Door Engels te leren duik je in de taal van Shakespeare. En waarom zou je je dan beperken tot het kennen van enkele woorden, als het ook mogelijk is om de taal grondig te bestuderen?

Bij Superprof geloven we dat goed Engels leren ook begrip van de verschillende dialecten, culturen en accenten inhoudt!

Of dat nou internationale, Britse of Amerikaanse accenten zijn, uiteindelijk leiden ze allemaal terug naar de Engelse taal!

Maar hoe leer je deze accenten? Wat zijn de verschillende kenmerken van elk accent?

De Verschillende Accenten die we Krijgen door Engelse Les op School

Waarschijnlijk heb je al Engelse les op school sinds de basis- of middelbare school (Engels leren groep 7). Als je voor het eerst Engels kreeg op de basisschool, dan heb je daar hoogstwaarschijnlijk een introductie tot Engels gekregen in plaats van echte grammatica lessen.

Laten we aannemen dat intense Engels lessen in de eerste klas van de middelbare school beginnen. Leraren focussen op de aspecten van grammatica, vervoeging, spreken en schrijven, maar hoe zit het met de verschillende Engelse accenten?

Dit komt misschien als een verrassing, maar op school wordt je eigenlijk niet een bepaald accent aangeleerd!

Op de middelbare school wordt niet op accenten gefocust
Op de middelbare school wordt een neutraal, internationaal accent aangeleerd | Bron: foter.com

Veel landen maken de bewuste keuze om Engelse cursussen te oriënteren op een accent dat ‘international’ wordt genoemd. Dit specifieke accent wordt gezien als ‘simpeler’ dan Amerikaanse en Britse accenten. Desalniettemin is dit accent correct vanuit een fonetisch oogpunt.

Dit internationale accent ligt eigenlijk dichterbij het Amerikaanse dan het Britse accent. Na de Tweede Wereldoorlog, toen de Verenigde Staten internationale macht kregen door handel, cultuur en entertainment, drong het accent door in onze mondiale maatschappij.

Wat is het verschil tussen Amerikaans en Brits Engels?

Je zal meteen zien dat de drie meest geleerde accenten de Britse, Amerikaanse en internationale dialecten zijn. Dat betekent dus dat er drie fonetische regels extra geleerd moeten worden!

Als je zeker weet dat je een baan wilt vinden die je naar alle uithoeken van de wereld kan brengen, is het ook belangrijk dat je je aan de lokale uitspraak aanpast.

Elke werknemer waardeert het spreken van Engels in een werknemer. Zeker een professioneel niveau van Engels is een waardevolle toevoeging aan je CV.

Voor veel banen wordt verondersteld dat mensen Engels spreken
Tegenwoordig is Engels vaak een vereiste voor een kantoorbaan | Bron: foter.com

Maar als je op school geen bepaald accent aanleert, los van het internationale accent, hoe moet je dat dan doen? Helaas heeft niet iedereen de mogelijkheid om de Verenigde Staten of Londen te bezoeken of zijn of haar Engelse accent te verbeteren.

Engelse privéleraren worden vaak gebruikt als een ‘reddingsboei’ op dit moment. De meeste van dit soort leraren zijn moedertaalsprekers uit Engeland, de VS of ergens anders, en hebben daarom al de noodzakelijke kwaliteiten om je hun accent vanaf de basis te leren.

Het is belangrijk om de fijnste details van het Engelse accent te leren, die we hieronder verder zullen uitleggen.

Kenmerken van een Amerikaans accent

Is het Amerikaanse accent makkelijker aan te leren?

Zoals je hierboven al kon lezen, is het makkelijker om van een neutraal internationaal accent naar een Amerikaans accent over te schakelen dan naar een Brits accent. Het internationale accent ligt heel dicht bij het Amerikaanse accent.

Maar dat is niet de enige reden!

De jonge generaties zijn gewend geraakt aan het horen van het Amerikaanse accent, bijvoorbeeld op het internet, in liedjes, in tv series en in films (Engels leren online).

Sprekers waarvan Engels niet de moedertaal is, vinden het daarom makkelijker om het Amerikaanse accent te begrijpen dan het Britse accent.

