Heb je na het kijken van “the Queen's Gambit” ook zin gekregen om te leren schaken? Woon je in de buurt van Gent, maar heb je geen idee waar je hiervoor terecht zou kunnen? Dan is dit de geknipte blog voor jou! In deze blog lees je bij welke organisaties in Gent je terecht kan voor het volgen van schaaklessen.

Schaken was voor veel mensen een zeer saai spel, maar de populaire show “the Queen’s Gambit” heeft ervoor gezorgd dat er veel verschillende mensen toch interesse in de denksport kregen. De show gaat over een weeskindje dat op jonge leeftijd leert schaken, ze wordt steeds beter en leert steeds meer mensen over heel de wereld kennen. De mensen die ze leert kennen hebben allemaal 1 ding in gemeen: Ze zijn haar tegenstanders bij het schaken!

Ontdek in deze blog waar je schaaklessen in Antwerpen kan volgen.

Schaaklessen zijn over heel Vlaanderen te vinden, maar vandaag hebben we het meer over de organisaties die schaaklessen in Gent voorzien. Schaken is een denksport waarbij je op een strategische manier de schaakstukken van je tegenstander moet inpalmen. Schaken is niet enkel een leuk bordspel, maar het heeft ook verschillende voordelen die je in je dagelijkse leven kan gebruiken. Dit geldt zowel voor volwassenen als voor kinderen.

Heb jij interesse in het volgen van Schaaklessen of wil je graag te weten komen wat deze voordelen voor kinderen kunnen zijn? Lees dan snel verder.

Winnaar en verliezer van een schaakspel
Tijdens het schaken kan je je tegenstander verslaan door zijn of haar koning te 'slaan'. Bron: Unsplash, Credit: Lala Azizli
De beste leraren Schaken beschikbaar
Giorgi
4,9
4,9 (11 reviews)
Giorgi
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Edward
Edward
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Josse
Josse
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marlies
5
5 (19 reviews)
Marlies
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Lancelot
5
5 (8 reviews)
Lancelot
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Fatih
5
5 (13 reviews)
Fatih
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Dmytro
5
5 (3 reviews)
Dmytro
10€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Livia
5
5 (1 reviews)
Livia
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Giorgi
4,9
4,9 (11 reviews)
Giorgi
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Edward
Edward
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Josse
Josse
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marlies
5
5 (19 reviews)
Marlies
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Lancelot
5
5 (8 reviews)
Lancelot
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Fatih
5
5 (13 reviews)
Fatih
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Dmytro
5
5 (3 reviews)
Dmytro
10€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Livia
5
5 (1 reviews)
Livia
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Voordelen van het schaken

Mensen die leren schaken zullen er al snel achter komen dat er verschillende voordelen aan de denksport verbonden zijn. Kan je je niet inbeelden wat deze voordelen kunnen zijn? Geen enkel probleem, we hebben er voor jou een aantal uitgelegd.

#1 Je vindt niet voor de hand liggende oplossingen

Tijdens het schaken zul je op een strategische manier je tegenstander moeten verslaan. Je tegenstander zal dit echter ook proberen via zijn of haar eigen tactiek. Je kan het beste je tegenstander helemaal verwarren door een niet voor de hand liggende tactiek te gebruiken. Hoe meer je schaakt hoe beter je zal worden in het vinden van deze tactiek. Dit zal uiteindelijk ook van toepassing zijn voor problemen waar je in het dagelijkse leven, op je werk bijvoorbeeld, mee in contact komt.

Privéles schaken in Aalst? Lees in deze blog waar je dit kan doen.

#2 Kinderen leren omgaan met stressvolle situaties

Als je meedoet aan schaakpartijen heb je waarschijnlijk wel al eens gemerkt dat het lijkt alsof je geen kant meer op kan, maar de mensen die op dat moment rustig kunnen nadenken vinden na verloop van tijd toch nog de zet die hen bevrijdt uit de val van hun tegenstander.

Dit is een handige vaardigheid voor kinderen om te beheersen. Wanneer kinderen in aanraking komen met stress kiezen ze vaak voor de meest voor de hand liggende optie, en deze is niet altijd even effectief of even slim. Soms brengt deze oplossing het kind zelfs meer in de problemen. Wanneer een kind leert schaken zal hij of zij ook beter kunnen omgaan met stressvolle situaties in het dagelijkse leven!

