Schaken is een bordspel dat men al eeuwen speelt. De vorm die we nu spelen, werd in de 15e eeuw geïntroduceerd. Tegenwoordig kan je over heel de wereld schaakclubs vinden en voor de mensen die het willen, kunnen ook deelnemen aan individuele toernooien of toernooien in groep.

Schaken wordt vaak gezien als een saai bordspel zonder nut, maar het tegendeel is eigenlijk waar. Je hebt verschillende voordelen aan het schaken wanneer je dit leert spelen en het is een spel waarbij je zeer goed en zeer strategisch moet denken om je tegenstander te kunnen verslaan. Mensen die meedoen aan verschillende toernooien kunnen zelfs grote geldprijzen winnen.

Kom er in deze blog achter waar je lessen schaken in Antwerpen kan volgen.

Ben jij geïnteresseerd in de voordelen die het schaken je te bieden heeft? Of wil je er gewoon achter komen waar in Aalst je terecht kan voor het volgen van schaaklessen? Dan kan je best even verder lezen, we bespreken beide onderwerpen verder in deze blog.

Schaakspel in donkere ruimte
Tijdens schaaklessen leer je om je volledig te focussen op het spel. Bron: Unsplash, Credit: Jeswin Thomas
De beste leraren Schaken beschikbaar
Giorgi
4,9
4,9 (11 reviews)
Giorgi
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Edward
Edward
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Josse
Josse
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marlies
5
5 (19 reviews)
Marlies
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Lancelot
5
5 (8 reviews)
Lancelot
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Fatih
5
5 (13 reviews)
Fatih
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Dmytro
5
5 (3 reviews)
Dmytro
10€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Livia
5
5 (1 reviews)
Livia
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Giorgi
4,9
4,9 (11 reviews)
Giorgi
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Edward
Edward
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Josse
Josse
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marlies
5
5 (19 reviews)
Marlies
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Lancelot
5
5 (8 reviews)
Lancelot
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Fatih
5
5 (13 reviews)
Fatih
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Dmytro
5
5 (3 reviews)
Dmytro
10€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Livia
5
5 (1 reviews)
Livia
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Voordelen bij het Schaken

Wanneer je leert schaken heeft dit enkele voordelen voor je die je ook in het alledaagse leven kunt gebruiken. We hebben voor jou een aantal van deze voordelen opgelijst.

Je leert probleemoplossend denken

Tijdens het schaken moet je bij iedere zet bedenken wat er allemaal mis kan gaan terwijl je op een strategische manier jouw tegenstander probeert te verslaan. Wanneer de tegenstander dan een onverwachte beweging maakt, moet je hier een oplossing voor proberen te vinden.

De manier van denken die hiervoor nodig is heet probleemoplossend denken. Wanneer je dit onder de knie hebt kan dit jou verder helpen in verschillende studies en het kan ervoor zorgen dat je meer kans hebt op het krijgen van promoties of op het krijgen van een nieuwe baan. Je kan namelijk algemene problemen beter inschatten en je zult sneller een minder voor de hand liggende oplossing vinden dan je collega’s

Lees hier waar je schaakcursussen in Gent kan vinden.

Je wordt er geduldig en rustig van

Bij de normale variant van het schaken wordt er op voorhand afgesproken hoeveel minuten bedenktijd je hebt. Dit is vaak 5, 10 of zelfs 60 minuten. Wanneer jij een zet hebt gemaakt is het aan de tegenstander om een tegenzet te maken. Zij kunnen deze tijd volledig opgebruiken voordat ze hun volgende schaakstuk moeten zetten. Gedurende deze tijd is het belangrijk dat jij geduldig wacht en de eventuele mogelijkheden van de tegenstander probeert te analyseren.

Dit is vooral handig voor mensen die vaak moeten onderhandelen met andere mensen. De periode waar je moet wachten op het antwoord van een tegenpartij die jouw voorstel zal goedkeuren of zal afkeuren kan voor veel mensen zeer stresserend zijn.

