Wanneer je in Mechelen terecht komt merk je al snel op dat er mensen van verschillende culturen wonen. Deze culturen brengen vaak verschillende talen met zich mee, dit zal je vaak een van je eerste bevindingen in de stad zijn. 

De stad Mechelen is een grote stad gelegen in het Vlaamse gewest van België. De hoofdtaal van de steden die in het Vlaamse gewest liggen, met uitzondering van Brussel, is Nederlands. Aangezien Mechelen een van die steden is spreekt men dus hoofdzakelijk Nederlands. 

Het kan zijn dat je van plan bent om te verhuizen naar Mechelen of hier dicht in de buurt gaat wonen. Het beheersen van een basiskennis van het Nederlands is dan een must! De taal kan je in allerlei sociale situaties verder helpen en zelfs je kansen op een baan verhogen. 

Doordat er in België veel verschillende talen worden gesproken, heb je de kans dat wanneer je in het openbaar vragen in het engels stelt je ook een antwoord in het engels zal krijgen. Maar indien je een effectief leven wilt opbouwen in de stad wordt het dus aangeraden dat je een cursus Nederlands volgt. Zo kan je deel uitmaken van het grote geheel, niet enkel door gesprekken te kunnen starten maar ook door naar de lokale radiozenders te luisteren of de lokale kranten te kunnen lezen. 

Heb je nog nooit een les Nederlands gevolgd en vraag je je af hoe dit er precies aan toe gaat? Heb je zelf gewoonweg geen idee waar je moet beginnen zoeken naar de perfecte cursus Nederlands voor jou? Geen paniek! Lees maar snel verder want in dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten om de juiste cursus te volgen! 

Nederlands
Bijles Nederlands voor je examen of om het bij te schaven?
De beste leraren Nederlands NT2 beschikbaar
Nikolas
5
5 (5 reviews)
Nikolas
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Renata
5
5 (3 reviews)
Renata
26€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Saar
5
5 (4 reviews)
Saar
45€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Femke
5
5 (2 reviews)
Femke
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Olesya
5
5 (2 reviews)
Olesya
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sofia
Sofia
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Anouk
Anouk
10€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ellaya
Ellaya
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Nikolas
5
5 (5 reviews)
Nikolas
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Renata
5
5 (3 reviews)
Renata
26€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Saar
5
5 (4 reviews)
Saar
45€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Femke
5
5 (2 reviews)
Femke
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Olesya
5
5 (2 reviews)
Olesya
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sofia
Sofia
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Anouk
Anouk
10€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ellaya
Ellaya
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Waarom zou je in hemelsnaam Nederlandse lessen volgen? 

Doordat er zoveel verschillende culturen samenkomen in steden zoals Mechelen worden er vaak veel verschillende talen zoals Engels gesproken. In principe kan je dus, misschien op een moeizame manier, een leven opbouwen wanneer je totaal geen Nederlands spreekt.

Wanneer je een leven wilt opbouwen heb je ook altijd een baan nodig, wanneer je geen Nederlands spreekt is het aanbod aan verschillende banen vrij beperkt. Vele bedrijven gebruiken nog steeds Nederlands als de hoofdtaal om te communiceren met de werknemers. Ook de werknemers zullen onderling vaak Nederlands kiezen om gesprekken te voeren. 

Het hebben van een soort basiskennis van het Nederlands kan dus een echt voordeel geven bij het zoeken naar een baan, maar ook om nieuwe sociale contacten te leggen op het werk! 

Doordat er veel mensen in België gaan wonen zijn er veel mogelijkheden waaruit je kan kiezen om een cursus Nederlands te volgen! Voordat je dus al deze mogelijke opties gaat bekijken moeten wij je het volgende nog even vertellen: In België wordt het Nederlands onderverdeeld in vier verschillende niveaus. Voordat je je inschrijft voor een cursus of een bepaalde les boekt, is het dus van groot belang dat je weet in welk niveau je zit. Zo voorkom je dat je tijd en/of geld verspilt aan een cursus waar je niets van zou kunnen leren. 

Is Mechelen te ver voor je? Ontdek de opties in bijvoorbeeld Antwerpen.

Niveau
Hoe hoog acht je jouw niveau Nederlands?

Opbouw van een Nederlandse les

Iedere leerkracht heeft zijn of haar persoonlijke manier van lesgeven, hierdoor kunnen wij je niet vertellen hoe een les er nu precies uitziet. We kunnen je echter wel laten weten dat de lessen die in een groep gegeven worden vaak uit een standaard lespakket komen. Deze worden opgedeeld in vier verschillende niveaus, let wel op dat een organisatie de niveaus altijd zelf nog kan onderverdelen in subniveaus. 

De vier hoofdniveaus zijn: 

Niveau 1 - Basis

Dit is de eerste kennismaking die je zult hebben met de Nederlandse taal. De leerstof die je hier behandelt zijn basisprincipes, communiceren over je eigen leefomgeving of vertrouwde onderwerpen staat hier centraal. 

Niveau 2 - Situationeel

In dit niveau leer je het Nederlands te gebruiken in verschillende situaties die je zou kunnen tegenkomen of die je zou kunnen ervaren. 

Niveau 3 - Spraakzaamheid

Je woordenschat is in dit niveau al vrij hoog, de focus ligt hier vooral op de vlotheid van het communiceren over eenvoudige onderwerpen in het Nederlands. 

