Ben je geïnteresseerd in het schaakspel of wil je je hersenen trainen door logisch na te denken? Dan zijn schaaklessen de manier om dit te doen. Woon je in de buurt van Antwerpen? Dan is deze blog perfect voor jou! We hebben het namelijk over de verschillende redenen om te leren schaken en we laten je weten waar in Antwerpen je overal terecht kan om dit te doen.

Schaken is voor veel mensen een saai bordspelletje dat ze ooit als kinderen probeerde te spelen. Deze mensen vinden het vaak saai omdat ze de regels van het schaken niet zo goed begrijpen. Schaken is echter een echte denksport waar je op een strategische manier je tegenstander moet verslaan. Dit zal niet altijd even gemakkelijk zijn aangezien je tegenstander hetzelfde doel heeft en zijn eigen tegenstrategieën zal gebruiken.

Schaken is een denksport die zeer populair is in België, zo zijn er bijvoorbeeld veel schaaklessen in Gent. Interesse, neem snel een kijkje!

Leren schaken heeft ook een aantal voordelen die je kunnen helpen in het dagelijkse leven. Ben je benieuwd naar deze voordelen of wil je er graag achter komen waar in Antwerpen je schaaklessen kan volgen? Lees dan snel verder.

Wit Schaakstuk slaat zwart schaakstuk
Schaken is een strategische denksport waarbij je de schaakstukken van de tegenstander moet 'slaan'. Bron: Unsplash, Credit: GR Stocks
De beste leraren Schaken beschikbaar
Giorgi
4,9
4,9 (11 reviews)
Giorgi
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Edward
Edward
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Josse
Josse
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marlies
5
5 (19 reviews)
Marlies
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Lancelot
5
5 (8 reviews)
Lancelot
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Fatih
5
5 (13 reviews)
Fatih
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Dmytro
5
5 (3 reviews)
Dmytro
10€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Livia
5
5 (1 reviews)
Livia
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Giorgi
4,9
4,9 (11 reviews)
Giorgi
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Edward
Edward
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Josse
Josse
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marlies
5
5 (19 reviews)
Marlies
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Lancelot
5
5 (8 reviews)
Lancelot
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Fatih
5
5 (13 reviews)
Fatih
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Dmytro
5
5 (3 reviews)
Dmytro
10€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Livia
5
5 (1 reviews)
Livia
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Voordelen van schaaklessen

Er zijn een aantal voordelen die je hebt aan het leren schaken, kan je je niet meteen bedenken wat deze voordelen kunnen zijn? Geen enkel probleem, we bespreken een aantal in dit deel van onze blog.

#1 Kinderen presteren beter op school

Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die schaken, beter presteren bij school vakken waarbij logisch nadenken een vereiste is. Schaken leert hen namelijk probleemoplossend denken, hun rekenvaardigheden zullen omhoog gaan en ze krijgen meer ruimtelijk inzicht. Ook zullen deze kinderen zich beter kunnen concentreren op de probleemstellingen die ze voorgeschoteld krijgen.

#2 Je wordt er geduldig van

Wanneer je leert schaken zul je een extra vaardigheid opbouwen. Doordat je in een normaal potje schaken vaak moet wachten op de zet van je tegenstander zul je dit in alledaagse situaties ook beter kunnen doen. Doordat je brein tot rust kan komen in deze momenten kan je een stuk helderder nadenken. Dit kan je helpen om in alledaagse probleemsituaties betere oplossingen te bedenken aangezien je brein er al aan gewend is om probleemoplossend te denken.

Kom er in deze blog achter waar je schaakles in Mechelen kan volgen.

#3 Je kan nieuwe mensen leren kennen

Schaakregels zijn over heel de wereld hetzelfde. Daarom kan je, als je leert schaken, over heel de wereld nieuwe mensen leren kennen die graag willen schaken. Zo zijn er in veel verschillende landen speciale plaatsen waar schakers samenkomen om een aantal potjes per dag te spelen. Het leren schaken geeft je dus de mogelijkheid om nieuwe mensen te leren kennen.