De ‘t’ in het Amerikaanse accent wordt bijna uitgesproken als een ‘d’ als de letter in het midden van een woord staat of aan het begin van een lettergreep. Het Amerikaanse accent wordt onder andere gekenmerkt door dat kleine aspect, wat in veel woorden terug te vinden is:

Het woord ‘water’ bijvoorbeeld; als je dat woord in een Amerikaans accent uitspreekt, zou het klinken als ‘wader’. Dat geldt ook voor de woorden ‘lighter’ en ‘bottle’, terwijl de ‘t’ wel als een harde t wordt uitgesproken in het Brits Engels.

Daarnaast heb je woorden zoals ‘international’, een woord dat je veel hoort in de VS. Amerikanen zouden dit woord uitspreken als ‘inernational’, omdat ze de ‘t’ weglaten. Hetzelfde geldt voor ‘interstate’ en ‘intersection’.

Amerikanen spreken sommige letters niet uit

Dat is niet altijd het geval. Niet alle Amerikanen laten lettergrepen weg als ze praten.

We beschouwen Amerikaans Engels als veel nasaler en eentoniger dan Brits Engels. Je zult merken dat veel Amerikanen door hun neus praten.

Er wordt vaak gezegd dat Amerikanen bepaalde woorden in het geheel weglaten, wat misschien een beetje denigrerend klinkt, maar het zorgt wel voor een vloeiender accent.

Het Amerikaanse dialect klinkt ons bekender in de oren
Het Amerikaanse accent is makkelijker voor ons om aan te leren omdat we veel Amerikaanse films kijken | Bron: Daniel Mennerich - foter.com

Veel mensen dromen ervan om een Amerikaans accent te hebben, omdat het beter loopt dan een Brits accent.

Hoe kun je met een Brits Accent Spreken?

Dan even wat anders dan het Amerikaanse accent. Hoewel er, zoals in veel andere talen, niet één specifiek ‘straat-accent’ is in het Engels, kun je wel gerust zeggen dat het Brits Engels bekend staat als verfijnd. Sommige mensen zeggen dat het chiquer klinkt dan het Amerikaanse accent.

Kijk bijvoorbeeld eens naar de Engelse en Angelsaksische tv zenders om dit accent te ontdekken!

Hoewel het Verenigd Koninkrijk redelijk dichtbij Nederland en de rest van het vasteland van Europa ligt, is het toch moeilijk voor mensen die de Engelse taal als tweede taal leren om het Britse accent aan te leren en te begrijpen.

Tweeklanken in Brits Engels

Tweeklanken zijn twee klinkers die worden uitgesproken als één lettergreep. Voorbeelden van dit soort worden zijn ‘layer’ en ‘employer’, of zelfs ‘out’.

Dit is ook het geval in Amerikaans Engels, maar de Britten spreken deze klanken veel preciezer uit. Zij zijn tenslotte de dragers van de geschiedenis van de Engelse taal!

De Britten hebben de neiging om zelfs tweeklanken toe te voegen waar ze er niet eens zijn! De uitspraak van woorden die eindigen op een achtervoegsel, bijvoorbeeld, zoals ‘pretty’, ‘definitely’ en ‘shortly’. Britse sprekers leggen in hun accent de nadruk op de laatste lettergreep, waardoor je de indruk krijgt dat je twee lettergrepen hoort.

Het Brits-Engelse accent wordt soms als wat chiquer gezien
Het Britse accent ligt aan de basis van alle andere Engelse accenten | Bron: foter.com

Plofklanken

Een ander kenmerk van het Britse accent dat je het verschil laat zien in accenten, zijn plofklanken. Wat zijn dat dan?

Plofklanken gaan simpel gezegd over een overdreven nadruk op bepaalde medeklinkers. Je hebt niet meteen door dat in de Brits Engelse uitspraak accenten plaatst op lettergrepen in elk woord om de uitspraak rechtlijniger te maken. Soms vind je deze accenten op sterke medeklinkers, zoals ‘b’, ‘t’, ‘p’ en ‘d’.

Zoals de naam al aangeeft, moeten deze medeklinkers op een ontploffende manier gezegd worden als de nadruk erop ligt. Ze moeten als het ware uit je mond barsten. Een ploffende ‘b’ wordt soms getransformeerd tot een ‘p’.

Dat is bijvoorbeeld het geval voor het woord ‘British’, dat je uit moet spreken als ‘pritish’, of voor ‘Cambridge’, wat uitgesproken wordt als ‘Campridge’,

Om goed Brits Engels te spreken, moet je niet je plofklanken vergeten!

 

..nog meer lezen over Engels? Klik hier voor de beste Engelse recepten!

 

 

Need a Engels teacher?

Did you like this article?

0 vote(s)
Laden...

Joep