Volgens een Spaanse spreuk is "een man die goed is voorbereid voor de strijd al een halve overwinnaar."

Voordat je in de boksring stapt om een grote kampioen in Brits, Frans savate of Thai boksen het hoofd te bieden is er maar een regel waar je rekening mee moet houden: lichamelijke voorbereiding is uiterst belangrijk.

Er zijn talloze Chinese vechtsporten en het is moeilijk om alle Chinese boks-stijlen te onderscheiden. Aangezien er zoveel zijn is het beter om ze de veel omvattende naam "Chinese vechtsport" te geven.

Vechtsporten worden in het Chinees "wushu," genoemd, terwijl Chinese vechtsporten in pinyin "zhōngguó gōngfū" heten. Het doet je wellicht ergens aan denken: Kungfu, or Gong Fu. Ze worden ook wel aangegeven met de termen guóshù of quánfa en kwamen voort uit de noodzaak voor zelfverdediging en militaire training in het oude China.

Ben je ook geïnteresseerd in de vele boksvormen en vechtsport klassen die voorhanden zijn? Het is van belang dat je begrijpt waar de vechtvormen die je op de boksbal uitoefent vandaan komen. Volgens ons heb je vast wel belangstelling om een paar van de eeuwenoude gebruiken die in de Chinese vechtsport te vinden zijn te ontdekken.

In dit artikel heeft Superprof een inleiding over Chinees boksen voor je samengesteld.

Wil je ook meer weten van muay thai boksen?

De beste leraren Boksen beschikbaar
Josse
5
5 (1 reviews)
Josse
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Joeri
Joeri
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jofrey
5
5 (1 reviews)
Jofrey
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Abidin
Abidin
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jonas
Jonas
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Stan
Stan
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Anas
Anas
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Daniel
Daniel
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Josse
5
5 (1 reviews)
Josse
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Joeri
Joeri
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jofrey
5
5 (1 reviews)
Jofrey
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Abidin
Abidin
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jonas
Jonas
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Stan
Stan
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Anas
Anas
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Daniel
Daniel
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Wat is Eigenlijk Chinees Boksen?

Er wordt beweerd dat er 360 verschillende Chinese vechtsport stijlen zijn. Als dat het geval is dan is de term 'Chinees boksen' nogal kort door de bocht.

tai chi vechtsport houding
Wil je ook de acrobatische stijlen van Tai Chi vechters uitbeelden? | bron: franciscojcesar op Pixabay

In het westen worden Chinese boks-stijlen geclassificeerd onder intern boksen - met een focus op zelfbeheersing, energie, ademtechniek en spiritualiteit - en onder extern boksen, gebaseerd op vechtkunst, fysieke kracht en snelheid.

Tai chi is een interne vechtstijl die wordt gekenmerkt door ademtechnieken. Het is een heel populaire vechtstijl dat in het voordeel werkt van een goed evenwicht en dat als ontspanning dient voor veel beoefenaren.

In Mandarijn-Chinees houdt de termtai ji chuan of t’ai chi ch’uan een opperste vuist, ongebreideld boksen of grenzeloze vuist in. En alhoewel Tai Chi niet de meest effectieve stijl van zelfbescherming is, toch wordt het de hele wereld over door miljoenen mensen ten behoeve van meditatieve en gezondheidsredenen beoefend.

De handelingen van wu shu gong fu - of kungfu wushu - zijn heel gevarieerd en toch bijzonder nauwkeurig vastgelegd. Deze boksvorm heeft een onderdeel waarbij voor de strijd alleen de blote handen gebruikt mogen worden en een andere waarbij wapens (zoals tao lu, nunchaku, zwaarden enzovoort) worden benut. Daarnaast worden ontspanningsoefeningen en aanvalstechnieken zoals sanda toegepast.

Wil je meer weten van Frans savate kickboksen?

What is Sanda?

Sanda is een boks-discipline met twee typen training:

 • een wordt door burgers toegepast en is gereglementeerd. Deze boks-stijl lijkt veel op Thai boksen of kickboxing.
 • de andere is een vecht discipline die door het leger wordt beoefend. Hierbij zijn alle mogelijke klappen toegestaan zoals die zich richten op edele delen, de ruggengraat of gewrichten.

De term kungfu werd in 1970 in Europa geïntroduceerd. Het verwees naar boksen in vechtfilms zoals degene met de beroemde acteurs Bruce Lee (1940-1973) en later Jackie Chan, or Jet Li.

Kungfu wordt beschreven als "een vechtsport dat een lange en moeilijke oefenweg vereist. De term "kung" (of "gong") in Mandarijn Chinees betekent vaardigheid. "Fu" betekent "master", "echtgenoot", "geleerde": een man met grote vaardigheid.

