"Hij die niet moedig genoeg is om risico's te nemen zal in het leven niets bereiken." - Muhammad Ali

Als we zijn onbetwiste positie onder de bokslegenden, en het feit dat hij de grootste strijder in de geschiedenis van deze sport is in ogenschouw nemen, dan kunnen we met recht zeggen dat het niet erg riskant is om te luisteren naar Ali!

Het ergste wat je kan overkomen als amateurbokser is een paar builen of nog erger een knockout, al komt dat maar zelden voor. We hebben het hier over boksen, en in het bijzonder Engels boksen. Deze terecht genoemde edele kunst is niet zo bekend als je zou denken, al komt Engels boksen veel in de volkscultuur van alle landen voor, of dat nu boeken, film of literatuur betreft!

Toch doet de gemiddelde persoon maar zelden bokshandschoenen aan. Men is al snel tevreden met voetbal, dansen of atletiek. Je kunt door in de ring te gaan staan beslist indruk maken! Maar alvorens dat te doen is het wijs om wat meer te weten over deze vechtsport...

Klik hier om meer van muay thai boksen te leren!

De beste leraren Boksen beschikbaar
Josse
5
5 (1 reviews)
Josse
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Joeri
Joeri
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jofrey
5
5 (1 reviews)
Jofrey
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Abidin
Abidin
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jonas
Jonas
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Stan
Stan
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Anas
Anas
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Daniel
Daniel
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Josse
5
5 (1 reviews)
Josse
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Joeri
Joeri
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jofrey
5
5 (1 reviews)
Jofrey
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Abidin
Abidin
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jonas
Jonas
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Stan
Stan
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Anas
Anas
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Daniel
Daniel
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

De Grondslagen van het Boksen

Je kent ongetwijfeld wel een paar van de regels. Als het over boksen gaat denkt men normaal gesproken aan het westers of Engels boksen omdat in onze samenleving dit meer wordt beoefend dan andere boksstijlen. Meestal betreft het twee boksers die uitgerust zijn met gewatteerde bokshandschoenen die gedurende twaalf ronden in een ring strijd leveren.

bokswedstrijd uit 1936
Bokswedstrijd uit 1936. Er niet veel veranderd aan de regels, gelukkig droeg men toen al bokshandschoenen! | bron: Wikimedia Commons

Nu is het wel degelijk een vechtsport. Geweld speelt duidelijk een centrale rol maar er zijn regels en technieken die het verheffen van een ruwe knokpartij tot een kampioensport. De tien seconden knock-out regel is er een van. Deze tijd wordt hardop door de scheidsrechter geteld, waardoor de strijd een competitie is en niet zomaar een zinloze aframmeling.

Het gevecht wordt in ronden verdeeld die wat tijdsduur betreft per federatie verschillend zijn. Meestal bestaan ze uit een ronde van drie minuten gevolgd door een pauze van een minuut waarbij de strijders naar hun hoek terugkeren om te rusten maar ook om advies te horen van hun team en trainer.

Elke strijder heeft zijn toegewezen hoek. Misschien heb al eens de beroemde introductie gehoord: "in the blue corner " gevolgd door het gewicht van de uitdager en "in the red corner" enzovoort. De hoek is net als de zijlijn of bank in andere sporten. Het is het beste maatje van de strijder, tenminste als hun tegenstander niet door de bel gered wordt!

Een klok die zich meestal naast de ring op de tafel van de scheidsrechter bevindt houdt de ronde en pauzetijden bij. Meestal zal er 10 seconden voor het einde van een ronde een klokslag luiden om aan te geven dat de ronde spoedig zal eindigen.

Er zijn drie ronden van drie minuten in veel amateur boksliga's (of vier van twee minuten in amateur dames boksen). De profs hebben een systeem van twaalf ronden. Er is altijd een scheidsrechter die toezicht houdt op het gevecht en de bokser 'aftelt' als hij onderuit gaat.