Niveau 4 - Vloeiendheid

Wanneer je alle andere niveaus behaalt hebt, kan je je al een gewone conversatie starten in het Nederlands. Niveau 4 houdt zich daarom bezig met de meer complexe onderwerpen en de spontaniteit die je kunnen helpen in veel verschillende situaties. Wanneer je dit niveau behaalt, zou je in bijna elke situatie deel kunnen nemen aan een gesprek of zelf eender waar een gesprek in het Nederlands kunnen starten. 

Er bestaan verschillende locaties doorheen Vlaanderen om lessen Nederlands te volgen. Neem ook een kijkje in Brugge of Gent via Superprof.

Nederlands studeren onder de Mechelse Sint-Romboutstoren
Mechelen biedt tal van mogelijkheden om Nederlands te leren.

Nederlands leren in Mechelen

Ben je al helemaal overtuigd om je volledig in te zetten voor de volgende stap naar je kennis van het Nederlands? Perfect! We vertellen je namelijk de mogelijke opties die je hebt om Nederlandse lessen te volgen in de buurt van Mechelen! 

Je kan een afspraak maken op de website van de stad van Mechelen om samen met hun de mogelijke opties van verschillende Nederlandse cursussen te bekijken. Dit is vooral handig wanneer je nog niet goed weet waar je alles kan vinden of wanneer je nog effectief hulp nodig hebt bij het zoeken naar dit soort dingen. 

Er is ook een optie voor volwassenen, in dit geval betekent dit 18+, die laaggeschoold zijn of zeer traag leren. Deze mensen kunnen terecht bij het Centrum voor Basiseducatie. De aandacht wordt hier vooral in het mondelinge en praktische gebruik van het Nederlands gestoken. De organisatie Ligo houdt zich hier mee bezig, je kan hier 2 tot 4 keer per week een les Nederlands volgen. Ook organiseren ze aparte cursussen voor de personen die moeite hebben met lezen en schrijven of die nog nooit met het latijnse alfabet in aanraking zijn gekomen. 

In Mechelen zijn er ook verschillende Centra voor Volwassenenonderwijs. Deze organisaties hebben een groot aanbod aan verschillende opleidingen. Mechelen heeft zelf twee Centra voor Volwassenenonderwijs. In deze Centra wordt er naast het praktisch Nederlands ook een groot deel van de aandacht besteedt aan de grammatica en de lees/schrijfvaardigheden van de studenten. Bij deze organisaties kan je kiezen op: verschillende niveaus, welke locatie het beste voor je uitkomt, of je liever overdag of ‘s avonds je lessen zou willen en hoe vaak per week je Nederlandse les zou willen hebben.

Ontdek ook de opties om Nederlands te volgen in Aalst dankzij Superprof.

Deze opties zijn ideaal voor de mensen die graag in groep leren, of die vaak ook op zelfstandige basis leerstof verder kunnen verwerken. De mensen die graag naar deze lessen komen gebruiken ze ook om meer sociale contacten te leggen zodat ze na de les kunnen oefenen met elkaar.  

Echter zijn deze opties niet ideaal voor de mensen die meer aandacht nodig hebben of die niet zelfstandig kunnen leren. Voor die mensen hebben wij ook Dé oplossing! Je kan namelijk terecht op Superprof, een online platform waar je terecht kan om een geschikte privé leerkracht te vinden.

Privé Leerkracht
Via Superprof heb je de keuze om aan huis of online te krijgen

Nederlands leren via Superprof

Privé lessen hoeven niet altijd duur te zijn, integendeel zelfs. Je moet wel een aantal dingen in je achterhoofd houden zoals: bij privé lessen krijg je 100% van de aandacht, in een normale klasgroep zou de aandacht verdeeld worden tussen jou en de andere studenten. 

Privé lessen hebben ook nog verschillende voordelen ten opzichte van een groepsles: De mensen die verlegen zijn of niet graag fouten maken in het bijzijn van andere kunnen met een gerust hart vragen stellen in hun privé lessen. De lessen die je in een groep zou volgen kunnen soms ook niet 100% op jou van toepassing zijn aangezien deze uit een standaard lespakket komen. Een privé docent stelt samen met jou een lespakket op, volledig op maat gemaakt! 

Superprof is Het platform wanneer het aankomt op het vinden van de geschikte privé leerkracht. De meeste docenten zijn onmiddellijk beschikbaar zodat je niet hoeft te wachten om in te stappen in je cursus Nederlands. De proffen, die hun diensten aanbieden via Superprof, zijn professioneel en hebben een grote kennis van het vak dat ze doceren. 

De prijzen van de verschillende docenten kunnen nogal verschillen, dit komt doordat dit allemaal individuele mensen zijn. Het is dus van groot belang om een leerkracht te vinden die je makkelijk kan betalen maar die je ook goed vooruit helpt met het Nederlands. Niets is zo jammer dan je voortgang stop te zetten of opnieuw moeten beginnen doordat je je leerkracht niet kan betalen. 

Veel docenten op Superprof staan daarom open om de prijs van hun lessen te bespreken. De eerste lessen bieden ze meestal gratis aan. Deze les wordt dan gebruikt als kennismaking maar ook als een moment om erachter te komen op welk niveau je momenteel zit binnen de Nederlandse taal. 

Heb je de mogelijkheid niet om je naar een lokaal te verplaatsen? Geen probleem! De docenten die via Superprof werken, hebben vaak ook de mogelijkheid om de lessen via diensten zoals Skype of Zoom te geven. Zo verlies je geen tijd met je te verplaatsen naar een klaslokaal en kan je altijd en overal je Nederlandse lessen blijven volgen! 

Ook in Leuven bestaan er verschillende locaties om lessen Nederlands te volgen. Leraren Nederlands wachten op je!

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Imanu