Traditionele Chinese kungfu dat door een grootmeester wordt beoefend is heel anders dan kungfu wushu, dat verwijst naar de strijd, het daadwerkelijk sparren als deel van de vechtsport. Hierin wordt de oorlogskunst bedreven of de kunst van het stoppen van een opponent met een halberd (een Chinees wapen dat samengesteld is uit een speer, een haak en een bijlblad).

Beoefenaren van kungfu wushu voeren tegenwoordig twee routines uit:

 • het gevecht, "sanda" genaamd, boksen dat bestaat uit het projecteren van beide voeten en vuisten naar de vijand toe
 • vecht technieken met gebruik van messen (tao lu).

"Tao Lu boksen" kan worden opgedeeld in verschillende technieken, waaronder:

 • Lunges and schoppen: deze heten chang quan, de naam van een soort boksgymnastiek uit het noorden van China
 • voornamelijk klappen: nan quan geheten, afkomstig uit zuid-Chinees boksen

Kortom, kungfu is in feite een samenvoeging van de honderden stijlen van het Chinees boksen waarbij schoppen en klappen of allebei worden gebruikt, gericht op het hoofd, de elleboog en de knieeën.

De meest bruikbare en nageleefde zijn degene die zich niet richten op niet de edele delen: sanda boxing, quanfa, wushu, wing chun enzovoort.

Amerikaans kickboksen is een gewelddadige sport!

Chinees Boksen: Belangrijke Historische Feiten

De Chinese vechtsporten hebben zich enkele duizenden jaren ontwikkeld  - er zijn veel legenden die de oorsprong van de sport omgeven.

terracotta strijders
De oude Ming Dynastie beoefende chinees boksen om hun vijanden te overwinnnen | bron: foursummers op Pixabay

Veel van de scholen of stijlen hebben hun vormen ontwikkeld door vecht technieken van verschillende dieren na te bootsen (tijger, panter, aap, slang of beer), vogels (arend, kraanvogel of haan), of insecten (bidsprinkhaan).

Reden voor het nabootsen van de vechtkunst van dieren was omdat men geloofde dat alle dieren een natuurlijk talent en vaardigheid in stand hielden om te overleven in een wrede natuurlijke omgeving.

Lees meer over schaduwboksen!

Men vond dat de beste manier om vechttechnieken te leren was door in de boksklassen dieren te bestuderen en na te bootsen. De felle geest van de arend en het bespringen/vechten van de tijger werden overgenomen, en de aanvalsbewegingen van de bek en de vleugels van de kraanvogel werden nagebootst.

De geschiedenis vermeldt dat vechtsporten uit de behoefte aan zelfverdediging en intensieve militaire training in de Chinese oudheid voortkwamen. De 'Gele Keijzer' die in de 27e eeuw voor Christus regeerde heeft de Chinese vechtsporten in het leven geroepen.

Veer meer recentelijk, in de 5e eeuw na Christus, reisde Boddhidharma, een boeddhistische monnik, naar het Shaolin Klooster om de Shaolin monniken het boeddhisme te leren.

Er wordt verteld dat hij fysieke oefeningen heeft opgesteld zodat ze krachtiger zouden zijn en hun lichamelijke conditie konden verbeteren. Doel was dat ze zich zouden kunnen verdedigen tegen plunderaars en dieven die hun klooster in gevaar konden brengen.

Dit werd geleidelijk omgevormd tot een vechtsport die door de Shaolin monniken werd beoefend. Deze vechtsport werd daarna door heel Azië uitgevoerd. Het leidde tot de opkomst van karate (in Japan), en taekwondo (in Zuid Korea).

Tijdens de 16e en 17e eeuw beschreven de Shaolin monniken deze vorm van vechtsport. Tot aan het midden van de twintigste eeuw evolueerden Shaolin kungfu en kungfu wushu van een Chinese boksvorm waarbij vuisten werden gebruikt tot een stijl die meer gericht was op meditatie.

Toen Mao Zedong in 1949 leider werd van het Chinese Volksrepubliek werd de boeddhistische kungfu sport geleidelijk de officiële sport van zowel de gewone mensen als van de staat.

Boksles Amsterdam, vind een leraar

boeddha beeld op qianfo mountain
Vechtsporten bestonden al in de tijd van Confucius en Boeddha. Het is moeilijk om ons voor te stellen dat de strijders Zen beoefenden | bron: Gauthier Delecroix op Flickr

Vechtsporten bestonden al in de de tijd van Confucius en het Boeddhisme, maar vandaag de dag is het moeilijk om ons voor te stellen dat strijders "zen" beoefenen. Modern wushu, acrobatiek, en gymnastische kungfu technieken werden ontwikkeld die afstand namen van de traditionele Chinese vorm van kungfu.

