Leuven is Dé studentenstad in België, de universiteit trekt studenten aan van over de hele wereld. Het resultaat hiervan? Wanneer je over straat loopt heb je kans om meer dan 3 verschillende talen te horen. Plaatsen zoals de Oude markt worden overspoeld met mensen van verschillende culturen. Voor volwassenen is Leuven vele malen meer dan dat, met de historische gebouwen die goed bewaard zijn gebleven. 

Leuven is ligt in de provincie Vlaams-Brabant en zoals de naam het al duidelijk maakt ligt het dus in Vlaanderen, hier spreken ze vooral Nederlands. 

De stad Leuven wordt vooral bewoond door studenten maar het is ook een trekpleister voor mensen die graag in België willen wonen. Dit komt doordat het een stad is die dichtbij de hoofdstad Brussel ligt. Aangezien men hier vooral Nederlands spreekt is het dus aangeraden om een basiskennis Nederlands te hebben voordat je hier gaat wonen. Dit kan je namelijk helpen op alle mogelijke vlakken. 

Het beheersen van het Nederlands heeft zijn voordelen wanneer je in een grote Vlaamse stad zoals Leuven wilt gaan wonen. Doordat er zoveel culturen samen komen heb je een grote kans dat je je ook goed op weg kan helpen met een taal zoals Engels, maar het beheersen van het Nederlands is een echte must. Door de lokale taal te beheersen maak je beter deel uit van het grote verhaal, zo kan je bijvoorbeeld naar de lokale radiozenders luisteren. Heb je nog nooit een Nederlandse les gevolgd of heb je geen idee waar je deze zoektocht moet beginnen? Lees dan snel verder, in deze blog kom je te weten waar je Nederlandse lessen kan volgen in Leuven! 

Locaties in Leuven om Nederlands te leren
Vind dankzij Superprof de locaties om in Leuven lessen Nederlands te volgen
De beste leraren Nederlands NT2 beschikbaar
Nikolas
5
5 (5 reviews)
Nikolas
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Renata
5
5 (3 reviews)
Renata
26€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Saar
5
5 (4 reviews)
Saar
45€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Femke
5
5 (2 reviews)
Femke
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Olesya
5
5 (2 reviews)
Olesya
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sofia
Sofia
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Anouk
Anouk
10€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ellaya
Ellaya
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Nikolas
5
5 (5 reviews)
Nikolas
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Renata
5
5 (3 reviews)
Renata
26€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Saar
5
5 (4 reviews)
Saar
45€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Femke
5
5 (2 reviews)
Femke
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Olesya
5
5 (2 reviews)
Olesya
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sofia
Sofia
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Anouk
Anouk
10€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ellaya
Ellaya
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Waarom zou je Nederlandse lessen volgen?

Zoals we al besproken hebben, kan je waarschijnlijk wel een leven opbouwen wanneer je enkel een andere taal spreekt dan het Nederlands. De kans is ook groot dat je je verder kan helpen in het Engels doordat er zoveel culturen samenkomen. 

Wanneer je een effectieve inwoner van Leuven wilt worden, moet je ook een baan hebben. Hoewel er veel verschillende bedrijven zijn die anderstalig zijn, is de hoofdtaal Nederlands. Het beheersen van deze taal zorgt er dus voor dat je kansen op het krijgen van een baan stijgen! Wanneer je dan eindelijk de baan hebt helpt het Nederlands je ook vaak met het maken van nieuwe vrienden of sociale contacten zoals je collega’s.

Zoals we net al besproken hebben opent de beheersing van het Nederlands verschillende deuren voor je. Zorg dus dat je jezelf niet tegenwerkt en maak het mogelijk om zo ver mogelijk door te groeien. 

Nog eventjes een opmerking voordat je verder leest: Het Nederlands wordt in België opgedeeld in vier verschillende niveaus, je moet dus te weten komen in welk niveau jij thuishoort. De lessen zijn namelijk meestal gebaseerd op deze niveaus en zo voorkom je dat je als beginner in een cursus van de gevorderde terecht komt of andersom. 

Is Leuven misschien te ver voor je? Ontdek de locaties om lessen Nederlands te volgen in bijvoorbeeld Antwerpen.

Een les Nederlands, hoe ziet dat uit?

De manier van lesgeven en de specifieke inhoud van een les verschillen van leerkracht tot leerkracht, maar deze leerkrachten volgen wel altijd ongeveer hetzelfde lessenplan. Organisaties kunnen zelf ook nog kiezen om de het algemene lessenplan verder onder te verdelen in niveaus. Dit zijn de algemene niveaus van de lessen Nederlands in België:

Verloop van een les Nederlands
Het verloop van een les hangt af van je niveau Nederlands

Niveau 1 - Basis

Dit is de eerste kennismaking die je zult hebben met de Nederlandse taal. De leerstof die je hier behandelt zijn basisprincipes, communiceren over je eigen leefomgeving of vertrouwde onderwerpen staat hier centraal. 

Niveau 2 - Situationeel

In dit niveau leer je het Nederlands te gebruiken in verschillende situaties die je zou kunnen tegenkomen of die je zou kunnen ervaren. 

Niveau 3 - Spraakzaamheid

Je woordenschat is in dit niveau al vrij hoog, de focus ligt hier vooral op de vlotheid van het communiceren over eenvoudige onderwerpen in het Nederlands. 

