"Geschiedenis is niet alles, maar het is een startpunt. De geschiedenis is een klok die mensen gebruiken om hun politieke en culturele tijd van de dag te vertellen. Het is een kompas dat ze gebruiken om zichzelf te vinden op de kaart van de menselijke geografie. Het vertelt hen waar ze zijn, maar wat nog belangrijker is, wat ze moeten zijn." - John Henrik Clarke

De geschiedenis onderwijst de burgers over hun vroegere cultuur om te leren hoe hun cultuur en land ontstonden (nt2 opleiding).

Tijdens het bestuderen van belangrijke momenten in de geschiedenis leren mensen over de personen die dapper genoeg waren om op te staan ​​en de nodige veranderingen aan te brengen, hoe hun taal werd ontwikkeld en hoe elk individu kan bijdragen aan het nemen van beslissingen die de fouten uit het verleden zullen voorkomen.

Het onderwijzen van geschiedenis op scholen en universiteiten is essentieel om een ​​samenleving te creëren die zich bewust is van zijn sterke en zwakke punten. Zonder een basiskennis van de geschiedenis van een land, zijn burgers minder geneigd om sociale en culturele veranderingen aan te brengen die kunnen bijdragen aan het grotere goed.

Hoewel het bestuderen van geschiedenis voor sommigen niet altijd vermakelijk is, kan het buitengewoon inzichtelijk en verhelderend zijn.

Zoals het geval is met veel Europese landen, is de Nederlandse geschiedenis uitgebreid en gevuld met gedenkwaardige gebeurtenissen. Vanaf het moment dat de Spaanse Nederlanden onafhankelijk werden van Spanje tot de tijd dat de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog Nederland bezetten, zijn er veel gedenkwaardige momenten waar de moderne Nederlandse inwoners van kunnen leren.

Op zoek naar cursus Nederlands met een privéleraar? Superprof biedt je vandaag nog de oplossing in een paar muisklikken.

Superprof is hier om inwoners van Nederland en andere geïnteresseerden uit verschillende landen te begeleiden door de belangrijkste gebeurtenissen die de Nederlandse geschiedenis vormden.

De beste leraren Nederlands NT2 beschikbaar
Romina
5
5 (8 reviews)
Romina
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Nikolas
5
5 (5 reviews)
Nikolas
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ivetta
5
5 (4 reviews)
Ivetta
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Saar
5
5 (4 reviews)
Saar
45€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Halid
5
5 (3 reviews)
Halid
19€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sofia
5
5 (1 reviews)
Sofia
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Femke
5
5 (2 reviews)
Femke
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Dea
5
5 (2 reviews)
Dea
24€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Romina
5
5 (8 reviews)
Romina
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Nikolas
5
5 (5 reviews)
Nikolas
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ivetta
5
5 (4 reviews)
Ivetta
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Saar
5
5 (4 reviews)
Saar
45€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Halid
5
5 (3 reviews)
Halid
19€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sofia
5
5 (1 reviews)
Sofia
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Femke
5
5 (2 reviews)
Femke
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Dea
5
5 (2 reviews)
Dea
24€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Belangrijke Momenten in de Nederlandse Geschiedenis

De meest opwindende momenten in de Nederlandse geschiedenis begonnen in de 16e eeuw. Gedurende deze eeuw waren er veel gebeurtenissen die de Nederlandse geschiedenis voor altijd vormden. Laten we enkele van de belangrijkste feiten bekijken.

Nederlandse Opstand en Onafhankelijkheid van Spanje

Na Karel V werden de Lage Landen of Zeventien Provinciën in 1556 doorgegeven aan zijn zoon koning Filips II en een paar jaar later werd de hertog van Alba de landvoogd van Nederland. Gedurende deze tijd was er veel religieuze druk voor diegenen in de provincies om het katholicisme en de gebruiken ervan te aanvaarden. Dit zorgde ervoor dat veel niet-katholieken of protestanten geïrriteerd raakten en rebelleerden tegen de Spanjaarden.

Willem van Oranje werd voor zijn daden vogelvrij verklaard
Willem van Oranje begon een opstand tegen de Spanjaarden ǀ Visualhunt - jnshimko

Vanwege deze beperkende voorwaarden begon Prins Willem van Oranje een opstand tegen de Spaanse kroon en zocht steun van protestantse heersers. Dit was het begin van de Tachtigjarige Oorlog en de Nederlandse Opstand (Dutch Revolt). Willem van Oranje werd vogelvrij verklaard voor zijn revolutionaire acties.

