Zoals je waarschijnlijk al weet, leven we in een land waar we drie verschillende officiële talen hebben. De talen zijn: Nederlands, Frans en Duits. Het is dus best handig als je deze talen ook kan spreken. 

Wanneer je meerdere talen kan spreken, kan dit een groot voordeel zijn! Je hebt bijvoorbeeld meer kans op een baan bij bedrijven die te maken hebben met niet Nederlandse klanten. 

In Vlaanderen hebben we het voordeel dat de middelbare scholen het belang hiervan inzien en dus ook verschillende mogelijkheden aanbieden aan de studenten om verschillende talen te leren. De studierichtingen met meerdere talen zijn vooral beschikbaar op de meeste ASO scholen. 

De taal heeft een heleboel woordenschat en regels die je zou moeten leren. Vandaag gaan we het hebben over het Duits en waarom het zo moeilijk is om deze taal te leren spreken en schrijven. 

Woon je eigenlijk in de buurt van Antwerpen en zou je toch graag een cursus Duits willen volgen? Dan kan je best deze blog lezen! 

De beste leraren Duits beschikbaar
Georgette
4,9
4,9 (6 reviews)
Georgette
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Nico
5
5 (8 reviews)
Nico
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Anke
5
5 (2 reviews)
Anke
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Xenia
5
5 (2 reviews)
Xenia
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Zoë
5
5 (2 reviews)
Zoë
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Lisa
5
5 (3 reviews)
Lisa
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Katelijn
Katelijn
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Dirk
Dirk
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Georgette
4,9
4,9 (6 reviews)
Georgette
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Nico
5
5 (8 reviews)
Nico
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Anke
5
5 (2 reviews)
Anke
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Xenia
5
5 (2 reviews)
Xenia
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Zoë
5
5 (2 reviews)
Zoë
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Lisa
5
5 (3 reviews)
Lisa
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Katelijn
Katelijn
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Dirk
Dirk
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Waarom is Duits toch zo Moeilijk? 

Veel mensen die beginnen met een cursus Duits merken al snel dat er obstakels zijn waardoor de taal echt moeilijk wordt om te studeren. Een van de oorzaken hiervan is de hoeveelheid aan verschillende regels en uitzonderingen die je in de Duitse taal hebt. Vandaag leggen we een aantal van deze moeilijkheden uit. 

Geslachten in Duits
Geslachten van woorden zijn een belangrijk deel van de woordenschat!

Geslachten in het Duits

Voor veel Nederlands sprekende mensen die enkel het Nederlands beheersen, zullen de geslachten van de woorden hun eerste struikelblok zijn. We hebben in het Nederlands een aantal lidwoorden die ze in het Duits niet hebben: “De”, “Het”, en “Een”. Aan de hand van deze woorden volgen wij bepaalde regels in onze taal. Het duits heeft een soortgelijke regeling. In plaats van lidwoorden heb je geslachten. Het geslacht van een woord zal ook de verbuiging van een woord bepalen. 

Als men aan dit hoofdstuk begint, merk je al snel dat er een hele hoop mensen ineens afhaken. Maar de geslachten zijn dingen die we ook terug kunnen vinden in andere talen zoals het Frans of het Latijns. 

Wanneer je dit eenmaal weet en onder de knie krijgt, wordt het wel ook makkelijker om dit van andere talen te leren, zoals het Frans bijvoorbeeld. 

Naamwoorden en hoofdletters

In het Nederlands gebruiken we een hoofdletter in het begin van een zin en bij uitzonderingen zoals plaatsnamen en effectieve namen. In het Duits gaan ze hier nog een stukje op verder. Ze schrijven namelijk elk zelfstandig naamwoord met een hoofdletter. op deze regel zijn ook uitzonderingen. Wij zouden bijvoorbeeld in de zin:  “de Nederlandse taal is mooi.” Nederlandse met een hoofdletter schrijven. In het Duits zouden ze in dit geval geen hoofdletter gebruiken. 

