Je wist het misschien nog niet, maar in België hebben we drie officiële talen. In Vlaanderen spreken ze Nederlands, in Wallonië spreken ze Frans en in de Oostkantons spreken de belgen Duits. Als inwoner van België heb je daarom best een basis van alle drie de talen. 

Er zijn veel verschillende redenen waarom dat Duits spreken handig voor je kan zijn. De taal brengt verschillende voordelen met zich mee zoals meer kans op een baan of verstaanbaar zijn in andere landen. 

In Vlaanderen beseffen ze dat dit een belangrijke taal is om te kunnen spreken. Daarom kan je op de meeste middelbare scholen, die ASO richtingen aanbieden, een studierichting volgen waar je verschillende talen leert. Duits is hier een van! 

Voor mensen die Nederlands als moedertaal hebben, zou het Duits niet al te moeilijk moeten zijn. Maar er zijn toch heel wat mensen die het moeilijk vinden om de taal onder de knie te krijgen. 

Woon je in de buurt van Antwerpen en wil je ook een cursus Duits volgen bij jou in de buurt? Dan kan je best onze blog lezen die het hierover heeft!

De beste leraren Duits beschikbaar
Georgette
4,9
4,9 (6 reviews)
Georgette
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Nico
5
5 (8 reviews)
Nico
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Anke
5
5 (2 reviews)
Anke
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Xenia
5
5 (2 reviews)
Xenia
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Zoë
5
5 (2 reviews)
Zoë
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Lisa
5
5 (3 reviews)
Lisa
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Katelijn
Katelijn
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Dirk
Dirk
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Georgette
4,9
4,9 (6 reviews)
Georgette
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Nico
5
5 (8 reviews)
Nico
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Anke
5
5 (2 reviews)
Anke
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Xenia
5
5 (2 reviews)
Xenia
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Zoë
5
5 (2 reviews)
Zoë
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Lisa
5
5 (3 reviews)
Lisa
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Katelijn
Katelijn
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Dirk
Dirk
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Waarom is Duits dan toch moeilijk voor ons? 

Een taal is altijd opgebouwd uit verschillende delen zoals de woordenschat en de grammatica. Sommige delen zijn makkelijker dan de andere, natuurlijk hangt dit ook van persoon tot persoon af. Vandaag gaan we het hebben over een aantal taalregels waar je in het Duits aan moet denken. 

Geslachten in Duits
Geslachten van woorden zijn een belangrijk deel van de woordenschat!

De Geslachten van woorden

De woordenschat van het Duits lijkt zeer sterk op de woordenschat in het Nederlands. We hebben echter een groot verschil: De geslachten. In het Duits is het belangrijk dat je ook de geslachten van de woorden leert, deze hebben namelijk invloed op de verbuigingen van de woorden in zinnen. 

Wij hebben ze ook wel, maar we gebruiken ze niet expliciet. Als je dit eenmaal leert wordt dit ook makkelijker voor andere talen zoals het Frans! 

Hoofdletters in het midden van een zin. 

Wanneer wij een zin schrijven, zullen we enkel de eerste letter van de zin met een hoofdletter schrijven. We hebben een paar woordgroepen waar we ook een hoofdletter in het midden van een zin voor gebruiken maar het Duits gaat iets anders met hoofdletters om. In het Duits schrijf je namelijk elk zelfstandig naamwoord met een hoofdletter. Op zich is dit niet echt een moeilijke regel, maar het is vooral vervelend om aan te wennen tijdens het schrijven. Je gaat namelijk tegen al je instincten in om de hoofdletters te gebruiken. We kunnen een klein voorbeeld zinnetje gebruiken: Er staat een stoel in het huis naast de kerk. Als we dit op de Duitse schrijfwijze schrijven gaat het als volgt: Er staat een Stoel in het Huis naast de Kerk.

Zoals je al ziet is het niet heel moeilijk, maar veel mensen vergeten dit vaak. 

Waar Duits leren Mechelen
Waarom wil jij Duits leren?

In deze blog gaan we het hebben over verschillende opties die je hebt om cursussen Duits te volgen in Mechelen. Woon je in de buurt van Gent en zou een cursus Duits in de buurt willen volgen? Dan lees je best deze blog! 

Naamvallen 

Voor de studenten en mensen die ooit latijn hebben gevolgd, zullen de naamvallen al kennen. Als je dit nooit hebt gedaan, dan zal Duits je eerste aanraking met Naamvallen zijn. Er bestaan in het Duits vier verschillende naamvallen: de nominatief, genitief, datief en accusatief. In het Duits noemen ze deze: de eerste, tweede, derde en vierde naamval. De naamvallen hebben elk een doel en worden gebruikt voor een bepaalde woordgroep in een zin. 

De naamvallen zijn aanduidingen van de functies van de woorden in een zin. Ieder woord in een zin staat dus in een bepaalde naamval, zelfs de bijvoeglijke naamvallen deze volgen namelijk het woord waar ze betrekking op hebben. De woorden worden ook voor elke naamval op een bepaalde manier verbogen. 

Samen met de geslachten zorgen de naamvallen ervoor welke uitgang een woord heeft. Zo heeft een vrouwelijk woord in de datief niet dezelfde uitgang als een mannelijk woord in de datief. 

Voor veel mensen zijn de naamvallen het grootste struikelblok van de Duitse taal. Het probleem doet zich vooral bij het ontleden van een zin. Wanneer dit niet goed gedaan wordt kunnen zinnen heel raar gaan klinken! 

Deze regels zal je van buiten moeten leren. Natuurlijk bestaan er hier ook nog uitzonderingen voor die je dan ook weer van buiten moet leren. Maar als je deze eenmaal onder de knie hebt dan zal de rest van de taal vrij gemakkelijk zijn! 

