We leren al van jongs af aan dat België een land is waar ze drie officiële hebben. De talen die we in België spreken zijn Nederlands, Frans en Duits. Als inwoner van België is het bijna een must dat je een basiskennis hebt van deze talen. 

Het spreken van meerdere talen is altijd een voordeel voor de persoon die dit kan, zo heb je meer kans op een baan bij bedrijven waar de taal vaker gesproken wordt of je kan klanten helpen die geen Nederlands spreken. 

We hebben het voordeel in Vlaanderen dat de middelbare scholen, het proces om Duits te leren al starten. Je hebt op de meeste ASO scholen een studierichting waar je extra lessen Duits krijgt.

Duits zou in principe niet zo moeilijk moeten zijn voor Nederlands sprekende mensen maar er zijn toch nog een aantal struikelblokken die de meeste cursisten ondervinden. 

Woon je in de buurt van Antwerpen en zou je toch graag een cursus Duits willen volgen? We hebben een blog die het hierover heeft. 

Duits kan moeilijk zijn
Soms kan het Duits je met de handen in het haar zetten!
De beste leraren Duits beschikbaar
Georgette
4,9
4,9 (6 reviews)
Georgette
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Nico
5
5 (8 reviews)
Nico
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Anke
5
5 (2 reviews)
Anke
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Xenia
5
5 (2 reviews)
Xenia
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Zoë
5
5 (2 reviews)
Zoë
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Lisa
5
5 (3 reviews)
Lisa
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Katelijn
Katelijn
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Dirk
Dirk
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Georgette
4,9
4,9 (6 reviews)
Georgette
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Nico
5
5 (8 reviews)
Nico
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Anke
5
5 (2 reviews)
Anke
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Xenia
5
5 (2 reviews)
Xenia
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Zoë
5
5 (2 reviews)
Zoë
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Lisa
5
5 (3 reviews)
Lisa
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Katelijn
Katelijn
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Dirk
Dirk
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Waarom is Duits zo moeilijk voor ons?

Veel mensen die beginnen met een Duits cursus merken al snel dat er verschillende blokkades zijn wanneer het aankomt op het leren van de taal. Dit komt doordat er een aantal grote verschillen zijn tussen het Nederlands en het Duits, maar ook omdat de taal een aantal regels heeft. Vandaag gaan we een aantal van deze regeltjes uitleggen. 

Geslachten in de Duitse taal

De Nederlandse woordenschat lijkt zeer sterk op de woordenschat van het Duits. Maar een van de grote verschillen tussen het Nederlands en het Duits is dat de Duitse woorden ook geslachten hebben. Dit lijkt niet zo heel belangrijk, maar de geslachten van de woorden bepalen de verbuigingen in de verschillende talen. 

Voor veel mensen is dit het eerste struikelblok waar ze over vallen, maar als je het eenmaal onder de knie hebt zal de Duitse woordenschat een heel stuk makkelijker zijn. 

Ook is dit handig voor wanneer je andere talen zou willen leren, de geslachten van woorden komen ook in andere talen terug zoals het Frans. 

Duitse zinnen
Je leert het beste door zinnen in het Duits te schrijven!

Hoofdletters in een zin 

In het Nederlands gebruiken we voor een aantal soorten woorden hoofdletters in het midden van een zin en natuurlijk begint een zin ook met een hoofdletter. In het Duits is dit iets anders, ze gebruiken namelijk een hoofdletter voor elk zelfstandig naamwoord in een zin. De positie van een woord maakt in principe niet meer uit. Op zich is dit geen moeilijke regel om te leren, maar het is wel moeilijk om uit te voeren. Als je je hele leven Nederlandse zinnen geschreven hebt, is het gebruik van een hoofdletter midden in een normale zin een beetje tegendraads en voelt het onnatuurlijk aan. 

We hebben het in deze blog meer over de verschillende cursussen Duits die je kan volgen in de buurt van Leuven, Woon je in de buurt van Gent en zou graag een cursus Duits volgen? Dan kan je best deze blog lezen!

Naamvallen 

Als je nooit Latijn hebt gevolgd heb je met het Duits een eerste aanraking met de naamvallen. In het Duits hebben we vier naamvallen: de nominatief, de genitief, de datief en de accusatief. Onder de Duitssprekende mensen staat dit beter bekend als: de eerste, tweede, derde en vierde naamval. Deze naamvallen worden elk gebruikt voor een eigen doel en een bepaalde woordgroep. 

De naamvallen worden namelijk gebruikt bij de verbuigingen van woorden in zinnen. Iedere naamval wordt gebruikt voor een woord in een zin met een bepaalde functie. Denk maar aan een werkwoordelijk gezegde, een onderwerp, een lijdend voorwerp. Naast de functie van het woord en de naamval hiervoor hangt de verbuiging ook nog af van het geslacht van het woord. Zo zal een vrouwelijk woord in de accusatief niet dezelfde uitgang hebben als een mannelijk woord in de accusatief! 

In het begin hebben veel mensen moeite met de naamvallen, dus als jij dit ook hebt hoef je je geen zorgen te maken. Als je goed blijft doorzetten en dit probeert te studeren dan zal het na verloop van tijd volledig vanzelf gaan. 

Deze drie voorbeelden zijn voorbeelden waarom het Duits toch moeilijk kan zijn om te leren. Ook zijn dit vaak de oorzaken voor mensen die stoppen met een cursus. Maar je kan er zeker van zijn dat, zodra je over dit struikelblok heen bent, het leren van de rest van de taal vrij gemakkelijk zal gaan. 

Woon je in de buurt van Aalst en zou een cursus Duits willen volgen bij jou in de buurt? Dan lees je best deze blog! 

