Het functioneren van ons huidig schoolsysteem is voortdurend een onderwerp van discussie. Overvolle klassen, afwezige leraren, hoge aantallen klas uren, teveel huiswerk...

De eersten die hier onder lijden zijn de leerlingen! Langzaam maar zeker raken ze minder geïnteresseerd in school.

Om deze teleurstellende ervaring te voorkomen schakelen veel ouders de hulp in van bijlesleraren.

Een bijlesleraar zorgt voor het academische succes van een leerling, maar hij luistert ook naar de zorgpunten die de leerling aangeeft. Hij neemt de tijd om de sterke en zwakke punten van een leerling te analyseren.

Leer hoe je een bijlesleraar kunt worden om leerlingen te helpen om hun leerdoelstellingen te bereiken vanaf de eerste dag van de basisschool tot het einde van de middelbare school!

De beste leraren Bijles beschikbaar
Annelien
Annelien
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Elise
5
5 (5 reviews)
Elise
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Lisa
5
5 (5 reviews)
Lisa
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Fidan
Fidan
12€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ozge
Ozge
10€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Natasja
5
5 (3 reviews)
Natasja
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Esther
Esther
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tiara
5
5 (1 reviews)
Tiara
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Annelien
Annelien
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Elise
5
5 (5 reviews)
Elise
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Lisa
5
5 (5 reviews)
Lisa
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Fidan
Fidan
12€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ozge
Ozge
10€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Natasja
5
5 (3 reviews)
Natasja
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Esther
Esther
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tiara
5
5 (1 reviews)
Tiara
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Het Belang van Privéles Tijdens de Basisschool

Wiskunde

Wiskunde wordt door de meerderheid van de leerlingen veracht. Dit vak is echter heel nuttig in het dagelijkse leven. Daarnaast wordt het vak tot het einde van de middelbare school onderwezen en het verdient daarom nauwgezette aandacht.

Als een kind zijn leergang begint met een zwakke basis dan riskeert hij toekomstig falen. En dat moet ten koste van alles en zo vroeg mogelijk worden voorkomen!

Tijdens zijn of haar kritieke periode moet de leerling zich bepaalde vaardigheden eigen maken:

 • leren hoe te tellen
 • optellen
 • aftrekken
 • vermenigvuldigen
 • delen enz.

Of het nu een herhaling betreft van reeds geleerde basisstof of het leren van een nieuw wiskundig probleem, om de een of andere reden heeft de gemiddelde jongere er moeite mee. Ze ontwikkelen een bepaalde angst voor de stof.

Een bord vol formules kan angstwekkend overkomen!
Wiskunde kan best moeilijk zijn! | bron: Visualhunt

Veel ouders in Nederland nemen contact op met bijlesleraren om deze angst te lijf te gaan en ervoor te zorgen dat hun kind slaagt.

Een gekwalificeerde wiskunde leraar moet er voor zorgen dat hun leerling de opdrachten die in de klas zijn opgegeven goed begrijpt. Hij moet hun gedachtengang analyseren om precies te begrijpen hoe de student denkt.

Met ernst en pedagogiek kun je de hiaten in de kennis van je student opvullen en daardoor de oefeningen plezierig maken!

Het doel is niet om de leerling dwars te zitten met allerlei nieuwe wiskundige problemen. Toon je pupil geduldig dat wiskunde leuk kan zijn en dat succes gemakkelijk haalbaar is!

Nederlands: Lezen en Schrijven

Als je bijles of huiswerkbegeleiding geeft aan een lagere school leerling, dan is het heel belangrijk om ervoor te zorgen dat hij of zij de grondslagen goed beheerst.

Veel leerlingen hebben na de middelbare school een gebrekkige beheersing van het lezen en schrijven. Wonderlijk genoeg geven de leraren op scholen aan dat het lees en schrijfonderwijs goed verloopt en dat lezen en schrijven prima worden onderricht.