Houten schaakstukken op schaakbord
Schaakstukken bestaan er in veel verschillende vormen en maten, maar dit heeft geen invloed op het spel zelf! Bron: Unsplash, Credit: Maarten Van Den Heuvel

#3 Je brein gaat erop vooruit

Schaken is een spel waar je veel vooruit moet denken en de mogelijke uitkomsten moet kunnen analyseren. Voor kinderen zal dit een zeer goede eigenschap zijn aangezien ze op jonge leeftijd al logisch leren denken. Ook voor volwassenen is dit een groot voordeel. Zo kan je bijvoorbeeld op je werk alle mogelijke uitkomsten van een bepaalde situatie analyseren en kiezen voor de optie die de beste resultaten voor jezelf oplevert!

Lees in deze blog waar je voor schaaklessen in Leuven terug kan.

Hebben deze voordelen je kunnen overtuigen om zelf schaaklessen te gaan volgen? Woon je in de buurt van Gent, maar weet je niet waar je moet zoeken? Dan lees je best even verder!

Waar kan je leren Schaken in Gent

In Gent zijn er verschillende organisaties die lessen voorzien voor allerlei verschillende leeftijden. Zo zijn er verschillende opties voor kinderen vanaf het tweede leerjaar, maar er zijn ook opties waar volwassenen tot 99 jaar terecht kunnen om te leren schaken.

Sint-Barbara Basisschool

Zoals we het eerder in deze blog al gezegd hebben, heeft het schaken sterke voordelen voor jonge kinderen. De Sint-Barbara basisschool speelt hierop in en voorziet voor alle leerlingen van het tweede tot en met het zesde leerjaar naschoolse schaaklessen. De leerlingen kunnen iedere donderdagmiddag terecht voor anderhalf uur aan schaaklessen. Beginners kunnen hier hun eerste stappen zetten, half gevorderde zullen meer systematiek en logica in hun spelopbouw krijgen en gevorderde schakers zullen verschillende denkstrategieën ontdekken. De lessen beginnen in september, maar de leerlingen die door het jaar heen de schaaklessen willen starten kunnen dit ook doen, maar ze moeten dan wel een toelatingsproef doen.

Volg je liever privé schaaklessen in Brugge? Ook hier hebben we een blog voor voorzien.

Koninklijke Gentse Schaakkring Ruy Lopez

De mensen al in het hoger onderwijs zitten of die volwassen zijn en die toch graag willen leren schaken kunnen terecht bij de Koninklijke Gentse Schaakkring Ruy Lopez. Kinderen vanaf het 2e leerjaar kunnen bij deze schaakkring terecht voor het volgen van schaaklessen. De schaaklessen worden gegeven via de bekende stappenmethode. Echter beginners zullen moeten beginnen bij stap 1, hier krijgen ze de basis van het schaken onder de knie en zullen leren hoe het spel werkt. Om je in te schrijven voor deze stap betaal je €80. Jongeren die voldoende basiskennis hebben kunnen terecht in Stap 2,3 en 4 om je kinderen hier aan deel te laten nemen betaal je €90. De echte gevorderde jongeren kunnen terecht in stap 5 en 6. Om hier deel aan te nemen betaal je €100.

Mensen die leren schaken zullen meestal rustig kunnen nadenken over de problemen die hen voorgeschoteld worden.

De organisatie voorziet ook schaaklessen voor volwassenen. Zo kan iedereen van 16 tot 99 jaar de basis van het schaken onder de knie krijgen. De mensen die beginnen bij 0 starten met de eerste module, waar je €15 voor moet betalen. De mensen met voorkennis kunnen terecht bij module 2 en 3, hiervoor betaal je elk €20. Je kan er ook voor kiezen om lid te worden van deze schaakclub om je kennis en je vaardigheden op peil te houden. Voor elke volwassenen tot en met 60 bedraagt het lidgeld €90. Voor volwassenen boven de 60 bedraagt het lidgeld €75 en voor jongeren tot en met 21 bedraagt het lidgeld €50.

Witte koning ligt neer op schaakbord
Er is een onuitgesproken afspraak bij het schaken dat je als je zelf geen zet meer weet, dat je je eigen koning neerlegt en je overgeeft. Bron: Unsplash, Credit: Felix Mittermeier

Schaakclub Gentbrugge

In de schaakclub Gentbrugge kan iedereen terecht die graag zou willen schaken. Op vrijdagavond zijn er verschillende mogelijkheden om vrije potjes te schaken. Zo kan je bijvoorbeeld een tegenstander vinden om je eigen schaak niveau op peil te houden. Maar je kan er ook terecht om raad of begeleiding te krijgen om je eigen schaak niveau te verbeteren!  Om lid te worden van deze organisatie zullen jeugdspelers €25 betalen, de volwassenen zullen €37 moeten betalen. Hier zit ook de aansluitingskost van de Vlaamse schaakfederatie in. Voor de mensen die via een andere club al zijn aangesloten aan de Vlaamse schaakfederatie betalen slechts €15 om lid te worden van deze schaakclub. Je kan er iedere vrijdagavond of zondagochtend terecht om een aantal schaakpartijen te spelen! Op vrijdag opent de club om 8 uur ‘s avonds en op zondag zijn de deuren van 10 uur ‘s morgens open.

