Iedereen weet dat we in België drie verschillende officiële talen hebben in Vlaanderen spreken we Nederlands, in Wallonië spreken we Frans en in de Oostkantons spreken ze Duits. Als inwoner van België is het belangrijk dat je een basis van deze drie talen hebt. 

Het spreken van meerdere talen is altijd handig. Het levert voordelen op voor de persoon die de verschillende talen spreekt. Bij voordelen moet je denken aan: Meer kans op verschillende banen of banen bij verschillende bedrijven. 

We hebben het geluk dat men in Vlaanderen voldoende mogelijkheden heeft om Duits te leren. Zo kan je bijvoorbeeld op de meeste middelbare scholen een richting volgen waar je extra lessen Duits zal krijgen! 

Voor Nederlands sprekende mensen zou de taal niet al te moeilijk moeten zijn om te leren. Maar als je aan mensen vraagt die een cursus Duits gevolgd hebben, of die er nog eentje zijn aan het volgen, dan krijg je toch vaker het antwoord dat het een stevige taal is die toch moeilijkheden heeft. 

Woon je niet in de buurt van Brugge maar meer in de buurt van Antwerpen? Zou je toch graag een cursus Duits willen volgen? Dan kan je best onze blog lezen die het heeft over de Duitse lesmogelijkheden in Antwerpen!

Duits leren Brugge
Wil jij graag een Duits cursus volgen in Brugge?
De beste leraren Duits beschikbaar
Georgette
4,9
4,9 (6 reviews)
Georgette
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Nico
5
5 (8 reviews)
Nico
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Anke
5
5 (2 reviews)
Anke
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Xenia
5
5 (2 reviews)
Xenia
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mathias
5
5 (1 reviews)
Mathias
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Zoë
5
5 (2 reviews)
Zoë
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Lisa
5
5 (3 reviews)
Lisa
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Dirk
Dirk
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Georgette
4,9
4,9 (6 reviews)
Georgette
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Nico
5
5 (8 reviews)
Nico
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Anke
5
5 (2 reviews)
Anke
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Xenia
5
5 (2 reviews)
Xenia
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mathias
5
5 (1 reviews)
Mathias
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Zoë
5
5 (2 reviews)
Zoë
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Lisa
5
5 (3 reviews)
Lisa
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Dirk
Dirk
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Waarom is Duits toch zo moeilijk?

Voor Nederlands sprekers is de woordenschat van het Duits vrij eenvoudig om te leren. Dit komt doordat het Duits nogal sterk lijkt op de woorden in het Nederlands. Een van de enige verschillen is dat je in het Duits ook de geslachten van de woorden moet onthouden. Je kan je eerst afvragen waarom je dit zou moeten doen, maar later merk je dat de geslachten toch belangrijker zijn dan verwacht. Vandaag zullen we een paar van de regels uitleggen waar Nederlandssprekende mensen het moeilijk mee hebben.

Geslachten in het Duits

Zoals we we het net al vertelde, lijken de Duitse en Nederlandse woordenschat zeer sterk op elkaar. Het enige waar je op moet letten in de Duitse taal is dat je de geslachten van de woorden ook goed onthoudt. De geslachten zorgen voor de verbuigingen van de woorden in verschillende tijden. 

Dit komt ook voor in andere talen, zoals het Frans. Als je dit eenmaal onder de knie hebt zullen ook andere talen makkelijker zijn om te leren. 

Hoofdletters in een zin

In het Nederlands gebruiken we hoofdletters aan het begin van een zin en voor bepaalde woordgroepen. In het Duits gaat dit er iets anders aan toe, ze gebruiken namelijk een hoofdletter voor elk zelfstandig naamwoord in een zin. Dit is niet zo moeilijk om te leren, maar je zal er wel altijd aan moeten wennen. Je gaat het dus vooral merken wanneer je een hoofdletter in het midden van een zin moet schrijven. 