Het duurde tot het eind van het Mao Regiem in 1975 voordat de traditionele Chinese vechtkunst in de verschillende boksscholen en Chinese vechtsporten werden ingevoerd.

Brits boksen is heel anders!

Traditionele Houdingen en Sportpraktijken

De Chinese cultuur is rijk en doortrokken van spiritualiteit en de beheersing van het menselijk lichaam. Het gaat er dus niet alleen om dat de tegenstander knock-out wordt geslagen.

Chinees boksen betreft niet alleen de kunst van de zelfbescherming maar gaat bovenal om het beheersen van het lichaam en de geest. Het gaat erom dat men een levensfilosofie heeft en het fysieke en mentale potentiaal ontwikkeld met behulp van krachtige vechttechnieken.

Daadwerkelijke persoonlijke prestaties worden nagestreefd. De praktijk van het Chinees boksen is gericht op het  ontwikkelen van fysieke en mentale kundigheden.

Het is erg nuttig voor spieropbouw en het aanleren van klappen die geen verwonding veroorzaken. Ook leer je hoe jezelf moet opstellen om een goede aanvalsopbouw te ontwikkelen. Je leert ook hoe je aanval en verdedigingstechnieken kunt toepassen en hoe je je verdediging kunt handhaven.

Lees meer over de Franse bokssport!

Degenen die het beoefenen dragen bokshandschoenen en boksschoenen. Ze dienen vaardig te worden in snel voetenwerk zodat ze geen blessures oplopen. In een gevecht zijn de rug, nek en wervelkolom ook vatbaar voor klappen en schoppen.

Als je in een boksclub kungfu leert zul je een volledige training ondergaan. Dit zal onder leiding van een bokscoach of een ervaren instructeur  je fysieke en mentale gezondheid sterker maken.

3d model chinese strijder
Wedstrijdsporten zoals Chinees boksen zijn al populair sinds de tijd van Confucius en de Boeddha | bron: Goodfreephotos

Welke houdingen zijn er in Chinees boksen? Ze zijn duidelijk anders dan die in Frans savate boksen. Iedere boksstijl heeft zijn eigen varianten maar er zijn een aantal basishoudingen aanwezig in de Europese en Aziatische scholen van de vechtsport:

 • de rider: benen uit elkaar met beide voeten parallel, knieën naar buiten gebogen, borst naar voren
 • de one-step arch: een been naar voren gebogen, de andere gestrekt naar achteren, borst naar voren. Een houding die je in staat stelt om heel snel te stompen en te schoppen
 • de cat: op een been, met uitgestoken tenen
 • de crane: op een been, knie opgeheven, op de tenen en klaar om te schoppen
 • de goat: een houding die in het Chinees "wing chun" heet. De voeten dienen even ver uit elkaar te staan als de schouders, en de knieën en voeten moeten naar binnen wijzen
 • dronkemanspositie: traditionele positie, niet opzijhangend, een been boven de andere
 • shaving: een been vooruitgestoken en de andere naar achteren gestrekt. De voet van het achterste been moet 45° naar buiten gekeerd zijn. Dit is een houding om de aanval te ontwijken en zich te kunnen verdedigen.
 • de empty step: hiervoor moet het achterste been gekromd zijn en het voorste op de punt van de teen rusten, borst naar voren gericht
 • dragon: deze aanvalspositie dient ervoor om te kunnen schoppen of te roteren. Het voorste been naar voren gericht met de voet naar rechts. Achterste been gekromd, rustend op de uitgestrekte tenen. De achterste knie is in lijn met de voorste hiel.
 • de tijger: deze positie stimuleert het been en de buikspieren. Het voorste been is gekromd, terwijl de knie van het achterste been zich dicht bij de grond bevindt.

Als je belangstelling hebt kun je het beste contact opnemen met een boksschool. Een eerste cursus (meestal is deze gratis) zal je laten zien of Chinees boksen je nieuwe passie gaat worden!

Lees meer over allerlei vechtsporten!

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Joep

Enthousiaste en gedreven persoonlijkheid met oog voor detail waarbij ik dit zo goed mogelijk in mijn teksten implementeert. Ik probeer steeds een uniek invalshoek te vinden om ieder woord optimaal naar de lezer over te brengen. Passie voor talloze onderwerpen en stellig een grote liefhebber voor het fietsen!