Schaakspel in café
Schaaklessen voor volwassenen worden meestal in een clublokaal gegeven terwijl je iets drinkt of een potje schaakt. Bron: Pexels, Credit: KoolShooters

Dit zijn enkele voordelen die je hebt aan het volgen van schaaklessen. Hebben deze voordelen je kunnen overtuigen om ook een schaakcursus te volgen? Om je hierop voor te bereiden hebben we een aantal tips voor je gevonden die je kan gebruiken om je schaak vaardigheden te versterken.

Tip 1: Oefenen oefenen en nog eens oefenen

Wanneer je begint met schaken is het belangrijk dat je er veel mee bezig bent. Zo kan je best zo vaak mogelijk schaken en bij elk potje aandachtig opletten. Zodat je verschillende zetten leert herkennen en zodat je beter kan analyseren welke opties jij en je tegenstander hebben. Zo kan je na iedere zet je strategie om te winnen steeds aanpassen zodat je de beste resultaten kan krijgen. Indien je niet tegen echte mensen kan oefenen kan je dit vast en zeker wel online doen. Er zijn verschillende applicaties waar je het moet opnemen tegen computers van verschillende niveaus. Deze kan je dan aanpassen aan jouw huidige niveau!

Tip 2: Leer uit je fouten

Wanneer je aan (on)officiële wedstrijden meedoet en je hier een potje schaken verliest, zorg er dan voor dat je zeer goed oplet waar je de mist in bent gegaan. Misschien kan je zelfs je tegenstander vragen welke strategie hij of zij gebruikte om jou te kunnen verslaan.

Dit zijn 2 kleine tips die je kan gebruiken wanneer je pas begint met schaken. Deze tips kunnen ook van pas komen wanneer je al een gevorderde schaker bent, maar dan heb je ze waarschijnlijk wel al gehoord. Kan je niet wachten om zelf schaaklessen te volgen? Kom er dan in het volgende deel van de blog achter waar je dit zou kunnen doen.

Schaken is een zeer populair spel, lees hier bijvoorbeeld waar je om kan voor lessen schaken in Brugge.

Waar in Aalst kan je leren schaken?

Woon je in de buurt van Aalst en zou je graag willen leren schaken? Dan kan je eens bij een van de volgende organisaties gaan kijken.

Koninklijke Schaakclub Pion Aalst

Jongeren die graag willen leren schaken kunnen terecht bij de Jeugdwerking van de koninklijke schaakclub Pion in Aalst. Hier kunnen ze iedere woensdagnamiddag terecht voor het volgen van een uur schaakles. Je zult in het begin van het schooljaar beginnen bij het begin, en doorheen het jaar leer je via de stappenmethode hoe je moet schaken. Wanneer je lid wilt worden van deze schaakclub moet je minstens 6 jaar oud zijn. Om lid te worden kan je het inschrijfgeld van €50 storten op de rekening van de organisatie met als mededeling de naam van de spelen. In deze €50 zitten alle benodigdheden inbegrepen en de club zal je ook meteen aansluiten bij de Belgische Schaakbond. Dit is vooral handig wanneer je uiteindelijk ook zou willen meedoen aan verschillende officiële toernooien.

Wil je groep schaaklessen in Leuven volgen? Lees dan onze blog die het hierover heeft!

In Aalst heb je echter geen andere mogelijkheden wanneer het aankomt op het volgen van groep schaaklessen. Voor de volwassenen die toch graag willen leren schaken hebben we toch nog een aantal opties voorzien namelijk: privélessen schaken.

Mensen spelen reisschaakspel
Als je goed wilt leren schaken kan je best zo veel mogelijk oefenen. Zo kan je een reisschaakspel altijd in je rugzak hebben. Bron: Pexels, Credit: Anna

Privé schaaklessen in Aalst

Heb je altijd al willen leren schaken en woon je in de buurt van Aalst? Dan heb je misschien al gemerkt dat je niet veel opties hebt om schaaklessen te volgen. Daarom zijn wij met het team van Superprof op zoek gegaan naar enkele organisaties waar je terecht kan voor het volgen van privélessen schaken.

