwen in of rond Gent. Je krijgt namelijk ook een begeleider waarbij je terecht kan voor verschillende vragen over allerlei onderwerpen zoals: Werk, arbeidskaarten, verder studeren, etc... . 

Ben je volwassen en wil je graag in samen met andere volwassenen Nederlands leren? Dan kan je terecht bij het Centrum voor Volwassenenonderwijs in Gent (CVO-Gent). Ze organiseren verschillende lessen op veel verschillende locaties. Ze bieden deze lessen aan op verschillende momenten, zo kan je er zeker van zijn dat er een locatie beschikbaar is op de momenten wanneer jij ook tijd hebt om naar de lessen te gaan. 

Deze opties zijn ideaal wanneer je graag naar een school zou gaan of op bepaalde momenten je lessen wilt hebben. Maar voor de personen die een variabel uurrooster hebben of veel liever privé lessen hebben zijn deze opties niet geschikt. Hier springen wij je te hulp, je kan namelijk via het platform van Superprof een privé leraar vinden die samen met jou je Nederlands naar het volgende niveau tilt. 

Neem ook een kijkje in Brugge om lessen Nederlands te volgen. Superprof stelt alle mogelijke opties voor je.

Nederlands boek lezen
Het lezen helpt je om zich te verbeteren in ieder taal

Nederlandse lessen volgen via Superprof

Het volgen van privélessen bieden een aantal extra voordelen: Wanneer je les volgt in een groep moet de aandacht van de docent worden onderverdeeld door alle personen die samen met jou in de klas zitten, met een privé leraar wordt alle aandacht op jou gevestigd en gaat de docent op jouw tempo verder. Privélessen zijn ook handig wanneer je van jezelf weet dat je een verlegen persoon bent, of niet graag voor een publiek foute antwoorden geeft. Door de privélessen zijn enkel jij en je docent aanwezig! 

Wanneer je een cursus gaat volgen in een school of in een groep na het werk, merk je vaak dat deze cursus soms niet volledig van toepassing is op jou. Bij privélessen wordt jouw niveau van Nederlands bepaald en erna wordt er samen met jou een lesplan op maat gemaakt! Zo creëer je een omgeving waar jij optimaal kan groeien. 

Superprof is hét platform om een privé leraar te vinden waarmee je meteen op weg kan. Samen met deze docent volg je het pad naar een grotere kennis van het Nederlands. De leerkrachten op het platform zijn professionele mensen met ervaring en kennis in het vak dat ze doceren. Ze zitten boordevol energie en passie om jou alles wat ze zelf weten over het vak aan te leren. 

De prijzen per uur variëren van docent tot docent, maar het kan ook zijn dat de prijzen die je ziet meer een richtprijs is. Dit betekend dat je altijd kan praten over de prijs per uur met docenten die hiervoor openstaan. Je moet er voor zorgen dat je zelf de prijs per uur gemakkelijk kan betalen. Niets is zo vervelend om je voortgang te onderbreken doordat je de prijs per uur niet meer kan betalen. 

De docenten die werken via Superprof, bieden hun eerste les gratis aan. Deze les is een eerste kennismaking met de docent, zo kan je zelf zien of je een geschikte docent hebt gevonden voordat je ergens voor moet betalen. In deze les wordt ook meestal bepaald binnen welk niveau van Nederlands je zelf zit. 

Heb je geen mogelijkheden om je te verplaatsen naar de docenten? Niet getreurd! De meeste leerkrachten die via het platform van Superprof werken zijn het gewoon om via diensten zoals Skype of Zoom hun lessen te geven. Zo kun je van waar je ook maar wilt je Nederlandse lessen volgen. Dit is vooral handig wanneer je een druk schema hebt en geen tijd wilt verliezen met de verplaatsingen naar een school. 

Ontdek eveneens de opties om Nederlands te volgen in Aalst dankzij Superprof. Zoveel keuze!

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Imanu