"De goede leraar is degene die suggereert in plaats van oplegt, en die zijn leerling de drang geeft om ook les te geven" - Edward Bulwer-Lytton

Dit citaat vat de belangrijkste cyclus samen in de spirituele discipline die yoga is: uitzenden, bewegen en begeleiden. Maar net als bij elk persoonlijk project (of professionele herscholing), is het worden van een yogaleraar niet voor iedereen weggelegd.

Naast de noodzakelijke training, de te nemen stappen of de voorwaarden voor inzetbaarheid, biedt deze kunst van de houdingen niet dezelfde trainingen en certificering van het ene land naar het andere: yoga wordt in Nederland niet erkend als een officiële discipline, echter, het is India, haar culturele geboorteplaats.

Wil je bijles geven of heb je een sterke wens hebt om yogaleraar te worden, lees dan de onderstaande wegwijzer!

De beste leraren Yoga beschikbaar
Benedicte
5
5 (4 reviews)
Benedicte
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Charley
5
5 (2 reviews)
Charley
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Nkale
Nkale
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hannah
5
5 (4 reviews)
Hannah
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Maria
Maria
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Natalie
Natalie
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Vanessa
Vanessa
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Caroline
Caroline
45€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Benedicte
5
5 (4 reviews)
Benedicte
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Charley
5
5 (2 reviews)
Charley
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Nkale
Nkale
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hannah
5
5 (4 reviews)
Hannah
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Maria
Maria
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Natalie
Natalie
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Vanessa
Vanessa
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Caroline
Caroline
45€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Zo Vind je een Geschikte Training om Yogaleraar te Worden

Bij yoga kun je niet stoppen met leren
Yoga vereist continue oefening ǀ Barkpost

Yoga intensief, jarenlange training, workshops, erkende scholen, yoga retraites in het buitenland... Er worden duizenden yoga lerarenopleidingen aangeboden om een ​​yogaleraar te worden, maar ze hebben allemaal niet dezelfde professionele waarde. Hoe kies je de cursus die het beste bij jou past? De vraag wordt nog relevanter, want elk jaar beginnen honderden studenten aan een yoga lerarenopleiding, maar behalen nooit de eindstreep.

Welke yogatraining is het meest geschikt voor jou? Weet dat er twee hoofdtypen zijn:

 • Lange cursussen, die bestaan ​​uit het behalen van een diploma of een certificaat voor het lesgeven in yoga
 • Korte cursussen, die zich richten op het leren van een specialiteit of type yoga.

Een lange yoga lerarenopleiding wordt ten zeerste aanbevolen voor diegenen die les willen geven in een yogacentrum: veeleisend en boeiend. Het is een intensieve geavanceerde training die 100 uur tot 500 uur training vereist... Lange trainingsprogramma's zijn toegankelijk vanuit scholen of vanuit een van de vele professionele yoga verenigingen, waaronder de 4 belangrijkste:

De aangeboden cursussen duren van 2 tot 5 jaar, geven je een professionele certificering van een erkende school en geven je toegang tot het professionele netwerk van de vereniging om je te helpen bij het vinden van je eerste baan. De studierichting wordt in de loop van de jaren in verschillende fasen uitgevoerd, bijvoorbeeld:

 • Een eerste jaar gewijd aan de verwerving van theoretische en praktische kennis
 • Een tweede jaar gericht op yogapraktijk
 • Daarna nog twee tot drie jaar om te trainen met beoefenaars in een yogaschool, parallel met het schrijven van een eindopdracht.

Opmerking: het is geen voltijdse cursus, je groepslessen worden georganiseerd in het weekend en je individuele lessen vinden plaats op weekdagen. Yoga instructie is verspreid over het hele schooljaar, afhankelijk van het doel. Collegegeld kan variëren van € 1.000,- tot
€ 6.000,- per jaar, natuurlijk afhankelijk van het aangeboden type en de reputatie van de school.

Wist je dat? Er zijn nu ongeveer vijftig lange cursussen om yogaleraar te worden in Nederland, vergeleken met meer dan 1.500 korte cursussen...

