België is een land waar we drie verschillende officiële talen hebben, namelijk het Nederlands, het Frans en het Duits. Het is dus bijna vanzelfsprekend dat je een basiskennis hebt van deze drie talen. 

In een land waar je verschillende officiële talen hebt, kan het een voordeel voor je zijn als je ook meertalig bent. Je krijgt meer kansen op een baan en je kan gaan werken voor buitenlandse bedrijven. 

De studenten van de middelbare scholen in Vlaanderen hebben een voordeel omdat ze kunnen kiezen voor studierichtingen waar ze meerdere talen krijgen. De studierichtingen die je hiervoor kan volgen worden meestal enkel aangeboden op middelbare scholen die ASO richtingen aanbieden. 

Voor veel mensen is Duits echter niet zo leuk om te studeren. Naast de woordenschat die je moet leren, zijn er veel grammatica regels en uitzonderingen op deze regels die je altijd in het achterhoofd moet houden. 

In deze blog zullen we het hebben over de regels en de grammatica die het moeilijk maakt voor Nederlands sprekende om Duits te leren. 

Woon je niet in de buurt van Aalst maar eerder in de buurt van Antwerpen? Dan kan je best onze blog lezen die over de cursussen Duits in Antwerpen gaat ! 

Duits Leren Aalst
Geef jezelf meer job mogelijkheden door Duits te leren!
De beste leraren Duits beschikbaar
Georgette
4,9
4,9 (6 reviews)
Georgette
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Nico
5
5 (8 reviews)
Nico
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Anke
5
5 (2 reviews)
Anke
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Xenia
5
5 (2 reviews)
Xenia
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mathias
5
5 (1 reviews)
Mathias
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Zoë
5
5 (2 reviews)
Zoë
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Lisa
5
5 (3 reviews)
Lisa
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Dirk
Dirk
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Georgette
4,9
4,9 (6 reviews)
Georgette
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Nico
5
5 (8 reviews)
Nico
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Anke
5
5 (2 reviews)
Anke
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Xenia
5
5 (2 reviews)
Xenia
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mathias
5
5 (1 reviews)
Mathias
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Zoë
5
5 (2 reviews)
Zoë
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Lisa
5
5 (3 reviews)
Lisa
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Dirk
Dirk
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Waarom is Duits moeilijk om te leren?

Een vraag die veel Vlamingen zich stellen wanneer ze beginnen met een Duits cursus, maar waar ze al snel een antwoord op vinden is: Waarom vinden andere Duits zo een moeilijke taal om te leren?”. Deze vraag wordt snel beantwoord door de verschillende obstakels die je onderweg tegenkomt. 

Twee oorzaken waardoor de taal een heel stuk moeilijker wordt zijn de grammaticaregels en de uitzonderingen hierop. Vandaag zullen we een aantal van deze grammatica en woordenschat regels uitleggen. 

Regel 1: Geslachten van woorden

In het Nederlands hebben we verschillende lidwoorden: “De”,”Het” en “Een”. In het Duits bestaan deze woorden niet. Wat ze echter wel hebben in het Duits zijn geslachten van woorden. De geslachten van de woorden in het Duits bepalen meerdere dingen zoals de verbuigingen in verschillende tijden, de verbuigingen van bijwoorden en nog veel meer. Dit is dus een groot verschil met het Nederlands en een van de eerste dingen waar beginnende cursisten dus moeite mee hebben. 

Voor de mensen die aan dit hoofdstuk beginnen in een grote groep, zul je al snel merken dat er een hele hoop mensen zullen stoppen omdat ze het gewoonweg niet begrijpen. 

Een voordeel van de geslachten is dat dit terugkomt in verschillende andere talen zoals het Latijn en het Frans. Dus wanneer je dit eenmaal onder de knie hebt, zullen andere talen die deze regels hebben ook makkelijker zijn om te studeren 

Regel 2: Naamwoorden en hun hoofdletters 

Wij gebruiken in het Nederlands enkel hoofdletters aan het begin van een zin of wanneer het gaat over een bepaalde groep woorden zoals namen van personen. In het Duits doen ze dit natuurlijk helemaal anders. Ze gebruiken namelijk een hoofdletter voor elk zelfstandig Naamwoord in een zin, maar ook op deze regel heb je uitzonderingen die je van buiten moet leren. 

