"Laat voedsel je medicijn zijn en medicijn je voedsel." - Hippocrates

Bij yoga draait alles om de geest en het lichaam. Als je yoga oefeningen doet, verbeter je niet alleen je flexibiliteit, je krijgt ook een dieper begrip van je lichaam, een spiritueel begrip dat kan leiden tot innerlijke rust, wijsheid en geluk.

Of je nu een Zonnegroet doet of ademhalingstechnieken oefent, de herstellende eigenschappen van yoga komen voort uit de lessen over opmerkzaamheid en afstemming. Alles in yoga komt vrijwel neer op een besef van wat je doet, hoe je het doet en wat er om je heen gebeurt.

Tijdens de meditatieve aspecten van yoga wordt zelfs beginners geleerd om na te denken en zich op dingen te concentreren. Zonder dit niveau van dieper nadenken zou yoga weinig meer zijn dan opwarmen. Dit nadenken is wat yoga onderscheidt van het zonder meer opwarmen.

Dus hoe kun je het meeste uit yoga en meditatie halen als je de yogafilosofie niet in elk aspect van je leven meeneemt?

Je lichaam is tenslotte een tempel en wat je erin stopt, is enorm belangrijk. Het zal je verbazen hoe belangrijk eten is in alle soorten yoga, of het nu Vinyasa yoga, Bikram yoga, Prenatale yoga, enzovoort is.

Zowel yoga als koken zijn vrij populaire bezigheden. Steeds meer mensen doen de Zonnegroet om de dag goed te beginnen. Om het meeste uit je yogasessies te halen, moet je ook je levensstijl veranderen, inclusief wat je eet en je dieet.

Concentreer je op je lichaam en de geest
Begin je dag goed met de Zonnegroet ǀ Visualhunt - kosmoseleevike

Hoewel het aantal mensen in Nederland dat kookt, is gedaald, zijn er nog steeds genoeg mensen die heel goed kunnen koken. De belangrijkste reden waarom mensen niet koken, is dat ze er geen tijd voor hebben. Het samenbrengen van gerechten, diepe ademhaling en yoga houdingen is een interessant voorstel om over na te denken.

Terwijl de yogabeoefening zelf je meestal een asana (pose of houding) laat aannemen, pranayama (ademhaling oefeningen en controle) en meditatie laat doen, zul je nooit de voordelen voor je geest, lichaam en ziel zien als je niet voor je lichaam zorgt.

Wat zijn de beste recepten om te maken als je aan yoga of sport doet?

In deze blog gaan we dit allemaal bekijken.

Yoga Nijmegen, boek een les op Superprof.

De beste leraren Yoga beschikbaar
Hannah
5
5 (4 reviews)
Hannah
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Charley
5
5 (2 reviews)
Charley
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Caroline
Caroline
45€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Benedicte
5
5 (4 reviews)
Benedicte
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Melissa
Melissa
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Vanessa
Vanessa
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Liese
Liese
10€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Natalie
Natalie
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hannah
5
5 (4 reviews)
Hannah
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Charley
5
5 (2 reviews)
Charley
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Caroline
Caroline
45€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Benedicte
5
5 (4 reviews)
Benedicte
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Melissa
Melissa
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Vanessa
Vanessa
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Liese
Liese
10€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Natalie
Natalie
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Waarom Zou je Koken Combineren met Yoga?

Het is altijd een goed idee om aandacht te schenken aan wat we eten, na te denken over wat we doen en te bedenken waarom we het doen.

Of je nu vegetariër, veganist, alleseter, lactose-intolerantie, enzovoort bent, wat we eten is niet alleen een levensstijl, maar vaak ook een identiteit die een deel van wie we zijn bepaald. Yoga gedraagt ​​zich in dit opzicht op dezelfde manier.

Yoga is een rijke discipline die al onze zintuigen en ledematen samenbrengt en ons in staat stelt onze chakra's (energielichamen) te stimuleren. Het is een sportieve activiteit die ons ook aanmoedigt om verantwoord en ethisch te eten, drinken, handelen en leven. Een yogi moet gerechten maken die gezond en ethisch zijn.

Wat er ook op je bord ligt, het moet je helpen met je diepe ademhaling, spierversteviging en meditatie. Je moet rijke en verse ingrediënten gebruiken die de juiste voedingsstoffen leveren zonder te zwaar te zijn. Je moet door voedsel zo dicht mogelijk bij mindfulness (in contact met het hier en nu) komen.

Hier zijn tien eenvoudige recepten die je kunt bereiden om je geest, lichaam en ziel samen te brengen.

Yoga Groningen, vind een geschikte leraar op Superprof

Wat is Yogische Voeding?