Voor degenen die al een diploma hebben, of die niet terug willen naar school, zijn korte of à la carte cursussen ideaal. Ze hebben tot doel je kennis te verdiepen of een techniek te perfectioneren, zoals:

 • Yogatherapie training
 • Yogatraining voor kinderen
 • Prenatale yogatraining of postnatale yoga
 • Integrale yogatraining

De training kan verschillende vormen aannemen, van de yoga retraite tot de zomerstage. Het kan je ook helpen andere soorten yoga te ontdekken. Laat jezelf leiden en inspireren!

Om de ideale training te vinden, ga je naar Yoga Alliance, een trainingsorganisatie die alle training- en werkgelegenheidskansen met betrekking tot yoga bij elkaar brengt.

Kan ik een Yoga Instructeur Worden Zonder Training?

Je hebt niet altijd een diploma nodig
Zonder diploma, maar met ervaring, originaliteit en motivatie, kun je ook lesgeven ǀ Pixabay

Aangezien dit een niet erkend beroep is, staat het iedereen vrij om de regels voor de lerarenopleiding vast te stellen. Sommige scholen zullen geen trainingseisen stellen, terwijl voor anderen academische cursussen net zo belangrijk zijn als de yoga ervaringen die je zult opdoen gedurende de weg.

Je hebt je misschien afgevraagd of het mogelijk is om yogalessen te geven zonder een diploma? Dit is inderdaad mogelijk, op voorwaarde dat je een onberispelijk cv kunt indienen, waarbij je profiteert van verschillende ervaringen:

 • Praktische stage met een erkende yogi
 • Yogales in India, tijdens een reis
 • Regelmatige beoefening van verschillende soorten yoga (Groene yoga, Raja yoga)

Verplaats jezelf in de plaats van de deskundige beoefenaars: tussen een jonge afgestudeerde yogaleraar met serieuze ervaringen op school en een yogaleraar zonder diploma, maar met ervaringen uit de hele wereld - wat zullen ze waarschijnlijk kiezen? Degene die het leuk maakt om te leren!

Er kan onafhankelijke en aanvullende training worden gevolgd. De trainingscyclus kan zich richten op een discipline in het algemeen, of op specifieke technieken:

 • Meditatie
 • Ontspanning
 • Alternatieve geneeskunde (inclusief acupunctuur)
 • Beheersingsoefeningen meesterschap

Je kunt besluiten om een ​​parttime gespecialiseerde yogadocent te worden en de rest van de tijd te besteden aan persoonlijke ontwikkelingsactiviteiten om je studenten op de best mogelijke manier te helpen. Hiervoor is het noodzakelijk om je motivaties te definiëren om een ​​yogaleraar te worden, wat een van de belangrijkste stappen is om je droom te helpen creëren.

Mijn yogaleraar begeleidde me onderweg. Pas na een paar weken leerde ik dat hij niet van een school afstudeerde, maar dat hij een specifieke opleiding had genoten op mijn interessegebied. Mijn praktijk zou niet zo veel geëvolueerd zijn zonder deze les geleerd in het veld, en ik dank hem daarvoor!

Zo Word je een Yoga Instructeur

Welke stappen moet je ondernemen?

Om yogaleraar te worden moet je soms jaren oefenen
Om een goede yoga instructeur te worden, heb je een lange weg te gaan ǀ Pixabay - Free-Photos

Dit is een vraag die je zeker gesteld zal worden: waarom wil je yogaleraar worden? Omdat het in de mode is? Omdat het trendy is? Omdat je als yogaleraar een spirituele en emotionele gids wilt worden? Als jouw antwoord meer naar het laatste neigt, dan is elke kans om je droom te vervullen en yoga te onderwijzen reëel, maar na eerst een paar belangrijke stappen te hebben genomen.

De eerste hiervan is om de balans op te maken van je motivaties, om je sterke en zwakke punten te bepalen. Je staat op het punt een lange en moeilijke weg in te slaan, waar je je mantra voortdurend moet verdiepen, nieuwe kennis opdoet, elk van je studenten de spiritualiteit van deze voorouderlijke kunst laat voelen en hen helpt hun volle potentieel te bereiken.

Zo kan je dankzij het bijles geven Utrecht en omstreken helpen met yogales!

