"Wat een bokser het beste doet is boksen" - Rocky in Rocky Balboa

Het is overduidelijk: boksen heeft veel voordelen, onder andere stoom afblazen en je zowel mentaal als fysiek energiek gaan voelen.

Westers boksen is de meest bekende bokssoort. Daarnaast trekt Frans boksen, ook wel savate geheten, veel aandacht van vooral Franse enthousiastelingen overal ter wereld. Driemaal is evenwel scheepsrecht.

Dat brengt ons naar de volgende beroemde bokstechniek: Thai boksen. Zoals de naam al aangeeft stamt deze boksvorm rechtstreeks uit landen in zuidoost Azië. Het is vooral gewild bij boksers die eens iets anders willen en niet tevreden zijn met het alledaagse van de Engelse of Franse bokssport.

Lees verder om te ontdekken waarom deze boksvorm zo aantrekkelijk is!

Misschien wil je ook weten wat Brits boksen inhoudt?

De beste leraren Boksen beschikbaar
Josse
5
5 (1 reviews)
Josse
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Joeri
Joeri
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jofrey
5
5 (1 reviews)
Jofrey
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Abidin
Abidin
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jonas
Jonas
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Stan
Stan
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Anas
Anas
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Daniel
Daniel
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Josse
5
5 (1 reviews)
Josse
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Joeri
Joeri
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jofrey
5
5 (1 reviews)
Jofrey
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Abidin
Abidin
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jonas
Jonas
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Stan
Stan
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Anas
Anas
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Daniel
Daniel
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

De Oorsprong van Thai Boksen

Misschien weet je niet dat westers boksen een geschiedenis heeft van eeuwen terug. Dat is wel het geval, en muay-thai heeft het ook.

Reeds in de 16e eeuw werden er al regels vastgesteld voor muay-thai boksen. Het ging daardoor meer lijken op de moderne versie die we vandaag de dag hebben.

De naam muay-thai is de oudste aanduiding van de sport. De naam wijst ook naar de verwantschap van deze boks-sport met muay-boran.

Vechtsporten zijn bijzonder populair in deze landen. Als wij als westerlingen boksvormen zien waarin voeten en vuisten worden gebruikt dan denken we altijd aan oosterse vechtsport.

Lees meer over 'savate' Frans kickboksen

Thailand is een groot land met veel plaatselijke gebruiken. In dit land is Thai boksen onderverdeeld in verschillende varianten die allen met het voorvoegsel 'muay' beginnen. Daaraan wordt in het noorden 'thasao', in het midden van het land 'lopburi', in het oosten 'korat' en in het zuiden 'chaiya' achter gevoegd.

dames muay thai kickboksen
Muay thai vechters in een bokswedstrijd | bron: Eric Langley op Wikimedia Commons

Elke variant richt zich op bepaalde technieken, maar Thai boksen wordt overal als de nationale sport beschouwd. De regering en het leger zijn er erg op gesteld. Het is al vijf eeuwen lang een deel van de training van soldaten aldaar.

Bangkok is naast de hoofdstad van het land ook het wereldcentrum van Thai boksen.

Voordat de westerse wereld bokshandschoenen in Thai boksen introduceerde hadden de traditionele strijders handschoenen van paardenhaar bedekt met katoen.

Door toerisme in Thailand kregen veel Europeanen een beter zicht op muay-thai boksen. Hierdoor werd het een grote concurrent met andere vechtsporten. In Frankrijk en de VS verschenen overal plaatselijke kampioenen en veel sportscholen boden klassen aan.

Nederland is ongetwijfeld het meest succesvolle muay-thai land in Europa. Dat wordt bevestigd door de doorbraak van Nederlandse bokskampioenen zoals Fred Royers, Rob Kaman, Ernesto Hoost, Ramon Dekkers en Peter Aerts.

Het steeds meer bekende kickboksen is eigenlijk een Japanse variant van muay-thai met toevoegingen van karate, een van de 'zuivere' vechtsporten.

Lees hier meer over Chinees boksen!

