De wiskunde is de kunst om dezelfde naam te geven aan dingen, die in materie verschillen maar in vorm overeenkomen. - Henri Poincaré

Op zoek naar interessante plaatsen om wiskunde te leren in Leuven? Je onderdompelen in de taal van de getallen in de hoofdstad van Vlaams-Brabant? You’ve come to the right place.

Leuven mag dan klein, knus en gezellig zijn, het heeft een sterke internationale aantrekkingskracht voor studenten.  Met haar oudste universiteit van Europa biedt Leuven als geen ander studeer- en oefenkansen wiskunde.

Je kan wiskunde leren op verschillende niveau’s: van de absolute basis om beter je plan te kunnen trekken in het dagelijkse leven tot een universitaire opfriscursus, en alles daartussen.
Wil je specifiek hulp bij één aspect van de wiskunde, om te helpen met je schoolwerk of voor een omschakeling in je loopbaan? Dan zijn er heel wat privé-leraars wiskunde die voor je klaar staan in Leuven.

Wiskunde is werkelijk overal rondom jou. De axioma’s en de wetten van de wiskunde kennen meer toepassingen dan je denkt. Geen Instagram-filter zonder Fourier-transformaties en geen QR-codes zonder eindige velden. Eens te meer blijkt wiskunde een universele taal te zijn.

Wiskunde is onmisbaar in veel gebieden en zie je overal terug in het dagelijks leven. Zo speelt wiskunde een fundamentele rol in de logistiek en telecommunicatie, in de beveiliging van het internetverkeer, in het klimaatdebat, bij het ontrafelen van het menselijk DNA, en in de financiële wereld.

Wist je dat Google wiskundige algoritmen gebruikt om webpagina’s te ordenen? Hetzelfde geldt voor de encryptie van betalingen via internet, denk maar aan de elektronische identiteitskaart. Nog een fenomeen dat je in allerlei contexten tegenkomt, zijn complexe netwerken. Facebook is een voor de hand liggend voorbeeld. Wiskundige theorie leert ons dat je van elke Facebookgebruiker naar zowat elke andere gebruiker geraakt in een traject van maximum zeven knooppunten.

Wiskunde duikt ook op in economie, landbouwwetenschappen, psychologie… Stuk voor stuk zijn het (wetenschaps)domeinen die de wiskundige taal, methodes en modellen hanteren. Als wiskundige gebruik je deze methodes niet alleen, maar ontwikkel je ze verder.
Wiskunde zit in alles om ons heen, en als wiskundige leven we in tijden dat we alles om ons heen kunnen beïnvloeden en beter maken. Zo zijn er veel antwoorden te vinden, en weinig wiskundigen om het te doen.

Wiskundigen analyseren patronen en structuren en zoeken naar efficiënte manieren om te rekenen en te meten. Eigenlijk is een Rubiks-kubus oplossen simpel, eens je begrepen hebt hoe het werkt. Als wiskundige ga je echter verder en wil je eerst het achterliggende principe doorgronden. Eens je dat snapt, kan je elke Rubiks oplossen, zelfs als die een totaal andere vorm hebben.

Dat doe je als wiskundige de hele tijd: een probleem op een hoger niveau tillen, om het voor eens en altijd op te lossen in volle algemeenheid.
Als je wiskunde studeert, leer je ingewikkelde problemen met behulp van logische gedachtestappen en wiskundige structuren op creatieve manieren oplossen.

Wiskunde is de taal van de wetenschap. Haar kracht zit in de abstractie en de algemeenheid ervan. Wiskunde is eeuwenoud, maar spring levend. Tienduizenden wiskundigen wereldwijd ontwikkelen dagelijks nieuwe theorieën en toepassingen. Elke tien minuten wordt er ergens op deze planeet een nieuw wiskundig artikel gepubliceerd.