We gaan het in deze blog meer hebben over de verschillende cursussen Duits die je in de buurt van Brugge kan volgen, woon je in de buurt van Gent waarbij je een cursus Duits wilt volgen? Dan lees je best deze blog!

Duitse naamvallen
Je kan de Duitse naamvallen met een handig schema samenvatten!

Naamvallen in het Duits

Voor de mensen die ooit latijn hebben gevolgd zullen de naamvallen geen nieuw concept zijn. Als je geen latijn hebt gevolgd kan dit deel van de Duitse grammatica een pittig hoofdstuk zijn. In het Duits bestaan er vier naamvallen: De nominatief, genitief, datief en accusatief. Beter bekend in het Duits als: De eerste, tweede, derde en vierde naamval. 

Naamvallen worden in de Duitse taal gebruikt om woorden te verbuigen naarmate de functie die ze in de zin hebben. Iedere woord met een bepaalde functie staat dus in een bepaalde naamval. De bijvoeglijke naamwoorden worden op dezelfde manier verbogen als het zelfstandig naamwoord waar ze bij horen. De verbuiging van een woord hangt dus af van de naamval waar ze in komen te staan, en welk geslacht het betreffende woord heeft. Een vrouwelijk woord in de genitief zal niet dezelfde uitgang hebben als een mannelijk woord in de genitief! 

De naamvallen zijn voor veel mensen een van de grootste problemen in het Duits. Vooral bij zinsontleding is het moeilijk om verschillende woorden uit elkaar te halen en de naamval te bepalen. 

We kunnen je echter garanderen dat als je deze moeilijkheden overkomt, de taal vrij goed te leren valt. Als je dit eenmaal onder de knie hebt, kan je zonder al te veel nadenken Duitse zinnen schrijven en ontleden. 

Dit zijn voorbeelden van de regels die het Duits moeilijk maken voor Nederlands Sprekende mensen. Je zal waarschijnlijk merken dat er mensen zijn die dit makkelijker vinden of juist moeilijker vinden dan jou. Wij raden je aan om door te zetten zodat je de taal beheerst! 

Woon je in de buurt van Aalst, dan kan je best onze blog lezen over de Duits cursussen in Aalst. Je kan hem hier vinden!

Oude Duitse tekst
Met het Duits kan je je verdiepen in de geschiedenis van het land!

Waarom Duits leren?

Voordat je aan een cursus Duits begint, is het belangrijk dat je weet waarom je deze cursus gaat volgen. Misschien is het feit dat je in een land woont waar ze de taal als officiële taal gebruiken? Maar het kan ook zijn dat je nog geen reden hebt om Duits te willen leren. 

Om je hierbij te helpen hebben we een aantal voordelen in een lijstje gezet zodat je kan lezen waarmee het Duits jou kan helpen! 

Voordelen die Duits voor jou met zich meebrengt

Iedereen heeft een andere reden waarom dat ze de taal zouden willen leren, maar ze hebben allemaal een paar gemeenschappelijke voordelen! 

  • Een op vijf inwoners van de EU spreekt Duits als moedertaal
  • Je hebt meer kans op een baan

Deze voordelen lijken misschien wat vaag, daarom hebben we ze voor je toegelicht! 

Woon je in de buurt van Leuven en zou een cursus Duits in deze stad willen volgen? Lees dan deze blog! 

Een op vijf inwoners van de EU spreekt Duits als moedertaal 

Dit betekend dat er zeker 20% van de inwoners van de Europese Unie Duits als moedertaal heeft. Er zijn ook nog een heel wat mensen die de taal niet als moedertaal hebben maar die de taal wel kunnen spreken. Het effectieve voordeel dat je met Duits hebt is dus dat je in bijna de volledige Europese Unie wel iemand kan vinden die Duits spreekt of verstaat. Dit is vooral handig als je naar het buitenland gaat en in de problemen komt of wanneer je op skivakantie gaat in een gebergte in Oostenrijk. Zo kan je makkelijk met mensen communiceren. 