Grondslagen van Thai Boksen

Als je nieuw bent op het vlak van boksen dan lijkt het erop dat Thai boksen het meest complete soort van boksen te zijn omdat je je vuisten, voeten, ellebogen, schenen en knieën mag gebruiken. Dientengevolge moet je flink in beweging blijven en dat wordt dan ook aangemoedigd.

De meest bekende thai kick is de "roundhouse kick".

Deze bokssport is erg veelzijdig en dit heeft verschillende Europeanen aangetrokken die door dit aspect worden aangetrokken. Thai boksen is daardoor in Europa veel populairder dan andere bokssporten uit Zuidoost Asië zoals Birmees boksen, Vietnamees boksen, Khmer boksen (uit Cambodja) en Laotiaans boksen.

Van al deze bokssporten werd Thai boksen het eerst professioneel beoefend in dertien gewichtscategorieën. Het is tegenwoordig een erg populaire sport met volledig vastgelegde regels. Televisie, advertenties en de geldstroom in Bangkok heeft hieraan fors bijgedragen.

Kijk ook eens naar Lerdsila, een begaafde muay-thai boksmeester!

Wil je deelnemen aan Thai boksen dan is het beslist noodzakelijk om enkele boksmaterialen te hebben. Mannen moeten minstens een 'tok' (liesbeschermer) aanschaffen. Een Thai boksbroekje is natuurlijk ook nodig en je wilt waarschijnlijk ook enkelbeschermers kopen. Bij deze sport heb je geen shirt of schoenen nodig.

Boksles Amsterdam boek een les

voorbereidingen voor een muay thai gevecht
Voorbereidingen treffen voor een thai boksgevecht | bron: Wikimedia Commons

Als we de oorsprong van deze vechtsport in ogenschouw houden dan valt het op dat het zijn paganistische en animistische kenmerken heeft behouden. Dit zien we in de ram-muay - or wai-khru - een dans dat door de tegenstanders voor het gevecht wordt uitgevoerd om de bescherming van bepaalde godheden over zich uit te roepen.

Deze voorbereidende dans is verplichte kost voor Thaise professionals. Maar zelfs als je niet een inwoner van Thailand bent zou je er een kijkje naar kunnen nemen om te zien of je het zelf ook niet kan leren!

Lees hier meer over Amerikaans kickboksen!

Enkele Regels van Muay Thai Boksen

Grapjassen beschrijven Thai boksen graag met de sarcastische woorden: 'alles mag' Maar dat is duidelijk een beetje overdreven. Wel toegestaan zijn stompen, schoppen en het gebruik van ellebogen en schenen.

Hierdoor wijkt het behoorlijk af van savate Frans boksen. In Thai boksen komen we een veel gevarieerdere schopvorm tegen met schoppen die variëren van hoog tot laag, gemakkelijk tot moeilijk. Kortom, de ideale gevechtsvorm voor iemand die zich graag overal ter wereld en in elke situatie zou willen verdedigen.

Je kunt je wel voorstellen dat agressievelingen in een stadscentrum zelden bokshandschoenen dragen. Ze respecteren evenmin de zestien regels van de markies van Queensberry...

Professioneel Thai boksen is ook anders dan amateur boksen. In de eerste helft bevat de wedstrijd vijf ronden van ieder drie minuten, bij elkaar een kwartier van daadwerkelijke strijd. Ze worden afgewisseld door traditionele muziekstukken. De hersteltijd duurt rond afhankelijk van de federatie rond anderhalf tot twee minuten.

Bokslessen volgen op Superprof

muay thai bokswedstrijd
Thai boksen is geen free-fighting. Er zijn allerlei regels, en zelfbeheersing speelt in de wedstrijden een grote rol. | bron: Piqsels

Vroeger moesten Thai boksers hun tegenstanders knock-out slaan of ze dwingen om op te geven. Dit was bijzonder gewelddadig. Vechters besloten soms om stukken glas op de windsels om hun handen te dragen zodat ze verwoestende klappen konden uitdelen.