Schaaklessen via Superprof

Het online platform van Superprof is de plaats waar je op een snelle en eenvoudige manier een privé schaak docent kan terugvinden. Je geeft de regio in waar je wilt leren schaken en je krijgt een lijst met alle verschillende leerkrachten die er in jouw buurt schaaklessen kunnen geven.

Deze schaaklessen gaan vaak door bij de leerkracht thuis, maar het kan ook zijn dat deze leerkracht tot bij jou komt en jou vanuit je eigen woonkamer leert schaken. De leerkrachten die hun diensten via Superprof aanbieden hebben stuk voor stuk ervaring in het geven van schaaklessen en zullen proberen om jou verschillende strategieën aan te leren. Zo kan je er vrijwel zeker van zijn dat de docent jouw schaak vaardigheden naar het volgende niveau zal tillen.

Schaken is een spel dat over heel de wereld op dezelfde manier gespeeld wordt. Wanneer je het spel kan spelen, kan je mensen over heel de wereld leren kennen.

De privélessen die je via Superprof kan volgen zijn ook handig voor mensen die enkel bepaalde strategieën willen leren, en dus maar enkele bijlessen nodig hebben. De eerste les die je krijgt wordt om die reden meestal gratis aangeboden. De leerkracht zal er in die les achter komen wat jouw precieze verwachtingen zijn van de lessen en wat je uiteindelijke doel is.

De prijs die je gemiddeld per uur schaakles betaald bij een leerkracht die via Superprof werkt ligt tussen €13 en €30. Het enige wat jou nog te doen staat is je eerste les inplannen!

mannen spelen schaakspel
Wanneer je privélessen schaken volgt, heb je altijd iemand om je schaaktechnieken tegen te oefenen. Bron: Pexels, Credit: Ivan

Apprentus

Het online platform van Apprentus werkt op een gelijkaardige manier als het platform van Superprof. Hier moet je namelijk ook de regio waar je schaaklessen wilt volgen op ingeven. Hierna krijg je dan een lijst te zien met alle leerkrachten die actief zijn in jouw buurt en die je schaaklessen kunnen geven.

Zoals je ziet zijn er toch enkele organisaties waarbij je terecht kan voor het volgen van bijlessen of privé lessen schaken. Wat je misschien nog niet weet is dat het volgen van deze soort lessen enkele voordelen hebben ten opzichte van de normale groepslessen.

Privéles schaken in Mechelen? Kom er in deze blog alles over te weten!

Zo krijg je bijvoorbeeld alle aandacht van je leerkracht waardoor je een stuk efficiënter het spel onder de knie kan krijgen. Je leert in de meeste gevallen al doende de strategieën waardoor je meteen leert hoe je tegen een andere persoon zou moeten spelen. Een ander voordeel aan privélessen is dat je deze lessen zelf kan inplannen. Dit betekent dat je niet meer gelimiteerd bent tot 1 wekelijkse sessie. Wanneer je meer lessen wilt volgen kan je dit doen door gewoon meer lessen in te plannen. Ook is dit handig voor mensen die niet zeker kunnen zijn over hun wekelijkse planning. De meeste lessen gaan door bij de leerkracht zelf, maar het kan ook eens zijn dat je niet tot bij de leerkracht kan geraken. In dit geval kan de leerkracht uitzonderlijk tot bij jou thuis komen of de lessen kunnen via online diensten zoals Skype en Zoom gegeven worden.

We hebben het in deze blog gehad over de verschillende voordelen die het schaken met zich meebrengt, het is dus nu aan jou om de eerste les in te plannen en om je schaak vaardigheden te versterken!

Je kan op veel plaatsen lessen schaken in Vlaanderen volgen. Lees in deze blog een aantal voorbeelden van waar je terecht zou kunnen.

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Imanu

Enthousiast auteur, ik heb een grote passie voor het schrijven van interessante content over vrijwel alle onderwerpen. Hiernaast ben ik ook nog een grote fan van reizen, technologie en honden!