Schaken is een spel dat al eeuwenlang gespeeld wordt. Door de jaren heen zijn er toch steeds meer regels en aanpassingen aan het spel toegevoegd. De versie die we nu kennen werd voor de eerste keer in de 15e eeuw gespeeld. Het spel is nog steeds zeer populair en er zijn verschillende schaakclubs waar je lid van kunt worden om het spel te spelen en om mee te doen aan toernooien waar je geld bij kan verdienen.

Het schaakspel is voor veel mensen een saai spel wat urenlang kan duren en wat niet echt interessant is om te doen. Maar wat deze mensen vaak niet begrijpen is dat er enorm veel concentratie en denkwerk vereist zijn om een goede schaker te worden.

Ontdek in deze blog waar je terecht kan om schaaklessen in Antwerpen te volgen.

Het schaken brengt ook een aantal voordelen met zich mee die je kunnen helpen in het dagelijkse leven. Ben jij benieuwd naar wat deze voordelen kunnen zijn of ben je gewoon opzoek naar een schaakcursus in Brugge? Gebruik deze blog dan als gids bij het zoeken naar de cursus die het beste bij je past!

Meisje denkt over zet tijdens schaken
Schaaklessen zijn een goede manier om een kind probleemoplossend te leren denken. Bron: Pexels, Credit: Engin

Een van de voordelen van het schaken is dat je er probleemoplossend van leert denken. Hierdoor kun je ook in dagelijkse situaties, problemen op een efficiënte manier analyseren en proberen om de beste keuze te maken. Een ander voordeel van leren schaken is dat je op een rustige manier met stressvolle situaties kan omgaan.

De beste leraren Schaken beschikbaar
Giorgi
4,9
4,9 (11 reviews)
Giorgi
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Edward
Edward
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Josse
Josse
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marlies
5
5 (19 reviews)
Marlies
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Lancelot
5
5 (8 reviews)
Lancelot
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Fatih
5
5 (13 reviews)
Fatih
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Dmytro
5
5 (3 reviews)
Dmytro
10€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Livia
5
5 (1 reviews)
Livia
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Giorgi
4,9
4,9 (11 reviews)
Giorgi
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Edward
Edward
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Josse
Josse
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marlies
5
5 (19 reviews)
Marlies
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Lancelot
5
5 (8 reviews)
Lancelot
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Fatih
5
5 (13 reviews)
Fatih
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Dmytro
5
5 (3 reviews)
Dmytro
10€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Livia
5
5 (1 reviews)
Livia
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Wat is schaken

Schaken is een bordspel waarbij er 2 spelers elkaars speelstukken proberen in te palmen. Als schaker is het de bedoeling om de koning van de tegenstander te verslaan. Dit doe je door met jouw schaakstukken de koning van de andere vast te zetten. Je tegenstander zal met zijn eigen schaakstukken proberen om jou ervan te weerhouden en om jouw koning vast te zetten met zijn eigen schaakstukken. Per beurt mag je slechts 1 stuk verplaatsen.

Schaaklessen in Gent? Lees in deze blog waar je deze kan volgen.

In het schaakspel zijn er verschillende soorten speelstukken die verschillende dingen kunnen doen, namelijk:

  • Pion: De speler heeft in totaal 8 pionnen. Deze pionnen kunnen slechts 1 veld vooruit bewegen, met uitzondering bij hun eerste zet hier mogen ze namelijk 2 velden vooruit verplaatsen. Een pion kan enkel een schaakstuk dat schuin voor zichzelf staat slaan (inpalmen)
  • Toren: Elke speler heeft twee torens ter zijn beschikking. Deze mag meerdere velden in een beurt verplaatsen, maar mag dit enkel in horizontale en verticale lijnen doen.
  • Paard: Het paard is het enige schaakstuk dat over ander schaakstukken kan springen. Het paard moet 1 veld schuin kiezen en 1 veld recht kiezen. Hier heeft iedere speler er twee van.
  • Loper: Iedere speler heeft ook twee lopers, deze schaakstukken mogen in diagonale lijnen meerdere velden op het bord verplaatsen.
  • Koningin: Ook wel Dame genoemd mag per beurt meerdere velden in alle richtingen verplaatsen, deze moeten wel in 1 rechte lijn liggen. Je kan hiermee dus horizontaal, verticaal en diagonaal mee omgaan.
  • Koning: Mag op het schaakbord 1 veld verplaatsen per beurt. Je kan kiezen welke richting je deze op laat gaan.
Kinderen spelen een schaakspel
Leren schaken is goed voor kinderen. Het zorgt ervoor dat ze op jonge leeftijd al logisch en probleemoplossend kunnen nadenken. Bron: Pexels, Credit: Anastasia

