Doordat België een belangrijk land in Europa is, willen mensen van over de hele wereld hier wonen. De meeste mensen verhuizen dan naar het Vlaamse gedeelte van het land. De nationale taal die ze hier spreken is Nederlands, het is dus een pluspunt als je hier kennis van hebt! 

Het is het epicentrum van de Europese unie, een brede waaier van job-mogelijkheden door de verschillende industrieën en het hoge niveau van de educatie die je er kan volgen zijn trekpleisters voor veel mensen. 

Wanneer je van plan bent om voor een langere tijd naar Vlaanderen te verhuizen is het hebben van een baan een must om je leven te ondersteunen. Aangezien de hoofdtaal die ze in Vlaanderen spreken Nederlands is hoort dit ook bij de dingen die je zou moeten beheersen. 

Voor veel verschillende bedrijven is het belangrijk dat je je volledige inburgeringsproces afmaakt en de certificaten hiervan behaalt, en een van de onderdelen waar je een certificaat voor moet behalen is Nederlands. Zonder dit certificaat beperk je de job-mogelijkheden voor jezelf. 

Naast alle formele regeltjes en het zoeken van werk, wat wel zeer belangrijk is, is het ook aangenamer voor jezelf dat je met iedereen contact kan leggen die bij jou in de buurt woont. Het spreken van Nederlands kan altijd van pas komen, denk maar aan: Gaan winkelen in de dichtstbijzijnde supermarkt,  een praatje maken met de persoon die langs je op de bus zit, luisteren naar de lokale radio of het lezen van de kranten om informatie over de streek te krijgen. 

Nederlands spreken in Vlaanderen heeft een positieve invloed op jouw ervaringen! 

Ben je helemaal overtuigd en kan je niet wachten om te beginnen met Nederlands te leren? Dan vraag je je nu waarschijnlijk af: “Waar moet ik in hemelsnaam nu beginnen? Geen probleem hoor! In deze blog vertellen we je waar je Nederlands kan leren en we geven zelfs een aantal voorbeelden uit grote steden! 

Niveau
Welk niveau Nederlands zou jij je momenteel geven?
De beste leraren Nederlands NT2 beschikbaar
Nikolas
5
5 (5 reviews)
Nikolas
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Renata
5
5 (3 reviews)
Renata
26€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Saar
5
5 (4 reviews)
Saar
45€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Femke
5
5 (2 reviews)
Femke
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Olesya
5
5 (2 reviews)
Olesya
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sofia
Sofia
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Anouk
Anouk
10€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ellaya
Ellaya
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Nikolas
5
5 (5 reviews)
Nikolas
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Renata
5
5 (3 reviews)
Renata
26€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Saar
5
5 (4 reviews)
Saar
45€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Femke
5
5 (2 reviews)
Femke
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Olesya
5
5 (2 reviews)
Olesya
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sofia
Sofia
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Anouk
Anouk
10€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ellaya
Ellaya
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Je huidige niveau Nederlands

Voordat je ook maar kan beginnen aan je zoektocht naar de Nederlands cursussen bij jou in de buurt moet je eerst te weten komen wat je huidige niveau is van je Nederlands. Dit komt namelijk doordat men in België het Nederlands verdeeld in vier verschillende categorieën. 

Voordat je dus lessen gaat boeken is het dus van groot belang om te weten in welk niveau jij thuis hoort. Wanneer je je niveau kent kan je op zoek naar de lessen Nederlands die het beste bij je passen, dit kan je dan doen in steden zoals Aalst maar ook in grotere steden zoals Gent

Zoeken Naar Lessen
Zoveel keuze om Nederlands te volgen in Vlaanderen

Nederlandse lessen vinden

Je zal niet door gewoon thuis te zitten ineens Nederlands kunnen spreken, je zult zelf moeite moeten steken in de zoektocht naar de perfecte cursus voor jou. Er zijn veel verschillende manieren om erachter te komen waar je in jouw regio Nederlands zou kunnen leren. 

De eerste manier om hierachter te komen is vrij eenvoudig. Je kan het altijd op internet opzoeken, maar aangezien je dit artikel nu aan het lezen bent denk ik dat je deze optie al kende. 

Wanneer je voor het eerst naar Vlaanderen verhuist ga je je moeten inschrijven bij het stadsbestuur. Hier is ook meteen de eerste plaats waar je op zoek kan gaan naar de lessen Nederlands. Grote steden zoals Antwerpen of Mechelen hebben ze vaak een afdeling die je helpt met het zoeken naar een cursus Nederlands voor iedereen die zich volledig wilt inburgeren! 

Nederlandse Lessen via het Centrum voor Basiseducatie

We nemen voor dit voorbeeld de stad Antwerpen: In Antwerpen heb je verschillende mogelijkheden om Nederlandse lessen te volgen. Doordat dit een havenstad is komen er veel mensen van verschillende culturen wonen. Wanneer deze mensen dan besluiten om voor een langere tijd in Antwerpen te blijven, willen ze ook graag Nederlands leren. 