In deze blog zullen we het meer hebben over de cursussen Duits die je in de buurt van Gent kan volgen, woon je eigenlijk dichter in de buurt van Aalst? Dan kan je best onze blog lezen die het hier over heeft! 

De Naamvallen

Een ander struikelblok voor veel mensen wanneer ze Duits proberen te leren, zijn de naamvallen. In het duits heb je vier naamvallen: De nominatief, de genitief, de datief en de accusatief. In het Duits worden dit de eerste, tweede, derde en vierde naamval genoemd en ze hebben allemaal hun eigen doel en verbuigingen

De naamvallen zorgen voor verbuigingen van woorden in een zin zoals een bijvoeglijk naamwoord, een zelfstandig naamwoord en zelfs het werkwoordelijk gezegde. De uitgangen van de verbogen woorden, hangt ook nog af van het geslacht van de woorden. Zo zal een mannelijk woord in de genitief niet dezelfde verbuiging hebben als een onzijdig woord in de genitief. 

Het kan zijn dat je in het begin moeite hebt met de Duitse naamvallen, je hoeft je hier geen zorgen over te maken. Bijna iedereen die Duits probeert te leren heeft hier moeite mee. Als je voldoende doorzet en goed blijft studeren, zal je dit na verloop van tijd als een tweede natuur aanvoelen! 

Dit zijn enkele voorbeelden van dingen die de Duitse taal zo moeilijk maakt. Ook zijn dit de grootste oorzaken voor mensen die stoppen met de studie. Maar we kunnen je garanderen dat wanneer je de regeltjes kent, de rest van de taal bijna kinderspel wordt!

Woon je eigenlijk in de buurt van Leuven en zou je toch nog een cursus Duits willen volgen bij jou in de buurt? Lees dan de volgende blog!  

Waarom zou je de Duitse taal willen leren?

Het Duits is een zeer interessante taal, maar je ziet het nut er niet van in om de taal effectief te leren? Voordat je aan een Duits cursus begint zul je een reden moeten vinden om de taal te leren. Met een doel voor ogen heb je namelijk minder snel de neiging om te stoppen wanneer het moeilijker wordt. 

Om je hiermee te helpen, hebben wij een aantal voordelen, die je met een cursus Duits kan hebben, opgelijst! 

Leer Duits om teksten te kunnen lezen
Je kan je Duits oefenen door teksten of artikels te lezen in het Duits!

Voordelen van een cursus Duits 

Het feit dat er in België drie verschillende officiële talen zijn, is meer dan reden genoeg om een cursus Duits te volgen, maar wat zit erin voor jou? We hebben een aantal voordelen in een lijst gezet:

  • Je kan je zelf behelpen in meerdere talen 
  • Duits wordt in meerdere landen gesproken dan Nederlands 
  • Je vergroot je kansen op een baan 

Voor elk van deze voorbeelden laten we ook graag zien wat we hiermee bedoelen en hoe dit een voordeel voor jou kan zijn. 

Woon je in de buurt van Mechelen en zou je toch graag een cursus Duits willen volgen? Lees dan deze blog!

Voordeel 1: Behelpen in meerdere talen

In België heb je altijd de kans dat je iemand tegenkomt die geen Nederlands spreekt, het is dan best handig als je je in meer dan een taal kan behelpen. Zo kan je altijd hulp verlenen of vragen in verschillende talen! 

Voordeel 2: Er zijn meer landen die Duits spreken dan Nederlands.

Het spreken van Duits kan je helpen als je vaak naar het buitenland gaat. Doordat Duitsland een groot land is en aan verschillende andere landen grenst, zijn er ook meer mensen die de Duitse taal verstaan. Werknemers van lokale restaurants spreken vaak ook Duits en kunnen je dus meestal wel helpen! 