De oorlog met de Spanjaarden voor de Nederlandse onafhankelijkheid duurde jarenlang voort. Eindelijk, na vele veldslagen gevochten te hebben, werd in 1579 het Verdrag van Utrecht ondertekend met de verklaring dat het noordelijke deel van de Zeventien Provinciën elkaar zouden steunen in hun verdediging tegen Spanje. Dit werd gezien als de eerste grote stap om de onafhankelijke Nederlandse republiek te verkrijgen.

In 1581 hadden de Nederlanders zich officieel onafhankelijkheid van Spanje verklaard.

De Nederlandse Republiek

Hoewel de Nederlanders zich in 1581 onafhankelijk verklaarden van Spanje, heeft de Spaanse kroon dit feit pas in 1648 erkend door het Verdrag van de Vrede van Münster te ondertekenen. Dit vredesverdrag betekende ook het einde van de Dertigjarige Oorlog en de Tachtigjarige Oorlog.

Na de onafhankelijkheid omvatte de Republiek van de Zeven Verenigde Provinciën: Holland, Zeeland, Groningen, Friesland, Utrecht, Overijssel en Gelderland. Elke provincie had een vertegenwoordiger in de regering.

De Nederlandse Republiek beleefde na hun onafhankelijkheid een grote economische groei. Deze tijd stond bekend als de Nederlandse Gouden Eeuw en zal verder worden besproken onder de volgende tussenkop.

Vanwege deze economische groei waren er vele economische verschijnselen, zoals Tulpenmanie, die plaatsvonden in 1636 en 1637. Het staat te boek als de eerste speculatieve bubbel en wordt nu gebruikt als een metafoor om elke moderne economische zeepbel te beschrijven.

Het jaar 1672 is erg belangrijk in de Nederlandse geschiedenis en staat bekend als het ‘disaster year’ of Rampjaar. Gedurende deze tijd werd de Republiek ingenomen door drie verschillende landen of gebieden die delen van het grondgebied van de Republiek veroverden vanwege het falen van het Nederlandse leger.

De Wereldoorlogen

Tijdens beide Wereldoorlogen verklaarde Nederland zijn neutraliteit en wilde geen partij kiezen voor welke kant dan ook.

Niettemin werd Nederland, vanwege zijn geografische locatie, in WOI een populaire plek voor spionage met vele spionageagentschappen die zich in het land bevonden. De meest opvallende spion was de exotische danseres Mata Hari die werd beschuldigd van spionage voor de Duitsers en in 1917 door een vuurpeloton werd doodgeschoten.

De Duitsers bombardeerden Rotterdam plat
Na het bombardement op Rotterdam tijdens de WOII was er bijna niets meer van de stad over ǀ Visualhunt

Betrokkenheid bij de Tweede Wereldoorlog werd onvermijdelijk, zelfs nadat Nederland zich neutraal had verklaard toen de oorlog uitbrak, vanwege de extreme bomaanslag op Rotterdam in mei 1940. Een dag na de ‘Rotterdam Blitz’ gaf Nederland zich over, de koninklijke familie en de overheid vluchtten naar Engeland en Duitsland bezetten Nederland voor de duur van de oorlog.

Onder de controle van de Nazi's werden meer dan 100.000 Joden die in Nederland woonden naar concentratiekampen gestuurd waar de meerderheid stierf.

In 1944 en 1945 bevrijdden de eerste Canadese legertroepen Nederland.

Naoorlogse Dagen en de Dag van Vandaag

Na de Tweede Wereldoorlog kreeg Nederland hulp bij de wederopbouw van wat was verwoest uit de Verenigde Staten. Het naoorlogse Nederland kende een ongekende economische bloei.

Onder de regering van Willem Drees en de premiers die volgden, werden veel sociale programma's geïnitialiseerd om burgers te beschermen en immigratie werd aangemoedigd waardoor een raciaal tolerante samenleving ontstond.

In de jaren zestig en zeventig vochten mannen en vrouwen voor sociale veranderingen, zoals legale abortus, gelijke beloning en drugsgebruik.

Door de acceptatie van deze sociale doelen werd Nederland een zeer liberaal land.

Niettemin, grote liberale wetten en sociale voordelen zijn niet hetzelfde als perfectie. Het begin van de jaren 2000 werd geplaagd door twee politieke moorden die het land in shock achterlieten. Deze moorden leidde tot discussies over immigratiebeleid, vrijheid van meningsuiting en islamitisch extremisme.