Daarom is er een brede waaier van het aanbod aan Nederlandse cursussen. Zo heb je bijvoorbeeld het centrum voor basiseducatie, Ligo. Deze organisatie voorziet lessen voor mensen die laaggeschoold zijn of die minder snel en niet op zelfstandige basis kunnen studeren. Dit is perfect voor de mensen die nog nooit in aanraking zijn gekomen met het Nederlands. 

Naast Antwerpen is deze organisatie ook actief op verschillende andere locaties zoals Brugge.

De lessen die je hier kan volgen zijn vooral gefocust op de mensen die nog niet veel ervaring hebben met het Nederlands. Daarom wordt in deze lessen de meeste aandacht gegeven aan praktische zaken zoals het spreken en het verstaan van basis Nederlands. 

Volwassenen aan het werk achter laptop
Spreken is de boodschap om een taal beter onder de knie te hebben

Nederlandse Lessen Via Centrum Voor volwassenenonderwijs

In iedere grote stad kan je de organisatie vinden: Centrum voor Volwassenenonderwijs. Deze kunnen vaak verschillende namen hebben en er kunnen er meerdere per stad zijn. Je kan bij deze organisaties terecht voor alle verschillende niveaus van de Nederlandse lessen. Let wel op, er is een kans dat de organisatie de 4 niveaus zelf nog eens verder onderverdeeld. 

Deze organisaties voorzien lessen op verschillende locaties voor verschillende trajecten. Zo kan je er terecht voor een verkort, normaal en een verlengd traject. Het beste van alles? De organisatie voorziet lessen op verschillende momenten van de dag, zo kan je zelf kiezen wanneer je naar je Nederlandse lessen gaat en hoe vaak per week je graag les zou willen hebben.

Nederlandse Lessen via Universiteiten 

Voor de mensen die vrij snel leren en veel informatie zelf zouden kunnen verwerken, is er een optie om een taalcursus via de universiteit te volgen. In Leuven kan je terecht bij het Instituut voor levende talen om je Nederlands naar het volgende niveau te tillen. Hier kan je terecht als je een secundair diploma hebt, maar ook als je van jezelf weet dat je vrij efficiënt informatie kan opnemen en geen problemen hebt met zelfstudies. 

De lessen die georganiseerd worden door de afdeling van de universiteiten houden zich vooral bezig met de effectieve grammatica en regels van het Nederlands. In tegenstelling tot de andere opties heb je hier dus veel meer theorie die je zelf moet kunnen verwerken. Deze optie is dus ook meer aangeraden voor de mensen die graag op een snel tempo werken. 

Nederlandse lessen volgen via Superprof

Wanneer je eigenlijk helemaal geen tijd hebt om je 4 keer per week naar een klaslokaal te begeven kan je er ook altijd voor kiezen om een privé leerkracht te nemen. Dit brengt verschillende soorten voordelen met zich mee! Zo krijg je in plaats van een klein percentage van de aandacht van je docent ineens de volle 100%. Dit is vooral handig voor mensen die extra hulp nodig zouden hebben maar die geen fouten in het bijzijn van andere zouden willen maken. 

De lessen worden ook volledig op maat van jou gemaakt. De lessen in een school komen van standaard lespakketten waar leerkrachten zich door moeten wurmen, maar bij een privé leerkracht krijg je een volledig op maat gemaakt stappenplan waarmee je Nederlands zal leren. 

Aangezien de docenten die via dit platform werken, gewoon zijn om via diensten zoals Skype of Zoom les te geven heb je dus geen excuus meer om het niet te doen. Je kan namelijk waar je maar wil en wanneer je maar wil een afspraak maken met de leerkracht. Dit is vooral handig voor de mensen die een vrij druk schema hebben. Zo hoeven ze zich geen zorgen te maken dat het jaren zal duren voordat ze vloeiend zijn in het Nederlands. 

Conclusie
Zoek niet te ver en boek je les via Superprof

Onze Conclusie

Het beheersen van de basiskennis van het Nederlands wanneer je in Vlaanderen gaat wonen kan je dus in vele verschillende gevallen helpen. Van het maken van nieuwe vrienden, tot het verkrijgen van een baan en nog zoveel meer. Met het Nederlands maak je deel uit van een groter geheel. Er zijn veel verschillende manieren waarop je kan beginnen met het Nederlands. Indien je niet zo heel snel leert kan je terecht bij het centrum van Basiseducatie, als je ouder dan 16 ben kan je altijd terecht bij een Centrum voor Volwassenenonderwijs hier kan je je inschrijven voor alle verschillende niveaus van het Nederlands en samen met andere in een klas samenkomen om te leren. Voor de mensen die denken dat ze meer aandacht nodig hebben kunnen ze ook altijd via Superprof een leerkracht zoeken, die de aandacht volledig aan hen kunnen geven. Klinkt dit als de beste optie voor jou? Ga dan meteen van slag en start de zoektocht naar de leerkracht die het beste bij je past, zowel financieel als op vlak van lesgeven. 

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

4,00 (2 beoordeling(en))
Laden...

Imanu