Tijdens de bijles die thuis bij de leerling wordt gegeven kun je de vooruitgang van je leerling nauwkeurig volgen. Tegelijkertijd kun je hem of haar alle hulp geven die nodig is en de motivatie van de leerling stimuleren.

Zorg ervoor dat schrijven leuker wordt. Begin bijvoorbeeld met wat teken oefeningen. Vraag de leerling om een onderschrift te maken voor zijn of haar tekening of vraag anders om er een verhaal over te vertellen.

Nadat de leerling over de tekening uitverteld is kun je vragen of hij of zij het kan opschrijven. Dit zal de leerling meer zelfvertrouwen geven omdat hij of zij weet wat hij wil neerschrijven. Geloof me, de ideeën zullen vloeiend naar buiten komen!

Na verloop van tijd kun je de oefeningen wat ingewikkelder maken.

De Leerling met behulp van Bijles Voorbereiden op de Middelbare School

Bijlessen zijn vooral nuttig als de zomervakantie eraan komt. Je leerling heeft nu meer tijd om te studeren en daardoor een betere leerling te worden tegen de tijd dat het nieuwe schooljaar aanbreekt.

Het Aanbieden Van Bijlessen Aan Middelbare Scholieren

Buitenlandse Talen

Nadat de leerling een goede beheersing van het Nederlands heeft moet hij ook een aantal andere talen leren zodat hij met succes kan deelnemen aan de lessen op de middelbare school!

Ook al heeft je kind een paar lessen in het Engels op de basisschool gehad, toch is de middelbare school de omgeving waar hij of zij het vloeiend kan leren spreken en goede conversaties kan gaan houden.

We weten allemaal dat het leren van een vreemde taal niet zo'n hoge prioriteit heeft voor een elf- of twaalfjarige leerling. Ze maken al te veel veranderingen mee in de stap naar de middelbare school.

Waarom zou je het dan doen? John Wooden gaf ons een inspirerend citaat:

“Zelfvertrouwen komt uit het voorbereid zijn.”

Inderdaad! Gouden woorden! Pubers hebben al zoveel gebrek aan zelfvertrouwen. Het is van het grootste belang om alles te doen om ze voor te bereiden. Daarmee reik je ze zelfvertrouwen aan dat ze nodig hebben.

In welke talen zullen ze zich moeten voorbereiden? Op de middelbare school komen ze in aanraking met

 • Engels
 • Duits
 • soms Frans

I Don't Speak English

Als bijlesleraar kun je je basisschool leerling prima voorbereiden voor buitenlandse talen op de middelbare school. Er zijn allerlei hulpmiddelen beschikbaar die je lessen leuk kunnen maken!

Het lezen van boeken in een vreemde taal is heel nuttig
De bijlesleraar kan de lessen aanpassen aan je behoeften, of dat nu examenvoorbereiding is of het leren van een vreemde taal | bron: Visualhunt

Je kunt bepaalde films of TV-series in de te leren taal opgeven voor huiswerk. Dit is een plezierige manier om alledaagse uitdrukkingen en basisvocabulaire te leren.

Een taal-app zoals Duolingo is een prima hulpmiddel voor een leerling die geen vijf minuten zonder hun smartphone kan! Leren met behulp van een app kan heel goed samengaan met bijlessen aan huis of online.

Nuttige tip: zorg dat de leerling het belang gaat inzien van het leren van een vreemde taal. Laat hem weten dat het ze zal helpen in dingen die ze in de toekomst ondernemen, of dat nu een carrière is in lesgeven, medicijnen of handel.

Natuurkunde, Scheikunde en Biologie

Op de middelbare school neemt de leerling een grote stap voorwaarts wat zijn oriëntatie naar toekomstige studie betreft. Tijdens deze periode wordt hij of zij geconfronteerd met nieuw wetenschappelijk materiaal.