Weet dat je gedurende je hele carrière kennis, luisteren en passie moet tonen: de stappen om een ​​yogaleraar te worden (het moet gezegd worden) zijn moeilijk! Daarnaast zal het noodzakelijk zijn om een ​​specialiteit te kiezen, en er zijn veel mogelijkheden om uit te kiezen:

 • Kundalini yoga
 • Hatha yoga
 • Mantra yoga
 • Vinyasa yoga
 • Yoga Sutra
 • Yoga Iyengar
 • Yoga Nidra
 • Yoga Shiva
 • Lach yoga en meer

Naast het definiëren van een training die bij je past, is het noodzakelijk om een ​​stijl van lesgeven te bepalen die is aangepast aan en in relatie tot je persoonlijkheid. Hiervoor kun je je aanmelden voor andere cursussen waar je op andere manieren yoga kunt beoefenen, andere asana's kunt proberen, naar andere leraren kunt luisteren en je voorkeuren in typen en stijlen kunt voelen.

Andere korte cursussen kunnen je ook laten kennismaken met de Indiase traditie als geheel, voor een beter begrip van de voordelen van yoga.

Na verschillende belonende professionele ervaringen en cursussen, je certificaat van training in je zak (of je CV) en je motivatie stroomt, is alles wat je nog hoeft te doen jezelf bekend maken! Platforms zoals Superprof maken het mogelijk om docenten en yogastudenten in contact te brengen, op basis van geografisch onderzoek, als je wilt oefenen als een onafhankelijke instructeur. Maar hoe kun je jezelf bekend maken als je les wilt geven in een yogaschool naast of in plaats daarvan? En hoe kan je naast het bijles geven amsterdam als werkplek hebben?

Doe hier mee met bijbanen in Nederland

Zo Vind je Werk in Yoga Studio's

Je moet eerst een aantal beslissingen nemen, voordat je les gaat geven
Voordat je yogales kunt gaan geven, zul je eerst een paar noodzakelijke stappen moeten zetten ǀ Pixabay - janeb13

Welke kwaliteiten zijn nodig om lessen te geven in een yogastudio?

Ten eerste zijn er specifieke voorwaarden voor het onderwijzen van yoga op scholen, waaronder:

 • Je moet ouder zijn dan 18 jaar
 • Je moet minstens twee jaar yogalessen hebben gevolgd
 • Je moet gemotiveerd zijn om je yogalessen de hele dag lang holistisch (alomvattend) te onderwijzen

Hoewel de kwalificatie van een yoga lerarenopleiding niet altijd verplicht is, heb je een proeftijd (of test) voor je wordt aangenomen op een yogaschool. Dit zal bepalen of je yogalessen kunt geven met concentratie, professionaliteit en filosofisch bewustzijn.

Het belangrijkste is ook dat je de status van yogaleraar binnen de school hebt, hoewel ze allemaal nadelen hebben:

 • Als werknemer bent je onderworpen aan een gedefinieerd trainingsprogramma zonder keuzevrijheid
 • Als vrijwilliger ontvang je geen vergoeding
 • Als freelancer heb je niet altijd een reguliere cursussen en zal er slechts af en toe een beroep op je worden gedaan

Als de leeromstandigheden op scholen niet bij je passen, kunt je altijd besluiten om je eigen yogacentrum op te zetten en je reputatie op te bouwen! Je kunt ook een yoga vereniging oprichten als de vraag in jouw omgeving groot is. Creëer kansen om de vreugde te voelen van het onderwijzen van je passie!

Een duizend jaar oude discipline, yoga combineert de geest en het lichaam. Dat is waarom het enige tijd kan duren om je voor te bereiden en klaar te maken om les te geven. De vraag is namelijk niet zozeer hoe je yogadocent wordt, maar om te weten of je klaar bent om aan dit prachtige spirituele avontuur te beginnen. Ik hoop dat deze wegwijzer nuttig en misschien verhelderend is geweest!

Overweeg nu bijles banen als een yoga instructeur; een situatie waarin je je eigen uren kunt instellen en het type yoga kunt geven dat jij verkiest!

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Joep

Enthousiaste en gedreven persoonlijkheid met oog voor detail waarbij ik dit zo goed mogelijk in mijn teksten implementeert. Ik probeer steeds een uniek invalshoek te vinden om ieder woord optimaal naar de lezer over te brengen. Passie voor talloze onderwerpen en stellig een grote liefhebber voor het fietsen!