Wie wiskunde studeert heeft dan ook geen enkel probleem om een job te vinden na de studies: je hebt ze voor het uitkiezen. Kiezen om wiskunde te studeren moet je dus niet door voor één of ander beroep, je kan echt je passie laten spreken.
Naast meetkunde, getaltheorie, algebra, analyse en kanstheorie zijn er de voorbije 100 jaar nieuwe, spannende takken van de wiskunde ontwikkeld: cryptografie, financiële wiskunde, topologie…

Wiskunde-Leuven-bedrijfsleven
Een goede opleiding wiskunde is een rechtstreeks ticket voor een interessante job in de Leuvense financiële sector.
De beste leraren Wiskunde beschikbaar
Wout
5
5 (5 reviews)
Wout
10€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ariana
5
5 (3 reviews)
Ariana
16€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Eda
Eda
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Lucas
5
5 (5 reviews)
Lucas
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marie
Marie
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Anthony
Anthony
10€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Arthur
Arthur
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Arthur
Arthur
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Wout
5
5 (5 reviews)
Wout
10€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ariana
5
5 (3 reviews)
Ariana
16€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Eda
Eda
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Lucas
5
5 (5 reviews)
Lucas
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marie
Marie
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Anthony
Anthony
10€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Arthur
Arthur
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Arthur
Arthur
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Bachelor Wiskunde in Leuven

De bacheloropleiding wiskunde aan de KU Leuven maakt deel uit van de grote en innovatieve faculteit wetenschappen. De lessen vinden plaats in de oudste universiteit van Vlaanderen.
Tijdens de studie maak je kennis met vele aspecten van de wiskunde. Dat gaat van de zuivere wiskunde, waar de motivatie veelal komt vanuit de wiskunde zelf, tot de toegepaste wiskunde en statistiek.

Wat leer je?

In de bacheloropleiding in de wiskunde verwerf je een diepgaand inzicht in de drie fundamentele pijlers van het domein: analyse, algebra en meetkunde. Je past je kennis toe op concrete problemen in opleidingsonderdelen zoals kans-rekenen en statistiek, numerieke wiskunde en vloeistofdynamica. Naast het bestuderen van concrete problemen, leg je je ook toe op de zuivere wiskunde. Je leert er logisch redeneren en naar creatieve oplossingen zoeken.
De bacheloropleiding in de wiskunde biedt veel keuzevrijheid. Je kunt ze aanpassen aan jouw interesses. Misschien trekt de schoonheid van de zuivere wiskunde je aan, de kracht van een logische redenering en de zoektocht naar creatieve oplossingen. Of misschien word je juist geboeid door de antwoorden die wiskunde kan geven op vragen uit de wetenschap en de technologie.

De bacheloropleiding in de wiskunde legt de basis voor een aansluitende masteropleiding waarin je je kennis verder uitdiept.

De opbouw:

 • Bachelor 1: De eerste bachelor is volledig gemeenschappelijk voor alle studenten wiskunde. De opleidingsonderdelen calculus en bewijzen en redeneren zorgen voor een vlotte overgang tussen de wiskunde van het secundair onderwijs en die van de universiteit.
 • Bachelor 2: Vanaf de tweede bachelor kies je naast de verplichte opleidingsonderdelen ook voor een minor in een andere wetenschappelijke discipline (fysica en sterrenkunde, informatica of economie), voor de minor onderwijs of voor de minor Business & Innovation. Die laatste is geschikt voor studenten met een speciale belangstelling voor het maatschappelijk nut van onderzoeksresultaten en/of het commercialiseren ervan.
 • Verder als leraar wiskunde: Als je streeft naar een loopbaan in het onderwijs heb je twee mogelijkheden. Ofwel breid je je vakinhoudelijke kennis in een tweede discipline uit via de minor fysica en sterrenkunde, informatica of economie. Zo ben je optimaal voorbereid om nadien in de educatieve master in de wetenschappen en technologie leraar in twee vakken te worden (bv. leraar wiskunde en informatica). Ofwel kies je in je bacheloropleiding voor de minor onderwijs, waarmee je al een deel van je opleiding tot leraar wiskunde in je bachelor kunt opnemen.
 • Elke minor geeft toegang tot de aansluitende master in de wiskunde. In die masteropleiding diep je je kennis nog verder uit. Ongeacht je minor-keuze krijg je ook toegang tot de educatieve master in de wetenschappen en technologie. Koos je voor een minor in een andere wetenschappelijke discipline, dan kun je eventueel doorstromen naar een master in die discipline.