Het dodelijk potentieel van deze discipline was de reden waarom het in 1921 volledig verbannen werd. Dat had uiteindelijk iets goeds tot gevolg aangezien de sport in 1930 weer verscheen met meer moderne en menselijke regels.

De standaardregels waren: het dragen van bokshandschoenen, vechten in een ring van vijf bij zeven meter omringd door tenminste drie rijen touwen, mouwen om de armen te beschermen en het verbieden van slagen op de liesstreek.

De regels stellen ook dat de touwen niet op een schadelijke manier gebruikt mogen worden. Bijten, spugen en haren trekken is verboden, evenals het raken van een gevloerde bokser en je vingers in zijn ogen steken.

Rechters geven punten voor techniek, behendigheid, verdediging en strijdbaarheid. Er is ook een boksvariant die geleend is van savate boksen en die 'light-contact' heet.

Nog meer 'light-contact' is schaduwboksen!

Zijn er Thai Bokskampioenen?

Thai boksen bestaat al eeuwenlang. Er zijn dus een groot aantal kampioenen. Misschien is het interessant te horen dat veel koningen muay-thai kampioen waren. Dat is ook het geval wat koning Pra Chao Sua betreft die vol trots door zijn onderdanen "de tijger" werd genoemd.

Een prominente Thaise koning die Naresuan heette heeft deze sport aan het einde van de 16e eeuw bijzonder populair gemaakt.

muay thai wedstrijd VS versus Birma
Neem contacct op met je sportclub trainer als je meer van muay Thai boksen te weten wilt komen | bron: Wikimedia Commons

In de 18e eeuw was Thai boksen voor Thaise mensen wat stierengevecht is voor de Spanjaarden! Alle dorpen gingen kijken naar de wedstrijden en ze hadden hun favoriete kampioenen die ze toejuichten!

Een verhaal die sommigen een legende noemen vermeldt dat een nationale held, Nai Khanom Tom genaamd, die in 1767 door Birmese vijanden werd gevangengenomen, er tien op een rij bewusteloos sloeg vanwege zijn Thai boksvaardigheden!

Er zijn onlangs ook een flink aantal grote Thaise boksers geweest waaronder:

 • Apidej Sit Hrun (95 van de 102 games gewonnen)
 • Patrick Brizon (eerste Europese Thai bokskampioen in 1979)
 • Yamoun Saydali (162 van 177 games gewonnen)
 • Samarth Payakaroon (bejubeld voor zijn extreem hoge kick)
 • Orlando Wiet (vijf keer op een rij wereldkampioen),
 • Dany Bill (een Fransman met zeven wereldtitels),
 • Dida Diafat (ook uit Frankrijk ... maar met elf titels!),
 • Thaise boksers Buakaw Banchamek en Anuwat Kaewsamerit.

We sluiten af met tien boeiende muay-thai boksfeiten:

 1. het ontstond in Thailand in de middeleeuwen als een vorm van handgemeen in tijden van oorlog.
 2. het bestaat uit elf wapens: ellebogen, vuisten, knieën en benen, voeten en hoofd.
 3. de laatste 80 jaar is het wereldwijd de snelst groeiende vechtsport
 4. het is meer dan 2.000 jaar oud
 5. de uitrusting bestaat uit gewatteerde handschoenen, handbindsels en scheenbeschermers
 6. handbindsels worden gebruikt om je polsen te stabiliseren en je knokkels te beschermen
 7. de training is een prima cardio workout die veel bereikt voor het versterken van armen en schouders
 8. Muay Thai’s techniek is afgeleid van de dodelijker sport van Muay Boran dat minder regels heeft en het hoofd als wapen.

Pak dus je bokshandschoenen en ontdek Thai boksen onder begeleiding van een instructeur!

Lees meer over andere vechtsporten!

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (2 beoordeling(en))
Laden...

Joep

Enthousiaste en gedreven persoonlijkheid met oog voor detail waarbij ik dit zo goed mogelijk in mijn teksten implementeert. Ik probeer steeds een uniek invalshoek te vinden om ieder woord optimaal naar de lezer over te brengen. Passie voor talloze onderwerpen en stellig een grote liefhebber voor het fietsen!