De Nederlandse Gouden Eeuw

Algemeen bekend als de meest culturele en welvarende periode in de hele geschiedenis van Nederland. Dit was een tijd gekenmerkt door prachtige kunst, bloeiende handel en belangrijke academische, wetenschappelijke en mathematische ontwikkelingen.

Handel

De Nederlandse Gouden Eeuw vond plaats in het grootste deel van de 17e eeuw. Het begon nadat veel protestanten door de Val van Antwerpen in 1584 gedwongen werden te migreren naar de noordelijke delen van de Republiek. Veel van deze protestanten waren bekwame ambachtslieden en ervaren kooplui, wat ertoe leidde dat Amsterdam een ​​van de belangrijkste handelshavens en commerciële centra werd in de wereld van de 17e eeuw.

Immigranten uit andere Europese landen zochten hun toevlucht in de Republiek vanwege religieuze vervolging in hun thuisland. Dit leidde tot de snelle aanleg van grachten en infrastructuur in Nederland.

Er zaten ook minder positieve kanten aan de VOC
De Verenigde Oost-Indische Compagnie bracht de Nederlandse handel tot bloei ǀ Visualhunt - baka_neko_baka

Economische welvaart was grotendeels te danken aan internationale handel. In 1602 werd de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) opgericht als de eerste multinationale onderneming op de planeet. De VOC werd gefinancierd door aandelen van de allereerste effectenbeurs en werd 's werelds grootste commerciële industrie in de jaren 1600. Korte tijd later werd de Nederlandse West-Indische Compagnie opgericht.

De Nederlanders hebben veel commerciële goederen vanuit hun nederzettingen en koloniën naar andere delen van de wereld verzonden.

Specerijen, verse producten en andere goederen werden geïmporteerd en geëxporteerd naar Europese en Aziatische landen, waardoor de Republiek verantwoordelijk werd voor meer dan de helft van alle scheepvaarttonnage in Europa.

Follow online dutch course on Superprof.

Kunst

Niet alleen Internationale handel maakte de Nederlandse Gouden Eeuw succesvol, maar kunst speelde ook een grote rol. Het immense talent en succes van Nederlandse kunstenaars in de 17e eeuw zou nooit in dezelfde mate worden herhaald in de 18e en 19e eeuw.

Het Amsterdam van de zeventiende eeuw en andere steden waren zeer tolerant ten opzichte van de vrijheid van meningsuiting en er werd een grote verscheidenheid aan kunstgenres geschilderd, zoals stilleven, landschap, portretten, taferelen uit het dagelijks leven en historische tekeningen of schilderijen. Religieuze schilderijen waren niet gebruikelijk, hoewel de Nederlandse kunst enkele kenmerken van de Barok had.

Realisme was heel gewoon en het belangrijkste kenmerk van kunst tijdens de Nederlandse Gouden Eeuw.

Kunstenaars als Rembrandt van Rijn en Johannes Vermeer creëerden de beroemdste schilderijen in deze periode. Rembrandt's The Night Watch (De Nachtwacht) en Vermeers portret van The Girl with the Pearl Earring (Meisje met de parel) hebben de tand des tijds doorstaan ​​en zijn nog steeds klassiekers gebleven.

Een geschatte 1,3 miljoen schilderijen en tekeningen werden geschilderd in de 20 jaren na 1640. Dit werd gedaan om aan de eisen van de buitenlandse markt te voldoen. Schilderijen waren goedkoop geprijsd vanwege de grote verscheidenheid aan keuzes.

Academische Prestatie

De Universiteit Leiden, gelegen nabij Den Haag, was de favoriete alma mater van veel Nederlandse en internationale vernieuwers en intellectuelen. Deze universiteit was zeer bekend vanwege zijn internationale reputatie en acceptatie van alles.

Bekende intellectuelen zoals René Descartes, Christiaan Huygens en Baron d'Holbach schreven boeken, ontwikkelden wetenschappelijke theorieën en verbeterden hun academische vaardigheden in de Nederlandse Republiek tijdens de Nederlandse Gouden Eeuw.

Descartes schreef zijn boek Meditations on First Philosophy (Meditaties over de eerste filosofie) in 1641 toen hij in de Nederlandse Republiek woonde. Dit boek, samen met zijn zelfbenoemde Cartesiaanse coördinatensysteem, wordt al eeuwen gebruikt en wordt nog steeds gebruikt door veel filosofische en wiskundige afdelingen over de hele wereld.