Volg privé-les wiskunde in Leuven

Wil je specifiek hulp met één aspect van de wiskunde? Heb je hulp nodig met wiskunde op school? Of moet je een aantal wiskundige elementen opfrissen voor je job?
Al eens gedacht aan privélessen wiskunde in Leuven? De meest efficiënte manier om snel resultaat te boeken.

Die lessen moeten helemaal niet op school, maar kunnen bij jou thuis. Zoek gewoon een privé-leraar in jouw buurt via Superprof.be. Leren op je eigen ritme, op basis van jouw doelen, met aandacht voor jouw troeven en knelpunten: het ideale scenario. En het kan betaalbaar!

De gemiddelde prijs voor een privéles ligt rond de 20 euro. De tarieven kunnen van de helft tot het driedubbele gaan, afhankelijk van de ervaring van de leraar. Vaak gaat het om (ex-)studenten wiskunde die bijlessen geven. Als ervaringsdeskundigen geven ze je meteen de beste tips en tricks mee. Elk doel is haalbaar: een examen voorbereiden, een omschakeling in je loopbaan, of een opfrissing.

In Leuven zijn er heel wat privé-leraars die bij jou thuis of online les geven. Elk met hun eigen profiel, methodiek, leeftijd en aanpak, overzichtelijk weergegeven op de site.
De uitdaging is om de juiste prof te vinden tussen de verschillende profielen.
Hoe? Geef duidelijk aan wat je doel is en vergelijk de profielen en advertenties.
Gevonden wat je zoekt? Neem contact op met de prof.

Meestal krijg je de eerste les gratis. De ideale manier om langs beide kanten af te tasten en het niveau en de doelen uit te zetten.
En nog belangrijker: om meteen te voelen of er een klik is. Kwestie van zo gemotiveerd mogelijk je doel te bereiken.
Good luck!

Wiskunde-Leuven-privéles
Ontdek alle voordelen van privélessen wiskunde met Superprof in Leuven.
De beste leraren Wiskunde beschikbaar
Wout
5
5 (5 reviews)
Wout
10€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ariana
5
5 (3 reviews)
Ariana
16€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Eda
Eda
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Lucas
5
5 (5 reviews)
Lucas
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marie
Marie
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Anthony
Anthony
10€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Arthur
Arthur
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Arthur
Arthur
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Wout
5
5 (5 reviews)
Wout
10€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ariana
5
5 (3 reviews)
Ariana
16€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Eda
Eda
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Lucas
5
5 (5 reviews)
Lucas
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marie
Marie
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Anthony
Anthony
10€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Arthur
Arthur
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Arthur
Arthur
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Leraar wiskunde worden

Heb je een bachelor wiskunde op zak? Interesse om leraar wiskunde te worden en zo je kennis en passie te delen? Kies dan voor de educatieve masteropleiding in de wetenschappen en technologie.

Je wordt opgeleid tot leraar in twee vakken: uiteraard tot leraar wiskunde, maar je kiest ook voor een tweede vak dat je interesseert en waar je inhoudelijk op voorbereid wordt. Je combineert dus vakinhoudelijke kennis met een stevige en onderzoeksgebaseerde vakdidactische vorming. Je gaat op stage en maakt een masterproef waarin je onderwijs-relevant onderzoek uitvoert. Volg je eerst een andere masteropleiding, dan kun je nadien het verkorte traject van de educatieve master (60 sp.) volgen.
Door in de bachelor wiskunde te kiezen voor de minor onderwijs en in de master wiskunde voor de optie onderwijs, kun je dit studietraject inkorten. In dit combinatietraject kun je geen tweede vakdidactiek opnemen.