Wat het lesprogramma betreft komen de volgende vakken aan de orde:

 • biologie
 • natuurkunde
 • scheikunde
 • extra wiskunde klassen
 • technologie
 • computerwetenschappen

Deze vakken kunnen bij middelbare school studenten voor veel hoofdpijn zorgen!

Formules op het schoolbord kunnen door schaduwonderwijs best inzichtelijk worden
Door bijlessen kan scheikunde een stuk minder griezelig worden! | bron: jpellgen (@1179_jp) op Visualhunt

Als je in deze vakken bijlessen aanbiedt is het verstandig om het lesprogramma goed te bestuderen. Met een diepgaand begrip en een goedgeplande begeleiding zullen je leerlingen goede vooruitgang maken en niet achterop raken. Misschien worden ze zelfs de eersten van de klas!

Om tijdens de examens succes te behalen moet je het hele jaar door hard werken ( bijles Amsterdam ). De bijlesleraar moet bedenken dat voortdurende begeleiding minstens de helft van het eindcijfer waard is.

Bijlesleraar voor Studenten

Vanwege de grote hoeveelheid vakken op de universiteit of in het hoger onderwijs is het aan te raden een bijlesleraar in de arm te nemen (huiswerkbegeleiding Utrecht). Hij of zij kan als coach de tiener helpen om de juiste keuzes te maken.

Deze keuzes zijn van kritiek omdat ze vaak de toekomstige carrière van de leerling zullen bepalen.

Ouders kijken vaak naar de cijfers van hun tieners en zoeken dan bijscholing van een vak waarin het kind volgens hen meer hulp nodig heeft. Ze denken dat met wat hulp het kind in die vakrichting wel zal slagen.

Toch is het niet verstandig om het kind in de richting van een natuurkundige universitaire studie te duwen als ze de hele middelbare school al problemen met nakuurkunde gehad hebben. Het zou de leerling kunnen ontmoedigen en ertoe kunnen leiden dat ze een universiteits"dropout" worden.

“Iedereen is geniaal. Maar als je een vis beoordeelt op zijn vaardigheid om in een boom te klimmen zal hij zijn hele leven geloven dat hij dom is.” - Albert Einstein

Het is de rol van de bijlesleraar om ook raadgever te zijn: tijdens het lesgeven moet hij of zij de voorkeuren van de leerling en ook de academische vaardigheden analyseren.

Naast het alleen maar helpen van de leerling om goede cijfers te behalen moet de bijlesleraar zijn of haar leerproces sturen. Zo kan voorkomen worden dat ze in scholing na de middelbare school falen vanwege een slechte begeleiding!

Ja, we zijn ons bewust dat dat veel studeren vraagt! Succes en aanzien komen voort uit het studeren tijdens late nachten en examens voorbereiden op vroege morgens. Een privé les kan worden aangepast aan de behoeften van de student tijdens de examenvoorbereiding.

Buiten een klas zal het leren veelal beter gaan
Een student zal van bijlessen veel baat hebben | bron: rawpixel op Unsplash

Een bijlesleraar is zich bewust dat de student gewaardeerd voelt. Dit is van groot belang om de cijfers en motivatie omhoog te stuwen.

Luister vooral naar de behoeften van je leerling. Als je één-op-één les geeft moet de leerling iets speciaals voelen dat niet mogelijk is in een overvol klaslokaal!

Als je een bijlesleraar wordt kan dat veel voldoening geven. Er zullen altijd leerlingen zijn die graag willen slagen en hun onderwijsdoelen willen behalen. Je kunt ze begeleiden tijdens hun hele schoolgang. Dit is werkelijk een baan met een doel!

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Joep

Enthousiaste en gedreven persoonlijkheid met oog voor detail waarbij ik dit zo goed mogelijk in mijn teksten implementeert. Ik probeer steeds een uniek invalshoek te vinden om ieder woord optimaal naar de lezer over te brengen. Passie voor talloze onderwerpen en stellig een grote liefhebber voor het fietsen!