Huygens werd geboren in de Republiek en is verantwoordelijk voor de uitvinding van het slingeruurwerk en de uitleg van het gebruik van de ringen van Saturnus. Het werk dat hij in zijn tijd volbracht heeft ertoe bijgedragen dat Nederland een meer wetenschappelijk ontwikkeld land is geworden.

Daarnaast zijn, vanwege de Nederlandse tolerantie en intriges voor academische vooruitgang, veel informatieve boeken over wetenschap, wiskunde en astronomie geschreven, gepubliceerd en verzonden naar andere delen van Europa om het onderwijs te verbeteren.

De Nederlandse Gouden Eeuw was een buitengewoon belangrijk tijdperk vol met vele belangrijke gebeurtenissen die de geschiedenis van Nederland en de wereld vormden.

10 Belangrijke Historische Figuren

De joodse Anne Frank werd door de Duitsers vermoord
Een van de meeste bekende personen uit de Nederlandse geschiedenis is Anne Frank ǀ Visualhunt

Nederland is de thuisbasis geweest van veel belangrijke kunstenaars, politici en atleten. Deze mensen werden beroemd en belangrijk als gevolg van hun strijd om belangrijke doelen, het creëren van prachtige kunstwerken waar mensen over de hele wereld van kunnen genieten en door fysieke prestaties te bereiken.

Deze beroemde Nederlandse burgers hebben hard gewerkt om hun erfenis achter te laten in deze wereld en een verschil te maken voor zichzelf en anderen.

Zonder verder oponthoud, hier zijn enkele van de beroemde en belangrijke mensen in de Nederlandse geschiedenis:

  • Vincent van Gogh: misschien wel de beroemdste Nederlandse schilder en mogelijk wel de beroemdste schilder ooit. Van Gogh werd geboren in Zundert in 1853 en stond bekend als een ‘gekke’ kunstenaar vanwege zijn voortdurende ruzie met anderen en het feit dat hij zijn eigen oor afsneed. Hij heeft tijdens zijn leven nooit roem en rijkdom gezien en werd pas na zijn dood geprezen. Zijn beroemdste schilderijen bestonden uit de Sterrennacht, Caféterras bij avond, Zonnebloemen, Op de drempel van de eeuwigheid en het Portret van Dr. Gauchet.
  • Anne Frank: hoewel ze in Frankfurt, Duitsland werd geboren, emigreerde Anne Frank met haar familie naar Nederland nadat de Nazi's de controle over Duitsland hadden verkregen. Ze woonde het grootste deel van haar leven in en rond Amsterdam. Ze is vooral bekend als een symbool van vrijheid en voor het schrijven van het boek Het dagboek van Anne Frank (The Diary of een Young Girl). Ze schreef dit dagboek op de leeftijd van 13 tot 15 jaar, terwijl ze zich verstopten voor de Nazi's in Amsterdam. Het huis waar de Franks zich verborgen hielden, is nu een museum dat door iedereen kan worden bezocht.
  • Ruud Lubbers: staat bekend als de langst zittende Nederlandse premier in functie van 1982 tot 1994. Hij staat erom bekend in de vroege jaren 80 de Nederlandse economie opnieuw op te bouwen, nadat het land was getroffen door een recessie. Hij is beroemd om zijn uitspraak: ‘Meer markten, minder overheid’, die een kleinere overheid en meer buitenlandse markten aanmoedigt. Tijdens zijn politieke carrière werkte hij met de Verenigde Naties en de Europese Unie.
  • Johan Cruyff: de beroemdste en belangrijkste atleet in de geschiedenis van Nederland. Cruyff was een voetballer en manager die Nederland naar de finale bracht tijdens de FIFA Wereldbeker van 1974. In dat toernooi won hij de Gouden Bal als de beste speler. In 1999 werd hij door de Internationale Federatie van Voetbalgeschiedenis en -statistieken verkozen tot Europese speler van de eeuw.

Elke historicus zou je kunnen vertellen dat de Nederlandse geschiedenis rijk is aan verschillende belangrijke gebeurtenissen. Degenen die de moeite nemen om meer te leren over hun cultuur en geschiedenis, voelen zich meer vervuld in kennis van de antwoorden op hun vragen en zullen deelnemen aan meer positieve veranderingen voor het grotere welzijn van de mensheid.

Vind vandaag nog je online cursus Nederlands voor anderstaligen via Superprof. Boek je les vandaag nog in een paar muisklikken.

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Joep