Voordeel 3: Je vergroot je kansen op een baan 

Als je op je CV kan schrijven dat je meertalig bent, is dit altijd een interessant punt voor een eventuele werkgever. Als je Duits kan spreken heb je echter nog een voordeel: Je hebt kansen om een job te krijgen bij bedrijven waar Duits een van de hoofdtalen is! 

Hebben we je kunnen overtuigen met deze voordelen? Wil je nu ook een cursus Duits volgen en meteen eraan beginnen? We gaan het nu hebben over de mogelijkheden die je in Gent hebt om Duits te leren, lees dus snel verder! 

Woon je bijvoorbeeld in de buurt van Brugge en wil je toch een cursus Duits volgen? Dan kan je best onze blog lezen die over de Duits cursusmogelijkheden in Brugge gaat, je vindt hem hier! 

Waar Duits leren in Gent

Hebben we je talenknobbel weten te stimuleren en kan je niet wachten om een cursus Duits te volgen? Woon je in de buurt van Gent? Dan kan je best even verder lezen, we geven namelijk een aantal opties die je in Gent hebt om een Duits cursus te volgen. 

Middelbare school 

In de meeste ASO middelbare scholen in Vlaanderen kan je terecht voor een studierichting waar je extra talen krijgt. Duits is een van de talen die je hier zal leren. Als je deze studierichting volgt, leer je de basis van Duits en alle regeltjes die hierbij horen. 

Duits op de middelbare school
Op de meeste middelbare scholen kan je Duits leren!

Universiteit Gent 

Bij de universiteit in Gent kan je terecht voor een praktische cursus Duits. Deze cursus wordt voorzien voor verschillende niveaus en in de cursus leer je Duits waar je iets aan hebt als je voor een tijd naar het buitenland gaat. Dit is vooral voor studenten die op uitwisseling gaan! 

CVO Groeipunt 

Bij het centrum voor volwassenenonderwijs het Groeipunt, kan je als volwassenen terecht om Duits te leren. Ook hier heb je verschillende niveau’s in de cursussen die je kan volgen. De cursussen gaan van  “Duits voor op reis” tot de officiële niveaus die je nodig hebt als leerkracht. 

Deze opties zijn vooral geschikt voor de mensen die zeer goed kunnen opletten in een groep of die graag sociale contacten leggen wanneer ze iets nieuws leren. Maar er zijn ook mensen die meer aandacht nodig hebben of die zich niet kunnen concentreren in een groep. Voor deze mensen hebben we ook een oplossing en dat is: Superprof! 

Zelf Duits Leren
Je leert beste Duits als je veel oefent!

Superprof

Superprof is een online platform waar je terecht kan om snel en eenvoudig een privé leerkracht te vinden die je kan helpen om je Duits te verbeteren. Alle docenten, die hun diensten aanbieden via het online platform, hebben ervaring in het vak en delen graag hun passie ervoor met jou! 

Een voordeel dat je hebt aan de privélessen is dat je bij de privélessen 100% van de aandacht krijgt van de leerkracht! Dit kan je niet verwachten in een groepsles. 

De lessen van een privé docent zullen ook volledig gepersonaliseerd zijn. Maar voordat ze de lessen op jouw maat kunnen maken, moet de docent eerst weten op welk niveau je Duits op dat moment zit. Hiervoor geven ze de eerste les meestal gratis. De prof gebruikt deze les dan als kennismaking en als evaluatie om een gepersonaliseerd lessen-schema op te stellen! 

Vindt vandaag nog jouw privé leerkracht op Superprof! 

We hebben een blog die het heeft over de verschillende steden in Vlaanderen waar je terecht kan voor Duit cursussen. Kom er hier achter waar je deze overal kan terug vinden in Vlaanderen!  

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Imanu

SEO specialist, Ik heb een grote passie voor het schrijven van interessante content over vrijwel alle onderwerpen. Mijn andere interesses zijn: Reizen, technologie en computers en ik heb een grote liefde voor honden!