Schaken helpt kinderen ook om betere keuzes te maken doordat ze verschillende uitkomsten kunnen analyseren.

Zoals je ziet zijn er veel verschillende voordelen aan het leren schaken. Hebben wij je kunnen overtuigen om ook schaaklessen te volgen, maar weet je niet waar je hiervoor terecht kan? In het volgende deel van onze blog hebben we het over de organisaties in Antwerpen waar je kan schaken!

Oudere mensen schaken in een park
Wanneer je kan schaken kan je over heel de wereld nieuwe mensen leren kennen. Bron: Unsplash, Credit: Vlad Sargu

Waar in Antwerpen kan je terecht om te leren schaken

Heb jij interesse in het worden van een echte schaakmeester en woon je in de buurt van Antwerpen, maar weet je niet waar je hiervoor terecht zou kunnen? Dan kan je best even verder lezen, we hebben in het volgende deel van de blog namelijk over de verschillende organisaties waarbij je terecht kan om schaaklessen te volgen.

Lessen schaken in Leuven volgen? Er bestaan talloze mogelijkheden. Ontdek het in volgend artikel.

SK Deurne

Bij deze organisatie kunnen alle jongeren die graag willen leren schaken terecht. De schaaklessen worden ieder schooljaar op zondag gegeven. Bij deze organisatie krijg je een uur les per week. De lessen worden tijdelijk gestopt tijdens de schoolvakanties. De lessen zijn gratis om te volgen, het enige wat deze organisatie verwacht is dat je een lid wordt van de club. Dit kost per jaar voor jongeren onder de 18 jaar slechts €40. Je moet echter ook wel het werkboek dat gebruikt zal worden betalen, de prijs van dit boek wordt bekend gemaakt tijdens de eerste schaaklessen. Bij Sk Deurne wordt erkende “stappenmethode” gebruikt om de kinderen te leren schaken. Om er zeker van te zijn dat iedereen voldoende aandacht kan krijgen zullen de lessen maximaal 30 kinderen toelaten.

SK Moretus

Bij SK Moretus kan je als volwassenen terecht voor het spelen van losse schaakpartijen tegen andere leden. Zo kun je je eigen strategieën oefenen tegen mensen met andere strategieën. Deze sessies gaan iedere vrijdag avond door. Wanneer je lid wordt van deze organisatie betaal je slechts €60 per jaar, hier zit dan ook het lidmaatschap van de Liga Antwerpen in. Zo kan je meedoen aan officiële tornooien over heel de wereld. Ook kan je meedoen aan de nationale ploegen competitie met je schaakclub als ploeg.

Woon je in Brugge en wil je ook bij een schaakclub? Lees dan in deze blog meer over schaaklessen in Brugge!

Deze schaakclub heeft ook een uitgebreide jeugdvorming, er zijn namelijk iedere zondag van 10u tot 12u schaaklessen die je kan volgen. Wanneer je in September langsgaat bij de schaakclub zal je als jongere twee gratis proeflessen kunnen volgen voordat je het lidgeld moet betalen. Het lidgeld voor jongeren bedraagt €40 per jaar. Wanneer je als jonger dan aan een jeugdtornooi wilt meedoen kan je de organisatie vragen voor begeleiding.

Schaakkring Boris Spassky

Deze schaakclub bestaat al sinds 1956 en iedereen kan er terecht voor het houden van verschillende schaak potjes. Iedere dinsdagavond kan je er namelijk terecht voor de wekelijkse speelavond. Je kan een aantal keer een bezoek brengen aan de club om te zien hoe het eraan toe gaat en je kan al eens een partij spelen indien je dit zou willen. Wanneer je besloten hebt om verder te gaan zal de organisatie vragen om het lidgeld van €45/jaar te betalen. De organisatie voorziet ook schaaklessen voor jongeren vanaf 7 jaar die graag willen leren schaken. De jongeren die al wat kunnen schaken worden begeleid en zullen worden uitgedaagd om nieuwe technieken aan te leren. Om lid te worden van de schaakclub moet je in totaal €20 moeten betalen. Om de lessen te volgen wordt er wel nog een extra €10 aangerekend om de kosten van het lesmateriaal te dekken.