We gaan het in deze blog het meer hebben over de cursussen die je in Aalst kan volgen, heb je liever een cursus Duits in de buurt van Gent? Dan kan je best onze blog hierover lezen! Je kan hem hier vinden!

Frustraties van het Duits
Soms kan het leren van een nieuwe taal zoals het Duits nogal frustrerend zijn!

Regel 3: De Naamvallen 

De nachtmerrie van de meeste cursisten die Duits willen leren, zijn de Naamvallen! De naamvallen zorgen voor verbuigingen van het woord naarmate de functie van dat woord of woordgroep in de zin. In het Duits hebben we vier verschillende naamvallen. De Duitsers waren hier vrij gemakkelijk in en noemde ze: De eerste, tweede, derde en vierde naamval. We hebben er echter ook andere benamingen voor. Deze benamingen komen ook terug in andere talen en hebben daar dezelfde benaming: De Nominatief, de Genitief, de Datief en de accusatief. 

Deze naamvallen zorgen voor de verbuigingen van woorden die een bepaalde functie in een zin vervullen. De verbuigingen van de woorden hangen ook nog eens af van het geslacht van de woorden. Zo heeft een Mannelijk woord in de Genitief niet dezelfde uitgangen als een Vrouwelijk woord in de Genitief. 

Je kan hier in het begin heel wat moeite mee hebben om dit te leren. Het is zelfs zo erg dat er veel mensen met de cursussen stoppen door de naamvallen. Zodra je het eenmaal onder de knie hebt, kan je zonder problemen Duitse zinnen ontleden.

Woon je in de buurt van Leuven en wil je toch een cursus Duits willen volgen in jouw buurt? Lees dan deze blog!

Waarom zou iemand Duits willen leren 

Veel mensen hebben een andere reden om Duits te leren. Sommige vinden het een interessante taal, andere willen gewoon meerdere talen spreken en er zijn ook mensen die de taal moeten leren voor hun werk. Voordat je je inschrijft bij een cursus Duits is het wel belangrijk dat je zelf weet waarom je Duits zou willen leren. Als je namelijk een doel voor ogen hebt, heb je minder snel de neiging om op te geven. 

Om je te helpen met een reden te vinden om een Duits cursus te volgen hebben we een aantal voordelen opgelijst. 

Leer Duits in Aalst
Wanneer je het Duits beheerst kan je makkelijk met andere communiceren!

Voordelen van een Duits cursus

Woon je ergens in Vlaanderen? Dan woon je in een land waar ze drie officiële talen hebben. Het is dus bijna een must dat je ook een basis hebt van deze talen. Naast dit feit heb je ook nog een hele hoop voordelen die je krijgt wanneer je kennis van het Duits hebt.

Woon je in de buurt van Brugge, maar wil je ook een cursus Duits volgen? Dan kan je best deze blog lezen. We hebben het hier over de cursusmogelijkheden in de buurt van Brugge!  

  • Duits is een van de meest gesproken moedertalen in de Europese Unie
  • Je hebt meer kansen op een baan
  • Jezelf uit de nood helpen in andere landen wordt een stuk gemakkelijker. 

Deze voorbeelden klinken misschien vaag, maar met onze uitleg kom je erachter waarom het zo een voordeel is. 

Duits is de meest gesproken moedertaal in de Europese Unie

Men zegt dat er ongeveer 20% van de mensen die in de Europese Unie wonen, Duits als moedertaal hebben. Dat betekent dus dat er bij voor iedere vijf europese unie inwoners minstens één persoon is die Duits spreekt! Je kan dus met meer mensen communiceren als je Duits leert. 

Je job kansen gaan omhoog

Wanneer je meertalig bent, heb je altijd al een voordeel op je CV staan maar voor sommige bedrijven is het Duits een must. Als je geen Duits kan spreken of lezen, kan je bij minder bedrijven aan de slag. Wanneer je over een basis Duits kennis beschikt, kan je bij veel meer bedrijven solliciteren. 