Niveau 4 - Vloeiendheid

Wanneer je alle andere niveaus behaalt hebt, kan je je al een gewone conversatie starten in het Nederlands. Niveau 4 houdt zich daarom bezig met de meer complexe onderwerpen en de spontaniteit die je kunnen helpen in veel verschillende situaties. Wanneer je dit niveau behaalt, zou je in bijna elke situatie deel kunnen nemen aan een gesprek of zelf eender waar een gesprek in het Nederlands kunnen starten. 

Ontdek ook de opties om Nederlands te volgen in Aalst dankzij Superprof.

Man_Studeert_Nederlands
Man die zelfstandig Nederlands leert

Nederlandse lessen in Leuven?

Je hebt de keuze gemaakt om te verhuizen naar Leuven, maar je hebt nog geen idee waar je terecht kan voor de lessen Nederlands. Lees dan snel verder, we laten je namelijk in deze blogpost weten waar je overal terecht in Leuven voor je Nederlandse lessen.

Jaarlijks volgen er 7000 mensen cursussen via de diensten van CLT. Hier kan je ook terecht voor het leren van Nederlands. De organisatie voorziet cursussen met verschillende opties. Zo kan je van een keer tot vier keer per week les hebben in de voormiddag, namiddag of in de avond. Je hebt dus een ruime keuzen om een cursus Nederlands te kiezen die perfect past bij je alledaagse schema! 

De stad Leuven heeft een afdeling die anderstalige helpt bij hun zoektocht naar de cursus Nederlands die het beste bij hen past. Je kan altijd een afspraak maken met de diensten van de stad Leuven om jouw eigen cursus te vinden! 

Indien je een diploma hebt van het secundair onderwijs en je intensief Nederlands zou willen leren, kan je vast en zeker terecht bij de katholieke universiteit Leuven. De universiteit heeft een afdeling “Het instituut voor levende talen” dat zich focust op het aanleren van verschillende talen. Anderstalige kunnen hier terecht om Nederlands te leren. 

Bij deze opties heb je vaak lessen met andere personen of wordt er soms van je verwacht dat je een groot deel van de informatie zelfstandig kan verwerken. Dit is handig voor de mensen die snel leren of die graag leren in een groep. Het kan ook handig zijn om meer sociaal contact te krijgen met mensen die eenzelfde doel hebben. 

Voor de mensen die meer aandacht nodig hebben of die niet zo zelfstandig kunnen leren zijn deze opties niet echt ideaal. Deze mensen kunnen terecht op Superprof, een platform waar je privé leerkrachten kan vinden waar je meteen mee aan de slag kan.

Er bestaan verschillende locaties doorheen Vlaanderen om lessen Nederlands te volgen. Neem ook een kijkje in Brugge of Gent via Superprof.

Zoek Nederlandse e-boeken en begin met lezen
Begin er nu aan om je Nederlands bij te schaven

Nederlands via Superprof

Veel mensen denken dat Privé lessen extreem duur zijn, maar dit hoeft niet altijd waar te zijn. Je moet in rekening nemen dat je bij privé lessen, in tegenstelling tot lessen in een klas, 100% van de aandacht zou krijgen. Dit is een van de vele voordelen van privélessen, een ander voordeel zou het volgende kunnen zijn: Verlegen mensen hoeven niet bang te zijn om te spreken voor een hele groep mensen wanneer de klas enkel bestaat uit zichzelf en de leerkracht. 

Een ander groot verschil tussen lessen met een privé docent en een normale cursus is dat je bij een normale cursus ook lessen krijgt uit een algemeen lessenpakket. Het kan dus zijn dat je je tijd verspilt aan informatie die je misschien al kent, of dat de groep te snel over onderwerpen heen gaan en je niet goed kan volgen. Een privé leerkracht stelt samen met jou een lessenplan op en wanneer ze dan zien dat je ergens moeite mee hebt kunnen ze hier extra tijd aan besteden. 

Superprof is HET platform om de geschikte privé leerkracht te vinden. De meeste proffen zijn meteen beschikbaar zodat je niet te lang moet wachten om te starten met leren. De leerkrachten die hun diensten aanbieden via het platform, zijn professioneel en hebben ervaring of kennis in het vak dat ze je aanleren. De passie die ze hebben voor het vak delen ze maar al te graag. 

Aangezien de mensen die werken via Superprof, individuele leerkrachten zijn, hebben ze elk een eigen prijs. De prijzen kunnen daarom ook sterk van elkaar verschillen. Het is dus belangrijk om een docent te zoeken die goed les kan geven maar die je ook gemakkelijk kan betalen. Het zou jammer zijn mocht je betalen voor een dienst waar je tegenop kijkt of wanneer je de perfecte lessen niet verder kan zetten doordat ze eigenlijk te duur zijn. 

De meeste Leerkrachten die werken via Superprof, bieden hun eerste les gratis aan. Dit doen ze om kennis te maken met jou en je niveau van Nederlands in te schatten! Zo kan je zelf ook zien of de leerkracht jou bevalt voordat je ook maar iets hoeft te betalen. 

Ook hoef je je geen zorgen te maken om op tijd in een klaslokaal aan te komen. De docenten die via Superprof werken zijn het gewoon om ook les te geven via diensten zoals Skype en Zoom. Zo verlies je nooit tijd met je te verplaatsen naar een klaslokaal en heb je minder kans om te laat te zijn bij je eigen lessen. Dit is vooral handig voor mensen die geen eigen vervoer hebben of die een druk schema hebben. 

Tal van steden bieden lessen Nederlands aan via Superprof. Zoek bijvoorbeeld in Mechelen. Leraren Nederlands staan op je te wachten.

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Imanu