Bij het maken van voedsel voor yoga, moet je nadenken over je eten, de manier waarop je eet en de beste manier van leven. Veel yogi's kiezen ervoor om hun consumptie van vlees te verminderen tot bijvoorbeeld drie keer per week, in plaats van nooit vlees te eten.

We kijken hier niet naar Ayurveda en alternatieve geneeswijzen, maar eerder naar andere maaltijden en voeding die goed zijn voor een yoga levensstijl en die je zullen helpen om met gemak zowel zachte als intensieve yoga houdingen te doen. Dat gezegd hebbende, als je eet, moet je je nog steeds bewust zijn van de actie en je de rol herinneren die je bewustzijn speelt in elk aspect van je leven.

Het is belangrijk om de smaken in je gerechten in evenwicht te brengen, zodat je er echt van kunt genieten. Houd tijdens het eten het yoga-principe van mindfulness in gedachten. Je hoeft je mantra niet te chanten (teksten zingen) terwijl je eet of een yoga-asana op je mat te doen, je hoeft je alleen te concentreren op de ervaring van eten.

Zoek balans in je voedsel
Leer specerijen in de juiste verhoudingen te mengen ǀ Visualhunt - JJ-Walsh

Met zoete, zure, zoute, pittige en bittere smaken moet elk gerecht deze smaken in balans brengen en worden gemengd om het meeste uit de ingrediënten te halen. Dit is waarschijnlijk de reden waarom yogi's erg geïnteresseerd zijn in voedsel, aangezien het een eenvoudige, effectieve en gemakkelijke manier is om ons lichaam te voorzien van de exacte voedingsstoffen die ze nodig hebben. Met granaatappels, groenten, citroensap, gember, fenegriek en zoete aardappel kun je heel kleurrijke, gezonde en heerlijke maaltijden bereiden.

Simpel gezegd, er zijn tal van geweldige en eenvoudige recepten die geweldige smaak en voedingsstoffen samenbrengen met slechts een paar eenvoudige en verse ingrediënten. Dit is waarschijnlijk het belangrijkste onderdeel; we willen weten wat er op ons bord ligt, want wat we eten speelt een belangrijke rol bij het bereiken van mindfulness.

Vegetarische Yoga Recepten

  • Komijn linzensoep is een goed hoofdbestanddeel dat zowel gezond als gastronomisch is. Een beetje koriander kan worden gemengd om het gerecht iets extra's te geven. Het mooie van dit recept is dat je het behoorlijk naar je smaak kunt aanpassen. De ingrediënten kunnen worden gewijzigd zolang je de linzen erin bewaart. Denk er eens over na!
  • Je moet ook een groentecurry overwegen die gevarieerd en smakelijk kan zijn en je smaakpapillen wakker schudt. Curry heeft een goede smaak en een beetje pit zonder oneetbaar te zijn. Dit is een gerecht met een goed scala aan smaken als je je groenten zorgvuldig kiest, wat linzen en een beetje kokosmelk.
  • Hoe zit het met zoete aardappelen? Zoete aardappelen zijn minder calorisch dan gewone aardappelen en passen bij veel verschillende soorten voedsel. Je kunt ze in de oven roosteren en op smaak brengen met een paar kruiden. Zoete aardappelen met kurkuma (geelwortel), zoete aardappelen met knoflook, zoete aardappelen met granaatappel, enzovoort.
  • Yogisch eten is verre van saai. Je kunt ook aubergineballetjes maken met een beetje knoflook, ghee (geklaarde boter) en gevarieerde kruiden, gerechten die heerlijk en gezond zijn. Als je van je eten geniet, zul je van je leven genieten.
  • Een heel eenvoudig gerecht dat je kunt maken, is een groenten mix, omdat dit het voordeel heeft dat je precies combineert wat je nodig hebt op één bord. Het is eenvoudig en gemakkelijk voor te bereiden. Je hoeft alleen maar een paar rode linzen, courgette en pompoen te mengen met een beetje kruiden en je bent klaar.
  • Zin in een kleine salade? Ja, maar niet zomaar een salade. Een boekweit bonensalade is een genot voor iedereen die het nog nooit heeft geprobeerd. Het kan zelfs fanatieke vleeseters bekeren. En nogmaals, breng op smaak met kruiden!
  • Je kunt boekweit ook gebruiken om noedel-maki (een soort sushi) te maken voor je vrienden als ze thuis bij jou komen eten. Je hoeft alleen de rijst die je normaal in een sushi aantreft te vervangen door boekweitnoedels. Voor de smaakmaker kun je bijna alles doen wat je maar wilt.
Gebruik je fantasie bij het koken!
Gebruik in plaats van rijst eens boekweitnoedels om een sushi te maken! ǀ Visualhunt - avlxyz

Er zijn tal van recepten voor kikkererwten en linzen voor degenen die iets hartigs willen met een beetje eiwit erin. Peulvruchten of peulvruchten zoals gedroogde bonen, groene linzen, bruine linzen of elke kleur linzen, kikkererwten, gewone erwten en quinoa zijn allemaal geweldige ingrediënten om in je kasten te hebben als je geen vlees eet en toch de voedingswaarde van vlees.