Jezelf uit de nood helpen in een ander land wordt makkelijker 

Zoals we het net al gezegd hebben, heeft een op vijf van de inwoners van de Europese Unie de Duitse taal als moedertaal. Dit betekent dus ook als jij naar het buitenland gaat en binnen de Europese Unie blijft, dat je een grote kans hebt dat er verschillende mensen Duits spreken. Als je dus ergens in de problemen komt en hulp nodig hebt is de Duitse taal je beste vriend! 

Een Duits Woordenboek
Tip: Breng altijd een Nederlands --> Duits woordenboek mee als je op reis gaat naar een land waar ze Duits spreken.

Hebben deze voordelen je meer kunnen overtuigen om een Duits cursus te volgen, of hebben we je een doel gegeven om Duits te leren? Woon je in de buurt van Aalst en zou je graag willen starten? Lees dan snel verder, we hebben het namelijk over de mogelijkheden die je in Aalst hebt! 

Het kan natuurlijk zijn dat je in de buurt van Mechelen woont een cursus Duits zou willen volgen? Dan kan je best onze blog lezen die het hierover heeft! 

Waar kan je Duits leren in Aalst

Heeft onze blog een goede invloed op je gehad en wil je graag zo snel mogelijk beginnen met een cursus Duits? Woon je in de buurt van Aalst en weet je niet waar je hiervoor terecht kan? Geen probleem we hebben een aantal opties voor je opgelijst! 

Middelbare scholen 

Zoals we in het begin van onze blog hebben gezegd heb je de mogelijkheid in Vlaanderen om bij de meeste ASO middelbare scholen een studierichting te volgen waarbij je Duitse lessen krijgt! Hierbij leer je op een stevig tempo alle naamvallen en verschillende regels die er in de taal zijn. 

CVO PRO 

Bij het Centrum voor Volwassenenonderwijs PRO in Aalst kan je terecht voor een Duits cursus voor beginners. Deze cursus wordt georganiseerd voor mensen die absoluut nog geen of nog maar zeer weinig kennis hebben van het vak!  

Je kan hier ook terecht voor een cursus professioneel Duits. Hier leer je op een snelle manier communiceren op een zakelijk niveau met andere bedrijven die Duits spreken!

Deze opties zijn goed voor de mensen die graag in een grotere groep lessen volgen of voor bedrijven die hun werknemers een cursus Duits willen laten volgen, maar er zijn ook veel mensen die beter kunnen studeren wanneer ze alleen zijn. Voor andere gaan de groepslessen weer net iets te snel en hebben eigenlijk meer uitleg nodig. Voor deze mensen bestaat er nog altijd Superprof! 

Superprof

Superprof is een online platform waar je terecht kan om snel en eenvoudig een privé leerkracht te vinden die je kan helpen om je Duits vaardigheden bij te schaven. Alle proffen die hun diensten via Superprof aanbieden, hebben ervaring in het vak en staan te popelen om hun passie voor dit vak met jou te delen! 

Voordat je aan de lessen kan beginnen is het belangrijk dat je weet op welk niveau je Duits kennis op dat niveau is. Dit weten de meeste proffen ook en daarom geven ze hun eerste les gratis. Ze gebruiken dit als eerste kennismaking en als een evaluatiemoment voor je huidige kennis. Zodra ze je niveau weten, kunnen privé leerkrachten een volledig gepersonaliseerd lessenplan opstellen. 

Dit lessenplan kan ook nog worden aangepast als je sneller of trager les zou willen hebben. 

Indien je je niet goed kan verplaatsen is dit ook geen enkel probleem. De meeste proffen die via de diensten van Superprof werken hebben ervaring met het geven van lessen via diensten zoals Skype en Zoom. Het enige dat je dus nodig hebt is een stabiele internetverbinding en een computer of mobiel apparaat waar je de lessen mee kan volgen! 

Vindt vandaag nog een privé leerkracht op Superprof! 

Woon je in Vlaanderen en wil je graag weten waar in Vlaanderen je terecht kan voor een Duits cursus? Dan kan je best deze blog lezen! 

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Imanu

Enthousiast auteur, ik heb een grote passie voor het schrijven van interessante content over vrijwel alle onderwerpen. Hiernaast ben ik ook nog een grote fan van reizen, technologie en honden!