Men mag alleen de tegenstander boven de taille raken, en uiteraard is dat alleen met de vuisten toegestaan. 'Clinching', de technische term voor het vasthouden van de andere bokser is slechts voor een zeer korte tijdsperiode toegestaan. De scheidsrechter houdt dit tijdens het gevecht in ogenschouw.

Lees meer over Frans savate boksen!

Hier is een korte puntenlijst van de British Boxing Board of Control:

3.31 Punten worden toegekend voor:

  • “attack” – rechtstreekse zuivere slagen met het knokkel deel van de bokshandschoenen van iedere hand tegen de voorzijde of zijkant van hoofd of lichaam boven de gordel. De gordel of “belt” wordt gedefinieerd als een denkbeeldige lijn die over het lichaam van de bovenzijde van de dijbeenderen wordt getrokken.
  • “defence” – beschermen, duiken of wegglippen van een aanval. Als tegenstanders gelijkwaardig zijn zullen de meeste punten worden gegeven aan degene die het meeste initiatief vertoont of die een betere stijl toont.
oudere man slaat op boksbal
Speed bags, heavy bags, en springtouwen zijn maar een paar van de voorwerpen die bij boksen zijn betrokken. | bron: Pxfuel

Het is duidelijk te zien dat de voordelen van boksen zich ook buiten de ring uitstrekken. Ook niet-boksers kunnen erdoor een hele goede conditie opbouwen!

De meestgebruikte aanvalwapens in het arsenaal van een bokser zijn de Jab, de Cross, de Hook en de Uppercut. Een bokser zal meestal beginnen met het perfectioneren van zijn voetenwerk en van standaardgrepen voordat hij zich in meer gecompliceerde defensieve activiteiten begeeft. Slipping, bobbing en blocking zijn de fundamentele defensieve bewegingen. Een goede beheersing van de basis zal een bokser van veel nut zijn!

In de spectaculaire Las Vegas gevechten waarin miljoenen omgaan lijkt het wel dat men de voorkeur geeft aan de knockout. Het niet dragen van hoofdbescherming wordt bij deze vertoningen als show-argument gebruikt. Deze boksers zijn echter zeer goed getrainde en bedreven strijders.

Lees meer over Frans savate kickboksen!

Het is daarom niet vreemd dat amateurboksers verplicht hoofdbescherming moeten dragen. Dat geldt ook voor Olympische boksers, die punten verzamelen door de meer technische aard van de gevechten en de hogere veiligheidseisen.

Het puntensysteem dat in professioneel boksen wordt gebruikt heet het 10-Point Must Systeem. Dit zijn de grondslagen:

 • Scheidsrechters kennen punten toe op een schaal van 1 tot 10. De meeste ronden eindigen met 10-9 waarbij de meer dominantere bokser 10 punten krijgt, en de andere 9
 • Als een bokser wordt gevloerd verliest hij een punt, en als dit tweemaal gebeurt verliest hij twee punten
 • Als beide strijders onderuit gaan blijft het puntenaantal gelijk
 • Als een strijder de ronde helemaal beheerst maar de tegenstander niet tegen de grond werkt (wat niet vaak voorkomt) dan kan de scheidsrechter toch de ronde het puntenaantal 10-8 toekennen
 • Als de scheidsrechter beide strijders gelijk beoordeelt verdienen ze allebei 10 punten
 • De scheidsrechter kan een of twee punten aftrekken als hij een bewuste overtreding ziet gebeuren. Dat kan ook gebeuren bij onbewuste handelingen, maar meestal vindt dat pas plaats na een waarschuwing.

Verzet en uithoudingsvermogen zijn sleutelfactoren in een bokswedstrijd. Twaalf keer drie minuten lijkt misschien niet erg lang als je het vanuit je stoel bekijkt, maar meestal zie je dat veteranen na de achtste of de negende ronde niet meer zo energiek bezig zijn.