Deze opties zijn handig voor mensen die graag in een groep willen leren schaken of voor mensen die nog absoluut geen schaak kennis hebben, maar die hier graag verandering in brengen. Echter zijn er ook een heel aantal mensen die willen leren schaken maar die de mogelijkheid niet hebben om iedere week op hetzelfde moment lessen te volgen. Zo heb je ook gevorderde schakers die niets hebben aan basislessen, maar die enkel een bepaalde strategie onder de knie willen krijgen. Voor deze mensen bestaan er gelukkig nog privé lessen.

Privé schaakles in de buurt van Gent

Wil je een bepaalde nieuwe strategie leren? Of wil je leren schaken in een-op-een lessen en woon je in de buurt van Gent? Dan heb je geluk, er zijn namelijk verschillende organisaties waar je terecht kan om privélessen te volgen.

Apprentus

Apprentus is een online platform waar je terecht kan voor het zoeken naar een privé docent die in jouw buurt schaaklessen kan geven. Op het platform geef je je regio in en laat je weten welke lessen je wilt volgen. Hierna krijg je dan een lijst van alle leerkrachten die beschikbaar zijn en die aan jouw voorwaarden voldoen. Het enige wat je dan nog te doen staat is het contacteren van een van de docenten om een eerste les in te plannen.

Ben je op zoek naar privé schaaklessen in Mechelen? Dan kan je best onze blog lezen die het hierover heeft!

Schaakstukken op schaakbord in park
Wanneer je een privéles schaken volgt, kan je er altijd voor kiezen om met je leerkracht naar een park te gaan om nieuwe tegenstanders te vinden. Bron: Unsplash, Credit: VD photography

Leer schaken via Superprof

Het online platform van Superprof is de plek waar iedereen terecht kan voor het vinden van een privé leerkracht die hun kan leren schaken. Om je docent te vinden geef je de regio waar je de lessen wilt volgen in en laat je weten welke soort lessen je wilt volgen. Wanneer je dit gedaan hebt krijg je een lijst te zien met alle leerkrachten die jou kunnen helpen.

De leerkrachten die via Superprof werken hebben stuk voor stuk ervaring in het geven van schaaklessen. Ze zullen op een enthousiaste manier proberen om je huidige schaak vaardigheden naar het volgende niveau te tillen.

De leerkracht zal de eerste les meestal gebruiken om achter je huidige schaak niveau te komen. Wanneer ze deze bepaald hebben kunnen ze bepaalde lessen voorstellen om jou met je schaak kunsten te helpen. Aangezien de eerste les dus als kennismakingsles gebruikt zal worden, wordt deze meestal gratis aangeboden. Na deze eerste les zul je ergens tussen de €10 en de €40 per uur schaakles moeten betalen.

Wanneer je eens niet naar de les zou kunnen komen, kan de leerkracht ook wel tot bij jou thuis komen. Je kan ook afspreken dat de leerkracht altijd bij jou langskomt. Het kan dan wel zijn dat je iets meer zou moeten betalen. Wanneer beide opties eens niet mogelijk zijn, kan je de lessen ook nog altijd online volgen via diensten zoals Skype of Zoom. Zo kan je je hobby toch nog altijd uitoefenen.

De mensen die dus enkel bijlessen nodig hebben kunnen bij deze organisaties terecht om hun schaakniveau op te krikken. Een van de grootste voordelen aan privélessen is dat je deze meestal zelf kan inplannen. Dit is vooral handig voor mensen die enkel op zeer specifieke momenten vrij hebben of voor mensen die een zeer afwisselend schema hebben.

Waar wacht je nog op? Plan vandaag je eerste les in met een van onze ervaren leerkrachten.

Lees onze blog over de verschillende organisaties die schaaklessen voorzien over heel Vlaanderen. Het vinden van schaaklessen in Vlaanderen was nog nooit zo gemakkelijk.

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Imanu

Enthousiast auteur, ik heb een grote passie voor het schrijven van interessante content over vrijwel alle onderwerpen. Hiernaast ben ik ook nog een grote fan van reizen, technologie en honden!