Ook heeft ieder schaakstuk een andere waarde in punten, dit is belangrijk bij de puntentelling als er een gelijkspel optreed waarbij geen enkele speler kan winnen. Wanneer je al deze informatie verwerkt hebt, zul je je waarschijnlijk ook realiseren dat er enorm veel verschillende strategieën zijn die je kan gebruiken om te schaken. Er zijn 2 grote groepen waar je uit kan kiezen: Verdedigend schaken of Aanvallend schaken. Tijdens het spelen kan je ook van de ene naar de andere strategie gaan, dit doe je best om het je tegenstander extra moeilijk te maken.

Lees in deze blog bijvoorbeeld waar je schaakcursussen in Mechelen kan volgen.

Schaken is ook voordelig voor kinderen op jonge leeftijd. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat kinderen die regelmatig schaken ook beter presteren op school.

Nu je weet wat schaken precies is en je de betekenis kent van alle verschillende schaakstukken, is het tijd om zelf te beginnen aan het spel. Woon je in de buurt van Brugge en wil je graag schaaklessen volgen, maar zou je niet weten waar je hiervoor terecht kan? Dan kom je er in het volgende deel van de blog achter, lees dus snel verder.

Waar in Brugge kan je schaaklessen volgen

Ben je van plan om zelf schaaklessen te volgen en woon je in de buurt van Brugge, maar heb je geen idee waar je hiervoor terecht kan? Dan ben je bij het juiste deel van de blog aangekomen. We gaan het nu namelijk hebben over de verschillende organisaties waarbij je terecht kan om te leren schaken.

Schaaklessen zijn enorm populair in België. Overal in Vlaanderen vind je schaakclubs waar je lessen schaken in Leuven kan volgen!

Koninklijke Brugse Schaakkring

Deze schaakclub is de grootste schaakclub in de regio van Brugge. De club werd opgericht in 1933 en gegroeid tot een van de sterkste clubs in heel België. De club heeft een zeer populaire jeugdwerking waar jongeren terecht kunnen om te leren schaken. Op zaterdag voormiddag wordt er iedere week een toernooi of schaakles georganiseerd. De jongeren die willen leren schaken hebben iedere week twee uur de tijd om lessen te volgen. Hoewel de hoofddoelgroep voor deze lessen jongeren zijn, kan je hier ook als volwassenen terecht.

Ook voor de mensen die hun schaak vaardigheden willen onderhouden en eigenlijk niet echt lessen nodig hebben zijn er momenten waar je bij deze organisatie terecht kan. Zo heb je op elke zaterdagnamiddag van twee tot zes vrij schaken. Je kan meedoen aan kleine toernooien of gewoon vrije potjes schaken spelen. De leden die dit graag zouden willen kunnen ook meedoen aan de nationale interclub competitie tegen andere clubs over heel België. Om lid te worden van deze schaakclub betaal je €65 per schooljaar. Indien je graag de lessen zou willen volgen kan je altijd contact opnemen met de jeugdcoördinator.

2 mannen schaken
Schaken is een leuk spelletje dat je met vrienden of familie kan spelen. Bron: Pexels, Credit: Vlada

Luctor et Emergo

Bij deze vereniging kunnen jongeren die graag willen leren schaken terecht. Het schaken wordt op een speelse manier aangeleerd en de jongeren zullen al doende ervaring krijgen in het spel. De cursussen zijn vooral gefocust op jongeren die willen leren schaken, maar bij genoeg aanmeldingen of interesse zullen er ook schaaklessen voor volwassenen worden georganiseerd. Vraag dus zeker aan je vrienden en vriendinnen of zij eventueel interesse hebben in het leren schaken!