Jongen wacht op Schaakpartner
In schaaklessen voor kinderen zullen de kinderen al doende leren. Zo spelen ze de meeste lessen een schaak partij. Bron: Unsplash, Credit: Michal Vrba

Zoals je kan zien zijn er verschillende mogelijkheden om recreatief of in competitie te schaken. Ook zijn er verschillende mogelijkheden in Antwerpen om als jongeren te leren schaken. Echter zijn er niet veel opties voor volwassenen om schaaklessen te volgen. Gelukkig hebben wij voor de volwassenen die willen leren schaken een oplossing: Privé schaaklessen!

Privé schaaklessen in de buurt van Antwerpen

Wil je veel liever een-op-een schaaklessen volgen of bepaalde technieken onder de knie krijgen? Dan zijn privélessen waarschijnlijk de beste optie voor je. Heb je geen idee waar je hiervoor terecht kan? Lees dan verder, in het volgende deel van de blog zul je hier namelijk achter komen.

Privé schaaklessen via Superprof

Wanneer je in Antwerpen een privé schaakles wilt volgen, kan je best op het online platform van Superprof zoeken naar de leerkracht die jou hiermee kan helpen.

Op het platform geef je de regio waar je lessen wilt volgen en het vak dat je wilt volgen, schaken dus, in. Hierna zul je een lijst krijgen van alle verschillende leerkrachten die aan jouw voorwaarden voldoen.

De leerkrachten die hun diensten via Superprof aanbieden hebben stuk voor stuk ervaring en zullen je de kneepjes van het vak op een enthousiaste manier bijleren. Zo zullen ze ongetwijfeld je schaak vaardigheden naar het volgende niveau tillen.

De eerste les die je zult krijgen, wordt meestal gratis gegeven. Dit komt doordat deze les vaak gebruikt wordt als kennismakingsles. Hier zal de leerkracht vragen stellen om erachter te komen wat je huidige niveau is en wat je precies van de schaaklessen verwacht. Jij krijgt de mogelijkheid om te vragen naar bepaalde technieken die je graag zou willen leren.

Ontdek in deze blog waar je privé schaaklessen in Aalst kan volgen.

Het enige wat je nog moet doen is het inplannen van je eerste les bij de prof die jou het meeste aanspreekt. Per uur schaakles zul je ongeveer €13 tot €30 moeten betalen!

Een van de grootste voordelen aan schaaklessen volgen bij een leerkracht die werkt via Superprof is dat je deze lessen bijna volledig zelf kan inplannen. Je bent namelijk de enige leerling dus je hoeft enkel rekening te houden met de agenda van je leerkracht. Dit is vooral handig voor mensen die willen leren schaken maar die niet iedere week op hetzelfde moment les kunnen volgen. Ook is het handig voor mensen die op een korte tijd een paar uur les willen volgen om een bepaalde techniek onder de knie te krijgen.

2 personen spelen schaakspel
Een privé leerkracht zal zijn schaakspullen meenemen naar jouw thuis om je lessen te kunnen geven. Bron: Unsplash, Credit: Lala Azizli

Schaaklessen via Apprentus

Het online platform van Apprentus werkt op een gelijkaardige manier als het online platform van Superprof. Hier moet je namelijk ook je regio ingeven en het vak dat je graag zou willen leren. Je krijgt dan ook een lijst met alle leerkrachten die je kunnen helpen te zien. Deze kan je dan contacteren en lessen inplannen.

Wacht niet langer en ga vandaag nog op zoek naar de privé leerkracht die jou kan helpen om je schaak vaardigheden naar het volgende niveau te tillen.

Er is een groot aanbod van schaaklessen in Vlaanderen, kom er in deze blog achter waar je hiervoor terecht kan.

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Imanu

Enthousiast auteur, ik heb een grote passie voor het schrijven van interessante content over vrijwel alle onderwerpen. Hiernaast ben ik ook nog een grote fan van reizen, technologie en honden!