Duits leren met vrienden
Duits leren met je vrienden kan het een stuk leuker maken!

Waarom zou jij Duits willen leren? 

Iedereen kan een andere reden hebben om Duits te leren. Sommige mensen leren het zodat ze beter kunnen communiceren met verre familie, andere moeten een Duits cursus volgen voor hun werk en er zijn nog veel meer andere redenen. Voordat je je inschrijft voor een Duits cursus kan je ook best een doel vinden, zo geef je namelijk minder snel op wanneer het moeilijk wordt! 

Om je te helpen met een reden te vinden, hebben we een aantal voordelen van het spreken van Duits voor je opgelijst! 

Voordelen van een cursus Duits voor jou

Dat er in het land drie officiële talen zijn zou al meer dan genoeg moeten zijn om zelf de taal te willen leren. Voor sommige mensen is dit echter niet het geval. Daarom hebben wij een paar voordelen opgelijst waarom Duits jou kan helpen! 

  • Duits is een van de meest gesproken moedertalen in de EU 
  • Je vergroot kansen op een baan 

Dit klinkt misschien nog wat vaag, maar we hebben ook de uitleg van deze voordelen voor je klaar staan. 

Woon je in de buurt van Brugge, en wil je er achter komen waar in Brugge je terecht kan voor een cursus Duits? Je vindt alle informatie in deze blog! 

Duits is een van de meest gesproken moedertalen in de EU 

In de Europese-Unie spreekt ongeveer 20% van de inwoners Duits als moedertaal. Dit betekent dat een op vijf inwoners Duits kan spreken en verstaan. Wanneer jij naar het buitenland gaat en binnen de EU blijft, heb je met een basiskennis van het Duits meer kans dat mensen je zullen verstaan. Wanneer het nodig is heb je dan meer kans dat mensen je kunnen helpen! 

Je vergroot je kansen op een baan

Iedereen weet dat het spreken van meerdere talen een voordeel is op je CV, maar wanneer je Duits kan spreken behaal je niet alleen dit voordeel maar vergroot je ook het aantal jobkansen dat je hebt. Er zijn veel bedrijven waar het spreken van Duits een vereiste is om te kunnen beginnen. Als je dit niet kan, dan zul je ook geen kans maken op een baan bij deze bedrijven! 

Woon je bijvoorbeeld in de buurt van Mechelen en volg je liever een cursus in de buurt hiervan? Dan kan je best onze blog lezen die het hierover heeft! Vind vandaag nog jouw Duits cursus in de buurt van Mechelen!

Online Duits leren
Wil jij Duits leren in Leuven?

Waar Duits leren in Leuven 

We gaan het nu hebben over de verschillende organisaties waar je terecht kan in Leuven om een cursus Duits te volgen. 

Middelbare scholen 

Zoals we al eerder in deze blog gezegd hebben, heb je in Vlaanderen de mogelijkheid om talen te leren op de middelbare school. Bij de meeste ASO middelbare scholen heb je de keuze om een studierichting te kiezen waar je meer taalvakken krijgt. Hier hoort Duits dan ook bij. Hier krijg je meestal de basis van de taal en kom je al in contact met de regels en naamvallen waar we het eerder over hadden. 

Universiteit Leuven 

In Leuven kan je ook aan de universiteit een cursus Duits volgen. Deze studierichting kan je volgen zonder enige voorkennis. Ze laten je dan wel weten dat je je best een beetje kan voorbereiden op de cursus die je gaat volgen. Je voorbereiden maakt het ook makkelijker om tijdens de lessen te kunnen volgen. 

CLT 

Bij het CLT kan je als volwassene terecht voor alle soorten niveaus Duits. Er worden namelijk zowel cursussen georganiseerd voor beginners als voor gevorderden. Je kan op de website van de CLT jouw niveau selecteren en kijken waar en wanneer jij lessen kan volgen. 

Deze opties zijn handig voor mensen die graag in een groep studeren of  die graag sociaal contact hebben tijdens het leren van een nieuwe vaardigheden. Het is echter niet altijd voor iedereen zo handig. Er zijn namelijk mensen die zich veel beter kunnen concentreren wanneer ze alleen les krijgen, maar er zijn ook mensen die in een normale klas niet mee kunnen volgen. Voor deze mensen bestaat er nog altijd Superprof! 

Superprof

Het online platform van superprof is een plaats waar je snel en eenvoudig een privé docent kan vinden die je kan helpen om je Duits vaardigheden bij te schaven! Je kan er zeker van zijn dat alle proffen, die via het platform werken, ervaring hebben in het vak dat ze geven. 

Ook heb je met privélessen een aantal voordelen die je niet hebt bij groepslessen. Enkele voorbeelden hiervan zijn: gepersonaliseerde lessen, de prof zal namelijk je huidige niveau bepalen en hier de lessen op baseren. Een ander voorbeeld van een voordeel dat je met privélessen zult hebben is dat je 100% van de aandacht van de leerkracht krijgt. Als je iets niet begrijpt zal de les niet verder gaan totdat je de uitleg begrijpt. Alles wordt dus aan jou aangepast. 

Vindt vandaag nog een prof bij jou in de buurt! 

Woon je in Vlaanderen en heb je graag een Duits cursus bij jou in de buurt? Kom er in deze blog achter in welke steden je zoal terecht kan hiervoor! 

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Imanu

SEO specialist, Ik heb een grote passie voor het schrijven van interessante content over vrijwel alle onderwerpen. Mijn andere interesses zijn: Reizen, technologie en computers en ik heb een grote liefde voor honden!