Dit zijn enkele voorbeelden van de regeltjes die het Duits moeilijk maken voor mensen die Nederlands als moedertaal hebben. 

Waar Duits Leren Mechelen
Met een Duits cursus kan je je navigeren in Duitsland!

Als je in de buurt van Aalst woont dan kan je best onze blog lezen die het heeft over de Duits cursussen die je in Aalst vindt! Lees hem hier.

Waarom zou jij Duits leren?

Iedereen kan een andere reden hebben om de taal te leren, maar het is wel belangrijk dat je een doel voor ogen hebt wanneer je je gaat inschrijven voor een taalcursus. Iemand die een doel heeft, zal minder snel willen opgeven als het dan eens wat moeilijker wordt. Om je te helpen bij het vinden van een reden hebben we een aantal voordelen opgelijst en uitgelegd!

Zelf Duits Leren
Je leert beste Duits als je veel oefent door Duitse zinnen te Schrijven!

De voordelen van Duits 

Dat je meertalig bent is altijd een voordeel voor jezelf, maar wil je weten welke andere voordelen er nog zijn wanneer je Duits kan spreken?

  • Een op vijf EU-burgers spreekt Duits als moedertaal!
  • Je kansen op een baan gaan de lucht in. 

Weet je niet goed wat we hiermee bedoelen? Geen enkel probleem, we hebben ook nog wat uitleg van deze voordelen voorzien. 

Woon je in de buurt van Leuven, en zou een Duits cursus willen volgen in deze studentenstad? Dan lees je best deze blog! 

1 op 5 EU-burgers spreekt Duits

Dit wil zeggen dat er per vijf inwoners in de EU minstens één Duits spreekt als moedertaal. Dit is ongeveer een 20% van de burgers van de EU, en dit zijn enkel de mensen die de taal als moedertaal hebben. Je hebt natuurlijk ook nog mensen die de taal spreken en dit op een school geleerd hebben. 

Wanneer je dus binnen de EU op vakantie gaat, kan je je dus bijna altijd met deze taal redden of er zal bijna altijd iemand zijn die je kan verstaan! Het helpt je dus bij het communiceren met anderen.

Je kansen op een baan gaan de lucht in! 

Op je CV kunnen aantonen dat je meerdere talen kan spreken is altijd een voordeel. Maar voor sommige bedrijven is het spreken van Duits een must. Als je dit niet kan, zullen ze ook niet overwegen om je een baan te geven. Dus hoe beter je de Duitse taal beheerst, hoe meer kans je hebt op verschillende jobs! 

Woon je in Brugge? Heb je liever een cursus Duits in de buurt van Brugge? Dan lees je best deze blog! 

Waar kan je Duits leren in Mechelen?

Woon je in de buurt van Mechelen en heeft onze blog je aangespoord om een cursus Duits te volgen? Dan kan je best even verder lezen, we gaan het namelijk hebben over de verschillende opties die je in Mechelen hebt om een cursus Duits te volgen. 

Middelbare scholen

We hebben het eerder in de blog al gezegd, in Vlaanderen kan je op de meeste Aso middelbare scholen voor een studierichting kiezen. In deze studierichting krijg je verschillende uren Duits per week. Je leert hier de grammatica en een hele hoop woordenschat zodat je je in het dagelijkse leven zou kunnen redden in het Duits! 

CVO Crescendo 

Bij het centrum voor volwassenenonderwijs Crescendo kan je terecht voor een cursus Duits. Deze cursus wordt georganiseerd voor de mensen die ‘s avonds tijd hebben om Duits te studeren. Hier wordt het Duits ook opgedeeld in verschillende niveau’s het is dus belangrijk dat je op voorhand weet op welk niveau je zit. 

Deze opties zijn handig voor de mensen die nog op de middelbare school zitten of voor mensen die graag in een groep studeren. Ook wordt het vaak gebruikt als moment van sociaal contact. Maar voor de mensen die meer aandacht nodig hebben of die zich niet goed kunnen concentreren is dit niet de meest ideale optie. Voor deze mensen bestaat er nog een andere optie namelijk: Superprof! 

Superprof

Via het online platform van Superprof vind je snel en eenvoudig een privé docent die je kan helpen om de Duits vaardigheden te verbeteren. 

De leerkrachten die hun diensten via Superprof aanbieden hebben stuk voor stuk ervaring met het vak dat ze je zullen geven en kunnen niet wachten om hun passie ervoor met jou te delen! 

Je betaald iets meer voor privélessen dan dat je voor een normale cursus zou doen, maar je hebt er ook een aantal voordelen bij die je niet zou hebben mocht je een normale cursus volgen. Voordelen kunnen dingen zijn zoals volledig gepersonaliseerde lessen en 100% aandacht van de leerkracht. 

Om de lessen te kunnen personaliseren, moet je privé docent je huidige niveau van je Duits vaardigheden kennen. Om hierachter te komen geven ze meestal de eerste les gratis. Zo heb je een kennismakingsles en kan je een kleine test afnemen om je niveau te kunnen bepalen! 

Vindt vandaag nog een prof bij jou in de buurt en start zo snel mogelijk! 

Als je ergens in Vlaanderen woont en je graag een cursus Duits wilt volgen bij jou in de buurt, dan kan je best deze blog lezen! 

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Imanu

SEO specialist, Ik heb een grote passie voor het schrijven van interessante content over vrijwel alle onderwerpen. Mijn andere interesses zijn: Reizen, technologie en computers en ik heb een grote liefde voor honden!