Bokstraining boek een les

Boksen Rio 2016 Olympische Spelen
Ook in de 91kg gewichtsklasse is boksen heel interessant! | bron: Wikimedia Commons

De aanval is net zo belangrijk als de verdediging, oftewel: de eerste klap is een daalder waard"

Lees over Chinees boksen!

Een Kort Overzicht van de Geschiedenis van Brits Boksen

Vechtsport maakt sinds de oudheid deel uit van onze geschiedenis. We kunnen dit ziet in de veelheid van sporten zoals boksen, worstelen, karate enzovoort, vanuit alle hoeken van de wereld.

Er zijn allerlei verhalen over de opkomst van boksen zoals wij het kennen, vanaf de Sumeriërs in de derde eeuw voor Christus tot de Romeinen en hun uitvinding van de bokshandschoen. Het 17e-eeuwse Engeland zou de terugkeer van het boksen aanschouwen in de gok traditie (die nog steeds bloeit) toen in januari 1681 een slager en een butler drie ronden lang de eerst vermelde bokswedstrijd zouden houden.

Het zou nog jaren duren voordat de regels, voorschriften en gewichtsklassen die we tegenwoordig hebben vastgesteld zouden worden! Bedenk wel dat toentertijd de sport met blote vuisten werd gevochten aangezien de bokshandschoen nog niet was verschenen. James Figg, een wapenmeester en beslist een sterke man, werd in 1719 de eerste bokskampioen ! Zijn leerling Jack Broughton stelde nadat hij in de ring een man had gedood regels op die nog gelden.

Zijn inspanningen en werk zouden door de beroemde Queensberry markies John Sholto Douglas en de journalist John Graham Chambers worden voortgezet. Na 1965 werden de beschermende handschoenen verplicht. Het werd ook verboden om een tegenstander die op de grond lag te raken of om elkaar in een houdgreep te pakken en natuurlijk ook om de tegenstander te verstikken!

Dank zij hun inspanningen wordt er tegenwoordig meer de nadruk gelegd op vaardigheid en een zekere finesse.

Niet alle boksers accepteerden deze zestien fundamentele regels. In 1889 werd de Amerikaan John Sullivan met zijn blote handen wereldkampioen. Deze kampioenschap staat nog steeds op zijn naam.

In 1893 eindigde in New Orleans de langste bokswedstrijd in de geschiedenis. Jack Burke en Andy Bowen eindigden in gelijk spel na meer dan zeven uur vechten verspreid over honderdtien rondes. Wow!

Amerikaans kickboksen: heel iets anders!

Uitrusting en Gewichtsklassen

Zelfs Mike Tyson en Ali begonnen als amateurboksers. Laten we eens een kijkje wat j op je pad naar de kampioensgordel zwaargewicht nodig hebt!

In de amateur bokswereld is het verplicht om bokshandschoenen, boksschoenen (aangepast aan de geringe veerkracht van de vloer in de ring), een beschermgordel, een gebitsbescherming en een bokshelm te dragen.

Denk ook aan de noodzakelijke extra's: extra trackpakken (of boksbroekjes en T-shirts), goede sokken, boksbal (speed bag) en bokszak, springtouw,  stang om aan op te trekken, halters en andere fitness apparatuur. Als je in clubverband bokst zijn veel van deze benodigdheden voorhanden.

Boxing Amsterdam boek een les

dames boksen in Duitsland
Amateurboksers zijn evenals profvechters flinke en goed geoefende strijders! | bron: snater.com op Wikimedia Commons

Hier is een lijst van de traditionele gewichten per categorie in Professional Men's Boxing:

 • lichtvlieggewicht: t/m 48 kg
 • vlieggewicht: t/m 51 kg
 • bantamgewicht: t/m 54 kg
 • vedergewicht: t/m 57 kg
 • lichtgewicht: t/m 60 kg
 • lichtweltergewicht: t/m 64 kg
 • weltergewicht: t/m 69 kg
 • middengewicht: t/m 75 kg
 • halfzwaargewicht: t/m 81 kg
 • zwaargewicht: t/m 91 kg
 • superzwaargewicht: 91+ kg

en hier een lijst van gewichtsklassen voor dames:

 1. t/m 46 kg
 2. t/m 48 kg
 3. t/m 50 kg
 4. t/m 52 kg
 5. t/m 54 kg
 6. t/m 57 kg
 7. t/m 60 kg
 8. t/m 63 kg
 9. t/m 66 kg
 10. t/m 70 kg
 11. t/m 75 kg
 12. t/m 80 kg
 13. t/m 86 kg
 14. 86+ kg

Zoals al eerder gezegd was iedere profbokser ooit een amateur. We zijn het er vrijwel allemaal over eens dat Muhammed Ali (of Cassius Marcellus Clay, zijn geboortenaam waar hij afstand van deed) de meest herkenbare en beroemde bokser is.

Wil je weten wat schaduwboksen inhoudt?

Niet veel van ons zullen met twaalf jaar al een amateur bokser zijn, een Olympische medaillist met negentien jaar en vervolgens in staat zijn iemand zoals Sonny Liston met tweeëntwintig jaar te verslaan. Toch is het goed om te weten dat de grote Ali zes jaar in de amateurklassen moest strijden. Dat kan ons werk en onze tijd als amateur inspireren!

Sugar Ray Leonard is nog een van de groten die wereldtitels in vijf gewichtsklassen won. Hij wilde zo graag bokser worden dat hij zijn toegangspapieren voor de amateurcompetitie vervalste omdat hij te jong was.

Uiteindelijk verloor hij in de finales door een zeer omstreden besluit het toernooi. Dat was ook te zien uit het feit dat zijn tegenstander zo fors was verslagen dat hij nooit meer heeft gebokst... Hij vervolgde evenwel zijn carrière op de Olympische Spelen waar een assistent coach tegen een ander zei:  "That kid you got is sweet as sugar", een woordenspel die doelde op de andere Great Sugar, Sugar Ray Robinson!

Regelmatig Oefenen Helpt Je Bokstechniek Vervolmaken

"Practice does not make perfect. Only perfect practice makes perfect." Coach John Wooden

Deze wijze woorden van de basketbal legende Coach John Wooden geven misschien een beetje zicht op wat nodig is om in welk veld dan ook een prof te worden!

Hier is een lijst van enkele van de grootste boksers ter wereld:

1. Sugar Ray Robinson
2. Muhammad Ali
3. Henry Armstrong
4. Joe Louis
5. Willie Pep
6. Roberto Duran
7. Mike Tyson
8. Jack Johnson
9. Jack Dempsey
10. Sam Langford
11. Joe Gans
12. Sugar Ray Leonard
13. Harry Greb
14. Rocky Marciano
15. Jimmy Wilde
16. Gene Tunney

Sugar Ray Robinson kunnen we gerust de unanieme keus noemen als de onbetwiste koning van de bokssport. Hij won 93 keer aaneen! Een onvoorstelbaar aantal gevechten die ook nog gewonnen werden. Zijn carrière bestreek meer dan een kwart eeuw en zijn record van 174 overwinningen en 19 verliezen is evenzeer indrukwekkend!

Hoe ziet jouw lijst van top-strijders er uit?

Je kunt veel profijt halen uit het bestuderen van hun technieken en trainingsgewoonten. Zet hem op en train zo hard als je kunt!

Lees meer over allerlei vechtsporten!

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Joep

Enthousiaste en gedreven persoonlijkheid met oog voor detail waarbij ik dit zo goed mogelijk in mijn teksten implementeert. Ik probeer steeds een uniek invalshoek te vinden om ieder woord optimaal naar de lezer over te brengen. Passie voor talloze onderwerpen en stellig een grote liefhebber voor het fietsen!