Wiskunde-Leuven-leraar
Studeer wiskunde en word leraar wiskunde in Leuven.

Online opfriscursus Wiskunde in Leuven

Wiskunde speelt een sleutelrol in veel opleidingen. Vaak vormt wiskunde dan ook de taal om complexe fenomenen te omschrijven. Het is dan ook zeer belangrijk om de vereiste kennis op te frissen of grondig te bestuderen voor je met een opleiding start. Het is het uitgangspunt van de Massive Open Online Course (MOOC) Basiswiskunde voor (startende) studenten. Om al de nodige elementaire theorie en oefeningen van wiskunde eens door te nemen. Deze tool brengt je stapsgewijs tot het nodige niveau, vertrekkende van je huidige kennis.

Deze MOOC is geheel vrijblijvend en niet-bindend om te starten met een opleiding.

Wat leer je?

 • Basis principes van wiskunde
 • Stap voor stap een wiskundige redenering opbouwen
 • Opfrissing van de nodige leerstof uit het secundair onderwijs

6 weken, 3-4 uur per week

De opfriscursus maakt deel uit van EdX, een uitgebreide reeks gratis online cursussen aangeboden door de KULeuven

Wiskunde-Leuven-zomercursus
Een zomercursus wiskunde geeft je een stapje voor als je aan je opleiding begint in Leuven.

Tweedekansonderwijs wiskunde in Leuven

Heb je je secundair diploma niet afgemaakt? Wil je toch graag een boost krijgen voor jezelf en op de arbeidsmarkt? En ben je geïnteresseerd in wiskunde en wetenschappen?

Dan kan je een opleiding ASO volgen in TKO CVO Volt. ASO staat voor Algemeen Secundair Onderwijs. Je kiest voor een opleiding ASO als je van plan bent om verder te studeren en je je daar zo goed mogelijk wil op voorbereiden. In TKO Volt kan je de ASO-opleiding Wetenschappen-wiskunde volgen: met een ruime focus op Wiskunde. Wat je na de opleiding heel wat wiskundige kansen biedt.

Zomercursus Wiskunde in Leuven

Start je met een studie biomedische en chemie? De stap naar hoger onderwijs is een grote stap. Soms kies je voor een opleiding waar je vooropleiding niet helemaal op aansluit. Twijfel je of je in het secundair onderwijs voldoende lesuren chemie of wiskunde volgde, of heb je gewoon nood aan een opfrissing van de geziene leerstof? Een goede voorbereiding verhoogt je zelfvertrouwen en zorgt voor een vlotte overgang naar het hoger onderwijs. Daarvoor dient de zomercursus wiskunde.
Mooi meegenomen is dat je tijdens deze lessen al kennismaakt met je studiegenoten, de campus, enkele lectoren en het studentenleven.
De cursus vindt jaarlijks plaats begin september, aan de start van het nieuwe academiejaar. De cursus wiskunde is helemaal gratis.

Wat leer je?

hoofdstuk 1: algebra

  1. Bewerkingen
  2. Rekenen met symbolen
  3. Vergelijkingen oplossen

hoofdstuk 2: analyse

  1. Definitie van Functies
  2. Veeltermfuncties

hoofdstuk 3: meetkunde

  1. Vlakke meetkunde
  2. Ruimtemeetkunde
  3. Stelling van Pythagoras
  4. Oppervlaktematen & inhoudsmaten
>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1ste les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Geraldine

Copywriter, leraar en allround curieuzeneus. Als fulltime taaladdict en parttime geluksridder ga ik telkens op zoek naar interessante invalshoeken en verfrissende methodes, om de wereld net dat tíkje anders te zien. Met woorden die naast het hoofd ook het hart masseren. www.geraldinedewart.com