Dit zijn de opties die je in Brugge hebt om in groep te leren schaken. Maar er zijn ook veel mensen die al kunnen schaken en die enkel specifieke technieken willen aanleren of mensen die veel liever een-op-een schaaklessen volgen. We zijn met het Team van Superprof op zoek gegaan naar een oplossing voor deze mensen en we hebben de oplossing gevonden: Privé schaaklessen

Privé schaaklessen in Brugge

De mensen die liever alleen lessen krijgen of die wat graag een specifieke schaakstrategie onder de knie willen krijgen kunnen best privé schaaklessen volgen. Het volgen van deze soort lessen heeft ook een aantal voordelen die je niet zou hebben als je lessen in groep zou volgen. Zo kan je bijvoorbeeld aan je leerkracht vragen stellen en hier dan een uitgebreid antwoord op verwachten. Je bepaald zelf ook welke soorten strategieën er besproken worden tijdens deze lessen. Dit is vooral handig voor mensen die al kunnen schaken en dus enkel wat bijlessen nodig hebben. De groepslessen zijn meestal vooraf opgesteld en zullen altijd via een bepaald systeem werken.

Een ander voordeel aan het volgen van privé schaaklessen is dat je deze vaak zelf kan inplannen. Aangezien je de enige leerling bent hoef je enkel rekening te houden met de beschikbaarheid van je privé docent. Dit is vooral handig voor mensen die vaak werken in het weekend of op de momenten dat de normale schaaklessen gegeven worden. Zo kunnen ze deze hobby toch opnemen en wanneer ze dan tijd hebben, ook meedoen aan verschillende toernooien.

Hebben deze voordelen je kunnen overtuigen om ook privélessen te nemen? Dan lees je in het volgende deel waar je hiervoor in Brugge terecht kan.

Man verplaatst schaakstuk
Wanneer je privés schaaklessen volgt, zal je leerkracht je de beste volgende zet laten zien. Bron: Pexels, Credit: Pixabay

Schaaklessen via Superprof

Superprof is een online platform waar iedereen terecht kan om op een snelle en eenvoudige manier een schaak leerkracht te vinden. Je geeft je regio in en je geeft aan wat, in ons geval schaken, je wilt leren. Hierna krijg je een lijst te zien met alle leerkrachten die er in jouw buurt schaaklessen kunnen geven en welk niveau ze zelf als schaker hebben. Dit is vooral handig voor mensen die al kunnen schaken zodat ze kunnen zoeken naar iemand die beter is dan zichzelf.

Wanneer je de docent hebt gevonden die je het meeste aanspreekt kan je deze een berichtje sturen en je eerste les inplannen. Deze eerste les wordt bij de meeste proffen gratis aangeboden om elkaar beter te leren kennen en om er achter te komen wat je precies van de lessen verwacht.

Ontdek in deze blog waar je privé schaaklessen in Aalst kan vinden.

De leerkrachten die hun diensten via Superprof aanbieden zijn enthousiast om jou te introduceren of verder te helpen in het spel en om jouw schaak vaardigheden naar het volgende niveau te tillen.

Voor een schaakles betaal je bij een prof van Superprof ergens tussen de €10 en de €30 per uur. Je kan zelf vaak kiezen hoe lang deze lessen duren.

Apprentus

Het online platform van Apprentus werkt op dezelfde manier als het online platform van Superprof. Je kan hier namelijk ook je regio ingeven en laten weten welk vak je graag wilt leren. Je krijgt op dit platform ook de kans om alle beschikbare leerkrachten te zien. Zodra je er eentje gekozen hebt die je wel aanstaat kan je een les proberen in te plannen.

Begin vandaag nog met het leren van schaken en wie weet wordt jij wel de volgende grootmeester van Brugge!

Kom er in deze blog achter waar je schaaklessen in Vlaanderen kan volgen.

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Imanu

Enthousiast auteur, ik heb een grote passie voor het schrijven van interessante content over vrijwel alle onderwerpen. Hiernaast ben ik ook nog een grote fan van reizen, technologie en honden!