Onthoud gewoon dat je gedroogde peulvruchten moet koken voordat je ze kunt eten, en dat je ze vaak een nacht in een grote pan moet laten weken voordat je er zelfs maar aan kunt denken ze toe te voegen aan stoofschotels, soepen, bouillons, salades of curryschotels.

Zorg er ook voor dat je kasten vol staan met fruit en groenten, zodat je gezonde stoofschotels kunt maken met ui, wortel, selderij, spinazie, tomaten, enzovoort. Het is ook handig om kruiden, specerijen, smaakmakers en sauzen zoals peterselie op voorraad te hebben, zoals tijm, wijnazijn, olijfolie en misschien zelfs wat yoghurt voor romige sauzen.

Recepten voor Yogi's met Dierlijke Eiwitten

"Zorg goed voor je lichaam zodat je ziel erin wil blijven ..." - Indisch gezegde

De Yoga keuken hoeft niet per se vleesvrij te zijn. Reken maar dat er genoeg mensen zijn die aan yoga doen en toch vlees willen eten en willen genieten van de voordelen van dierlijke eiwitten.

Hoewel geweldloosheid een van de belangrijkste grondbeginselen van yoga is, moeten je geest en ziel open blijven staan.

  • Wil je carpaccio van vis? Dit is erg lekker met een beetje plantaardige olie, verse groenten en wat gekruide linzen;
  • Hetzelfde geldt voor groentepasta met witte kool en kruiden, wat een erg populair gerecht is. Voor niet-vegetariërs kun je wat smaak toevoegen met een beetje kip;
  • Ten slotte brengt een gegrild sneetje brood verschillende ingrediënten samen, evenals je geest, lichaam en ziel. Als je een goed ontbijtgranenbrood kiest, kun je er wat avocado, een paar zonnebloempitten, een beetje zalm of tonijn, wat granaatappel mee beleggen, en eindigen met een heel lekkere snack.

Yogisch eten is niet per se vegetarisch of saai, zoals je duidelijk kunt zien. Het samenbrengen van smaken, kleuren en geuren is geweldig voor je smaakpapillen en je ziel!

Eet gevarieerd en gezond
Je hoeft vlees en vis niet helemaal uit te sluiten ǀ Visualhunt - Silverman68

Als je op zoek bent naar nog meer recepten, vraag het dan aan je yogaleraar of de andere leden van je yogales. Of het nu hatha yoga, ashtanga yoga, Iyengar yoga of Vinyasa yoga is, yoga is een holistische praktijk waarbij ontspanning, opmerkzaamheid en balans worden bereikt door je geest, lichaam en ziel te genezen.

Er zijn veel soorten yoga, maar deze helende yoga praktijken zijn niet effectief als je je routine niet verandert door de filosofie ervan toe te passen op wat je eet, hoe je denkt en hoe je ademt!

We raden je af ​​om yoga lessen bij te wonen nadat je net een hele hoop junkfood hebt gegeten. Dat gezegd hebbende, je hoeft ook niet constant aan het detoxen (ontgiften) te zijn. Je dieet, zoals yoga docenten je zullen vertellen, heeft alles te maken met balans. Er moet een balans zijn tussen je lichaam en geest. Als je lichaam het voedsel dat je het geeft op prijs stelt, moet je geest dat ook doen. Als je niet geniet van het voedsel dat je eet, wordt het moeilijker om kalm te blijven en je vredig te voelen.

Het laatste dat je wilt doen na een enorme maaltijd, is stretchen! Het maakt niet uit of je een beginner bent of een expert in yoga, je zult geen baat hebben bij yoga therapie of power yoga als je dieet niet in balans is. Het is niet bevorderlijk is voor het verbeteren van je mentale, fysieke en spirituele welzijn. Een uitgebalanceerd dieet helpt je om de voordelen van yoga optimaal te benutten. Vraag je yoga-instructeur naar enkele van hun favoriete recepten voor meer advies over wat je moet eten.

Yoga Amsterdam, boek een les op Superprof

 

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1ste les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Joep