Je hebt meer kans op een baan

Wanneer je Duits kan spreken is dit niet enkel een eigenschap die je extra op je CV kan zetten, maar het kan ook een toegangsticket zijn tot een heleboel banen. Voor bedrijven die vaker te maken hebben met Duitse klanten of voor bedrijven die vestigingen in Duitsland hebben kan het soms een vereiste zijn dat je de taal goed beheerst! Hoe beter je het Duits beheerst hoe groter de kansen op een baan! 

Leer je navigeren in Duitsland
Als je het Duits beheerst kan je makkelijk je weg vinden in Duitsland!

Woon je in de buurt van van Mechelen? Heb je liever een cursus Duits in de buurt van Mechelen? Dan kan je best onze blog hierover lezen, je vindt hem hier! 

Waar kan je Duits leren in Brugge?

Wil je een cursus Duits volgen in de buurt van Brugge, maar heb je geen idee waar je moet beginnen zoeken? Lees dan maar snel verder, we hebben het nu namelijk over de verschillende mogelijkheden die je in Brugge hebt! 

De middelbare school 

Als je nog op de middelbare school zit, kan je bij de meeste ASO middelbare scholen terecht voor een studierichting waar je ook Duits lessen zult hebben. In deze studierichtingen krijg je een basis Duits en maak je kennis met alle naamvallen en regeltjes die hierbij komen kijken.

Deze studierichting is ook een goede voorbereiding voor mensen die verder willen studeren in een bepaalde taalrichting! 

SNT Volwassenenonderwijs

Bij de organisatie SNT kunnen volwassenen terecht voor een cursus Duits. Er worden zowel cursussen voor beginners als voor gevorderde georganiseerd. Op de website van de SNT kan je meer informatie vinden over waar en wanneer je deze cursus kan volgen! 

CVO Miras

Bij het centrum voor volwassenenonderwijs Miras, kan je terecht voor verschillende Duits cursussen. Ook kan je online een test invullen om erachter te komen op welk Niveau je Duits Vaardigheden op dit moment zit. 

Deze opties zijn handig voor de mensen die graag in een groep lessen volgen, of die het leren van nieuwe vaardigheden graag combineren met sociaal contact. Voor een heleboel mensen is dit eigenlijk niet de meest ideale optie. Dit komt doordat ze zich niet comfortabel voelen in een groep of ze kunnen zich niet zo goed concentreren. Voor deze mensen bestaat er nog altijd Superprof! 

Superprof

Via het online platform van Superprof kan iedereen snel en eenvoudig een privé Duits leerkracht vinden! De proffen die hun diensten via het platform aanbieden hebben ervaring in het vak en kunnen je helpen om jouw vaardigheden aan te sterken!

Veel mensen denken dat privélessen veel te duur zijn, maar je hebt er een aantal voordelen bij die je niet bij een normale cursus zou krijgen: 100% van de aandacht van je docent. Aangezien jij de enige bent in de les, zul je ook alle aandacht krijgen. Een ander voordeel dat je hebt met een privé leerkracht hebt is dat je lessen volledig op jouw maat en niveau worden gemaakt. 

De prof zal daarom meestal zijn of haar eerste les gratis geven. Ze gebruiken deze les als kennismakingsles en om erachter te komen op welk niveau je Duits op dat moment zit! 

Ben je er helemaal klaar voor? Vindt vandaag nog een prof bij jou in de buurt! 

Woon je in Vlaanderen en wil je graag bij jou in de buurt een Duits cursus volgen? Kom er in deze blog achter! 

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Imanu

Enthousiast auteur, ik heb een grote passie voor het schrijven van interessante content over vrijwel alle onderwerpen. Hiernaast ben ik ook nog een grote fan van reizen, technologie en honden!